sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Mitä karenssiehdotus ensimmäiselle sairaslomapäivälle kertoo kokoomuksesta?

Palaan aluksi edelliseen blogikirjoitukseeni: "Optimaalinen on sellainen influenssavirus, joka aiheuttaa juuri sellaiset oireet, että....virus pääsee leviämään tehokkaasti ja varmistaa oman lisääntymisensä...Influenssaan sairastuttua kannattaa kiiruhtaa työpaikalleen tai muualle ihmisten seuraan, mikäli haluaa...levittää sitä kaikkiin muihin ihmisiin...Jos taas ei halua olla influenssaviruksen kaveri, kannattaa oma tartuntariskiä alentaa rokotuksella ja - jos siitä huolimatta saa tartunnan - jäädä kotiin vällyjen alle....ennen kuin se ehtii tarttua kanssaihmisiin."

Lisään tähän vielä sen, että niin influenssaviruksella kuin myös tavallisilla flunssaviruksilla luonnonvalinta johtaa viruksen tarttumisen kannalta optimaalisiin viruskantoihin. Loogisesti tästä seuraa se, että mikäli pidättäydymme viruksen levittämisestä heti oireiden ilmaannuttua, tulemme samalla ajan myötä jalostaneeksi entistä kesympiä viruksia. 

* * *

Edelle kirjoittamaani taustaa vastaan en ollut uskoa korviani kuullessani kokoomuksen ehdottaneen ja elinkeinoelämän keskusliiton kannattaneen  yhden päivän mittaista sairausloman karenssia. Koska tällainen karenssi lisäisi entisestään sairaiden ilmaantumista työpaikoille, se tulisi samalla lisäämään kaikenlaisten flunssien määrää ja lisäksi jalostamaan entistä ärhäkämpiä viruksia. Tämä tuskin on kokoomuksen ja elinkeinoelämän keskusliiton tarkoitus, vai onko?

Kokoomus teki ehdotuksensa ilmeisesti torjuakseen yhden päivän mittaisia poissaoloja työpaikoilta ("krapulapäiviä"). Epäilemättä ehdotus tulisi näin tekemään, mutta samalla virukset kiertäisivät entistä tarkemmin kaikki työntekijät, jolloin sairastavuus työpaikoilla lisääntyisi entisestään. Tämä tuskin on kokoomuksen ja elinkeinoelämän keskusliiton tarkoitus, vai onko?

Flunssaisen ihmisen suorituskykyä ei tietääkseni ole tutkittu, mutta on selvää että sekä työteho että työn laatu ovat selvästi terveitä työntekijöitä alhaisempia. Siten yrityksissä moitteetta tehtyjen työsuoritusten määrä mitä suurimmalla todennäköisyydellä vähenisi, mikäli ehdotus toteutettaisiin. Tämä tuskin on kokoomuksen ja elinkeinoelämän keskusliiton tarkoitus, vai onko? 

Jos kokoomuksen ehdotusta pohditaan eettiseltä kannalta, niin kyseessähän on ilmiselvä joukkorangaistus. Eli yksittäisten ihmisten lintsaaminen halutaan kitkeä heikentämällä myös moitteetta työvelvoitteensa hoitavien työehtoja. Tällainen kollektiivinen rankaisutapa ei ole tätä päivää. Tämä herättää mielessäni kysymyksen siitä, kertooko ehdotus jotain syvällisempää kokoomuksen moraalista?

Kaikkiaan kokoomuksen ehdotus osoittaa syvällistä harkintakyvyn ja ymmärryksen puutetta. Hyvää siinä on ainoastaan se, ettei sillä liene toteutuisen mahdollisuuksia Suomen nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä ja työelämässä.  

Ja ehkä se, että ehdotus nostaa esille krapulapäivän viettäjät ja muut lintsarit. Tämän seurauksena heihin kiinnitetään nykyistä helpommin huomiota, ja he joutuvat toivottavasti nykyistä helpommin tekosistaan vastuuseen. Tämä olisi suotavaa, sillä aiheetta töistä pois jääminen on väärin sekä työnantajaa että tekemättömät työt paikkaamaan joutuvia työkavereita kohtaan. 

1 kommentti:

  1. Itse uskon, että kyseessä on politiikkataiteilija Taru Tujusen Kokoomukselle nerokkaasti rakentama kuollut hevonen.

    Tämä hevonen makaa nyt raatona keskellä yhteiskuntamme rakentamaa hyvinvointiväylää, ja koko kansa ryntää hakkaamaan hevosta.

    Samanaikaisesti Kokoomuksen kuntavaalikoneisto saa ilmaisen viikon aikaa (muut menettävät) valmistautua tärkeimpiin kysymyksiin, joissa selvitetään parhain päin Kokoomuksen osuus:

    - Suomen putoaminen historiansa syvinpään talouslamaan ja Kataisen hallituksen rooli
    - täysin perusteeton tai edellisten hallituksen aiheuttamista syistä johtuva tarve "kuntauudistukseen"
    - keskustelun välttäminen hallintarekisteristä
    - keskustelun välttäminen kokonaan liittovaltiokehitykseen johtavasta tiestä

    Sinällään kuolleen hevosen hakkaaminen tuo Kokoomukselle voiton, sillä Kataiselle on jo etukäteen pedattu reitti perääntymiseen, ja näin ollen "moraaliseen voittoon hyvien perusteluiden" edessä.

    Suomi ei ole mitenkään erikoinen maa sairauspoisaoloissa verrattuna muihin Euroopan maihin. Toinen seikka vertailussa Ruotsiin on merkittävä, Ruotsi on poissaolojen huippumaita, ja sielläkään 1 päivän karenssi ei auttanut mitään! Asia palastu Eläketurvakeskuksen raportistä täältä (62.236.128.117/Page.aspx?Section=42845&Item=60152).

    - Detmar Kran

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!