maanantai 13. kesäkuuta 2011

Älytöntä ilkivaltaa

Tuntemani 15-vuotias nuorukainen oli juuri saanut uuden hienon mopon. Niinpä hän ylpeänä ajeli sillä koulumatkojaan. Valitettavasti juuri koulun lopulla joku sai loistavan idean ja ilkivaltaisesti rikkoi mopon. Näin 15-vuotiaan nuoren kesä alkoi varsin ikävissä merkeissä.

Minulle tuntematon 22-vuotias sen sijaan oli töhrinyt junia oikein urakalla, ja aiheuttanut näin 18 000 euron vahingot. Naantalissa puolestaan alle 15-vuotiaat huvittelivat vahingoittamalla autoja. Teoista aiheutuneet vahingot vaaditaan epäilemättä korvattaviksi, ja töhrijälle tullee lisäksi rangaistus. Alaikäiset selvinnevät kasvatustoimenpiteillä.

Vantaan Rekolassa tuhottiin VR:n turvalaitekoppi. Sama koppi tuhottiin myös vuosi sitten. Ensimmäisestä teosta jäi kiinni nuorukainen, joka määrättiin maksamaan vahingosta korvauksia 300 000 euroa. Mahdoton summa 17-vuotiaalle. Aika näyttää, saadaanko tämänvuotinen kopinsytyttäjä kiinni. Mikäli saadaan, tullee hänellekin runsaasti maksettavaa. Varmaankin myös VR:n asiakkaat kiittävät.

Hotelli Flamingossa Vantaalla taas urheilijapojat laukaisivat riehuessaan sprinklerijärjestelmän. Kaikki tallentui kameralle ja teon tahattomuudesta huolimatta korvaussummat kasvanevat suuriksi. Mahdottomiksi noin 15-vuotiaille pojille.

Vielä kurjemmin kävi sille 19-vuotiaalle nuorukaiselle, joka ilmeisesti humalan huumassa keksi muutama vuosi sitten sytyttää Porvoon tuomiokirkon palamaan. Älytön oivallus vei 6,5 vuodeksi vankilaan ja maksettavaksi tulevat miljoonakorvaukset. Mahdoton tilanne 19-vuotiaalle. Ja tuhotuksi tuli osa korvaamattoman arvokasta kulttuuriperintöämme, jota emme saa koskaan takaisin.

Kaikille edelle kirjoittamilleni tapauksille on yhteistä aiheutetun vahingon valtava suuruus suhteessa siitä mahdollisesti saatuun "hyötyyn" (mitä ikinä se sitten on ollutkaan). Näin keski-ikäisen silmistä katsottuna tapahtumat kertovat täydellisestä elämänhallinnan puutteesta. Mutta miksi?

Suomen historian tunnetuin ilkivallan kautta kutsutaan puukkojunkkarikaudeksi. Silloinkin tapahtui paljon ilkivaltaa, jonka taustalla oli ristiriita nuorten ihmisten mahdollisuuksien ja toiveiden välillä. 1700-1800-luvun Etelä-Pohjanmaallahan ei säätykiertoa juuri ollut, joten vain perheiden vanhimmat pojat saattoivat toivoa itselleen odotuksiaan vastaavaa tulevaisuutta. Muut turvautuivat arvostuksen hakemisessaan rikoksiin, pelotteluun ja väkivaltaan.

Vaikka nostinkin puukkojunkkarit tässä esiin, en pysty oikein näkemään viime vuosien nuorison älyttömyyksissä yhteyttä heihin, vaikka epäilemättä tänä päivänäkin nuoret ovat vaikeiden haasteiden edessä. Alussa kuvaamani älyttömyydet eivät kuitenkaan mitenkään viittaa siihen, että taustalla olisi samantapaisia pyrkimyksiä kuin puukkojunkkareilla.

Niinpä ongelman syy jää auki. Se voi olla vanhemmuuden katoamisessa, viihdeteollisuudessa, narsistisessa ajan hengessä tai jossain aivan muussa. Tällä hetkellä voimme vain pidellä kiinni polkupyöristämme, kulttuuriperinnöstämme, omaisuudestamme ja ehkäpä turvallisuudestammekin, ja odotella että yhteiskunta keksisi keinon vähentää älytöntä ilkivaltaa.

PS Tässä tapahtui saman illan aikana sellaista, jota en olisi uskonut tapahtuvan yllä olevaa muutama tunti sitten kirjoittaessani. Suomalaiset anarkistit ottivat vastuun Rekolan tämänvuotisesta ilkivallasta. Oli siis nähtävä sekin päivä, että joku ilmoittautuu oikein organisoidusti elämänhallintansa menettäneeksi. Toivottavasti tekijät saadaan hoitoon.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!