perjantai 29. kesäkuuta 2012

EU:n kriisinhallinta selkokielellä

Tämän aamun uutisen mukaan EU:n pysyvä kriisirahasto ryhtyy pääomittamaan Etelä-Euroopan kriisipankkeja. Sen sijaan Suomen aiemmin esittämät kriisimaiden markkinoille tarjoamat vakuudelliset lainat eivät toteudu. Samalla alueen johtajat ilmaisivat yksimielisyytensä unionin kehittämisestä tiiviimmäksi tulevaisuudessa. 

On kai syytä todeta, mitä tämä kaikki tarkoittaa selkokielellä eli käytännössä.

Rahoitusjärjestelyiden osalta EU:n kriisirahasto ryhtyy ostamaan markkinahintoja halvemmalla lainapapereita, joiden takaisimaksuun edes niiden liikkeellelaskijat eivät usko. Mikäli uskoisivat, ne olisivat muitta mutkitta hyväksyneet Suomen esityksen vakuudellisista lainoista.

Käytännössä EU:n kriisirahaston jäsenmaat eivät kuitenkaan tule maksamaan aikanaan lankeavia EU:n pysyvän kriisirahaston luottotappioita. Sen sijaan asia hoidetaan setelirahoituksen keinoin, jolloin ongelma siirtyy käytännössä lähinnä kirjanpidolliseksi, mutta aiheuttaa mm. inflaatioriskin.

EU:n kehittäminen tiiviimmäksi puolestaan tarkoittaa sitä, että luodaan pysyvä järjestelmä Etelä-Euroopan heikosti tuottavien talouksien tukemiseksi pohjoisessa tuotetuilla varoilla. Toisin sanoen luodaan EU:n sisälle samanlainen pysyvä "valtionosuusjärjestelmä", jolla Etelä-Suomi rahoittaa Pohjois-Suomen hyvinvointia. Näin syntyy pysyvä tulonsiirtojärjestelmä eli rahavirta Pohjois-Euroopasta etelään.

Kaikki tämä on OK, mikäli päätökset tehdään demokraattisesti ja siten että kupattavan rahakukkaron haltija eli Pohjois-Euroopan veronmaksaja on ymmärtänyt asian ja hyväksynyt sen vaaleissa. Jos näin ei ole, on kyseeessä EU-eliitin petos äänestäjäänsä kohtaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaisesta poliitikosta itsenäisenä päätöksentekijänä
Kreikka ja suomalaisen politiikan rehellisyys
Kreikasta Italiaan, Espanjaan ja Ranskaan1 kommentti:

 1. Perjantaipäivä oli taas erinomainen esimerkki siitä, miten ainakaan Suomen hallitus ei osaa viestintää.
  Suomessa pääsi vallalle välikäden tieto, joka oli parilta olennaiselta osaltaan epätarkka.
  Oppositio ja muutamat muutkin antoivat lausuntonsa siltä pohjalta, eivätkä ole vetäneet lausuntojaan takaisin, vaan ne elävät omaa elämäänsä - siis tukevat ja vahvistavat väärää tietoa, joka puolestaan tukee suomalaista propagandaa.

  Vanhanen kaatui heikkoon viestintään, ja sama käy tälle hallitukselle, ellei se rupea huolehtimaan tarkasta tiedonvälityksestä oikeassa ajassa.
  Ensin tiedote kokoon ja ilmoille, sitten vasta nukkumaan!

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!