maanantai 21. kesäkuuta 2010

Voisikohan olla...

Nokia on vaikeuksissa. Se on pudonnut Helsingin pörssissä kakkostilalle Nordeaa pienemmäksi. Mutta miksi?

Nokiahan on hyödyntänyt edullisia alituotantoratkaisuja tuotannossaan. Se on siirtänyt huoltoa ja tuotantoaan halpojen kustannusten maihin. Jopa tuotekehityksessä on haettu ympäri maailmaa edullisia ratkaisuja. Ja väitetäänpä jopa, että Nokia palkkaa tuotekehitystään varten Suomeen meikäläisiä insinöörejä halvempia osaajia ulkomailta.

Tätä kaikkea on pidetty esimerkillisenä yritysjohtamisena ja globalisoitumisena. Myös julkinen sektori on ottanut mallia tästä tuotannon tehostamisesta ja toteuttaa omaa tuottavuusohjelmaansa, minkä seurauksena vanhustenhoidossa on tuottavuussyiden takia pula hoitajien ajasta ja yksityinen rakennusteollisuus kaipaisi tuottavuuden alttarille uhrattuja harmaata taloutta vastustavia valvojia takaisin. Jopa valtion tutkimuslaitokset kuten Metsäntutkimuslaitos ovat joutuneet tulevaisuuden innovaatiopohjaa heikentävällä supistusten tielle samalla kun sen tukema metsäsektori tarvitsisi rakennemuutokseensa tukea ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Olisiko tässä niin sanotussa tuottavuuden tehostamisessa pelkkiä kuluja karsimalla joku ihan periaatteellinen vika?

Voisiko olla niin, että kun Nokia on hakenut kaikessa toiminnassaan edullisia ratkaisuja, on siitä luodun strategian logiikan mukaisesti tullut maailman johtava halpojen kännyköiden valmistaja. Voisiko olla niin, että kestävä tie maailman johtavaksi älypuhelinten valmistajaksi olisi kulkenut maksimoimalla innovatiiviset ratkaisut palkkaamalla halpojen tuotekehittelijöiden sijaan kalliita mutta hyviä tutkijoita ja tuotekehittäjiä? Voisiko myös olla niin, että Nokian olisi kannattanut kehittää tuotantokulttuurinsa laatua sen edullisuuden sijasta? Ja voisikohan lisäksi olla niinkin, että julkisella sektorilla kannattaisi pyrkiä korkeaan kansalaisten palvelutasoon, jolloin voisimme vanheta rauhassa. Ja lopuksi - voisikohan lisäksi ajatella, että lain valvontaa ja uusia innovaatioita tuottavan julkisen sektorin kustannukset olisivat saatavissa takaisin lisääntyneinä verotuottoina ja tulevaa talouskasvua ruokkivina innovaatioina?

1 kommentti:

  1. Peli kovenee.
    http://jpoli.blogspot.com/2011/06/kiina-ja-globalisaatio.html

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!