keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Uutta tietoa ilmastomalleista

Pohjoisesta merijäästä on julkaistu uutta mielenkiintoista tutkimustietoa. Siinä tarkastellaan mitä tapahtuu, kun ilmakehän korkea hiilidioksidipitoisuus lämmittää pohjoista napaseutua, jolloin sitä peittävä merijää vähenee. Tällöin merijää sulaa aiempaa nopeammin kesällä, jolloin meren pinta paljastuu pidemmäksi aikaa imien enemmän energiaa ja nostaen lämpötiloja. 

Aikaisempien tutkimusten mukaan pilvet voivat muuttaa pinnalle imeytyvän energian määrää, joko viilentämällä pintaa estämällä auringonvalon saapumisen tai lämmittämällä pintaa sitomalla maasta vapautuvaa lämpöenergiaa. Sen sijaan ei ole juurikaan tutkittu pilvien ja Arktisen valtameren lämpötilojen yhteisvaikutusta. 

Nyt Geophysical Research Lettersissä julkaistussa tutkimuksessa käytettiin globaalia ilmastomallia, jonka avulla tutkittiin pilvien ja valtameren lämpötilojen välistä suhdetta ennen ja jälkeen merijään täydellistä sulamista eri hiilidioksidipitoisuuksissa. Matalilla hiilidioksidipitoisuuksilla merijää peitti meren suurimman osan kesästä, eikä pilvillä ollut juurikaan vaikutusta.

Sen sijaan korkeammilla hiilidioksidipitoisuuksilla Jäämeri oli vapaa merijäästä aiemmin kesällä, jolloin pilvet vaikuttavat enemmän siihen, kuinka paljon auringonvaloa pääsee sen pinnalle. Saadut tulokset viittaavat siihen, että kun Arktinen alue muuttuu kausiluonteisesti jäävapaaksi, on pilvillä voimakas viilentävä vaikutus kesäiseen mereen. 

Saamiensa tulosten perusteella tutkijat totesivat, että pilvien ja niiden säteilyvaikutusten huomioon ottaminen tulee olemaan yhä tärkeämpää arktisen alueen mallintamisessa silloin, kun Arktis siirtyy kohti kausittain jäättömiä olosuhteita. Tätä muutosta odotellessa pilvien säteilyvaikutusten realistinen mallintaminen on todennäköisesti tärkeää myös sen määrittämiseksi, kuinka paljon lämpöä on vapautettava merestä ilmakehään ennen kuin merijää voi alkaa jäätyä syksyllä.

* * *

Edellä käsittelemäni tutkimus valaisi omalta osaltaan sitä, kuinka ilmaston lämpenemiseen maapallon eri osissa liittyy vielä paljon tuntemattomia - ja monella tavalla merkittäviä - tekijöitä. Siksi on ymmärrettävää, etteivät ilmastonmuutoksen ennusteet ole aina osuneet kohdalleen, vaan lähinnä ennakoineet kerta toisensa jälkeen toteutunutta kehitystä nopeampaa lämpenemistä.

Näin on ollut myös pohjoisella Jäämerellä, kuten blogiani säännöllisesti seuraavat lukijani tietävät. Ja näin on myös tällä hetkellä, sillä tuoreimman eli toissapäiväisen mittauksen mukaan jään laajuus on mittaushistorian kuudenneksitoista pienin eli jää on ollut vastaavana ajankohtana pienempi vuosina 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2011, 2007, 2006, 2005, 2004 ja erittäin mielenkiintoisesti mittaushistorian yhdentenätoista vuonna 1989.

Meillä on myös tieto pohjoisen napajään huhtikuun keskimääräisestä pinta-alasta. Se oli viime kuussa suurempi kuin vuosina 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2011, 2007, 2006, 2005, 2004, 1996, 1995, 1986, 1984, 1983 ja 1981. Toisin sanoen jään huhtikuinen pinta-ala on ollut nykyistä pienempi useiden mittaushistorian alkutaipaleen vuosina. 

Tässä lienee syytä kerrata, miten nämä kaksi mittausperustetta poikkeavat toisistaan. Merijään laajuus on kaikkien ruudukkosolujen alueiden kokonaissumma, joissa on vähintään 15% jääpitoisuus, kun taas merijään pinta-ala lasketaan vähintään 15% jääpitoisuuden omaavien ruudukkosolujen jäisten alueiden ja niiden jääpitoisuuden perusteella. Ensin mainittu vastaa siten lähinnä reikäjuustosiivun pinta-alaa reikineen kun taas jälkimmäisessä on laskettu siivun pinta-ala ilman reikiä. 

Tässä on mielenkiintoista se, että näiden kahden mittaustavan lopputulokset poikkeavat selvästi toisistaan. Tästä kertoo se, että napajään viime huhtikuun keskimääräinen laajuus on suurempi kuin vuosina 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2014, 2007, 2006 ja 2004, mutta selvästi pienempi kuin kaikissa 1980- ja 1990-luvun mittauksissa. Siten sen antamat tulokset vastaavat syystä tai toisesta napajään pinta-alaa paremmin ilmastomallien ennusteita.

Nähtäväksi siis jää, millä tavalla pohjoisten merien jääpeite kehittyy tulevina vuosina. Sulaako se ennusteiden mukaan, vai onko sittenkin käymässä niin, että jääpeitteen katoamista ennustavat ilmastomallit osoittautuvat siksi puutteellisiksi, ettei sulamista tapahdu lainkaan?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
WMO: Jäätiköiden sulamista ei voi enää estää
Fatim Diarra tulisi valita Vihreiden puheenjohtajaksi puolueen uskottavuuden säilyttämiseksi
Uusi malli pohjoisen napajään kehityksestä

19 kommenttia:

  1. "glopaalia" tuon sanan kun kuulee niin voi olla varma että totuutta ei ole enää yhtään sen jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi10. toukokuuta 2023 klo 9.09

    Äitivainaa sanoi: "Ilmat muuttuu niinku naisen mieli"! Siinä menossa ei suomi oo edes kärpäsen paskan kokoinen vaikuttaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummovainaa oli kuulemma sanonut 1930-luvulla: ”Kyllä mualimassa on enemmän vettä kun paskoo.”

      Poista
  3. Joopa joo.
    Joka paikka lämpenee kaksi kertaa nopeammin, kuin joku toinen paikka.
    Joku voisi pitää tätä mahdottomana, mutta pakkohan sen on olla totta, kun ilmastoekspertit niin sanovat.

    https://www.youtube.com/watch?v=YUV8U3yBJ6U

    Hiilidioksidilla ei ole vieläkään mitään mitattavissa olevaa vaikutusta ilmakehän lämpötiloihin. Eikä tule olemaan, vaikka sen määrä ilmakehässä kaksinkertaistuisi, joka olisi koko biosfäärille tavattoman hyvä asia.
    Kanntaa tutustua oikeaan tieteeseen, eikä tuohon "ilmastotieteeseen".

    https://wvanwijngaarden.info.yorku.ca/files/2023/03/GreenhousePrimerArxiv.pdf?x45936

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ´Hiilidioksidin määrän kaksikertaistaminen riittäisi varmaan siihen, että ei tarvitsisi imeskellä ongenpainoja saavuttaaksen täydellisen ymmärryksen ja kaikkitietävyyden.

      Poista
  4. Kittilän Pokassa on tehty Suomen pakkasennätys joitakin vuosia sitten, muistaakseni lukema oli miinuksen puolella 51 astetta. Sen jälkeen mittaristo muutettiin vähän agendaa paremmin palvelevaan paikkaan.

    VastaaPoista
  5. YLE:llä menee moniosainen ilmastohumppasarja nimeltään ilmaston muuttajat. Siinä tulevaisuus nähdään pelkästään synkkänä ja tuhoon tuomittuna.
    Voisikohan joku selittää minulle tyhmälle, miten on laskettu se, kuinka isot hiilipäästöt lentomatkustaja tuottaa edestakaisella Bangkokin matkalla. Ohjelmassa se oli AB350 lentokoneella 300 matkustajaa, saatiin yhdelle henkilölle CO2-päästöjä 2800 kg. 2800x300=840 000 kg. Kone ottaa kerosiinia 24000 litraa(kg) kerralla eli edestakaisin 48000 kg. Jos ei ihan tyhjäksi ajeta on kulutus 45000kg. Miten siitä voi syntyä lähes 20 kertainen määrä (840 000 kg) hiilidioksidia (CO2). Jos syntyy, niin sitten syntyy, mutta miten se lasketaan esim. hapen reaktiona jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä johtuu siitä, että ns. happi on flogistonia. Flogistonia käyttää ravintona puolestaan tulikärpäset, kuten Konsta Pylkkänen aikoinaan osoitti. Tulikärpäset ovat näkymättömiä, mutta niillä on paino. Ne ovat jopa kaksikymmentä kertaa painavampia kuin normikärpäset. Osa painavampia kuin sittisontianen, joka puolestaan on muinaisten egyptiläisten pyhä eläin.
      Hienostellen tiedepiireissä puhutaan kuitenkin tulikärpästen sijaan pimeästä aineesta.
      Polta kilo halkoja, niin tulikärpäset tähän summatuna tekee 20 kg. Simppeliä.ja tästä syystä on syytä seurata myös YLE:ä – ihan sivistyksen kannalta.
      Jos tulikärpäset voitaisiin joskus jollakin ihmeellisellä mittalaitteella nähdä, niin Pylkkäselle seuraisi taannehtivasti fysiikan Nobel ja Suomi saisi ennen Somaliaa myös ensimmäisen fysiikan nobelistinsa. Samalla halkojen poltto loppuisi Suomessa ja voisimme pelastaa ei vain maailmaa, vaan koko universumin.
      psq

      Poista
    2. Kerrankin joku esitti asian niin, että tällainen maalaismoukkakin ymmärtää. Pitäisikin lukea nämä Huovisen tiedeteokset.

      Poista
  6. Koska tähän tulee kommentoimaan ääliötä, en lue kommentteja ja lisään vettä myllyyn ääliölle jotka kommentoi kaikkeen tyyliin "lapsena jo kaikki imeskeli ongenpainoja, ei se lyijy niin pahaa tee vaan lisää metallien vastustuskykyä"

    https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/9f89193e-bfca-4622-8aaa-c27ea5beb262

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Olen silti vielä hengissä ja isoisäkin imeskeli ja siitti kuitenkin monta lasta meistä kaikista tuli lestadiolaishelluntalaisia lyijy on luonnon tuote."

      Poista
    2. "Niin on botuliinikin ja sitä käyttä naiset kaunistautumiseen, ei se niin vaarallista ole kun ihmisiin sitä pistetäänkin vaikka kaikki pistokset on saatanasta ja kepunkanssa kilpailevien puolueiden salaliitto"

      Poista
    3. "Nykyihmisillä on kaikkea vaivaa kun eivät lapsena imeskelleet ongenpainoja minustakin kasvoi älykäs sain kansakoulussa matematiikasta 7 kun ongenpainoja imeskelemättömistä yksi jäi luokalle ja sillä on menty"

      Poista
    4. "Jumala antoi meille kauniin lyijyn miksi sitä ei pitäisi käyttää lyijyä oli ilmakehässäkin 5 miljardia vuotta sitten"

      Poista
    5. "Minun isoisälläni oli nenässä lyijyhauleja laitteli niitä sinnne lisää aina välillä kun oli liaan autuas puupää ja ei pystynyt sukeltamaan kun pää ei mennyt pinnan alle minäkin laitan nenään niitä pienenä laittettiin vain herneitä ja siksi minusta tuli terve"

      Poista
    6. Ihmettelen samalla sitä mistä proffessori on saanut käsityksen, että kaikki "yliopisto maailmassa" olevat olisivat jotenkin fiksuja https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001021634.html tilanne on nykyään pahempi kun täytyy vain osta yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus papukaija toistona.

      Poista
    7. Pidit 22 minuutin kahvitauon, VMP.

      Poista
    8. VMP, indeed... 🤣

      Poista
    9. You nyt mitään ymmärstandkään mongenstaja :(..

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!