sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Presidentivaalien ensimmäisen kierroksen tulos

Presidentinvaalien 2012 ensimmäinen kierros vei toiselle kierrokselle Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston.

Koska on selvää että vain murto-osa Väyrysen, Soinin tai Essayahin kannattajista voi edes kuvitella antavansa äänensä Haavistolle, voisi toisesta kierroksesta kuvitella tulevan tylsän ja mielenkiinnottoman. Ja Niinistön kannatuksen nousevan lähes 70 prosenttiin.

En kuitenkaan usko edellä kirjoittamaani. Ei siksi, että Haavisto yksin pystyisi haastamaan Niinistön. Mutta pidän erittäin todennäköisenä sitä, että suomalainen valtamedia tulee tekemään ennen näkemättömän kampanjan Haaviston puolesta. Siinä kampanjassa kaikki keinot ovat sallittuja - ja mielipidevaikuttamisenhan neljäs valtiomahti osaa.

Tästä huolimatta en usko Haaviston mahdollisuuksiin, mutta itse kampanjasta tulee seuraamisen arvoinen spektaakkeli! Nautitaan siis siitä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Eva Biaudet tasa-arvon perässä
Onko tosiasioiden tunnustaminen viisautta?
Vaalikuume nousee

4 kommenttia:

  1. Eräs kauppatieteilijä23. tammikuuta 2012 klo 13.37

    Ensimmäisen kierroksen tulos oli paras mahdollinen oikealle päin kallellaan olevalle klassiselle liberaalille. Sosialismia arvoiltaan painottaneet vasemmistopuolueet eivät saaneet tukea syytöksilleen, eivätkä vapauksia rajoittaville säätelyehdotuksillensa. Taantumukselliset konservatiivit Soini ja Väyrynen jäivät häviölle, joskin Väyrysen maakuntakiertue nosti hienosti paikallisdemokratian merkitystä toivottavasti myös muiden poliitikkojen silmissä.

    Toisella kierroksella Niinistö voi joko erottua Haavistosta perinteisen konservatiivisena tai vastajytkyä pelästyttyään alkaa myötäillä liberaaleja teemoja. Niin tai näin, toivon vaalien tämänhetkisten teemojen viestivän vasemmisto-oikeisto-jaon muuttumisesta konservatiivien ja liberaalien väliseksi. Konservatiiveja kun on ikävää äänestää vain, jotta talouspolitiikka olisi jotenkin realistista.

    VastaaPoista
  2. Eräs kauppatieteilijä23. tammikuuta 2012 klo 13.45

    Myös valeliberaali Biaudet sai mitättömästä kannatuksestaan hienon näpäytyksen, josta hän sitten tuhahteli ärsyyntyneenä jotain ympäripyöreää. Pidin Biaudetin puheita mahdollisuutena uuteen perussuomalaisten jytkyyn, kun selvästi läpi elämänsä parempiarvoisesti kohdeltu täti puhui muita syyttäen eriarvoistumisesta ja ehdotteli kaikenlaisia suosimisjärjestelyitä. Toivon mukaan Biaudet jatkaa näiden edistyksellisten ajatustensa jakoa omissa kahvikesteissään, mutta ei julkisuudessa.

    VastaaPoista
  3. Politiikan tekeminen ja siis äänestäminen on tosiaan muuttunut hankalammaksi, koska talous-, ympäristö-, sosiaali-, koulutus- jne... politiikat eivät enää juurikaan korreloi toistensa kanssa. Äänestäessäsi yhden politiikan osa-alueen perusteella saatat toisella aleueella äänestää täysin omaa näkemystäsi vastaan olevaa ehdokasta. Mikä vielä mielenkiintoisempaa, nämä jakolinjat kulkevat pääsääntöisesti puolueiden sisällä, eivät niiden välissä.

    Nähdäkseni Niinistön kannattaa jatkokampanjassaan keskittyä niihin äänestäjiin, joiden voisi kuvitella olevan taipuvaisia äänestävän Haavistoa. Konservatiivien äänet menevät Niinistölle joka tapauksessa, joten tämä tarkoittaisi liberaaliuden esille tuomista seuraavan kahden viikon ajalla.

    Haaviston tilane on hankala. Hänen ainoa mahdollisuutensa on onnistua aikaansaamaan jonkinlainen "flow", jonka siivellä hän sitten lentäisi Niinistön ohi. Vaikea kuvitella siihen muuta keinoa kuin Niinistön oma virhe. Toisaalta, tuollainen virhe voi olla myös Niinistön liika varovaisuus, kuten ensimmäisen kierroksen kampanjassa ilmeni. Tästä huolimatta en pidä Haaviston mahdollisuuksia mainittavina.

    Muuten, näissä vaaleissa toistaiseksi erinomaisin asia on se, että Biaudet´n kaltaiset läpeensä epärehelliset henkilöt jäävät marginaaliin.

    VastaaPoista
  4. Liika liberaalisuuden korostaminen olisi Niinistölle huono juttu, koska nyt kai enemmänkin kilpaillaan Soinin ja Väyrysen äänestäjistä. Ne "liberaalit" suvaisijat äänestävät joka tapauksessa Haavistoa. Soinin ja Väyrysen äänestäjille kanto Niinistön osalta kaskessa ei suinkaan ole niinistö itse, vaan se että Katainen et co julistavat Niinistön voiton tueksi omalle liberaalille ja Eu-myönteiselle linjallee. Tilanne on minusta niin herkkä, että jos Niinistö sanoo sanankaan tähän suuntaan, niin nämä äänestäjät jäävät vähintäänkin kotiin tai ääenstävät piruuttaan Haavistoa.

    Haavistonkin osalta ongelma Soinin ja Väyrysen äänestäjlle ei niinkään ole kai Haavisto itse, kuten Soinikin antoi ymmärtää, vaan hänen taustajoukkonsa joka on sylkenyt vihaa perussuomalaisia kohtaan viimeiset pari vuotta. Haaviston sovitteluyrityksiä pidetään hyvin helposti halpahintaisena populismina, etenkin jos joku näistä taustajoukoista avautuu samaan aikaan missään mediassa. Ja avautuvathan he...

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!