maanantai 20. toukokuuta 2013

Ruotsin mellakat jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen

Ruotsissa oli jälleen viime viikonloppuna väkivaltainen konflikti. Ylen mukaan noin 40 nuorta oli heitellyt poliisia viime sunnuntai-iltana kivillä sekä hajottanut paikkoja ja poltellut autoja niin, että heitä rauhoittamaan tarvittiin samankokoinen poliisiosasto. Riehunnan seurauksena kymmeniä lähialueiden asukkaita jouduttiin evakuoimaan.

Lisäksi Yle kertoo, että tapauksen taustalla on viikon takainen välikohtaus, jossa poliisi ampui 69-vuotiaan miehen Husbyssä.

Edelle on tiivistetty se tieto, jonka veronkannon avulla toimiva Yleisradio tarjoilee maksajilleen oikeanlaisen maailmankuvan muodostamiseksi.

Oikeanlaisen maailmankuvan rakentaja saattaa tämän uutiskoinnin perusteella hämmästellä sitä, miten kansankodin nuori sukupolvi on näin ryhtynyt riehumaan.

Onko taustalla vakava poliisin väärinkäytös 69-vuotiasta kohtaan. Siis sellainen viattomaan ihmiseen kohdistunut väkivallanteko, jota oikeamieliset Nilssonin ja Svenssonin mammojen pojat eivät mitenkään voi hyväksyä? Vai onko mellakointi seurausta vapaasta kasvatuksesta, joka on saanut viikinkien jälkeläiset käyttäytymään julkisella paikalla huonosti. Vai olisiko syytä sittenkin haettava raaistuvasta elokuva- ja pelibisneksestä?

Tätä Yle ei kerro, joten selvitellään siis asiaa.

Helsingin sanomat osaa kertoa, ettei tapaus liittynyt Ruotsin maailmanmestaruuden juhlintaan. Lisäksi se osaa tarkentaa evakuoitujen määrän viideksikymmeneksi ja syyksi tupruttavan autotallin.

Aamulehti kertoo edelleen poltettujen autojen määrän noin sadaksi. Hämmästyttävän monta autoa siis tarvittiin nuorisojoukon protestin välineeksi. Poliisin ampuma mies puolestaan nuorentui saman lähteen mukaan 68-vuotiaaksi, veitsellä aseistautuneeksi ja uhkaavasti käyttäytyväksi.

Iltalehti kirjoittaa edellisten lisäksi, ettei ketään ole otettu kiinni välikohtauksen takia, mutta poliisi kaipaili silminnäkijöitä. Sekä pelkäsi levottomuuksien jatkuvan.

Merkittävimpien suomalaisten mediatalojen tiedonvälityksen perusteella ei siis edelleenkään selviä mikä on perimmäinen syy ruotsalaiseen elämäntapaan huonosti sopivaan käyttäytymiseen. Tai oikeastaan Ylen uutisoinnin avoimeksi jättämä mahdollisuus viattoman 68- tai 69-vuotiaan ampuminen oikeusmurhana ei enää oikein kelpaa syyksi.

Mutta onko syynä sitten ruotsalaisnuorten vapaa kasvatus tai vaikkapa väkivaltaelokuvien ja tietokonepelien kanssa vietetty nuoruus? Se jää valtamedian varassa oikeaa maailmankuvaansa rakentavalle (ikuiseksi?) arvoitukseksi.

* * *

Onneksi Ruotsin asioista aina selvillä oleva Rähmis on kerännyt valtamediaa paremmin tapauksen taustoja valaisevaa tietoa ruotsalaismediasta. Hän nimittäin kertoo, että Rami Al-Khamisi pitää mellakointia ymmärrettävänä. Duraid al-Khamisi puolestaan kertoi poliisin käyttäneen "heistä" halventavia ilmaisuja.

Poliisi puolestaan sanoutuu irti halventavista ilmaisuista, on käyttänyt resursseja henkilökuntansa kouoluttamiseen sellaisten välttämiseksi sekä pyytää halventavia ilmaisuja kuulleita soittamaan nimettömänä poliisin vihjepuhelimeen.

Kun edelle kirjoitettuun yhdistetään paikalta otettuja valokuvia, alkaa totuus selvitää oikeanlaista maailmankuvaa etsivällekin. Kysymys on näköjään paljon vapaata kasvatusta tai väkivaltaviihdettä syvällisemmästä yhteiskunnallisesta muutoksesta: tapahtumien perimmäisenä syynä on mitä ilmeisimmin yhteiskunnan geneettisen ja kulttuurisen rakenteen monipuolistaminen viimeisten kymmenien vuosien aikana. Siis humanitaarinen maahanmuutto länsimaiden ulkopuolelta.

* * *
 
Tämän kirjoituksen aiheena ei kuitenkaan ole maahanmuutto. Sen sijaan kirjoitukseni aiheena on se vajavainen maailmankuva, jota lehdistö meille tarjoaa. 
 
Samaan aikaan kun sanomalehdet taistelevat olemassaolostaan, ne edelleen pyrkivät kertomaan meille puolitotuuksia, joka ei internetin aikakaudella tarkoita muuta kuin naurunalaiseksi asettumista. Onhan se merkillistä, että yksi ainoa Ruotsin asioita seuraava blogisti pystyy yhdellä kirjoituksella kertomaan Ruotsin tapahtumista enemmän kuin Yleisradio, Erkkomedia ja Almamedia yhteensä.
 
Jos olisin toimittaja, niin nyt häpeäisin. Syvästi. Siitä huolimatta, että olisin aiemminkin syyllistynyt samankaltaiseen kyvyttömyyteen. Ja myös lukijakuntani halveksumiseen.
 
Lopuksi suosittelen oikeaa maailmankuvaa etsivälle hätkähdyttävien uutisten osalta erilaisiin tietolähteisiin tutustumista. Se näyttäisi auttavan huomattavasti etsittäessä tosiasioita maailmankuvan rakentamisen pohjaksi, kunhan vain muistaa pitää tarvittavan lähdekritiikin mielessään.


JK kello 20.45 Juuri äsken TV:stä tuli pääuutislähetys, jossa kerrottiin aika lailla kaikki oleellinen tästä tapauksesta. On muikea ajatella, että joku Ylen toimittajista olisi lukenut tämän tekstin...
 
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä.
 
 

8 kommenttia:

 1. Ei tässä maassa ole toimittajia ollut vuosiin jos koskaan.Propaganda ei tarvitse toimittajia.Se tarvitsee dogmaan uskovia hyödyllisiä idiootteja jotka pitävät huolen siitä että göbbelsin opit eivät mene hukkaan.

  VastaaPoista
 2. Vittuuntunut NettoVeronmaksaja20. toukokuuta 2013 klo 20.53

  Onneksi Meillä Suomessa sanomalehtien pääkirjoitustoimittajilla riittää virtaa puuttua yhteiskunnallisesti tärkeisiin ja merkittäviin asioihin. ;)

  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Suomesta+ei+saa+vessapaperia/a1368678058165

  VastaaPoista
 3. Lincoln taisi sanoa, että kaikille voi valehdella jonkin aikaa, joillekin kaiken aikaa, mutta kaikille ei voi valehdella kaiken aikaa. Surulliseksi vetää median tila,ei edes vanhan kunnon Neuvostoliiton aikaan ollut näin surkeaa. Silloin sentään oli joitain oikeita toimittajia. Eivät taida tajuta, miten vaarallista valehtelu on.

  VastaaPoista
 4. Odottaisi, että päätoimittaja laittaa porukkansa ryhtiin, asialinjalle mutta ei ei. Herää kysymys, onko päätoimittajakin ns moku- viruksen vallassa ja/tai ylempänä olevien painostamana tällä ns suvaitsevaisella linjalla?

  Objektiivisuus taisi kadota Knud Möllerin ja Erkki Toivasen poistumiseen - valitettavasti.
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 5. Ruotsissa on ymmärretty maahanmuuttajien mellakat väärin. Heillä on parempi viinapää, kuin ruotsalaisilla - he juhlivat Ruotsi jääkiekkokultaa oikein kunnolla. Heija Sverige!

  VastaaPoista
 6. Ruotsi on liekeissä niin kaukalossa, kuin sen ulkopuolellakin :)

  VastaaPoista
 7. Tänään saimme Ylen uutiselle kelpo jatkon: Tukholman mellakoiden vakavimmasta rikoksesta epäilty on Suomen kansalainen. Ylen uutista on hauska verrata tähän: Två begärs häktade för upplopp i Husby. Olen niin sanotusti "klapilla päähän lyöty".

  VastaaPoista
 8. Ettäkö pääpukari on Suomen kansalainen. Sillä lailla! Muistuu mieleeni assyrialaisvastainen mellakointi Södertäljessä 1970-luvulla. Silloinkin pääpukarina tuomittiin alkuperältään suomalainen. Olemme me suomalaiset aika rähinöitsijöitä!

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!