tiistai 12. kesäkuuta 2012

Suomalaisten alkuperästä

Kirjoitin taannoin tutkimuksesta, jonka mukaan maanviljelijät syrjäyttivät tieltään eurooppalaiset metsästäjäkeräilijät kulkiessaan kohti Luoteis-Eurooppaa. Tulos perustui tuhansia vuosia vanhojen luurankojen mitokondrio-DNA:n analysointiin.

Nyt tarina on saanut jatkoa: vanhoja vainajia on tutkittu entistä tarkemmin menetelmin Ruotsissa. Työssä ensinnäkin vahvistettiin se käsitys, että lähi-idästä saapuneet maanviljelijät eivät ainakaan aluksi siirtäneet maanviljelystaitoa varhaisemmille eurooppalaisille, vaan väestöryhmät elivät toisistaan erillään.

Esimerkiksi Etelä-Ruotsissa maanviljelijät ja metsästäjä-keräilijät elivät ainakin tuhat vuotta rinnakkain pysyen toisistaan erillään, vaikka lopulta sitten sulautuivatkin. Lopputuloksena eteläruotsalaisten geeneistä noin 59% on peräisin muinaisilta metsästäjä-keräilijöiltä kun esimerkiksi sardinialaisissa alkuperäisiä eurooppalaisia geenejä on vain 5%.

Suomalaisittain mielenkiintoisinta oli lukea, että Ruotsin Gotlannista tutkitut metsästäjäkeräilijät olivat geneettisesti kaikista Euroopan kansoista lähinnä suomalaisia. Arviota alkuperäisten eurooppalaisten geenien osuudesta suomalaisissa ei annettu, mutta paljon suomalaisia juuria omaavisssa pohjoisruotsalaisissa niitä on 69%; ja meissä siis vielä tätäkin enemmän. Kaikkiaan tässä käsittelemäni tutkimus siis vahvisti sen, että me olemme muita eurooppalaisia kansoja enemmän Euroopassa ennen maanviljelystä eläneiden ihmisten suoria jälkeläisiä.

Lisäksi tutkimus osoittaa, että sukulaisemme ovat aiemmin asuttaneet laajoja alueita Pohjois-Euroopassa: tämän tutkimuksen perusteella siis ainakin Gotlannin. Tulevat tutkimukset kertonevat lisää varhaisista sukulaisistamme.

Tutkimuksen tulosten perusteella näyttää myös siltä, että vaikka maanviljelijät yleensä syrjäyttivät muut tieltänsä, näyttävät suomalaiset kuitenkin omaksuneen maanviljelyn oppimalla eikä niinkään ulkopuolelta tulleen muuttoliikkeen ja siihen sulautumisen kautta. Ehkäpä suomalaiset väistivät maanviljelijöitä muuttamalla etelämpää tänne pohjoiseen samalla omaksuen heidän elintapansa.

Suomalaisten omaleimaisuus eurooppalaisten kansojen joukossa lienee siis hyvin vanhaa perua. Se tekee meistä ainutlaatuisia ja poikkeuksellisia eurooppalaisten kansojen joukossa!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä
Evoluutioteorialla on ennustusvoimaa
Matkailu jättää jälkensä
RNA-maailma sai vahvistusta
Muinaisia kohtaamisia

4 kommenttia:

 1. Hei, tuossa tutkimuksessa oli eri analyyseissä eri väestöjä mukana, ja silloin kun puolalaisia oli mukana (allele sharing), he olivat lähimpänä.
  http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Kivikauden_gotlantilaiset.pdf

  Mutta puolalaisissa on silti myös noiden eteläisten maanviljelijöiden geenejä, suomalaisissa ei ole (ainakaan havaittavasti). Eli jos lasketaan lopun taulukosta sekä "eniten metsästäjä-keräilijä-geenejä" että "vähiten maanviljelijä-geenejä", niin silloin suomalaiset muistuttavat eniten muinaisia pohjoiseurooppalaisia.

  VastaaPoista
 2. Ihan mielenkiintoinen artikkelin tueksi internetissä julkaistun tiedon analyysihän tuo on.

  Itse luin tätä kirjoittaessani pelkän pääartikkelin, ja siellä suomalaisten asema lähimpänä eurooppalaisia metsästäjä-keräilijöitä sanottiin ekplisiittiseti. Siis aivan suoraan. Siten se lienee artikkelin kirjoittajien näkemys asiasta.

  Joka tapauksessa on selvää myös aiempien tutkimusten perusteella, että meidän perimässämme on keskimäärin paljon enemmän kuin muissa Euroopan kansoissa maanvilejyä edeltäneiden eurooppalaisten geenejä. Minusta on melko toissijaista se, olemmeko juuri se kaikista "primitiivisin" kansa, vai lähes primitiivisin sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Itse luin tätä kirjoittaessani pelkän pääartikkelin, ja siellä suomalaisten asema lähimpänä eurooppalaisia metsästäjä-keräilijöitä sanottiin ekplisiittiseti. Siis aivan suoraan. Siten se lienee artikkelin kirjoittajien näkemys asiasta."

   Totta, Pontus Skoglund on monessa haastattelussa sanonut asian suoraan. Siksi kyse onkin oikeastaan tieteentekijän etiikasta: kuinka hän voi sanoa että suomalaiset ovat lähimpänä metsästäjä-keräilijöitä, vaikka hänen oma aineistonsa osoittaa väitteen perusteettomaksi?

   Admixture-analyysissä vain yksi näyte on lähimpänä suomalaisia, kaksi on lähempänä venäläisiä - ja tästä puuttuvat mm. puolalaiset (ja kaikista analyyseistä saamelaiset). Kun sitten puolalaiset ovat mukana alleelivertailussa, he ovat lähempänä kuin suomalaiset.

   Artikkelin pääkirjoittaja on jostain syystä valinnnut korostavansa suomalaisia, vaikka sille ei itse tutkimuksesta tukea löydykään, mikä on minusta eettisesti kyseenalaista.

   "Joka tapauksessa on selvää myös aiempien tutkimusten perusteella, että meidän perimässämme on keskimäärin paljon enemmän kuin muissa Euroopan kansoissa maanvilejyä edeltäneiden eurooppalaisten geenejä. Minusta on melko toissijaista se, olemmeko juuri se kaikista "primitiivisin" kansa, vai lähes primitiivisin sellainen."

   Olen samaa mieltä. Olennaista on, että Itämeren itäpuolelle ei maanviljelijöiden geenejä näytä levinneen läheskään samassa mitassa kuin länsi- ja eteläpuolelle. Lisäksi on monesti osoitettu, että suomalaiset ovat geneettisesti pohjoiseurooppalaisia, aasialaisen osuuden ollessa vähäinen. Silti ulkomaisilla foorumeilla elää edelleen käsitys suomalaisten aasialaisesta alkuperästä...

   Poista
 3. Kuitenkin suomalaisista 80% on laktoositolerantteja, mikä siis liittyy maanviljelyyn (tai tarkemmin sanottuna karjahoitoon, jota on kuitenkin harrastettu ensisijaisesti lannotteiden takia ja toissijaisesti maidon ja lihan takia).

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!