sunnuntai 12. syyskuuta 2021

AlfaTV

Helsingin sanomat kirjoitti pitkän jutun AlfaTV:stä, joka pyrkii kasvamaan merkittäväksi tekijäksi suomalaiseen mediatodellisuuteen. Jutussa korostettiin erityisesti kanavan konservatiivikristillistä taustaa sekä epäiltiin vahvasti sen menestymismahdollisuuksia. Merkittävin asia jutussa oli kuitenkin AlfaTV:n suunnittelema oma uutistuotanto, jossa on tarkoitus nostaa esille myös sellaisia seikkoja, jotka jäävät nykyisissä uutistoimituksissa ilman huomiota. 

Omalta osaltani kokemukset AlfaTV:n ajankohtaisohjelmista rajoittuvat yhteen mielenkiintoiseen keskusteluohjelmaan, jossa juontajana toimi Hjallis Harkimo (liik). Lisäksi olen katsonut vain joitain kanavalta tulleita konsertti- ja/tai elokuvataltiointeja, enkä näillä perusteilla ryhdy tekemään syväanalyysiä sen enempää itse kanavasta kuin siitä kertovasta HS:n jutustakaan. 

Sen sijaan kiinnitän arvoisan lukijani huomion siihen, että kanavan taustalle on ilmaantunut joukko nimekkäitä julkisuuden henkilöitä - joista Harkimo on vain yksi - sekä myös mediatalo Keskisuomalainen. Lisäksi se on hakenut julkisen sanan neuvoston jäsenyyttä. Siten näyttäisi siltä, että AlfaTV:llä on aito pyrkimys korkeatasoiseen tarjontaan erityisesti ajankohtaisohjelmien puolella. 

Tämä on hyvä asia, sillä nykyinen televisioitu uutistarjontamme on mediasta riippuen enemmän tai vähemmän kallellaan vasemmalle. Se ei kuitenkaan ehkä johdu niinkään TV-kanavien tiedostetuista linjauksista, vaan suomalaisen toimittajakunnan voimakkaasta poliittisesta vinoumasta. 

Heistähän ylivoimaisesti suurin osa on ainakin opiskeluvaiheessa vasemmistolaisia ja sielläkin vasemman laidan kulkijoita eli Vasemmistoliiton ja Vihreiden kannattajia. Ja tämä tietenkin näkyy heidän ammatillisessa otteessaan poliittisena vääristymänä.  

Yksi AlfaTV:n suurista haasteista tuleekin olemaan alan ammattikunnan poliittisen suuntautumisen vaikutuksen välttäminen ohjelmien tuotannossa. Sitä vaikeuttaa erityisesti se, että äärimmäinen vasemmisto on viime vuosina luisunut yhä syvemmälle totalitaristiseen suohon, jonka ääriesimerkki on ns. cancel-kulttuuri, jossa ihmisiä pyritään rankaisemaan mielipiteistään. 

Aamun lehti julkaisi myös tästä aiheesta kolumnin, jossa pohdittiin onko suvaitsevaistosta kuoriutunut uusia puritaaneja, jotka sallivat vain omat mielipiteensä. Eivätkä siksi kykene rakentavaan keskusteluun edes niiden kanssa, joiden näkemykset poikkeavat vain hiukkasen heidän omistaan.

Suomessa cancel-kulttuuri ei ole ainakaan vielä saanut samanlaista vaikutusvaltaa kuin rapakon takana - eikä toivottavasti saakaan, sillä me emme sitä kaipaa. Tässä suhteessa HS:n AlfaTV-jutun päättyminen Jussi Saramon (vas) ajatuksiin oli rohkaisevaa. 

Hän nimittäin sanoi, että "aidosti ajattelen, että on todella hyvä, että meillä on useampia vakavasti otettavia uutis- ja ajankohtaiskanavia... ehkä pitää antaa mahdollisuus ennen kuin itse tuomitsee". Näin aion tehdä itsekin, sillä näkemäni Hjalliksen ohjelma ainakin antoi uskoa siihen, että AlfaTV:llä on todellinen mahdollisuus monipuolistaa suomalaisille tarjolla olevaa uutis- ja ajankohtaisohjelmistoa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Puolueiden kannatus ei vastaa niiden näkyvyyttä Ylen A-studiossa
Martti Häikiö ja punainen vallankumous
Oikea Media

10 kommenttia:

  1. Toivotaan, että uskalikkoja löytyy lisää rikkomaan mediakentän yksipuolista mielipidetarjontaa -muokkausta. Muistaakseni HS:n kuukausiliitteessä oli aikaisemmin täysin erilainen juttu Alfasta ja sen taustavoimista kuin nyt kirjoitettu. Btw, mielenkiintoista, että tv-kanavilla voi esittää vaikka minkälaista LBGT+-*-rakastelua, mutta jos erehdyt lausumaan mielipiteesi näkemästäsi niin joudut oikeuslaitoksen Kafkamaiseen myllytykseen. Toivotaan, että vastuullinen mielipidevapaus sallitaan jälleen.

    VastaaPoista
  2. Vastuullinen mlelipide vapaus? Kuulostaa näennäisvapaudelta, koska joku taho on määrittelemässä, mitä 'vastuullinen' tarkoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on se Itäblokin sananvapaus. Oikeasti, en pilaile, siten he sananvapautta nimittivät. Kun lännessä sanottiin ettei idässä ole sananvapautta, niin sieltä tuli vastapalloon että ompas, mutta se on vastuullista, toisin kuin lännessä. Ja meidän DDR rakastajat Tavjan johdolla ottivat sen meille Demlan toimesta käyttöön.

      Poista
  3. Kuulun siihen pian väistyvään sukupolveen, joka nuoruudessaan koki ne ajat, jolloin nykyinen "punavihreä" ajattelu otti vasta haparoivia ensiaskeleitaan maailmalla ja meillä kotosuomessakin.

    Luonnonsuojelijoita oli muutama, ja he riemuitsivat rauhanliikkeen toimistossa kuin olisivat saaneet lottovoiton, kun olivat onnistuneet ujuttamaan Helsingin Sanomiin kymmenen senttiä pitkän yhden palstan uutisen jostain luonnontuhosta.

    Olen itse kokenut sen suvaitsemattomuuden, joka edelläkävijöihin varmaan kautta aikain on kohdistunut. Kukaan meistä ei olisi 60-luvun puolivälissä uskonut, että CDN:n logosta tulisi kolmessa vuosikymmenessä maailman tunnetuin merkki -- rauhansymboli, "peace"-merkki -- eikä kukaan varmasti osannut ennustaa sitä, että tämä sama aatevirtaus muuttuisi sisällöiltään muodottomaksi ja lopulta valtavirta-ajatteluna aivan yhtä suvaitsemattomaksi kuin mitä oli se kirkkouskovainen konservatismi, jota vastaan edelläkävijät olivat nousseet.

    Mutta niin se käy. Olen nähnyt sen. Se panee ajattelemaan. Jotkut yhteiskuntien mekanismit ovat ikuisia -- ne toistuvat ihan riippumatta siitä millaiset "sisällöt" niillä on. Instanssit, kuten Helsingin Sanomat, ovat ikuisesti aina yhtä väärässä.

    Alfa-TV:n ajankohtais- ja keskusteluohjelmat ovat tällä hetkellä ylivoimaisesti parasta mitä kuvaruudun kautta maassa välitetään. Toinen juttu sitten on, että kanava raahaa mukanaan yliaikaista -- ylisukupolvista -- amerikkalaistyyppistä uskonnollista konservatismia. On mielenkiintoista nähdä kuinka tämä ohjelmapoliittinen ristiveto ratkeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä Alfan ajankohtais-ja keskusteluohjelmista, aivan omaa luokkaansa. Tarkoittaa mm sitä, että osanottajat eivät kaikki veisaa samaa tarkoin valittua virttä, kuten Ylellä tuppaa olemaan.

      Poista
    2. Ei sen tarvitse ratketa mitenkään. Kyllä nekin saa olla äänessä, kunhan nekään eivät ala hiljentämään muita. Ihme juttu tämä nykyinen ettei siedetä toisella tavalla ajattelevia vaikka väitetään olevan niin suvaitsevaista niin suvaitsevaista että.

      Poista
    3. Teokratia ja demokratia harvoin jos koskaan onnistuvat elämään saman katon alla, ja monikulttuurisuus ja moniarvoisuus ovat toisensa pois sulkevai yhteisöominaisuuksia.

      Poista
  4. On varmaa että ns. valtamedia tulee tekemään kaikkensa, että Alfan journalistinen uskottavuus menisi. Ensimmäisenä on näköjään otettu esiin kristilliset taustajoukot. Seuraavaksi löydetään talouspuolen epäselvyyksiä. Lopulta rikosepäilyjä. Emme ole vielä nähneet mitään, luulen.

    VastaaPoista
  5. kuka oli Tiaisen potkujen takana?

    VastaaPoista
  6. Mainitun artikkelin mukaan, Keskisuomalaisen konsernijohtaja Kangaskorpi kommentoi lehtensä kesäkuista ”provosoivaa” pääkirjoitusta, jossa todettiin Alfa TV:n poikkeavan terveesti Ylen ja HS:n vihervasemmistolaisesti painottuneesta tekemisestä.
    Konsernijohtaja totesi seuraavaa; ”En ihan ymmärrä, mitä pääkirjoituksessa tarkoitettiin. Ei uutistuotannossa pitäisi näkyä mitkään painotukset. Uutisten pitäisi olla objektiivisia. Uskon kovaan uutistoimintaan, vallan vahtikoirana olemiseen”, hän sanoo.
    Tuskin voisin olla enempää samaa mieltä. Uutisten tulisi olla objektiivisia…

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!