perjantai 5. toukokuuta 2023

Jäsenmaiden on skarpattava seuraavissa komissaarinimityksissä

Yksi Euroopan komission viimeaikaisista hankkeista on yritys kieltää metsästys lyijyä sisältävillä luodeilla. Kosteikkoalueilla on jo tällainen määräys voimassa, mutta kangasmailla se on vielä sallittua. 

Mikäli komissio saa tahtonsa läpi, säästyy moni vesieläin lyijymyrkytykseltä, mikä on tietenkin hieno asia. Nyt on kuitenkin niin, että tälläkin asialla on kääntöpuolensa. 

Siitä kertoneen Maaseudun tulevaisuuden jutun mukaan lyijyluotien kieltäminen aiheuttaisi Euroopalle melkoisen turvallisuusriskin, sillä mikäli niiden valmistus lopetettaisiin, ei sota-aikana pystyttäisi reagoimaan ammusten kasvavaan tarpeeseen nopeasti. 

Tämä ongelma on paljastunut Venäjän Ukraina-hyökkäyksen seurauksena. Sen aikanahan on todettu jo moneen kertaan, että osapuolien taistelukyky on heikentynyt yksinkertaisesti ammuspulan takia - taisteluissa niitä on kulunut paljon enemmän kuin kukaan oli tullut ajatelleeksi ennen sotaa. 

Maanpuolustuskykynsä kertaalleen tärvänneen Ruotsin hallitus onkin tällä kertaa ollut hereillä ja ilmoittanut vastustavansa EU:n ehdotusta ottaa käyttöön lyijyn täyskielto. Toivottavasti näin tekee mahdollisimman pikaisesti myös Suomi ja sen jälkeen - tai sitä ennen - myös kaikki muut EU-maat. 

* * *

Kaikkineen täytyy todeta, että tämäkin asia osoittaa kuinka kelvoton nykykomissio puuhastelee kerta toisensa jälkeen meidän päämme menoksi. Siitä esimerkkinä toimii yhtä lailla MT:n toinen juttu, jossa kerrotaan siitä kuinka komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin oma parlamenttiryhmä EPP yrittää kaataa kaksi EU:n vihreän siirtymän kannalta oleellista lakiesitystä. 

Näiden esitysten valmistelusta komissiossa on vastannut sen Greenpeacen liekanarussa sätkyttelevä varapuheenjohtaja, sosiaalidemokraatti Frans Timmermans. Asia ei ole Suomenkaan kannalta vähäinen, sillä esimerkiksi ennallistaminen olisi iso haaste sekä metsä- että maataloudelle. 

Toivon mukaan jäsenmaat suhtautuvat vuonna 2024 aloittavaa uutta komissiota synnytettäessä aiempaa vakavammin sen jäsenten valintaan. Ja nimittävät komissaareiksi kotimaidensa politiikassa epäonnistuneiden jyrkikataisten tai ursulavonderleyenien sijaan järkeväksi tiedettyjä henkilöitä, jotka osaavat nähdä kokonaisuuksia ja sitä kautta kääntää EU:n kurssin nykyiseltä degeneraatiolinjalta takaisin jäsenmaiden ja niiden asukkaiden kannalta positiiviseksi toimijaksi.  

7 kommenttia:

  1. No selväähän on, että kaikki wef-tyypit sinne valitaan, kuten samarin.

    VastaaPoista
  2. Ammu ryssää puhtaasti kokokuparisella luodilla..
    Niin hyvä ajatus kuin EU alunperin oli..niin minkä helvetin takia se on epäonnistuneiden poliitikkojen tunkio..ajattelee nyt vaikkapa miksi meiltä on niin iso määrä vihreitä sielä huseeraamassa ja tekemässä meille vahinkoa

    VastaaPoista
  3. Suurta vahinkoa vaikuttaa tulevan kummassakin tapauksessa sekä lyijyhauliroiskinnassa että sotarvikepulan sattuessa.
    Mitähän kummaltakin kannalta hyviä ratkaisuja tulevaisuudessa häämöttää vaiko ei vielä mitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Tämä on niin sanottu pirullinen ongelma. Eli kuten anglosaksit sanovat: wicked problem.

      Poista
  4. Eu:n mahtimaa Saksalla olisi oman maansa luonnossa ennallistamista ihan yllin kyllin. Ei tarvitsisi tähyillä metsäisen Suomen asioita.

    VastaaPoista
  5. Mitä sanokaan Pietikäisen Sirpa? Että lumipenkkaan vaan, niin ķuin koko EU-tylleröinnessä menee.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!