torstai 2. toukokuuta 2013

Ihmissalakuljetus on miljardiluokan bisnes

Suomen kuvalehden (26.4.2013, viikko lukuina) mukaan EU-maihin pyrki laittomasti 73 000 siirtolaista vuonna 2012. Heistä 24 000 oli Afganistanilaisia.

Näitä laittomasti siirtolaiseksi pyrkiviä ihmisiä liikuttavat maailmalta kohti Eurooppaa ammatikseen ihmisiä salakuljettavat rikolliset. Tähän toimintaan heitä houkuttelevat bisneksessä liikkuvat rahat, joiden kokonaisvolyymia ei tiedä kukaan.

Ennen kuin siirryn eteenpäin, totean että UNHCR:n mukaan Eurooppaan saapui yhteensä 355 500 turvapaikanhakijaa, eli merkittävästi enemmän kuin Suomen kuvalehti ilmoitti laittomiksi siirtolaisiksi. Tämä aiheuttaa tarkasteluun omat ongelmansa, joihin palaan tämän kirjoituksen lopussa.

* * *

Julkisuuteen tulee silloin tällöin ihmissalakuljettajien taksoja. Esimerkiksi syyrialainen kauppias perheineen maksoi 7000 dollaria kauppiaalle, joka vei hänet Turkista Kreikkaan. Jutussa ei mainita perheen kokoa, joten yhden henkilön hintaa ei voi arvioida tämän perusteella.

Salakuljetus ei myöskään aina lopu Euroopan rajojen ylityttyä, vaan myös Euroopan sisällä toimivat salakuljettajat, jotka siirtelevät ihmisiä Etelä-Euroopan laittomiin maahanmuuttajiin hukkuvista maista kohti parempia elinoloja tarjoavia Pohjois-Euroopan maita. Tämän mukaan jatkomatkan taksa voi olla vaikkapa 5000 euroa.

Niinpä kokonaishinta Afrikasta tai Aasiasta Suomeen voi olla varsin mittava. Esimerkiksi Turun satamassa kiinni jäänyt mies kertoi maksaneensa salakuljettajalle matkastaan 12 000 dollaria eli 9100 euroa. Iso raha, mutta yksittäistapaus.

Yksittäisiä esimerkkejä paremman käsityksen Pohjois-Eurooppaan suuntautuvan maahanmuuton hinnasta saa Ruotsin Keskusrikospoliisin Ulla Ahlbäckiltä, jonka mukaan salakuljettajan taksat Ruotsiin vaihtelevat 10 - 20 tuhannen euron välillä. Samalla hän kertoo, että 95 prosenttia turvapaikanhakijoista on salakuljetettu maahan.

Näiden lukujen valossa voimme siis arvioida Eurooppaan kohdistuvan bisneksen hintaa. Suomeen saapui Pakolaisneuvonta Ry:n mukaan yhteensä 3129 turvapaikanhakijaa vuonna 2012. Jos oletetaan, että heistä Ruotsin tavoin 95% saapui salakuljettajan matkassa ja maksoi matkan eri vaiheista keskimäärin 10 000 euroa saadaan Suomeen suuntautuvan ihmissalakuljetuksen liikevaihdoksi 29 725 500 euroa, siis noin 30 miljoonaa euroa.

Samalla tavalla laskien Ruotsiin UNHCR:n mukaan saapuvien 43 900 turvapaikanhakijan maksut salakuljettajille tekevät yhteensä noin 417 miljoonaa euroa.

Tässä vaiheessa joudun kuitenkin palaamaan näiden turvapaikanhakijoiden ja laittomien siirtolaisten määrien väliseen eroon. Lähinnä merkittävä tiedonpuute liittyy siihen, ovatko laillisesti saapuneet turvapaikanhakijat maksaneet salakuljettajille saman kuin laittomasti saapuneet? Vai koskeeko salakuljetus vain laittomasti maahan saapuneita?

Tarkkoja lukuja en siis tässä kirjoituksessa pysty ilmoittamaan. Sen voin kuitenkin todeta, että eri laskentaperusteilla salakuljetusbisnes Eurooppaan on kokoluokaltaan minimissäänkin satojen miljoonien ja maksimissaan useiden miljardien eurojen bisnes. Todennäköisesti jossain tämän haarukan keskivaiheilla, eli rikollisen ihmissalakuljetuksen liikevaihdon voi olettaa pyörivän noin yhden miljardin euron kieppeillä. Eikä siitä makseta kenellekään veroja.

* * *

Nähdäkseni edelle laskemani kokoista rikollista hyötyä ei voi millään syyllä hyväksyä, vaan ongelman ratkaisemiseksi pitää tehdä rajuja päätöksiä. Mahdollisuuksien mukaan olisi puututtava niihin tekijöihin, jotka työntävät lähtömaista ihmisiä kohti Eurooppaa.

Se tarkoittaa esimerkiksi yhteiskunnallista rauhattomuutta, ruuan puutetta, köyhyyttä ja ihmisten epätasa-arvoa. Niitä kaikkia voidaan lievittää eri tavoin, mutta erityisesti kaiken muun kehityksen syövä väestönkasvu olisi saatava hallintaan tavalla tai toisella. Vasta sen jälkeen voidaan esimerkiksi koulutuksen tai demokraattisten uudistusten olettaa tuottavan pysyvää hyötyä.

Mutta lähtömaiden auttamisen lisäksi olisi myös vähennettävä niitä tekijöitä, jotka tekevät Euroopasta houkuttelevan kohteen ihmissalakuljetuksen uhreille. Erityisen vaarallista on heidän pitkäaikainen elättämisensä yhteiskunnan varoilla ilman mitään vaateita. Näin siksi, että tällaisen politiikan seuraus on laitostuminen ja sitä kautta etnisesti erottuvan ja muusta yhteiskunnasta syrjäytyneen joukon kasvaminen. Siis sellainen yhteiskuntarakenne, joka toimii kasvupohjana esimerkiksi uskonnolliselle radikalismille, rikollisuudelle ja etnisten ryhmien väliselle rotuvihalle.

Ongelmien minimoimiseksi on koko maahanmuuttajien integroimispolitiikka mietittävä alusta alkaen uudelleen - nykyisen kaltaisella maahanmuuttajien holhoamisella teemme tänne saapuneille ja samalla koko suomalaiselle yhteiskunnalle hirvittävän karhunpalveluksen. Tätä uskon myös poliisiylijohtaja Paateron tarkoittaneen äskeisellä puheenvuorollaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomi-Ruotsi ihmisoikeusmaaottelu amerikkalaisin silmin nähtynä
Kuka on naisen holhooja?
Ristiretkeläisten jäljillä1 kommentti:

  1. Anteeksi tyhmät kysymykset, mutta miten määritellään se kuka on laiton siirtolainen ja kuka turvapaikanhakija? Mitä jos laittomasti maahan tullut hakee turvapaikkaa, tuleeko hänestä laillinen? Kuka sen sanoo onko oikeutettu turvapaikkaan? Mistä sen voi tietää ennen kuin sitä hakee? Kuinka lailliset turvapaikanhakijat yleensä sitten pääsevät Suomeen, kai heidänkin jollekulle siitä pitää maksaa? Ja ilman passeja tai viisumeita se ei kai onnistu ihan tuosta noin vain hyppäämällä Finnairin kyytiin jossain päin maailmaa?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!