torstai 28. maaliskuuta 2019

Jäätikkötutkijat tulivat lausuneeksi testattavan hypoteesin

Suomalaiset mediat - kuten Yle - välittivät tiedon siitä, että Grönlannin suurin jäätikkö on vahvistunut ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Jutun mukaan havainnon tehneet tutkijat uskovat vahvistumisen johtuvan sitä ympäröivän meriveden kylmenemisestä: sen lämpötila on korkeimman 250 metrin osalta ollut viime vuosina kylmimmillään sitten 1980-luvun.

Uutisessa kuitenkin tähdennettiin, että jäätikön vahvistuminen on vain paikallista ja siten Grönlannin muut jäätiköt ovat edelleenkin sulaneet. Sitä paitsi, Ylen siteeraamien tutkijoiden mukaan "seuraavalla kerralla, kun vedet taas lämpenevät, ne lämpenevät entistä enemmän".

Tämä kommentti voidaan tulkita oikeaoppiseksi hypoteesiksi, jonka toteutumista on syytä seurata. Valitettavasti tutkijat eivät määritä lisälämpenemisen aikaskaalaa, mutta koska se heidän mukaansa johtuu Pohjois-Atlantin oskillaatiosta, puhutaan maksimissaan parin vuosikymmenen mittaisesta ajanjaksosta.

Entä miten Grönlannin tämänhetkinen sulaminen suhtautuu pohjoisen napa-alueen merijään kehitykseen? Juuri tällä hetkellä saatavilla olevan tiedon mukaan (26.3.2019) se on pienenemässä nopeasti (verrattuna moniin aiempiin vuosiin) ja on päivämäärään nähden laajempi (extent) kuin vuosina 2017 ja 2018, mutta supeampi kuin vuonna 2016. Kaikkiaan pohjoisen merijään laajuus oli mainittuna päivämääränä tilaston seitsemänneksi pienin.

Arctic Sea Ice News & Analysis kertoi myös, että juuri ohitettu napajään vuotuinen maksimilaajuus oli aikasarjan kahdeksanneksi pienin. Tuon tilaston kärjessä komeilevat vuodet 2017, 2018 ja 2016. Lisäksi tuorein käytettävissä oleva tieto napajään pinta-alasta (area) on helmikuulta, jolloin jää oli keskimäärin 12. pienin mittaussarjan historiassa.

Napajään laajuuden ja pinta-alan mittauksista saatava kuva sopii siten kohtuullisen hyvin Ylen välittämään kuvaan Grönlannin suurimman jäätikön kehityksestä. Tosin on huomattava, että Grönlannissa käänne on tapahtunut myöhemmin kuin napa-alueen merijäätiköillä.

Tutkijoiden edellä mainitun hypoteesin osalta oleellista on kuitenkin vain se, että jos Pohjois-Atlantin oskillaatio kääntyy ja jäätikön supistuminen jatkuu sen myötä sekä johtaa uusiin "ennätyksiin", voi tutkijoiden hypoteesin todeta saaneen vahvistusta. Jos sen sijaan oskillaatio muuttuu ilman vaikutuksia Grönlannin suurimpaan jäätikköön, on hypoteesi hylättävä.

Jääkäämme siis odottelemaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ilmastonmuutoksen faktoista ja niiden kumoamisesta
Napajää ei tue yhteyttä globaalin lämpenemisen ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden välillä
Grönlannin lämpöaalto ja ilmastotilastot

3 kommenttia:

  1. Ihmisen CO2-päästöjen aiheuttama ilmastonmuutos saa aikaan:
    -lämpenemistä ja kylmenemistä
    -sateita ja kuivuutta
    -jäätiköiden sulamista ja kasvamista
    -meriveden lämpenemistä ja kylmenemistä
    -myrskyjen lisääntymistä ja vähenemistä
    jne jne
    Kerrassaan mainio hypoteesi, koska sen falsifiointi, vääräksi osoittaminen tai edes haastaminen on mahdotonta. Kaikki kelpaa, suunnasta riippumatta. Vrt ”sota on rauhaa” eli newspeakilla mennään. Orwell olisi varmasti ihmeissään jos näkisi nykyisen menon. Että jostain ilmastoasiasta saadaan marxismi-leninismille uutta polttoainetta !
    -Beowolf-

    VastaaPoista
  2. Eikös Golfvirran moottori ole veden jäätyminen Arktiksella? Jos vettä jäätyy vähemmän virta heikkenee ja tuosta aiheutuu voimakas takaisinkytkentä mikä pyrkii pitämään alueen lämpötilan jäänmuodostumiselle otollisena.

    VastaaPoista
  3. Muuten oikein, mutta koska tiedetään että ilmasto on hitaasti lämmennyt ainakin viimeiset 250 v., on nollahypoteesi se, että tämä lämpeneminen edelleen jatkuu, eikä niin että lämpötila pysyy samana.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!