maanantai 10. joulukuuta 2012

Lainojen sijoittajavastuu Kreikassa

Olemme viime päivinä saaneet lukea uutisia, joiden mukaan Kreikka on lunastamassa lainojaan takaisin noin kolmanneksella alkuperäisestä lainasummasta. Takaisin lunastettavista lainoista suurin osa on peräisin kreikkalaispankeista, jotka näin joutuvat kärsimään pieleen menneistä sijoituksistaan kirvelevän tappion. Tämän perusteella äkkinäinen voisi luulla, että mm. suomalaisten vaatima ja hallituksen vahvistama sijoittajavastuu on toteutumassa kreikkalaisten pankinomaistajien kohdalla.

Jo pitkään ainakin allekirjoittaneelle  on ollut selvää, ettei Kreikka pysty selviytymään lainoistaan. Tämän on myös esimerkiksi Sixten Korkman todennut yksiselitteisesti. Siinä mielessä meneillään oleva operaatio on oikeansuntainen, ja auttaa maata selviämään ongelmistaan. Sen sijaan sijoittajavastuun toteutumisen kannalta toimenpide on vähän niin ja näin.

Vai onko lukijani jo unohtanut tämän noin puolen vuoden takaisen uutisen, jonka mukaan "kreikkalaisia pankkeja kannattelevat tällä hetkellä vaietut noin sata miljardia euroa.....varsinaisesti salaista tuki ei ole, mutta siitä ei juuri ole kerrottu julkisesti. Ekp....kertoo pankin käyttäneen 121 miljardia euroa".

Toisin sanoen Kreikan lainojen takaisinostoon liittyvän sijoittajan vastuun näyttävät kantavan Euroopan keskuspankin kautta eurooppalaiset veronmaksajat. Siis sinä, minä, Saksan Müller, Ranskan Rousseau ja heidän unionikaverinsa Espanjan Hidalgoa myöden. 

Aikanaan sitten nähdään minkälainen sijoitus tämä EKP:n kautta toteutettu operaatio on; onko se hyvän koron vai suorastaan veret seisauttavan persneton tuottava sijoitus. Varmaa kuitenkin on, kuten aiemmin kirjoitin, ettei eurooppalainen talous siirry kasvu-uralle ennen kuin Etelä-Euroopan asiat ovat järjestyksessä tai maat ovat ulkona eurojärjestelmästä ja ehkä koko EU:sta.

Onneksi tämä europainosteinen ja -rahoitteinen kreikkalaisten valtiolainojen alekauppa tai sen taustat eivät ole salaisia, sillä sellainen ei sopisi demokratiaan. Mutta vielä reilumpaa olisi uutisoida asia selväkielisesti, ettei lukijan tarvitsisi kokonaiskuvan saadakseen yhdistellä uutisia itsekseen.

Aiempia ajatuksia samasta aiheesta:
EU luopui tulevasta talouskasvusta
Primitiivinen ja surkea kulttuuri

2 kommenttia:

 1. Käytännössä Kreikka osti muiden EU-kumppanien lainaamilla rahoilla takaisin omia velkojaan lähinnä maan omista pankeista, joiden luottotappiot "hyvitetään" pääomittamalla niitä muiden EU-maiden rahoituksella. Tapahtui siis kaksikin "temppua"

  -siirrettiin Kreikan velkoja (toki leikattuna) yksityisiltä lainoittajilta EU-maiden veronmaksajien vastattavaksi
  -tuetaan Kreikkaa "takakautta" niin ettei se näyttäisi EU-sopimuksien vastaiselta valtioilta valtiolle-tuelle.

  Tuli taas kerran todistettua, etä tiukan paikan tullen koiraskin poikii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskiäkäisyyttä tosiaan aiheuttaa yhdessä ja toisessa tähän koko eurokriisiin liittyvä jatkuva EU:n omien periaatteiden kiertäminen.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!