lauantai 12. toukokuuta 2012

Seksinpuute vie banaanikärpäskoiraan juomaan

Banaanikärpäset alkoholisoituvat vähän niin kuin ihmisetkin. Niinpä viime aikoina on esille noussut kysymys siitä, mikä ajaa banaanikärpäs-Jepen juomaan. Tähän kiihottavaan kysymykseen on vastausta hakenut amerikkalainen tutkijaryhmä uudessa tutkimuksessaan.

Tutkijat tekivät kokeita pienessä tilassa, jossa baanaanikärpäskoiraan seuraksi annettiin neljän tunnin ajaksi joko neitseellisiä tai jo kaiken kokeneita naaraita. Banaanikärpäsnaaras on sikäli ihmisestä poikkeava, että tällaisissa koeolosuhteissa neitsyt antaa käytännössä aina, kun taas kokeneet naaraat vain nyrpistelevät ja lentävät pois. Koiras puolestaan ei ole kovin poikkeava ihmisestä, sillä jouduttuaan samaan tilaaan naaraan kanssa se ryhtyy varsin nopeasti vonkaaamaan.

Vonkaaminen tapahtuu Wikipedian mukaan siten, että ensin sulhaskandidaatti suoristaa itsensä ja värisyttää siipiään kosioäänen muodostamiseksi. Pian sen jälkeen se siirtyy matalana naaraan takaruumiin taakse ja alkaa kosketella naaraan genitaaleja jaloillaan ja imukärsällään. Lopulta sulhaskandidaatti käyristää takaruumistaan ja yrittää parittelua. Naaras voi torjua koiraan joko siirtymällä kauemmas tai työntämällä munanasettimensa ulos.

Seuraavassa vaiheessa seksiä saaneille ja ja sitä ilman jääneille banaanikärpäskoiraille tarjottiin vaihtoehtona alkoholipitoista tai alkoholia sisältämätöntä ravintoa. Tässä tilanteessa rukkaset saaneiden ryhmä sortui alkoholipitoiselle tarjottimelle merkittävästi pukille päässyttä ryhmää useammin. Toisin sanoen seksin puute sai banaanikärpäset juomaan.

Tutkimus ei päättynyt tähän, vaan tutkijat selvittivät vielä niitä mekanismeja, jotka banaanikärpäsen käyttäytymiseen johtivat. Blogin lukijat voivat halutessaan tutustua tähän puoleen suoraan alkuperäisestä julkaisusta, mutta tässä blogissa tyydyn hämmästelemään banaanikärpäsen alkoholikäyttäytymisesen kovin ihmimillisen tuntuisia vaikuttimia. Ehkäpä tämäkin omalta osaltaan kertoo siitä, miten samankaltaisia lopultakin kaikki eläimet ovat.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nujertaako banaanikärpäsen bakteeri Dengue-kuumeen?
Miksi nainen pettää miestään?
HirvikärpänenEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!