perjantai 12. syyskuuta 2014

Maahanmuuttajataustaisten koulu lakkautetaan

Helsingissä on syntynyt eräänlainen valkovuoto- eli white flight -ongelma. Tuoreen uutisen mukaan Malmilla sijaitseva Soinisen koulu lakkautetaan oppilaspulan takia. Vielä vuonna 2012 koulussa aloitti 182 oppilasta, mutta viime vuonna vain 30. Noin 65 prosenttia koulun oppilaista on maahanmuuttotaustaisia.

Mediahäly ei noussut tästä. Sen sijaan lehtimiehet kiinnostuivat kun Pukinmäen koulun, johon Soinisen koulua ollaan yhdistämässä, vanhempainyhdistys ryhtyi vastustamaan toimenpidettä. Näkyikö tässä suomalaisten vanhempien vastenmielinen rasismi?

Nykyisessä maahanmuuttohysterrisessä ilmapiirissä vanhempainyhdistys luonnollisesti etsi perustelut jostain muualta kuin koulun oppilaiden etnisestä jakaumasta, mutta kokoomuksen valtuutettu Kauko Koskinen sanoi totuuden: "kun maa­han­muut­ta­ja­taus­tais­ten op­pi­lai­den mää­rä li­sään­tyy, van­hem­mat ei­vät ha­lua enää lait­taa lap­siaan ky­sei­seen kou­luun".

Koskisen kommentti herätti odotetusti vastaluseita vasemmistolaisten ja vihreiden taholla. He totesivat ettei maahanmuuttajavaltaisuus tee koulusta huonoa. En ota kantaa vihervasemmistolaisen näkemysen oikeellisuuteen, mutta eihän Koskinen niin sanonutkaan. 

Sen sijaan hän totesi sen minkä kaikki tietävät: suomalaiset vanhemmat välttävät liian maahanmuuttajavaltaisia kouluja. Syyn pohtiminen ei kuulu tähän kirjoitukseen, mutta ehkä Helsingin vasemmisto ja vihreät voisivat hetkeksi pohtia noita syitä ja mahdollisia ratkaisuja. 

Mikäli samanlainen etninen valikoionti jatkuu, tulemme jatkossa näkemään vastaavia tapauksia yhä enemmän. Tosin, mikäli maahanmuuttajien määrä kasvaa joillain alueilla vielä nykyistäkin suuremmaksi, voivat koulut pyöriä pelkästään heidän varassaan. Jos näin käy, muuttuvat heidän integroitumisennusteensa entistä huonommiksi, kuten tutkimukset osoittavat.

Sen kehityksen päässä on entisen Jugoslavian, Etelä-Afrikan tai Yhdysvaltain kaltainen etnisesti jännittynyt ja turvaton yhteiskunta, jossa hyvinvoivan yläluokan jälkeläisillä on kalliit yksityiskoulut joihin köyhillä ei etnisestä alkuperästä riippumatta ole asiaa. He joutuvat tyytymään huonotasoisiin julkisiin opinahjoihin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pia Kauman lastevaunukommentin seuraukset
Nauru pidentää ikää, mutta onko näyttelijän värillä väliä?
Polarisaatio lisää etnisten konflktien riskiä

2 kommenttia:

  1. Se on muuten mielenkiintoista, että nykyään ainoa hyväksyttävä peruste syrjiä on raha. Tulevaisuudessa siis on kalliita yksityiskouluja. Ehkäpä maailma on muuttumassa källeen sääty-yhteiskunnaksi, kun robotit vievät työt. Vauraan keskiluokan aika oli vain yksi aikakausi historiassa ja nyt palataan vanhaan huonoon aikaan.

    VastaaPoista
  2. No espoossahan on verorahoilla ylläpidettävä kallis yksityiskoulu valkoisille suomenruotsalaisille, ja on toki ympäri Suomea. Espoossahan kävi niin, että joku kaupunginvaltuustossa tms. Alkoi ajamaan, että suomenruotsalaisten koulu yhdistetään suomenkielisten kouluun. Kaikki jatkuisi muuten ennallaan, mutta suomenruotsalaislapset joutuisivat opiskelemaan samassa rakennuksessa Suomalaislasten kanssa. Tästäpä nousi äläkkä ja itku, jonka suomenruotsalaiset voittivat. Rajansa tosiaan monikulttuurisuudellakin.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!