keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Toistaako historia itseään?

Tänään silmiini sattui pieni uutinen, jonka mukaan suomalaisten kuntoilijoiden ja urheilijoiden elektronisiin laitteisiin erikoistuneiden yhtiöiden johtajat eivät hätkähdä Applen uutta älykelloa. Tästä tuli valitettavasti mieleen se, ettei Nokiakaan aikanaan ottanut vakavasti sen enempää simpukkapuhelinta kuin kosketusnäyttöäkään, vaan luotti omaan markkinaylivoimaansa ja keskittyi supistamaan tuotekehitys- ja tuotantokulujaan.

Toivottavasti historia ei toista itseään.

Samassa uutisessa mainitaan, että Nokialta on myös jo pidempään odotettu älykelloa, jota voi ohjata kääntelemällä ja vääntelemällä. No jaa, olihan Nokialla valmiina myös kännykkä, jossa oli kosketusnäyttö ja siihen sopiva käyttöjärjestelmä jo paljon ennen kuin Apple toi markkinoile oman kosketusnäyttönsä.

Toivottavasti historia ei toista itseään tässäkään asiassa.

On nimittäin niin, että Suomessa on aivan liian usein tuotettu loistavia ja aikaansa edellä olevia tuotteita, joilla on valtava markkinapotentiaali, mutta nämä innovaatiot on onnistuttu sössimään milloin mistäkin syystä.

No, onneksi on toisenlaisiakin esimerkkejä, kuten Koneen hissit, Ponssen metsäkoneet ja vaikkapa Supercellin pelit osoittavat.

Toivottavasti tämä toisenlainen historia ryhtyy toistamaan itseään kerta toisensa jälkeen!

Jos niin käy, saatamme vielä selvitä ehjin nahoin ovista ja ikkunoista sisään tunkevasta taloudellisesta katastrofista. Jos ei, niin edessä on kovimmat ajat sitten 1990-luvun laman - ellei sitten vieläkin kovemmat.

Toivotaan siis parasta - ja tehdään oikeita asioita!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kasvoiko vai heikkenikö Nokian tulos?
Miksi tieteellis-taloudellinen vallankummous tapahtui Pohjois-Euroopassa?
Valtavalo Oy palautti tuotannon Kiinasta Suomeen - mutta mitä sanoo laki julkisista hankinnoista

5 kommenttia:

 1. Tulee Mieleen samaan kastiin ehkä kuuluva pystytuuliturbiini. Windside-yritys Viitasaarella on toimittanut näitä niin Saharaan kuin etelänavallekin ja hyvin toimivat. Ei jäätymis-, myrsky-, linnun+lepakontappo-ongelmia, lähes huoltovapaa, ei vaihteistoa, meluton, ei häiritse tutkaa jne.
  Koska ei ole ns trendituote, ei ole saanut tukea jotta voisi kehittää MW-luokan kokoista mallia vertailuksi propellivirityksille. Tehokin on 150% .. 500% suurempi, koska sietää ad 60m/sek myrskyt.

  -Beowolf-

  VastaaPoista
 2. Meinaatko beowulff, että ei ole ollut varaa maksaa lahjuksia vihreille ja greenpeacelle, ...

  -jpt-

  VastaaPoista
 3. Nokialla ei ollut huonoja tuotteita. Elpon palavan lauttakirjeen aikaan Nokialla oli selvä plaani ja Symbianluurienkin lukumääräinen myynti nousi koko ajan. Palvelut alkoivat olla killeriluokkaa. Ainoa mikä muuttui oli se, että kun uusia pelureita tuli markkinoillle niin tottakai markkinaosuus laski. Sehän oli selvä asia. Kappalemääräinen myynti oli kuitenkin kasvussa koko ajan ja siirtymäpolku Meegoon oli selvä. Nokian tuhosi USAn valtava koneisto ilmeisesti siksi ettei Nokia antanut Symbianiin USAn viranomaisille takaporttia ja pääsyä kuten Apple ja MSFT tekevät. Ja Google tietenkin. Ja Ollila joko hermostui tästä tai sitten häntä on uhkailtu, ja johto vaihtui pahimman kilpailijamaan johdoksi, ja loppu onkin kaikkien tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokian rauta oli hyvin kilpailukykyistä, mutta softapuoli jäi pahasti jälkeen kehityksestä.

   Poista
 4. Kyllä etenkin Nokian kosketusnäyttö oli pitkään surkea verrattuna Appleen. Toisaalta Meego olisi voinut korjata softapuolen, mutta silloinkin olisi ongelmaksi jäänyt sovellusten määrä. Siis samalla lailla kuin Windowsissa nykyisin.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!