tiistai 7. marraskuuta 2017

Onko syyllinen veroja pakoileva vai järjestelmän rakentaja?

Tietovuoto on paljastanut suuren määrän veroparatiisien kautta tapahtunutta liiketoimintaa. Suurin osa siitä on ollut aivan laillista, mutta paljastuksiin liittyy myös laittomuuksia.

Läntisessä naapurissa kohutaan erityisesti yhdestä lakien mukaan toimineen henkilön tapauksesta. Kyse on Ruotsin elinkeinoelämän hallituksen puheenjohtaja Leif Östlingistä, joka on vaimonsa kanssa perustanut jo vuonna 2005 Maltalle konsulttiyhtiön.

Paheksuntaa on lisännyt erityisesti Östlingin asenne, koska hän on haastattelussa todennut maksaneensa "veroja tuhannen veronmaksajan edestä". Ja lisäksi ihmetellyt, että "mitä hittoa saan rahojeni vastineeksi?"

Kohu on luonnollisesti ymmärrettävä. Kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa oleva vauras henkilö, johon epäilemättä kohdistuu kateutta joten lehdistö on saanut asiasta maukkaan journalismin aiheen. Ja onhan totta sekin, ettei verottaja yleensä ottaen katso veroastetta vaan verottaa ihmisiä kattaakseen päätetyt julkiset menot - sellaisessa tilanteessa yhden onnistunut verosuunnittelu lisää muiden verotaakkaa.

Se mitä tällaisissa jutuissa yleensä - ja tälläkin kertaa - unohdetaan liittyy poliittisiin toimijoihin. Laillisesti verosuunnittelua harrastavat henkilöt toimivat kuten toimivat siksi, että poliitikot ja virkamiehet ovat rakentaneet kelvottoman järjestelmän.

Siksi terävimmän kritiikin pitäisi osua laillista verosuunnittelua harrastavien sijasta poliittisiin toimijoihin. Edes Euroopan Unioni ei ole tässä asiassa puhdas, vaan siihen kuuluu paljonkin eri tavoin toimivia veroparatiiseja. Siis sellaisia kuin Jersey-saaret, Irlanti, Hollanti, Luxemburg tai Malta. 

Samat poliitikot voisivat ryhtyä myös toimenpiteisiin muualla sijaitsevien veroparatiisipalveluita tarjoavien maiden, kuten nyt keskiössä olevan

Olisiko EU-maiden kansalaisilla siis oikeus poliitikkoihin, jotka toimisivat - eivätkä vain puhuisi - näiden ja myös muualla maailmassa toimivien paratiisien laillisen aseman lopettamiseksi. Etenkin kun samaiset poliitikot puhuvat päivästä toiseen kansalaisten verotaakkaa koventavista toimista kuten fossiilisista energialähteistä luopumisesta tai humanitaarisen maahanmuuton ylläpitämisestä.

Vaihtoehtoisesti - tai vaikka yhtäaikaisesti - EU-maiden poliitikot voisivat ryhtyä toimiin veroparatiisien houkuttelevuuden vähentämiseksi. Siis saattaa voimaan lakeja ja käytäntöjä, jotka vähentäisivät kaikkiin kohdistuvaa verotaakkaa. Ja joilla olisi veronmaksajien enemmistön hyväksyntä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Verotuksen oikeutus ja pimittäminen
Panama-vuodosta seuraavia ajatuksia
Osoittaako McDonalds suomalaisten ymmärtävän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!