sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Pohjolan painajaisen paluu

Viime yönä käytiin Robert Heleniuksen lyhyt paluutottelu. Siinä noudatettiin hyvin ennalta arvattua käsikirjoitusta sillä lempinimeä "Nordic Nightmare" eli "Pohjolan painajainen" totteleva nyrkkeilijä päätti kehätuokionsa pikaiseen keskeytykseen. Samalla hän osoitti olevansa valmis isompiin otteluihin.

Heleniuksen unkarilainen vastustaja on noin kahden viime vuoden aikana otellut ahkerasti ja enimmäkseen myös voitollisesti. Yksikään hänen vastustajistaan ei kuitenkaan ennen Heleniusta ole kuulunut edes lähelle maailman kärkeä. Siitä huolimatta Heleniuksen voitto oli tärkeä, sillä se osoitti miehen nyrkkien löytäneen jälleen tyrmäävän tehonsa.

Jäämme siis odottamaan Heleniuksen uran seuraavia vaiheita. Miehen nopea nousu kohti maailman kärkeähän päättyi käden rikkoutumiseen ja sitä seuranneeseen välirikkoon jättimäisen Sauerland-tallin kanssa. Riidan jälkinäytös on vielä käymättä, eikä lopuutulosta ole mahdollista ennakoida.

Heleniuksen uran jatkoa kiistely entisen työnantajan kanssa tuskin kuitenkaan estää, sillä pahimmillaankin odotettavissa on vain korvauksia sopimusrikkomuksesta. Niiden maksajaksi uskoisin löytyvän kiinnostusta kunhan nyrkkeilijä itse  hoitaa kehätyönsä moitteetta.

Helenius vihjaisi käymänsä ottelun jälkeen ottelevansa seuraavan kerran varsin pian. Näin hänen on myös syytä tehdä, sillä vuonna 1984 syntyneen nyrkkisankarilla on ikää jo 31 vuotta. Toisaalta jo aiemmin maailman huippujen joukkoon arvostettuna Helenius noussee pikaisesti takaisin haastajalistojen kärkisijoille, mikä avaa mahdollisuuden maailmanmestaruudesta ottelemiseen.

Se edellyttää kuitenkin seuraavassaa ottelussa voittoa selvästi viime yön unkarilaista kovemmasta iskijästä. Todennäköisesti tai ainakin toivottavasti vastaan asettuu seuraavaksi joku oikeasti kyvykäs vastustaja Boxrecin listan ensimmäisen sivun loppupäästä. Mikäli sellaisen kanssa syntyy kehässä yhtä vakuuttavaa jälkeä kuin unkarilaista vastaan aukeaa Heleniuksen tie jälleen todellisiin huippuotteluihin.

Myös raskaan sarjan tilanne on muuttunut: vanhempi sarjaa vuosikausia hallinneista Klitshkon veljeksistä on siirtynyt sekasortoisen Ukrainan politiikkaan ja nuoremman päänahkaa on ilmaantunut tavoittelemaan näyttäviä tyrmäyksiä iskenyt amerikkalainen toivo Deontay Wilder.

Jäämme siis odottamaan ensimmäisen suomalaisen nousua ammattinyrkkeilyn huipulle. Ja mikä parasta Helenius ei ole siinä suhteessa ainoa vakavasti otettava suomalainen, vaan myös Edis Tatli on asettanut saman tavoitteen - tosin hänen listaansa rasittaa yksi tappio.

Koska Tatlin tappio ei tullut aivan sarjan kärki-iskijälle - vaikka ottelua MM-arvoiseksi kutsuttiinkin - olisi kosovolaistaustaisen suomalaisen löydettävä keino nostaa omaa tasoaan vielä yhdellä pykälällä. Siinä epäilemättä auttaa sparraus yhden koko nyrkkeilymaailman kovimman nyrkkeilijän kanssa.

Aika yksin näyttää nouseeko Helenius, Tatli tai joku muu suomalainen ammattinyrkkeilyn kovan maailman suureksi sankariksi. Vaikka niin ei kävisikään, elämme joka tapauksessa suomalaisen ammattinyrkkeilyn kaikkien aikojen huippuhetkiä, joiden jatkumisesta tulevaisuudessa ei ole mitään takeita. Nauttikaamme siis tästä herkusta juuri nyt kun se on mahdollista!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Opettavainen tarina vuodelta 1930 - Robert Heleniuksen paluuta odotellessa
Robert Helenius maailman huipulla
Jalo itsepuolustuksen taito

2 kommenttia:

 1. Kommentti liittyisi enemmän tuohon blogistin vuosien takaisen Jalo itsepuolustuksen taito kirjoituksen alle, mutta laitetaan nyt tänne, niin vältytään palstanekrofilialta.
  Kumpi lie blogistin puolesta suotavampaa, sivuluisu vai vanhojen kaivelu?

  Olen tässä jonkun vuoden aikana hellinyt mielessäni ajatusta olisiko ns. ammattinyrkkeilyssä mahdollista hypätä askel taaksepäin, heittää hanskat nurkkaan ja palata paljain käsin/hyvin kevyesti hansikoidusti käytävään rusikointiin?

  Mitä olen käsittänyt, sen jälkeen kun siirryttiin paksuihin nyrkkeilyhanskoihin, ottelut ja niistä saatavat vammat ovat raaistuneet huomattavasti. Aiemmin vakaviin aivovammoihin tai kuolemiin päättyviä otteluita ei ilmeisesti ollut ainuttakaan, toisin kuin entistä paksumpien hanskojen käyttöönoton jälkeen.

  Ajatus, joka kuulostaa äkkiseltään ei-intuitiiviselta koska kyllähän paljas nyrkki on periksi antavaa hanskaa kovempi ja myös pistemäisempi lyömäväline, mutta pointti onkin siinä, että ns. pehmeät ja suojatut hanskat mahdollistavat huomattavasti kovemmat iskut, koska kädet on suojattu niin hyvin. Tämän johdosta nyrkittely oli ennen huomattavasti harkitumpaa. Iskujen voimaa oli pakko rajoittaa, koska kovan iskun riskinä on hajottaa oma kätensä.

  Sen jälkeen kun kädet eristettiin hanskoihin, moiset lyöntirajoitukset ovat pitkälti poistuneet hanskan suojatessa kättä niin hyvin, että iskun voi suuremmitta riskeittä tehdä täydellä voimalla, jos tekniikka muuten on hallussa. Mutta jos hanskat poistettaisiin/kevennettäisiin tasolle että niiden tarkoitus olisi ennemminkin suojata vastustajaa verestyvien rystysien aiheuttamalta biologisen saastutuksen uhalta, myös laji muuttuisi vähemmän raaemmaksi.

  Tämä toki todennäköisesti tarkoittaisi ottelujen venymistä ja ne muuttuisivat "tylsemmiksi", koska tyrmäyksiä nähtäisiin harvemmin ja voitto tulisi enemmän pisteiden perusteella, mutta toisaalta vähenisivät kuolemat ja muut vakavat vammat, joita päähän ja muille herkille alueille kohdistuvista kovista iskuista aiheutuu.

  Mutta lieköhän moisesta enää tässä vaiheessa toivoakaan, ja siirtyisikö hansikasnyrkkeily sitten maan alle pimeäksi toiminnaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa ottaa kantaa hanskoihin, mutta joka tapauksessa ammattinyrkkeilyn ohi on mennyt moni sitä raaempi laji kuten vapaaottelu. Myös jääkiekko näyttää nykyisin tuottavan menneitä vuosikymmeniä enemmän vakavia vammoja. Samalla taitokiekko on kärsinyt.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!