tiistai 15. kesäkuuta 2021

Työläiset ymmällään suomalaisen kommunismin vahvimmissa linnakkeissa

Ennen vanhaan tunnettiin kolme punaista K:ta, eli kommunistien hallitsemaa teollisuuskaupunkia. Ne olivat Kemi, Kotka ja Karkkila. Viikonloppuna käytyjen kunnallisvaalien tulos on näiden kaupunkien osalta varsin mielenkiintoinen. 

Kemissä Vasemmistoliitto jäi 26,9 prosentin kannatuksellaan - SDP:n jälkeen - toiseksi kärsittyään 6,8 prosenttiyksikön rökäletappion. Keskusta oli kolmas ja Perussuomalaiset neljäs. 

Kotkassa Vasemmistoliiton kannatus on romahtanut jo aiemmin, eikä se saanut enää kuin 10,7 prosenttia annetuista äänistä - pudotusta edellisistä kuntavaaleista tuli tällä kertaa yli kolme prosenttiyksikköä. Sitä suositumpia olivat SDP, Kokoomus ja Perussuomalaiset, joten kovin oli kauhtunutta punaisuus myös siellä.

Kaupungeista pienin on Karkkila. Siellä kehitys on ollut mielenkiintoista, sillä suurimman valtuustoryhmän sai puolueiden ulkopuolinen Karkkilaan sitoutuneet yhteislista peräti 29 prosentin kannatuksella. Puolueista suurimpia kokojärjestyksessä olivat SDP, Kokoomus ja Vasemmistoliitto, jonka kärkipaikka vaihtui siten neljänteen sijaan.  

Kolmen punaisen K:n poliittisten valtasuhteiden muutos kertoo nähdäkseni lähinnä siitä, ettei perinteisellä vasemmistolla ole enää mitään annettavaa varsinaisille työläisille. Puolueen huomion keskiössä ovat jo pitkään olleet aivan muut seikat maahanmuuton edistämisestä seksuaalivähemmistöihin. Ja tämä todellisuus valkenee yksi toisensa jälkeen myös rasvakourille. 

Vaihtoehdoksi työläisille ei kelpaa myöskään ympäristösosialistiseen unelmaan nojaava Vihreät, joiden poliittinen profiili on - jos mahdollista - vieläkin sateenkaaren värisempi kuin vasemmistoliitolla. Yhdessä nämä puolueet ajavat alas suomalaista talouselämää, eli luovat työttömyyttä erityisesti vanhoille teollisuuspaikkakunnille. 

Niinpä kolmessa punaisessa K:ssa myös äänestysprosentit olivat masentavaa luettavaa: Kemissä 51,0, Kotkassa 47,7 ja Karkkilassa 51,8 prosenttia. Jos toimivan demokratian jonkinlaisena kriteerinä pidettäisiin sitä, että puolet äänioikeutetuista käy vaaliuurnilla, oltaisiin näissä kaupungeissa jo demokratian uskottavuuden katoamisen partaalla. 

Samalla on selvää, ettei myöskään Perussuomalaiset ole täysin onnistunut vakuuttamaan perinteistä työläistä. Kannatus kolmessa K:ssakin on toki noussut, mutta se on kuitenkin vielä varsin alhaisella tasolla Kemissä (11,9 prosenttia) ja Karkkilassa (9,0 prosenttia). Kotkassa puolue on kuitenkin saanut jalansijaa kerättyään 20,4 prosentin kannatuksen. 

Tosiasia lieneekin, että sitä mukaa kun perinteiset työläisammatit ovat katoamassa, katoaa myös puolueiden kiinnostus heidän asioitaan kohtaan. Selitys on luonnollinen, koska kohderyhmän supistuminen vähentää vuosi vuodelta sen merkitystä - eikä sellainen ole tietenkään eduksi valtapyrkimyksille. 

Nähtäväksi siten jää seuraavatko kolme K:ta Karkkilaa siinä, että valtaan nousevat puolueisiin sitoutumattomat ryhmät, vai saavatko paikalliset perussuomalaiset vakuutettua työläiset omasta erinomaisuudestaan. Joka tapauksessa näidenkin vaalien tulosten perusteella on selvää, että marxilais-leninistisen kommunismin tie on lopussa sielläkin, missä se aikanaan oli kaikista vahvinta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kemiläisten puheet ja äänestyskäyttäytyminen ristiriidassa
Äänestäjä on paradoksin äärellä
Suoraa toimintaa Karkkilassa

8 kommenttia:

  1. "Vasemmistoliiton ääniharava tulee Helsingin kaupunginvaltuustoon anti-rasistisella ja feministisellä politiikalla, jonka keskiössä ovat tasa-arvo ja ilmaston­muutos." Suora lainaus HS piilomainoksesta. Lienee tyyppiesimerkki poliitikosta jolla ei mitään yhteistä työväeaatteen kanssa. Parasta ehkä kuitenkin se, että vie ääniä vain vihreiltä ja sdp:n ehdokkailta. Jättää perinteiset duunarit äänestämään PS:n ehdokkaita. Hyvä niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elleivät sitten siirry nukkumatin kannattajiksi, kuten näissä vaaleissa ilmeisesti kävi.

      Poista
  2. Jotkut ehottaa alhaiseen äänestysintoon, että äänestyksestä tehtäsi pakolista rangaistuksen tai sakon uhalla, olisi sitten mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon kirkkovene, hämähäkki väärinpäin tai aku ankka saisi ääniä ja kuinka suuri olisi näillä kannatus prosentteina ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänestyspakko ei kuulu demokratiaan.

      Poista
    2. Proffa: Eikös Belgiassa ole äänestyspakko ja käsittääkseni Belgia on demokratia...Australiassa myös. Jos ei äänestäminen maistu, niin 5000 € sakko. V*tuttaa, kun porukka, joka ei äänestä, ruikuttaa epäreilusta politiikasta.

      Poista
  3. Näissä kolmessa koossa työläiset ovat heränneet vihdoin lähes ikiunesta. Kiroavat itseään, että voi perkele kuinka kauan asnnettiikaan kusta itseämme silmään. Ja korkealta.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  4. Kommunismi tulee kyllä sekin intersektionaalisen uusmarxilaisuuden vanavedessä, hiljaa mutta varmasti. Seuratkaa vaikka WOKE-aktiivien ydinkärjen someviestintää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti. Mutta toivottavasti woke-hulluus pysyisi kuitenkin marginaalissa.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!