tiistai 24. kesäkuuta 2014

Suomi-Ruotsi juhannusmaaottelu

Suomen juhannus oli kylmin yli 30 vuoteen, joten juhlinta jäi verraten rauhalliseksi. Myöskään vesillä ei suuremmin riekuttu, sillä hukkumistapauksia sattui vain yksi, eikä siinäkään ollut osallisena sepalus auki veneen laidalta tarpeitaan pyrkimään tekevää umpihumalaista miestä.

Hukkumistapauksen lisäksi juhannuksen surullisimpiin uutisiin kuului raekuuro, joka yllätti autoilijat Turun suunnalla, minkä seurauksena syntyi suma ulosajoja. Niissä loukkaantui useita ihmisiä, mutta kukaan ei onneksi kuollut.

Tänä vuonna kävikin niin, että Suomen jälkikäteen ajatellen merkittävimmäksi juhannusuutiseksi taisi jäädä kuolemantapausten vähäisyys. Positiivista juhannusta alleviivasivat vielä iloiset suomalaiset urheilusaavutukset Tallinnasta ja Itävallasta.

Sen sijaan Ruotsin juhannus oli tyystin erilainen ja tapahtumarikas.

Juhannuksen juhlintaan otti varaslähdön jo torstaina uudenlaisen ruotsalaismiehen mallikuva, joka pommivyön avulla alleviivasi tyytymättömyyttään paikallisiin demareihin ja kokoomukseen. Samalla hän paljasti sankariteollaan koko ruotsalaisen maahanmuuttopolitiikan epäoikeudenmukaisuuden ja kohtuuttomuuden.

Vauhtia juhannukseen otettiin seuraavaksi perjantaisessa Norrköpingissä, mistä uutisoitiin yhden koululaisluokan 30 tytön sukupuolielimiin kohdistuneesta brutaalista väkivallasta. Uutisen luettuani tuntui siltä, ettei tämä voi eikä saa olla todellisuutta 2000-luvun pohjoismaissa. Ei Ruotsissa eikä Suomessa.

Järkytyksestä selvittyäni jäin pohtimaan vielä ruotsalaisluokan sukupuolijakaumaa, sillä onhan Ruotsi tunnettu edistyksellisen tasa-arvokasvatuksen ja feminismin saavutuksista. Luontevin selitys, jonka mukaan tytöt ja pojat olisi tapahtumakoulussa eroteltu islamilaisittain eri koululuokkiin, on siis mitä ilmeisimmin väärä. Mutta vaikea on uskoa sitäkään, että ruotsalaisluokassa olisi ollut tasaisen sukupuolijakauman vaatimia yli 50 oppilastakaan.

Lauantai-iltana sitten göteborgilainen teinijoukko ryhtyi väkivaltaiseksi kun ilkeä huvipuiston vartija ei päästänyt sitä ilmaiseksi huvipuistoon. Tapauksesta tulivat mieleen kotimaisen Linnanmäen tapahtumat vuodelta 2010. Enpä soisi tällaisen kehityksen etenevän pohjoismaissa.

Ruotsi vei siis juhannusmaaottelun selvästi voitokseen, ainakin jos tulosta mitataan ikävien uutisten määrällä ja laadulla. Eikä ruotsalainen meno rauhoittunut edes juhannuksen jälkeen, sillä Göteborgissa poliisi teki tänään pommiksi epäillystä esineestä vaarattoman räjäyttämällä.

Kaikkia näitä uutisia kuunnellessani tai lukiessani en voinut käsittää mikä yleensä niin rauhallisiin ruotsalaisiin oli mennyt. Yksi merkittävä selitys tapahtuneelle tulikin sitten nopeasti, kun Yle uutisoi ruotsalaisten epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikassaan lähes täydellisesti siitä huolimatta, että maa on ottanut noin 116 000 uutta maahantulijaa vuonna 2013.

On siis luultavaa, että mitä pidemmälle aika kuluu, sitä selvemmin tulemme tämän vuoden tapaan häviämään ruotsalaisille juhannusmaaottelussa. Mutta toisin kuin oikeassa urheilussa, olen vain iloinen siitä, ettei kotimaani pärjää tässä lajissa - ruotsalaisten puolesta olen sen sijaan surullinen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Holtittoman maahanmuuttopolitiikan vaarat realisoituivat Ruotsissa
Suomi-Ruotsi ihmisoikeusmaaottelu amerikkalaisin silmin nähtynä
Muut syyt hukassa

1 kommentti:

  1. Ja ns suvaitsevaiston suunnalta täydellinen radiohiljaisuus, selityksenä mahdollisesti a) kesäloma b) jalkapallokisat c) kun-en-sano-mitään-asia-unohtuu.
    Eikö _mikään_ saa näitä kukkahattuja ajattelemaan? Toisaalta, jos isminsä sokaisemana ovat jäätäneet aivonsa narikaan, minkäs sille sitten voi. Mutta että päättäjinä tällaisia - kylmät väreet niskassa jota tämä "ilmastonlämpenemis"-kesä muutenkin ylläpitää.
    -Beowolf-

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!