tiistai 5. kesäkuuta 2012

Vielä Hyvinkään tragediasta

Kirjoitin jokin aika sitten kannanoton Hyvinkään tragedian seurauksista. Siinä yhteydessä en edes maininnut aseiden kieltovaatimuksia. Tämän tein syistä, jotka varsin hyvin ilmenevät Jussi Halla-ahon tapaukseen liittyvästä kirjoituksesta, johon Meri Valkama vastasi täällä saadakseen vain karvaasti maistaa loogisen ja asiaperusteisen argumentaation voimaa.

En ryhdy referoimaan tämän muissa blogeissa käydyn keskustelun yksityiskohtia, vaan totean ainoastaan, että suosittelen kaikkien kolmen kirjoituksen lukemista jokaiselle argumentaatiosta nauttivalle miehelle ja naiselle. Niistä tuleee hakematta mieleen Väinämöisen ja Joukahaisen kuuluisa mittely, jonka seurauksena Aino-parka päätyi omaan peruuttamattoman surulliseen ratkaisuunsa.

Sen sijaan toistan tähän Halla-ahon loogisesti perustellut ratkaisumallit: jos Suomessa halutaan vähentää henkirikoksia "kunnialliselle" länsieurooppalaiselle tasolle, aseilla ei ole mitään merkitystä. Sen sijaan henkirikokset ovat alkoholi- ja sosiaalipoliittinen sekä kriminaalipoliittinen ongelma. Nämä siis ovat niitä yhteiskunnan toimialoja joihin meidän tulisi paneutua tyypillisten suomalaisten henkirikosten estämiseksi.

Hyvinkään tapaus on kuitenkin epätyypillinen suomalainen henkirikos. Senkään takana ei liene aseiden helppo saatavuus, mutta eivät välttämättä muutkaan edellä mainitut tekijät, vaan mahdollisesti jotkin toistaiseksi tuntemattomat seikat. Niihin ei ole päästy kiinni aiempien mahdollisesti samantapaisista tekijöistä johtuneiden koulumurhien kautta jo senkään takia, että tekijät tappoivat lopulta itsensä.

Sen sijaan tällä kertaa, ampujan jäätyä henkiin, rikostutkijoille jää mahdollisuus päästä kiinni itse tekijän ajatusmaailmaan. Toivottavasti sieltä löytyy selityksiä, jotka yhdessä toivomani muun tutkimuksen kanssa auttavat meitä korjaamaan niitä syitä, jotka ovat johtaneet jo useamman suomalaisen nuoren peruuttamattomiin tekoihinsa. Tämä on tärkeää, sillä yksikin järjettömällä väkivallanteolla tulevaisuutensa pilannut, saati teon uhrina kuollut, nuori on liikaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yhteiskuntamme kipupisteet on etsittävä ja poistettava!
Väkivaltarikollisten ja muiden ihmisoikeuksista
Ratkaistaanko talousongelmat laillistamalla perheväkivalta?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!