torstai 19. huhtikuuta 2018

Harkimon lähtö herätti ajatuksia

Hjallis Harkimo lähti Kokoomuksesta ja lyöttäytyi yhteen Mikael Jugnerin, Risto E. J. Penttilän ja Alex Niemisen kanssa. Puoluetta ei kuitenkaan ole perusteilla - ei ainakaan vielä.

Tapauksen seurauksena mieleeni juolahti sellainen ajatus, että Suomessa voisi olla tilausta puolueelle, jossa yhdistyisivät talousliberalismi, terve isänmaallisuus, maltillinen veropolitiikka ja keskiluokkaisuus.

Tuo puolue olisi talouden vapautta edistävä, maahanmuuttokriittinen, yrittäjäystävällinen, mutta samalla palkansaajahenkinen. EU-politiikassa se ajaisi vapaakauppaunionia federalistisen liittovaltion sijasta ja Nato-kanta olisi avoimen kriittinen. Venäjä-politiikkaa määrittäisi Suomen oma etu.

Puolueen toimissa suosittaisiin tarpeellisten työperäisten, mutta hillittäisiin vaikeasti integroitavien humanitaaristen maahanmuuttajien virtaa. Lisäksi huolehdittaisiin pien- ja keskikokoisten yritysten toimintaedellytyksistä ja helpotettaisiin erityisesti niiden kykyä luoda työpaikkoja. Tutkimuksesta, koulutuksesta ja elinikäisestä oppimisesta huolehdittaisiin.

Puolueen ohjelmassa rajattaisiin hyvinvointi- ja terveyspalvelut kohtuullisen veroasteen mukaan ja kehitettäisiin sosiaaliturvaa vastikkeelliseen suuntaan. Tavoitteena ei siis olisi loputtoman turvaverkon rakentaminen, vaan sen mahdollistaminen, että ihmiset huolehtivat itse itsestään ja osallistuvat siten yhteiskunnan rakentamiseen voimiensa mukaan. Toki kaikkein heikoimmista huolehdittaisiin vastikkeetta.

Nähtäväksi jää lähteekö Harkimon porukka rakentamaan puoluetta - ja jos lähtee, niin minkälaiselle ideologialle. Edelle luonnostelemallani ohjelmalla ja uskottavuudella olisi nähdäkseni tarjolla ainakin niiden äänet, jotka uskovat ihmisten osaamiseen ja omatoimisuuteen, haluavat säilyttää suomalaisen Suomen ja ovat maltillisesti arvoliberaaleja. Luullakseni aika moni suomalainen tunnistaa itsensä juuri sellaiseksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
VR osoitti tietä pääkaupunkiseudun liikenteen kehittämiselle
Pitäisikö sosialismista olla ylpeä?
Iloinen veronmaksaja?

6 kommenttia:

  1. Kannatettavia ajatuksia professorilta!

    VastaaPoista
  2. Proffa! Tilaustahan kyllä olisi puolueelle mikä ajattelisi kansan ja Suomen etuja. Mutta, mutta, sitten tulee se hieman vaikeampi pala. Itse kansa. Kansa hurraisi ja taputtaisi käsiään uudelle ihmepuolueelle ja vaalipäivänä kansa menee ja äänestää Kokkarit, SDP:n ja Vihreät vallan kahvoihin. Nyt kansa on oppinut että kepulit pettää aina, joten kepuleita voi äänestää sitten tulevaisuudessa, joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi kirjoitin sanan "uskottavuudella". Ilman sitä suomalaiset pitäytyvät isovanhempiensa näkemyksissä.

      Poista
  3. Näihin ajatuksiin on helppo yhtyä. Vielä kun saataisiin Professori mukaan tällaiseen puolueeseen antamaan asiantuntemustaan.
    Terve isänmaallisuus - hieno nimitys. Sen päivän kun saisi elää, kun isänmaallisuutta Suomen politiikassa noudatettaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos luottamuksesta. Ei ole Harkimo eikä kukaan muukaan kosiskellut sen jälkeen kun lukiolaisena melkein puoli vuosisataa sitten kyseltiin mukaan Kokoomukseen.

      En lähtenyt, enkä ole sen jälkeen itsekään tyrkyttäytynyt mihinkään puolueeseen. Enkä taida tyrkyttäytyä vastakaan.

      Äänestänyt sen sijaan olen aina niin kunta-, eduskunta-, EU- kuin presidentinvaaleissakin. Niin aion tehdä jatkossakin.

      Poista
  4. Komiat pojat ovat poliittista ryhmittymää perustamassa: Harkimo, Jungner ja Enbuske. Tuleekohan tukirahaa KHL-miljardööreiltä?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!