maanantai 11. marraskuuta 2013

Miljoonia poliittisiin pamfletteihin - näin on hallitus päättänyt

Kirjoitin jokin aika sitten Himasen raportista todeten kuinka sen teettäminen Suomen Akatemian varoilla loukkasi tieteentekijöiden oikeustajua. Sisäpiiritietona voi kertoa, että kanssani samaa mieltä on todella suuri osa ainakin luonnontieteiden tutkijoista - itse en ole vielä tavannut yhtään erimielistä kollegaa.

Tässä kirjoituksessa haluan kiinnittää arvoisan lukijani ja veronmaksajan huomion siihen, että ilmeisesti Himas-casen opettamana valtioneuvosto on päättänyt ottaa käyttöönsä aiemmin tutkimuslaitosten käytössä olleita varoja seuraavan lainauksen mukaisesti: "uudistuksella myös vahvistetaan valtioneuvoston yhteiskunnallista päätöksentekoa tukevaa tutkimus- ja selvitystoimintaa kokoamalla valtioneuvoston ja sen ministeriöiden käytettäväksi rahoitusta valtion tutkimuslaitosten budjettirahoitteisista tutkimusmäärärahoista asteittain vuosina 2014–2016 siten, että valtioneuvoston ja sen ministeriöiden välittömien tietotarpeiden tutkimus-, arviointi- ja selvitystoimintaan on vuonna 2014 käytössä 5 M€, 2015 7,5 M€ ja 2016 12,5 M€ sitomattomia tutkimusvaroja"

Selväkielelle käännettynä tämä tarkoittaa, että tulevaisuuden himas-pamflettien teettäminen käy sitä varten korvamerkityillä rahoilla, eikä pääministerien enää tarvitse väärinkäyttää vakiintuneiden tutkimusrahoittajien varoja. Näin vältetään nähdyn kaltaiset kiusalliset kohut.

Sitä paitsi, kuten edelle lainaamastani ilmenee, pamfletti-varoja on jatkossa käytössä niin paljon, että Himasen 700 000 euroa on siihen verrattuna pikkurahaa. Onnea vain suomalaiselle veronmaksajalle!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Himasen pamfletti loukkaa tieteentekijän oikeustajua
Valtion tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistus
Tutkimustuloksesta tuotteeksi

2 kommenttia:

 1. Menee sitä akatemian rahaa muuallekin ja melkoisia summia. IL:n pulinapalstalta sattui nimim "Pectus3" ja hänen esille kaivamaansa. Siitä otos:

  Suomen akatemian tutkimusapurahoja (otos) :
  Islamilainen shari'a perheoikeuden käytäntönä : 72 180 euroa / Dahlgren, A Susanne / HY
  Nuoret ja poliittisuus nyky-Afrikassa: 852 170 euroa /Oinas, Elina / HY
  Etnisen ryhmän (kurdit, somalit, ) terveydentila: 420 000 euroa / Laatikainen, Tiina / THL
  -- -- --
  Ei tuo Himasen 700.000 ollut edes ennätys...
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 2. On kuitenkin huomattava, että ilmeisesti noista aiheista kuitenkin tehtiin tutkimusta - mikä on Akatemian rahoituksen tarkoitus.

  Himanen vain kirjoitti näkemyksiään. Se ei ole Akatemian rahoituksen tarkoitus.

  En siis varsinaisesti kritisoi Himaselle myönnetyn rahoituksen määrää, vaan sen käyttöä.

  Yhteiskunnallisesti puolestaan on aivan erityisen vahingolista, että tulevaisuudessa osa tutkimusrahasta menee ties mihin pullamössöselvityksiin ilman että se koskaan näkyy julkisuudessa. Tämä on budjettirahojen väärinkäyttöä, enkä voi ymmärtää ettei mikään mediatalo ole nostanut aihetta esiin edes Himas-caseen viitaten.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!