lauantai 23. syyskuuta 2017

Antoiko Yle tahallaan väärän vaikutelman?

Yle raportoi eilen maahanmuuttajalasten lukemiseen liittyvistä tutkimustuloksista. Sen mukaan maahanmuuttajalapset oppivat lukemaan lähes yhtä hyvin kuin kantasuomalaisetkin.

Lisäksi jutussa haastatateltiin syyrialaisperhettä, jossa niin lapset kuin aikuisetkin opettelivat uuden kotimaansa kieltä. Muilta osin jutussa ei puhuttu tutkittujen lasten kotikielistä.

Yllätykseni oli melkoinen kun katsahdin vähän epäuskoisena tuota väitöskirjaa. Sieltä nimittäin löytyi seuraava tieto tutkimukseen valituista maahanmuuttajalapsista.

Vapaasti käännettynä: "lasten pääasialliset kotikielet olivat englanti (16), venäjä (9), saksa (4), ruotsi (3), albania (3), italia (2), arabia (1), kiina (1), viro (1), unkari (1), persia (1), portugali (1), serbia (1), somali (1), espanja (1), thai (1), turkki (1) ja vietnam (1)".

Toisin sanoen lähes kaikki tutkitut puhuivat kotonaan eurooppalaista kieltä (42) ja vain muutama (7) aasialaisia tai afrikkalaisia kieliä. Tai kulttuureittain tarkasteltuna lähes kaikki lapset puhuivat kristilliseen kulttuuriperinteeseen kuuluvia kieliä (39) ja selvä vähemmistö muslimi- (7) tai itäaasialaiseen kulttuuriperinteeseen (3) kuuluvia kieliä.

Tähän liittyen jäin miettimään kahta asiaa Ylen uutisoinnista. Miksi esimerkkiperheeksi sattui valikoitumaan juuri syyrialaisperhe? Ja miksei jutussa mainittu lainkaan edelle kääntämääni luetteloa; ei edes millään tavalla kuvattu sen sisältöä.

Vastaukset tietää yksin Ylen toimituskunta. Enkä minä suinkaan väitä, että tietäisin uutisessa annetun tahallaan väärää kuvaa tutkittujen lasten perhetaustasta, mutta joka tapauksessa ainakin itselleni syntyi sellainen Ylen nettisivulta lukemani uutisen perusteella. Eikä vähiten jutussa esimerkiksi valitun - mutta tutkittua lapsijoukkoa varsin huonosti kuvaavan - perheen takia.

Tässä kommentoimani uutinen ei kerro kovin laadukkaasta journalismista. Sellaista olisi kuitenkin lupa odottaa verovaroin pyörivältä mediatalolta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kallion autoilutapaus ja institutionalisoitunut poliittinen korrektius
Yle kertoi jengien taisteluista Ruotsissa, mutta ei ihan kaikkea
Ylen viestii vajaasti


15 kommenttia:

 1. YLE on varmaan saanut määräyksen valkopestä maahanmuuttajia. Toimittajat tekevät työtä käskettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiuedä onko noin, mutta siltähän se vahvasti näyttää. Vaihtoehtoisesti toimittajilla saattaa olla vapaus toteuttaa omia vihervasemmistolaisia missioitaan.

   Poista
 2. Kyllä tämä on näköjään suorastaan kouluesimerkki harhaanjohtavasta tendenssiuutisesta. Hyvä, että professori nostaa esiin näitä suoranaisia valeuutisia.

  Jo väitöskirjan nimi kertoi, mitä tutkittiin. Tutkimuksen kohteenahan oli se, miten jotakin vähemmistökieltä äidinkielenään puhuvat oppivat lukemaan alakoulussa ja miten äidin osallistuminen vaikuttaa oppimiseen. Tutkimuksen keskeiset tulokset olivat, että äidinkieleltään vieraskieliset oppivat lukemaan lähes suomalaisten verrokkien tahdissa ja äidin osallistumisella oppimiseen on suuri vaikutus.

  Kun tarkkaan luki, nämäkin asiat siitä Ylen uutisesta olivat löydettävissä, mutta kyllä sen uutisen pääsanoma ja tendenssi löytyivät jostakin muualta. Ilmeisesti Yle on kaivanut ne reporadion aikaiset naapurineljänneksen värkkääjät tai heidän inkarnaationsa sieltä historian roskatynnyristä.

  VastaaPoista
 3. Niin, valitaan joukko osallistujia ja heille kerrotaan, että tässä nyt on erikoinen tilanne jossa tutkitaan uuden kotimaan kielen oppimista ja kaikesta tästä tehdään vielä väitöskirjakin jonka tekemiseen opettaja on todella paneutunut niin että … hieno juttu!

  Juupa-juu, tuttua minulle joka satuin 50-luvulla luokalle jossa näin toimittiin (ei tosin väitöskirjaa tehty, uusi kirja vain siitä aineistosta). Arvatkaa koimmeko itsemme tärkeiksi? Jne.

  Professorin antamassa esimerkissä tuskin mitään on jätetty sattuman varaan. Kansainvälisissä kouluissa oppilaiden menestyminen on tunnetusti aika hyvää.

  Merkitystä olisi ollut tutkimuksella jossa olisi tutkittu menestystä 'todennäköisessä' ympäristössä, esim kun suomalaisia kavereita ei ghettoutumisen vuoksi juuri ole, kun vanhempien valmiudet auttaa oppimisessa ovat vähäiset jne. hh

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut Ylen uutisia pitkään. Paljolti luen "Tuoreimmat" osaston sisältöä. Luen myös "Urheilu" osastoa.

  Aiempina vuosina "Tuoreimmat" piti sisällään varsinaisia uutisia ja urheiluun liittyvät jutut olivat "Urheilu" otsikon alla - erikseen.

  Nykyisin "Tuoreimmat" sivustolla esiintyy säännöllisesti urheilu-uutisia - miksi? Tämä seikkä on jo jonkin aikaa ihmetyttänyt.
  Ero entisen ja nykyisen tilanteen välillä on kuitenkin selvä.

  Onko niin, että "Tuoreimmat" osastoa täytetään urheilu-uutisilla, jotta sinne ei tarvitsisi kirjoittaa niin paljoa "oikeita" uutisia vai mistä on kysymys?

  Säästetäänkö tällä palkkakustannuksia vai pimitetäänkö meiltä "oikeita" uutisia kun "Tuoreimmat" osastoa täytetään urheilu-uutisilla?

  Mene ja tiedä - uutisointia maailmassa kuitenkin riittäisi jos siihen olisi halua.

  VastaaPoista
 5. YLE se tahtoo kusta suomalaisten kintuille. Tarkoitus voi olla hyvä, mutta me tiedämme mihin sellaiset tarkoitukset vievät.

  Jos tuo mainittu otos oppii lukemaan "lähes yhtä hyvin kuin suomalaisetkin" ei ole vaikea arvata mikä joukon osuus vetää koko otosta suomalaisen keskitason alapuolelle.

  VastaaPoista
 6. Tämä on taas tätä YLE:n harjoittamaa manipulaatiota. Verovaroin kustannettua.

  VastaaPoista
 7. Sen lisäksi että yle harhautti, niin minusta kyllä harhautti myös tutkimuksen tekijä. Eihän tuollaisella otannalla voi sanoa maahanmuuttajien lasten yleisestä oppimisesta yhtään mitään koska jakauma ei ole sinnepäinkään. Jakauman puutteiden vuoksi ei pystytä kertomaan mitään millaiset taustatekijtä vaikuttavat oppimiseen. Eli maahanmuuttajia on käsitelty taas tarkoitushakuisesti yhtenä könttänä nimikkeen "maahanmuuttaja" alla, eikä heissä tai heidän taustoissaan ole nähty mitään eroja. Huijausta sekä tutkimus että siitä uutisointi.

  VastaaPoista
 8. En tiedä syitä, miksi otos on tuollainen kuin se on, mutta johtopäätösosiossa lukee näinkin:
  "Children’s environment, such as parents, their education, attributions, and parenting styles, affect children’s school success. For immigrants and language minority families, the new home country can offer poor or at least a limited learning environment, even an unwillingness to learn a new language."
  Tutkijalla näyttäisi olevan uskomus, että tulijat haluaisvat suomalaistua, mutta juuri siitähän joitakin lapsia moititaan, liiasta suomalaistumisesta. On kuitenkin lainauksen mukaan ottanut huomioon, että voi olla myös haluttomuutta oppia suomea.

  VastaaPoista
 9. Yle on vallanpitäjiemme propagandakone ja tukea mm. vallanpitäjiemme (so. heidän ylikansallisten takapirujensa) matuagendaa: "Suomen tuhoamisohjelma", http://magneettimedia.com/suomen-tuhoamisohjelma/

  VastaaPoista
 10. Luin ylenannon otsikon, en vaivautunut lukemaan itse propagendaa. Yllä samoin aattein olevien kanssa samoin vihapuhein. Juttuseurassa näkyy US:n lennokkaan kulttikeskustelun harvoista viksuista (tämä lukijoille, me/he tiedän (tämä lukijoille, me/he tiedänme).
  Suomi on helppo kieli? Tuo meidän pöytään ei-suomalainen-kultti ilman lapsuus-nuoruus-suomea. Takaan, että verrokki ei edes tiedä, mistä aiheesta hän luuli meidän rupattelevan. Suurin osa suomalaisista kyllä ymmärtää.
  Öitä!

  VastaaPoista
 11. Eipä se Yle ole ainoa julkista valtaa käyttelevä taho, jolla on ylipääsemättömiä vaikeuksia antaa asioista niiden todellista tilaa vastaava kuva, eli puhua totta.

  Hiljattain poliisiylijohtaja kertoi suojelupoliisin, keskusrikospoliisin ja paikallispoliisin yhteistyöllä estetyn valtiojohtoon kohdistettu poliittinen isku.

  Teonkuvaa tarkennettiin yksin toimineen kantasuomalaisen miehen suunnitelmaksi iskeä Kokoomusjohdon kokoukseen Rovaniemellä sarjatuliaseella sekä räjähtein.

  Oletin asian menneen näin:

  paikallispoliisi otti yhteyttä KRP:hen saatuaan selville miehen hankkineen sarjatuliaseen. KRP päätti ottaa miehen seurantaan mahdollisten laajempien yhteyksien selvittämiseksi. Niitä ei ilmennyt, sen sijaan mies hankki räjähteiden tekoon soveltuvia materiaaleja sekä seuraili Kokoomusjohtajien liikkeitä, mikä antoi aiheen ottaa Supo mukaan seurantaan. Miehen suunnitelman kokonaiskuvan selvittyä hänet pidätettiin.

  Eihän se sitten ollut mennyt tuohon suuntaankaan! Mies oli itse mennyt Jyväskylässä poliisiasemalle tunnustamaan suunnittelemansa teon, eikä häntä meinattu edes uskoa alkuun!

  Kun lopulta uskottiin, ei KRP:llä ja Supolla ollut ilmeisesti mitään muuta tekemistä asian kanssa, kuin että kuulustelivat miehen. Tekijää ei edes asetettu juridiseen vastuuseen, vaan toimitettiin mielenterveyshoitoon.

  Mahtoiko se "sarjatuliasekaan" edes olla oikea; ettei sittenkin ollut teräskuulia hiilidioksidipatruunan voimalla roiskiva ilmakonepistooli?

  Asian todellisesta laidasta uutisoi MTV. Sen paljastumisesta huolimatta hyvä sisäministerimme Risikko on kuluneen viikon aikana jatkanut poliisiylijohtajan suoranaista valetta kuinka Supo-KRP-paikallispoliisiyhteistyöllä estettiin terroristi-isku.

  Ikävästi näyttää siis siltä, ettei poliisiinkaan voi enää luottaa ainakaan sen ylimmästä johdosta ylikomisariotasolle asti. Ylen vääristelyt ja valehtelut eivät tämän rinnnalla tunnu enää paljon missään.

  VastaaPoista
 12. Olen vuosia seurannut Ylewatch-blogia,http://ylewatch.blogspot.fi/

  Olen todennut, että se pitää paikkansa mitä he kertovat itsestään:

  "Mediakriittinen, totuuden lietsomiseen keskittyvä julkaisu, jonka esittämiä faktoja Isosisko Yle pitää vihatotuuksina. Me tuomme esiin sekä tosiasioita että kansalaismielipiteitä, joista Yle vaikenee. Paljastamme myös Yleisradion propagandassa esitetyn maailmankuvan taustat, jotka ovat vihamielisiä suomalaisten ja eurooppalaisten edulle."

  Näin ollen voin suositella sen seuraamista muillekin valtamediaan ja vallanpitäjiimme kriittisesti suhtautuville.

  VastaaPoista
 13. Yle on silkkaa vihervasemmisto-propagandaa suoltava paskamedia.

  Kaikki oikeistolaisuutta vähänkin koskevat uutiset ovat mädätyksellä vääristettyjä propagandapläjäyksiä:

  https://yle.fi/uutiset/3-9226691

  Tuokin artikkeli niin täynnä harhaanjohtavaa vääristelyä olkiukkoineen ettei edes jaksa alkaa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!