maanantai 7. maaliskuuta 2022

Syyrialaisia ja venäläisiä odottaa kurja lähitulevaisuus

Tänä aamuna suomalaismedioissa oli yksi uutinen ja yksi vetoomus, jotka vaativat kommentointia. Uutinen oli se, että venäläiset ovat rekrytoimassa syyrialaisia palkkasotilaita Ukrainassa käytäviin kaupunkitaisteluihin. 

Jos ja kun uutinen pitää paikkansa, tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka syyrialaiset palkkasotilaat pärjäävät ukrainalaisia vastaan. Oma odotusarvoni ei ole kovin korkea, ja toivon todella olevan oikeassa tässä asiassa.

Vetoomus koskee puolestaan tavallisia venäläisiä. Sen mukaan "on tärkeää, että venäläisiä ja venäjää puhuvia ei lähdetä syyllistämään. Tämä on Vladimir Putinin sota."

Tähän vetoomukseen on helppo yhtyä yleisellä tasolla ja etenkin Suomessa asuvien venäläisten osalta. Samalla on kuitenkin todettava, että on tärkeää tehdä tavallisen Venäjällä asuvan venäläisen elämä mahdollisimman kurjaksi. 

Näin siksi, että hän ymmärtäisi kyseenalaistaa Putinin hallinnon toimet sen propagandaverhon läpi, jolla se yrittää pitää kansalaisiaan pimennossa tosiasioilta. Ja loisi lopulta paineen, joka tavalla tai toisella kaataisi heidän ilmeisen sairaan johtajansa hirmuhallinnon.

Siksi on tärkeää, että niin suomalaiset kuin muutkin sivistyneiden kansakuntien asukkaat ja yritykset välttävät mahdollisimman tarkoitin sellaisia toimia, jotka saattaisivat rahoittaa venäläisten sotatoimia. Ja siksi myös Suomesta on luotava painetta erityisesti venäläisen öljyn ja maakaasun EU:n alueelle tapahtuvan tuonnin korvaamiseksi mahdollisimman nopeasti.

Tässä suhteessa panin tyytyväisenä merkille, että anonyymit hakkerit ovat sosiaalisen median tiedon mukaan jälleen tunkeutuneet venäläisiin TV-lähetyksiin ja lähettäneet siellä Ukrainan todellisuudesta kertovaa ohjelmaa. Myös se saattaa avata tavallisen venäläisen silmiä ja nopeuttaa Putinin hallinnon kaatumista. 

Tässä vaiheessa onkin syytä toivoa, että Venäjällä tapahtuisi mahdollisimman nopeasti vallankumous. Ja ettei Putinin sijalle nouse vielä häntäkin kammottavampi henkilö, sillä se olisi kaikkien - myös tavallisen venäläisen - kannalta paras ratkaisu.

19 kommenttia:

  1. Jännä, että saksalaisia kuitenkin sai ja piti syyllistää Hitlerin tekosista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolle asialle -- että todellakin suhtaudumme eri tavalla Hitleriin ja natsi-Saksan harjoittamaan ihmistuhontaan kuin Stalinin N-liitossa suoritamiin puhdistuksiin -- on olemassa selvä selitys, jota liian harvoin sanotaan ääneen.

      On yksinkertaiesti niin, että olimme suhtautuneet Saksaan eurooppalaisena sivistysvaltiona -- ja juuri siksi siellä tapahtunut moraalinen romahdus ja taantuminen totalitarismiin koskettavat meitä erityisesti. Sen sijaan Venäjää emme ole koskaan pitäneet eurooppalaisena sivistysvaltiona, vaan vaistomaisesti sijoitamme sen ihan omaan kategoriaansa.

      Ja vaikka tuollaiset kategorisoinnit ovatkin puolittain tietoisuuden pinnan alle jääviä, juuri vaistonvaraisuudessaan aistimme ne tosiksi. Ihan vastaavalla tavalla emme esimerkiksi suhtaudu afrikkalaisiin heimosotiin sen pohjalta että ne ovat äärimmäisen raakoja, vaan sen pohjalta ettemme odota kehitysmailta samanlaista ihmisyyttä jonka itse koemme omaksemme.

      Mutta hei, näistähän ei saisi eikä pitäisi puhua. Vai pitäisikö?

      Esimerkiksi brittihistorioitsija Jonathan Glover kirjaa monumentaalisessa "Ihmisyys -- 1900-luvun moraalihistoria" -teoksessaan konfliktit ihan luontevasti niiden kehitysasteen mukaan. Tribaalikonflikteista kehittyneiden kansallisvaltioiden sotiin. Me taas noidumme ymmärryksemme kuvitelmilla, että "ihmisyys on yksi ja jakamaton".

      Poista
    2. Juurikin niin, olemme myös ylimielisyyttä hipoen pitäneet omaa maatamme eurooppalaisten sivistysvaltioiden huippukaartiin kuuluvana valtiona. Luopuminen miinoista, luopuminen hiilivoimasta, ilmastonmuutoshihhulismin hyväksyminen köyhän-miehen-algorien rikastuttamiseksi ovat edelleen tabu, jota ei saa kyseenalaistaa, NATOon ei pidä mennä (sillä me pärjäämme itse venäläisille, ei ne Suomeen hyökkää, koska ei ole siihen järkiperäistä syytä; mikähä se järkiperäinen syy oli aloittaa sota Ukrainaa kohtaan?). Ja jotkut vielä ihmettelevät Venäjän touhuja. Ei se Putin yksin melskaa, on siellä iso poppoo jakamassa Venäjän kansan omaisuutta keskenään.

      Mites Suomessa? Kansa valitsee kansanedustajat, jotka noudattavat vaalilupauksiaan niin hyvin kuin osaavat, kunhan ne vain ovat puolueen linjan mukaisia. Siis vaalien jälkeisen puolueohjelman eli hallituksen linjojen mukaisia.

      Turpeet vek ja tuulimyllyt pyörimään, niin et tupeet lentää!

      Poista
  2. Onnistuuko tuo kansan kurjistamistaktiikka pohjois-koreassa? Aika raaka taktiikka mielestäni. Eli laitetaan tavallinen kansa pakotteilla polvilleen, ja sittenhän ne mahat tyhjänä tekevät vielä vallankumouksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tuo ole oikein missään tainnut onnistua. Suoran puuttumisen esteenä on kuitenkin ydinase - aivan kuin Pohjois-Koreassakin.

      Poista
  3. Venäjän kansa nosti vaaleilla Putinin valtaansa. Kansan pitää myös korjata päätöksensä seuraukset ja siihen motivoi, jos kansa myös vastaa päätöksensä seurauksista.

    Nyt Venäjältä pyrkivät pois juuri ne ihmiset, joiden pitäisi korjata asia. Nämä ihmiset ovat niitä, joiden mielipide kriisistä on samanlainen kuin meidän ja joiden tilanteeseen pystymme hyvin samaistumaan. Mutta juuri heidän pitäisi jäädä kotimaahansa korjaamaan tilannetta ja juuri heitä pitäisi motivoida talouspakotteilla. Kiusallinen tilanne!

    VastaaPoista
  4. Tiedustelueversti evp Martti J Karin Youtube-luennossa on käyty läpi venäläisen kulttuurin historiaa ja ominaispiirteitä.
    Mongolien brutaalilta valtakaudelta- selviämisen keinoina- venäläiseen kulttuuriin ovat jääneet valehtelu, korruptio ja väkivalta. Valehtelua on aivan joka asiassa ja tasolla, kuten vaikkapa Putinin neuvotteluissa Macronin ja Sholzin kanssa, tai Lavrovin lausunnoissa. Kaikki asiat pannaan täysin päälaelleen ja voidaan luvata mitä tahansa.
    Lisäksi siihen kuuluvat jumalalta kaikkivaltuutensa saavan vahvan johtajan kaipuu, sekä loputon kärsivällisyys sekä kyky sietää kurjia olosuhteita kyseisen johtajan alaisuudessa. Vahvaan propagandaan on aina sisältynyt epäluulo länttä kohtaan ja pelko lännestä tulevasta hyökkäyksestä.
    Vanhemmasta väestä 80% saa tietonsa valtion televisiokanavilta, joiden joukosta on nyt karsittu viimeisetkin kriittiset toimijat. Tuhannen vuoden historiassa on ollut vain lyhyt jakso 1990-luvulla, jolloin voitiin puhua sananvapaudesta ja jonkinlaisesta demokratiasta. Venäläisillä on siis aivan toisenlainen sielunmaisema kuin länsimaalaisilla.
    Näiden seikkojen vuoksi olisi aika suuri ihme, jos kansa lähtisi suurin joukoin kaduille vastustamaan Putinia ja sotaa, vaikka tietysti kaikki toivomme, että näin tapahtuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Martti J. Kari - Venäläinen strateginen kulttuuri - miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii?
      https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/it/panu/kyber/hybridivaikuttaminen-ja-turvallisuus/031218

      Poista
  5. Krimin miehityksen jälkeen venäläisistä 90% kannatti Putinin toimia. Sen jälkeen on Putinin elinikäinen presidenttiys hyväksytetty kansalla. Eikö äänestäjillä ole mitään vastuuta siitä mitä ja millaista politiikkaa kannattaa ja antaa äänellisen tai äänettömän tuen? Mielestäni täysi-ikäinen venäläinen on ihan yhtä syyllinen Putinin toimiin kuin Putin itse lähipiireineen. Onko se jälleen suomalaista hölmöyttä, että ei osata eikä haluta nähdä venäläisen yksilön vastuuta Venäjän politiikassa. Vuosikymmenet on saksalaisia kuitenkin Suomessakin pidetty osasyyllisinä Hitlerin hirmutekoihin, miten venäläiset eroavat saksalaisista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo että tavallinen saksalainen olisi osasyyllinen hitlerin tekoihin, on kyllä aika kaukaa haettua. Vähän sama kun suomalaisia syytettä tervan myymisestä maihin, missä tervaa käytettiin orjalaivoihin. Mitä sen tavallisen saksmannin olisi hitlerin kanssa pitänyt tehdä? Mennä kadulle osoittamaan mieltä? Yrittäjiä oli varmaan muutamia, joista tehtiin nopeasti varoittavia esimerkkejä. Se on niin helppo jakaa sieltä sohvalta torkkupeiton alta ohjeita.

      Poista
  6. Minä e nyt ihan heti usko, että Hassania ja Ahmedia kukaan olisi työmaalle päästämässä. Tarkoitettaneen Wagneria.
    Minusta on ihan hyvä, että hipsterit häipyvät Venäjältä. Bemaria, Audia ja Mersua näyttäisi Vaalimaalta tulevan.

    VastaaPoista
  7. Syyrialaisten tapauksessa ei ilmeisestikään ole kyse palkkasotilaista vaan palkkasotureista.

    Ensinmainitut ovat valtion vakinaisten puolustusvoimien palkattua kantahenkilökuntaa eli skabbareita.
    Jälkimmäiset ovat laittomia taistelijoita jotka eivät nauti sotilaan okeushyvää;
    heitä ei esim. tarvitse kohdella sotavankeina kiinni jäädessään, vaan heidät rinnastetaan vakoilijoihin.

    Se ei tiedä heille hyvää jäädessään ukrainalaisten käsiin;
    ISISin vangiksi jäämistähän he ovat jo oppineet pelkäämään.

    Venäjän kansan kurjistaminen Putinin kaatamiseksi tuskin onnistuu.
    Varsinkin neuvostoaikana eläneet muistavat ajat jolloin kaupoissa oli vain kaalia ja vodkaa, ja silläkin elettiin.

    Millenniaaleja kurjistaminen sieppaa taatusti, mutta heillä on vastassaan sellainen häikäilemätön ja ihmiselämästä piittaamaton väkivaltakoneisto, että on vaikea kuvitella kansannousua ainakaan vielä.

    Mutta oligarkit?
    Siinä on se kansanosa, johon kannattaa iskeä taloudellisesti:
    he eivät kerta kaikkiaan voi olla reagoimatta, kun Putlerin politiikan ansiosta heidän omaisuutensa hupenevat nopeammin kuin napajää vihertyttöjen harhoissa.

    VastaaPoista
  8. Kun Ukraina voittaa sodan, niin nämä syyrilaiset soturit tulee Suomeen anomaan turvapaikkaa. Niille lienee luvattu tämä mahdollisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai Haavisto hakee nämä henkilökohtaisesti turvaan kotisuomeen. Jos heitä on kohdeltu hieman ankarasti Ukrainan toimesta niin Suomessa kyllä löytyy varoja heidän kuntouttamiseen. Varmaan Biaudet uhrautuu myöskin henkilökohtaisesti Isis-sankareiden edessä.

      Poista
  9. Tässä on nyt taas se länsimaisen liberaalin kummallinen ajatus, että _konsumerismi_ on ihmiskunnan ja historian päätepiste, termodynaaminen väistämättömyys ja historian loppu. Kun vain venäläisiltä viedään Netflix ja iPhonet, loppu seuraa itsestään.
    Voiko olla iljettävämpää otusta kuin länsimainen liberaali? Mikään hinta ei ole liian korkea tuon saastan tuhoamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä tarjoat tilalle?

      Kommunismia?
      Kansallissosialismia?
      Keisarivaltaa?
      Anarkiaa?

      Tiedätkö itsekään?

      Poista
    2. Se asia selvittää itse itsensä. Miksi minun pitäisi tarjota "jotain tilalle". Minä haluan tuhota länsimaisen liberalismin. Keisarivalta voisi muuten _olla_ aika hyvä. Prinsipaatin ajan keisareista valtakunnan kannalta kukaan hulluinkaan ei mikään täysi katstrofi ollut.

      Poista
    3. Kyllä tuolla Moskovassa nyt aika monta iljettävämpää otusta tällä hetkellä touhuaa, voisi sanoa ihmishirviöiksi. Catilinalla on hiukan kieroutunut arvoasteikko.

      Poista
    4. Vastaus oli juuri sellainen kuin odotinkin.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!