perjantai 26. huhtikuuta 2013

Alkuvuoden 2013 ilmastotilastot: lämmintä ja seisahtunutta

Yleisradion välittämän uutisen mukaan NASA ilmoitti maaliskuun olleen maapallonlaajuisesti erittäin lämmin: se oli mittaushistorian yhdeksänneksi lämpimin.

Itse asiassa NASA julkaisi lukunsa jo noin viikko sitten, joten Yle välitti hiukan vanhan uutisen. Nyt julkaistu juttu oli mielestäni kuitenkin journalistisesti varsin mielenkiintoinen. Näin siksi, että otsikointi saa epäilemättä aikaan vaikutelman siitä, että ilmastonmuutos olisi jälleen ottanut askelen eteenpäin.

Näin ei kuitenkaan ole. Nasan lukujen mukaan mennyt maalikuu oli paitsi kaikkien aikojen tilastojen yhdeksänneksi lämpimin, niin samojen tilastojen mukaan viimeisen kymmenen vuoden ajalta neljänneksi tai viidenneksi kylmin. Siis kuudenneksi tai seitsemänneksi lämpimin.

Alkuvuosi ylipäänsä ei ole osoittanut lämpenevää trendiä, sillä helmikuu oli viimeisen kymmenen vuoden ajalta viidenneksi kylmin (tai kuudenneksi lämpimin, miten vain) ja tammikuu seitsemänneksi kylmin (eli neljänneksi lämpimin).

Selitys löytyy tietenkin siitä, että 1990-luvulla maapallon ilmasto nousi mittaushistorian lämpimimmäksi, joten viimeisen viidentoista vuoden ajalle ajoittuvat lähes kaikki mittaushistorian lämpimimmät kuukaudet. Ilmastonmuutoksen (paino sanalla muutos) suunta ei kuitenkaan siis tällä hetkellä ole viilenevä, vaan pikemminkin seisahtunut.

Tästä olen kirjoitellut aiemminkin, jolloin kysyin että "nähdäänkö vuoden 2013 alkukuukausina uusia anomaliaennätyksiä". Vastauksen siis saimme: ei nähty, vaan jo vuonna 1998 alkanut ilmastonmuutoksen seisahdus jatkuu edelleen. Näin siitä huolimatta, että vuonna 2009 maailman johtavat ilmastotutkijat vakuuttivat sen loppuvan viimeistään tänä vuonna, kuten olen aiemminkin huomauttanut.

Ylen journalistisesti mielenkiintoisesta uutisesta huolimatta jäämme siis edelleen odottelemaan ilmastonmuutoksen jatkumista lähiaikoina.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
11 300 vuotta ilmastohistoriaa
Ennakoiko lämmin syyskuu ilmastonmuutoksen paluuta?
Siirtyviä maalitolppia ja outoja ilmastomalleja
Australian ilmasto vaihtelee ennen näkemättömällä tavalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!