Yritysten verottaminen on OECD:n mukaan talouskasvulle haitallisinta verotusta. Vasta sen jälkeen tulevat palkkojen, omaisuuden ja perintöjen, kulutuksen ja kiinteistöjen verottaminen.
Tästä syystä yrityksiä rasittavaa - eli yritysten tuloksesta maksettavaa - yhteisöveroa on Suomessa lievennetty viimeisten 20 vuoden aikana ja se on tällä hetkellä 20 prosentin tasolla oltuaan pahimmillaan vuosina 2000-2004 jopa 29 prosentissa. Vaihtoehtona voisi olla Viron tapaan yritysten verottaminen vasta sen jälkeen, kun ne realisoivat voittonsa osinkoina.
Viron mallissa etuna on se, että yritysten tulos on kokonaisuudessaan käytettävissä investointeihin kun Suomessa julkinen sektori leikkaa siitä ensin edellä mainitun 20 prosenttia. Siksi ei ole ihme, että Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on ehdottanut yhteisöveron laskemista 15 prosenttiin talouskasvun kiihdyttämiseksi, jotta yritysten investoinneille olisi nykyistä paremmat edellytykset.
Etlan mukaan tämä toimenpide vauhdittaisi talouskasvua ilman kustannuksia julkiselle taloudelle, koska yritykset ja palkansaajat hyötyvät veronalennuksesta niin paljon, että veronalennus maksaisi itsensä ajan myötä takaisin. Eli kasvattaisi julkisen sektorin muita tuloja, joita tuottaisivat järjestön johtajan Aki Kangasharjun mukaan työllisyyden paraneminen sekä ansiotason, kulutuksen ja muun toimeliaisuuden kasvu, joista kaikista seuraa verotettavia tuloja.
Ongelmana olisi lähinnä se, että näiden verotulojen kasvu tapahtuu viiveellä. Sen paikkaamiseksi Etla ehdotti valtion omaisuuden myymistä - jos ja kun ei haluta ottaa lisää velkaa.
Tämän se teki ilmeisesti siksi, että valtio on muutenkin velkaantumassa huimaa vauhtia pitkälti Sanna Marinin (sd) hallituksen kehittelemän äärimmäisen kalliin hyvinvointihimmelin ja nykyisen Petteri Orpon (kok) hallituksen yltiövarovaisten menoleikkausten seurauksena.
Omalta osaltani kannatan yhteisöveron laskemista, mutta saa nähdä, tarttuuko Orpon hallitus Etlan ehdotukseen. Ja jos tarttuu, niin minkälaisen huudon se aiheuttaa verotusta rakastavissa oppositiossa ja ammattiyhdistysliikkeessä.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ihme on tapahtunut
Lisää yhteisvelkaa ja veroja Euroopan Unionin käytettäväksi?
Ruotsalainen veroale ja argentiinalainen inflaatio
Olisipa taas uusi syy SAKlle tarttua lakkoaseeseen johtajiensa palkkojen korottamiseksi.
VastaaPoistaSitten perintövero, suoraan, rikollista ryöstämistä! Työllä, hiellä, verellä ja monesti paikat hajalla sukuni rakensi ja hoiti maatilaa, kun aika jätti, minulle jäi perintönä tila, en voinut itse sitä alkaa pitää kun on oma yritys pidettävänä. No, tila meni myyntiin ja mitenkäs kävi, valtio ryösti 68% perinnöstä itselleen, joten en saanut edes maksettua yksityisyritystä perustaessani hankittua lainaa. Jonka olisin pystynyt maksamaan jos laillista omaisuutta ei ryöstämällä olisi kuritettu. Veroa, veron päälle, siinä on tämän maan "selkäranka".
VastaaPoistaLisäyksenä vielä. Tuosta kiitoksena maksan yritysveroja ja monia muita veroja 100.000€ vuodessa. On alkanut itämään idea että tulen kyllä jättämään Suomen ja menemään euroopan maahan missä yrittäjiä ei tapeta verojen alle. Idea onkin jo saanut vastakaikua ja ensi sykysä Suomi jää taakse, enkä enää ikinä jalallani tähän maahan astu sen jälkeen.
PoistaTässä kaikessa on takana vihervasemmiston pelko siitä, että joku saattaisi omalla työllään ja ahkeruudellaan vaurastua ja aikanaan jättää lapsilleen jotakin perinnöksi. Tavallisten ihmisten kohdalla perinnöt ovat yleensä aika vaatimattomia, koska korkea verotus ja elinkustannukset vievät palkasta leijonanosan. Rahansa taivaan tuuliin hassanneet ja tukirahoilla elävät olisivat ensimmäisenä rääkymässä suureen ääneen, jos perintövero poistettaisiin. Aina se on heiltä pois, jos valtio ei joka käänteessä tule apuun. Sama toistuu kehitysavussa, ihmiset opetetaan laiskoiksi; miksi vaivautua mitään tekemään kun kohta YK:n rekka tuo säkeissä valmiiksi puitua viljaa. Kun se on syöty, kuvataan televisioon kehitysmaiden nälänhätää ja vaaditaan taas länsimaita auttamaan.
PoistaEn saa täysin selvää tästä sekoilusta, mutta ainakaan perintövero ei ole 68%
PoistaSiinäpä tuli hieno viilistelijä. Selvä, kylläpä helpotti kun nei tarvinnut maksaa 68% perintöveroa, huh, huh.. Tuotko sitten rahani takaisin mitkä valtio otti? Etkö iennyt että perintövero määräytyy perinnön määrästä?
PoistaTiesin. Jos tänään perit vaikka miljoonan, vero on reippaasti alle 20%. Ei sinun verosi ole voinut olla läheskään noin paljon. Suomessa ei kukaan maksa edes tuloveroa noin paljoa.
PoistaKannattaa muuten miettiä, mihin Euroopan maahan siirtää yrityksen. Monissa maissa yritysvero on korkeampi kuin Suomessa.
Paljonko luulet olevan tilan hinta jossa on nykyaikainen navetta jossa on 160 lypsylehmää, pelto/puualaa, koneita, rakennuksia ja muita tarvikkeita lähes 3 miljo0nan euron arvosta. Tuota on vaikea käsittää jos ei tiedä mikä arvo on pelkästään metsissä joissa kasvaa jykevää tukkipuuta, tai nykyaikaista koneistettua navettaa ja 12 nykyaista traktoria. En tiedä miksi edes vastasin, sillä minulle on ihan sama mitä joku "tietävä" kirjoittaa joka luulee olevasta viisaampi kun se, joka kaiken on joutunut itse kokemaan.
PoistaEn tiedä sen arvoa, mutta vaikka se olisi MILJARDI EUROA, vero olisi vasta reilut 30%. Suomessa ei kukaan koskaan ole maksanut hihasta vetämäsi lähes 70% suuruista perintöveroa. Ei se jankuttamalla todeksi muutu.
Poista.
Vaikka en ekonomi olekaan, niin tuon talouden heilahtelun vastavuoroisuus näkyy poliittisten päätösten seurausilmiönä.
VastaaPoistaMutta, kuten edellinen tekstisikin pohdiskeli ideologista karsinoitumista, niin kuinka puhumme talouden syy-seurausilmiöistä?
Jos vasemmistolaiselle puhut markkinatalouden perustekijöistä, on seurauksena tonninseteli-ilme tai raivokohtaus.
Odotan hetkeä kun: derivaatat, integraalit tai ehkä fysiikka ja kemia "halutaan" mielipidekysymyksiksi.
Eurooppalaisella uudella ajalla kehittyneen tiedollis-tieteellisen ajattelumme raamituksissa "talous" on jonkinlainen perustavanlaatuisten lähtökohtaisten väärinymmärrysten miellemaailma, jossa tosiasiassa jäi elämään keskiaikainen magia -- "raha" on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman nykymuoto, ja uskossa aineellisen tarpeentyydytyksen loputtomaan lisääntymiseen ilmenee nykyinen käsityksemme "iankaikkisuudesta".
PoistaUuden ajan tiedollinen rationaliteetti -- luonnontieteet -- perustuivat ihan tietynlaatuisiin ajatustyökaluihin, kuten kullekin tiedonalalle ominaisiin suureisiin ja mittayksiköihin, mutta vaikka "talous" yrittikin apinoida näitä tieteen muotorakenteita, numeerinen näennäiseksaktius vain vahvisti ajattelun maagista ominaislaatua. Kuten lait ovat niinkuin ne luetaan, samoin raha on niinkuin se lasketaan.
Elämme nyt maailmassa, jossa valtauskontona on talousteologia, systeemimme on talousteokratia, ja uudella ajalla kehittyneen erityisen -- eurooppalaisen -- "edustuksellisen" demokratian on korvannut uusi valtajärjestelmä, valtionvelka.
Jos esimerkiksi kaivaisimme esiin ja asettaisimme rinnakkain viime vuosikymmeninä yrityksilta kerätyt "yhteisöverot" ja samoina vuosina yrityksille jaetut yritystuet, kokonaiskuva osoittaisi, että koko systeemissä on kyse lähinnä yritysmaailman sisäisestä uusjaosta. Keneltä pitäisi kysyä siitä, onko se "oikeudenmukainen" tai "palveleeko se kansantaloutta"?
Pitäkää propagandistit tunkkinne. Elämä on liian lyhyt kulutettavaksi älyllisiin itsepetoksiin.
Elämme jatkuvasti harmaalla alueella ja piirrämme veteen tasaista viivaa.
PoistaMutta, jonkunlaista selkeyttä ja johdonmukaissuutta on tavoiteltava, muutoin olemme täysin magian ja keskiaikaistyyppisen kirkkoajattelun ohjaamia. Se on, jos ei loppu, niin romahdus.
Nyt elämme mamumagian pauloissa, talousteologiamme kohdistuu nyt tähän "hyvyyssymboliikkaan".
Mutta kun uskovaisia olemme, niin mm. eilen iltalehtien ykkösuutisena oli Nostradamuksen ennustus, että tulevana vuonna kaikki romahtaa: ottakaamme siis paavoarhinmäkeläinen laina ja nuppi turvoksiin.
Lisättäköön vielä. Kuten mainitsit yritysverotuksen kokonaiskuviosta: Politiikan kavaluus on siinä, että jostakin pitää puhua ja jostakin puhuminen on rikollista.
PoistaSinällään yhteisöveron suora alennus, tai itse asiassa pitäisin parempana mainittua Viron mallia, on kokeilemisen arvoina ehdotus. Mutta Etlan malli rahoittamisesta valtion omaisuuden myynnillä on järjetöntä, sitä kuuluisaa housuihinsa kusemista talvella. Paljon järkevämpi rahoitusmalli olisi julkisten menojen leikkaaminen:
VastaaPoista-lopetetaan ns. "kansalaisjärjestöjen" suora valtionrahoitus kokonaan ja korvataan se esimerkiksi järjestöjen jäsenmaksujen/lahjoitusten verovähennysoikeudella (VVM toki määrittelee säännöt verovapauslahjoituskelpoisten järjestöjen rakenteelle)
-kehitysavun lopettaminen nykymuodossaan
-sosiaaliturvan muuttaminen kansalaisuusperustaiseksi
-julkisen hallinnon virkojen tarkka läpikäynti ja akavalaisten suojatyöpaikkojen lakkauttaminen.
Näillä olisi paljon parempi rahoittaa verouudistuksia.
Erittäin hyvä lista, kannatetaan!
PoistaEi onnistu tämän hallituksen, tai oikeastaan minkään hallituksen aikana. Liian paljon julkishallinnon väkeä äänestämässä. Akavalaiset kokoomusta ja muut SDP:tä tai vihreitä. Puolueet eivät uskalla tehdä sitä mitä tietävät pakolliseksi, koska äänestäjät. Pohjamutien kautta mennään, IMF tekee ne leikkaukset meidän puolestamme koska demokratia estää ne eli ei demokratia ei vain yksinkertaisesti toimi kriiseissä. Siksihän muinaiset alkudemokratiat antoivat kriisiaikoina vallan tyrannokselle, jolla oli valta määräajan tehdä mitä oli pakko tehdä. Ongelmaksi tuli tyrannokset jotka eivät sitten määräajan jälkeen luopuneetkaan vallastaan. Luopuuko IMF?
PoistaMyös minusta hyvä lista. Homma on alakamista vaille valmis.
PoistaErinomainen lista tosiaan. On selvää, että julkisen sektorin kokoa on ennemmin tai myöhemmin supistettava. Eikä siinä riitä pelkkä kehitysavun lopettaminen, vaikka se olisi tietenkin tehtävä ihan ensimmäisenä. Pienten menoluokkien supistamisen ja hallintokulujen keventämisen jälkeen on kuitenkin päätettävä vaikeimmasta eli siitä, mitä vähennetään suurimmista menokohteista eli sotesta ja koulutuksesta, joista kaikki haluaisivat sinänsä pitää kiinni.
PoistaIkäluokat pienenevät koko ajan. Miksi mikään raha ei riitä? Minkälainen rasitus on esim. se, että Suomessa pitää jokaisen saada opetella omaa äidinkieltään yhteiskunnan laskuun? Tällä hetkellä niitä kieliä on noin 80. Ja miten tämä auttaa kotoutumisessa? Suomen kielen oppiminen on kaiken a ja o, muuten ei mistään tule mitään ja työttömyys sen kuin lisääntyy. Kun kunnollista ja osaavaa työvoimaa ei ole luvassa, haetaan maahan lisää samaa porukkaa. Eihän tässä ole mitään järkeä!
Poista"Ja jos tarttuu, niin minkälaisen huudon se aiheuttaa verotusta rakastavissa oppositiossa ja ammattiyhdistysliikkeessä."
VastaaPoistaNo, sen tietää kysymättäkin, vähintään taivaankorkean älämölön se aiheuttaa noissa piireissä. Vähintään. Ja samalla menee Suomen kansainvälinen maine jne.
Huru-ukko
Suomessa yleensä lisätään menoja sen kummemmin ajattelematta asiaa.
VastaaPoistaSen jälkeen varsinkin vihervasemmisto aina kattaa uudet menot veronkorotuksilla eikä niille näytä olevan ylärajaa.
Entä jos sovitaan mikä on maksimi veroprosentti eri tuloista ja sovitetaan menot näihin tuloihin?
Entä velkaraha? Voimmeko ikuisesti velkaantua kuten USA tekee?
Kenties se on USA:lle mahdollista tai sitten eräänä päivänä heillekin tulee pää vetävän käteen.
Se on kuitenkin varmaa ettei pikkuruiselle Suomelle anneta mahdollisuutta ikuisesti velkaantua.
Jonain päivänä korkokulut ovat liian suuret ja maa ei enää kykene niiden ohella selviytymään menoistaan.
Silloin tulee pysähdys, joka oli lähellä 90-luvulla.
Ennen sitä olisi järkevää itse hoitaa oma taloutemme kuntoon tavalla tai toisella.
Yrittäminen ja yrittäjät ovat punainen vaate kaunaiselle vihervasemmistolle, koska he eivät kestä sitä, että joku vaurastuu omalla työllään ja ahkeruudellaan.
VastaaPoistaTasa-arvoksi ja oikeudenmukaisuudeksi kutsutaan sitä, että jos joku "etuoikeutettu" menestyy taloudellisesti, liiat rahat pitää verottaa yhteiskunnalle, ja jakaa ne sellaisille, joille työnteko ei ole niin ykkösprioriteetti.
Konseptiin kuuluu lisäksi se, että viimeksimainittuja pyritään saamaan suomalaista sosiaaliturvaa nauttimaan maailmanlaajuisesti, koska erään naisjuristin tulkinta perustuslaista on, että se turvaa ylläpidon aivan kaikille halukkaille telluksen asukkaille. Että "asylum" vaan ja kotoutumaan.
Täydellinen kommentti. Kiitos!
PoistaNo sitten pitää verottaa niitä yritysten voittoja, veronmaksua ei voi jättää kokonaan opiskelijoitten, kansaneläkeläisten ja työttömien maksettavaksi.
VastaaPoistaKansainväliset yritykset eivät tänne veroja maksa, koska eivät täällä voittoa kirjanpitonsa mukaan tee. Näppärä konsernilaina kirjanpitoon ja suomalainen tytäryhtiö maksaa sitä lainaa emoyhtiölle ja simsalabim, voitto menikin sen lainan maksuun. Tosin sitä lainaa ei ole koskaan suomalaisen tytäryhtiön tilillä oikeasti näkynyt, se on vain kirjanpidollinen taikatemppu. Niin minun työnantajani teki koko sen ajan mitä siellä olin, viitisentoista vuotta. Ihan laillista. Sosialistisetkin valtionvarainministerit on tuon siunanneet. Miksi, sitä en tiedä.
PoistaEsimerkiksi Virossa verotetaan vain yrityksen jakamia voittoja eli jaettuja osinkoja. Sen etu on siinä, että verot kerätään vasta siitä rahasta, joka jaetaan omistajille. Siten jakamaton raha voidaan käyttää yrityksen toiminnan kehittämiseen toisin kuin Suomessa.
PoistaOnko oikein verottaa vermaku suussa yksitysyrittäjiä jotka tekee lähes joka viikonpäivä hommia raataen myös silloinkin kun sairaus iskee kun ei ole varaa pitää rokulipäiviä. En itse edes muista milloin olisin pitänyt vapaita. Minusta jos olisi kinni niin kaikilta loisilta lopettaisiin heti rahan tulo. Jotain sossurahaa ei kenenkään pitäsi saada, ei kenenkään! Mutta ei enää tämä valtio syksyn jälkee yrityksestäni saa euron, euroa, Suomi jää kauaksi. Eilen sain vahvistuksen että sain yritykseni Puolaan, jonne perheeni kanssa muutan.
PoistaOnnea sinulle! Seurasin lähes 25 vuotta yrittäjämieheni taistelua. "Hyvänä" esimerkkinä voi kertoa, että kun SAK nosti kauhean metelin ensimmäisestä palkattomasta sairauspäivästä, niin yksityisyrittäjällä se on 9 päivää! Lisäksi kaikki edut, jotka lankeavat palkansaajille kuin Manulle illallinen, eivät koske yrittäjiä. Isot firmat osinkoineen ja lakimiehineen kyllä pärjäävät ja saavat tukia, mutta alle kymmenen hengen yrityksiä, joita on yli 90% kaikista, ovat aivan lapsipuolen asemassa ja lisäksi ay-liikkeen röykytettävänä. Näihin asioihin olisi saatava iso muutos, muuten yhä useampi lyö hanskat tiskiin ja jos vielä ei ole ikää liikaa, muuttaa yrityksineen ulkomaille.
PoistaKiitos sinulle. Se on sääli että yrittäjät on syrjittyjä tässä maassa, olisin minäkin jäänyt Suomeen missä kaikki sukujuureni on, mutta pitää valita, tapakonko itseni raatamalla tai menetänkö lopullisesti terveyteni enkä pysty perhettäni elättämään. Valitani piti tehdä lähes kyynelehtien.
PoistaOrpo pelästyy , kun oppositio alkaa joukolla huutamaan ja alkaa luovuttamaan ja hyssyttelemään hallitusta. Onnetonta oli alv:n korotus järjettömästi.
VastaaPoistaAinakin toistaiseksi näyttää siltä, ettei alv:n korotus nostanut siitä saatavaa verokertymää, vaan kulutus vain pieneni.
PoistaMiten Virossa taloudella menee nyt ? Nettomaksaja EUssa jo vuosia ?
PoistaTäyttä höpö, höpö juttua professorilta.
VastaaPoistaKokoomus tahtoo aina alentaa, tai kiertää veroja ja perussuomalaiset peesaavat.
Kauppalehdessä oli jokin kirjoitus vuonna 2018 ?, että Trump kirjoitti alle lain joka laski USAn yhteisöveron juuri alle 30 %.
Ja hyvin siellä talous enimmäkseen menee.
Suomessa laskettiin yhteisöveroa vuosina 2014 ja 2016 yhteensä 6 %, vaikutukset olivat olemattomat tai vähäiset.
https://vatt.fi/yhteisoveron-lasku-ei-lisannyt-investointeja-vauhditti-pienten-yritysten-toimintaa
Suomen valtion velalla on suurimmaksi osaksi kustannettu ylisuuria veronalennuksia, tai veronkierron lisäämistä.
Näin todettiin muistaakseni jossakin myös USAn kohdalla tapahtuneen, prosenttia en muista enkä lähdettä.
Prosentti oli kuitenkin joitain kymmeniä.
Onnetonta verrata Suomea ja USA:ta keskenään! Siellä tehdään bisnestä, meillä yritetään verottaa kuoliaaksi.
PoistaVasemmiston taloudenymmärrys on onnetonta. Muka verojen korotuksilla ja korollisella lainalla ties mihin unelmaan noustaan!
VastaaPoistaYlikansallisten yhtiöitten annetaan kiertää veroja, onko se moraalisesti oikein?
VastaaPoistaKun ei ole moraalia eikä päämäärää niin kaikki on saslittua. Kiellyttyä on vain lainvastaisuus, mutta sekin on jäljessä ja sitä kierretään.
VastaaPoistaYmmärtää kuka ymmärtää, ei ollut kieliopillisesti parasta.
VastaaPoista