maanantai 28. elokuuta 2023

Pakolaisiin suhtautuminen ei ole muuttunut

Yksi tämän blogin kestoaiheista on ollut maahanmuutto, erityisesti humanitaarinen sellainen. Siinähän ongelmana on ollut se, että vainoa ja sotaa paenneiden ihmisten hätää ovat hyödyntäneet myös sellaiset kehitysmaalaiset, joiden ainoana tavoitteena on ollut nostaa elintasoaan - pahimmillaan länsimaisen sosiaaliturvan varassa sekä seksuaali- ja väkivaltarikoksiin syyllistyen.

Tästä äärimmäinen esimerkki oli vuonna 2015 Suomeen saapuneiden ihmisten kansallisuusjakauma, jossa korostuivat siinä vaiheessa rauhallisen Irakin nuoret miehet, joiden määrä oli yli kaksikymmenkertainen verrattuna syyrialaisiin. Näin siitä huolimatta, että pakolaisuuden hyväksyttävä syy olisi silloin ollut Syyrian sisällissota, joka toi muualle Eurooppaan noin 2,3 miljoonaa turvapaikkaa hakevaa henkilöä. 

Tänä päivänä suurin maahanmuuttajaryhmä ovat ukrainalaiset, joista yli kahdeksan miljoonaa on hakenut suojaa eri puolilta Eurooppaa. Toisin kuin kahdeksan vuoden takaiset irakilaiset, he eivät ole aiheuttaneet ongelmia Suomessa tai muualla. 

Uusimmassa Nature-lehdessä julkaistiin kyselytutkimus, jossa selvitettiin eurooppalaisten asenteiden muuttumista humanitaarisiin pakolaisiin, sekä otetaanko ukrainalaiset tulijat vastaan myönteisemmin kuin muualta tulevat turvapaikanhakijat. Siinä oli oli aineistona vuosien 2015–2016 ja 2022 pakolaiskriisien ajalta tehtyjä kyselyitä, joissa oli pyydetty kaikkiaan 33 000 kansalaista viidestätoista Euroopan maasta arvioimaan satunnaisesti vaihtelevia turvapaikanhakijoiden profiileja. 

Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että ihmisten näkemykset tiettyjä ominaisuuksia omaavia turvapaikanhakijoita kohtaan ovat pysyneet huomattavan vakaana ja yleinen tuki on jopa hieman kasvanut ajan kuluessa. Ukrainalaiset turvapaikanhakijat otettiin tervetulleina vastaan vuonna 2022, ja heidän demografisella ja uskonnollisella profiilillaan oli suurempi rooli kuin kansallisuudella. 

Myötämielisyys ukrainalaisia kohtaan ei kuitenkaan tutkimuksen mukaan ole heikentänyt eurooppalaisten tukea muille pakolaisryhmille, kuten muslimipakolaisille, joihin suhtaudutaan tällä hetkellä suunnilleen samalla tavalla tai jopa aavistuksen myötämielisemmin tai jopa hiukan positiivisemmin kuin vuonna 2016. Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä huomata, että syyrialaisiin muslimeihin suhtaudutaan joka tapauksessa selvästi varauksellisemmin kuin ukrainalaisiin kristittyihin. Ja naisiin selvästi myötämielisemmin kuin miespuolisiin turvapaikanhakijoihin.

Vähemmän yllättävää oli se, että tutkimuksen vastaajista itsensä poliittiseen vasemmistoon mieltävät olivat huomattavasti innokkaampia ottamaan vastaan pakolaisia kuin oikeistolaiset. 

Lisäksi panin suurella mielenkiinnolla merkille, ettei maahanmuuttajaväestönsä kanssa vaikeuksissa olleiden ruotsalaisten suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ollut muuttunut vuodesta 2016 vuoteen 2022 yhtään negatiivisemmaksi. Länsinaapurissa vallitsi siis ainakin vielä viime vuonna samanlainen sinisilmäisyys kuin viime vuosikymmenellä. 

Harmi kyllä Naturen tutkimuksessa ei valitettavasti ollut mukana suomalaisia. Näin siksi, että vuoden 2016 maahanmuutto poikkesi meillä muusta Euroopasta siinä, etteivät tulijat olleet sotaa käyvästä Syyriasta, vaan tuolloin suhteellisen rauhallisesta Irakista. 

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, olisiko tämä ilmeinen turvapaikkaoikeuden väärinkäyttö vaikuttanut ihmisten asenteisiin - sikäli kuin asia nyt edes on yleisessä tiedossa suomalaisten parissa, koska ainakaan valtamediamme ei ole sitä painottanut.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tieteellinen tieto ei tue Kristiina Silvanin ihonvärilausuntoa
Maahanmuuttajien kohtaamisteoria osoittautui virheelliseksi
Leimattu ryhmä

14 kommenttia:

  1. Eivät stereotypiat vierasmaalaisista muutu hallituksen käskystä eikä ilmaista ylöspitoa Suomesta hakevien perseilystä.

    VastaaPoista
  2. Kalergi-suunnitelma28. elokuuta 2023 klo 8.44

    Turvapaikkaoikeuden väärinkäyttö: aihe jonka Ylen kommunistitoimittajat ja Brysselin Pravdan "tutkivat" journalistit sekä "faktantarkastajat" kiertävät ja kaartavat kaukaa. Kun väärinkäytöstä puhumista ei oikein voi sanoa "salaliittoteoriaksikaan", niin on parasta vaieta koko asiasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalergi-suunnitelma28. elokuuta 2023 klo 9.00

      Näin kantasuomalaisilta veronmaksajilta pimitetään heidän maksamiensa verorahojen väärinkäyttöä maahamme tunkeutuneiden "hädänalaisten" hyväksi:

      "Uusi Suomi sensuroi - taas: Helsingin kaupungin sosiaalitoimen, KELA:n ja Traficomin autojen haltijatiedot on linkattava",
      https://oikeamedia.com/o1-185500

      Poista
    2. Kalergi-suunnitelma28. elokuuta 2023 klo 9.05

      Lisätietoa samasta aiheesta:
      "Tarjolla maahanmuuttoon liittyvää shokkitietoa - Helsingin lastensuojelu kriisiytyy",
      https://oikeamedia.com/o1-203600

      Poista
    3. Kalergi-suunnitelma28. elokuuta 2023 klo 9.23

      Kun tieto turvapaikanhakuoikeuden väärinkäytöstä on lisääntynyt, niin petturipoliitikkojen ja heitä tukevan valta- eli propagandamedian on täytynyt aloittaa propagandasota "rasismia" ja "vihapuhetta" vastaan!

      Poista
    4. Kalergi-suunnitelma28. elokuuta 2023 klo 10.30

      Totalitaarisille järjestelmille on yhteistä mm. sananvapauden rajoittaminen, eikä EU-diktatuuri tee siinä poikkeusta:

      "EU:n uusi sensuurilaki tuli voimaan
      Julkaistu 26. elokuuta 2023 klo 08:51

      EU. Maailman tietotekniikkajättien odotetaan tiukentavan maahanmuuttoa tai hallituksen virkamiehiä arvostelevien verkkokommenttien sensuuria ennen EU:n uuden digitaalipalvelulain voimaantuloa tänä viikonloppuna.

      Digitaalipalvelulaki (DSA) pakottaa IT-jätit valvomaan aktiivisesti digitaalista sisältöä ja sensuroimaan "disinformaatiota" ja "vihapuhetta" tai ne joutuvat maksamaan huomattavia sakkoja.

      Tavoitteena on antaa poliitikoille ja sääntelyelimille enemmän valtaa alustoihin, joilla on vähintään 45 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää ja joiden on noudatettava tiukempia sääntöjä, kuten tarkastuksia ja toimenpiteitä "disinformaation" torjumiseksi.""

      Koko artikkeli: https://www.friatider.se/eus-nya-censurlag-tradde-i-kraft

      Poista
    5. Disinformaatioksi ei tietenkään katsota äärivasemmistolaisen median harhaan johtavaa uutisointia uussuomalaisten tekemisistä.

      Poista
  3. Tulokset olivat mielenkiintoisia todellakin, koska olisi luullut asenteiden muuttuneen kielteisempään suuntaan. Toki paperista käy ilmi, että suhtautuminen muslimaista tuleviin on penseämpi kuin ukrainalaisiin ja talouspakolaisuuteen suhtaudutaan kielteisesti: Mutta mikäli tuota paperia olisi uskominen, niin Euroopassa väestö olisi edelleen halukas ottamaan vastaan ja elättämäään pakolaisia, mikäli pakotarina on riittävän uskottava siitäkin huolimatta, että pakolaisuus on käytännössä muodostunut siirtolaisuudeksi ja sen haittapuolet ovat selvästi näkyvissä. Näin siis jopa Ranskan, Saksan ja Ruotsin kaltaisissa maissa, vaikka valtamedian toisinaan yksipuolisesta uutisoinnista huolimatta haitat lienevät selvästi näkyvillä. Kiinnostavaa nähdä tarttuuko suomalainen media tutkimukseen vaatien samalla nykyhallituksen muuttavan maahanmuuttopolitiikkaansa.

    VastaaPoista
  4. Mä en edes usko tollasten suvakkilehtien "tutkimusten" tasapuolisuuteen tai oikeudenmukaisuuteen

    VastaaPoista
  5. Nyt ollaan taidettu tehdä "tutkimusta" tutkimuksen sijaan. Haluttu taas kerran propagandalle tieteen savuverho.

    VastaaPoista
  6. Kalergi-suunnitelma28. elokuuta 2023 klo 13.26

    Eräs syy, miksi petturipoliitikot ja niitä tukeva propagandamedia käyvät propagandasotaa "vihapuhetta" ja "rasismia" vastaan:

    "EU:n pakollisten siirtolaiskiintiöiden aiheuttama viha kasvaa kaikkialla Euroopassa",
    https://www.kansalainen.fi/eun-pakollisten-siirtolaiskiintioiden-aiheuttama-viha-kasvaa-kaikkialla-euroopassa/

    VastaaPoista
  7. Yle tänään

    Sisäministeriö valmistelee asetusta vapaaehtoisen paluun avustuksesta

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-173587

    Sisäministeriö valmistelee vapaaehtoisen paluun avustusta koskevan asetuksen päivittämistä.
    Tämä on osa hallitusohjelmaan kirjattua vapaaehtoisen paluun ja maasta poistumisen pakettia.
    Tavoitteena on porrastaa avustusta niin, että se kannustaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita poistumaan maasta mahdollisimman nopeasti ja pidättäytymään muutoksenhausta.
    Tuettu vapaaehtoinen paluu on ensisijainen maasta poistamisen väline silloin, jos ulkomaalaisella ei ole Suomessa oleskeluun oikeuttavaa lupaa.
    Uuden asetuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

    VastaaPoista
  8. Ukrainalaisten kohdalla on pieni ongelma: kun heidän kuulee puhuvan kadulla minun on vaikea erottaa heidän kieltään ryssänkielestä, koska en osaa kumpaakaan kieltä niin hyvin että osaisin erottaa ne toisistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhomatti Hämeenkorpi28. elokuuta 2023 klo 17.41

      Vastaavassa tilanteessa minä kysyn: "Mitä kieltä te puhutte"? Ukrainalaiset vastaavat mielellään, mutta ryssänkieliset vaikenevat...

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!