torstai 21. heinäkuuta 2022

Suomalainen demokratia ja naisten tasa-arvo

Tämä on yhdestoista osa blogimerkintäsarjaa, jossa käyn läpi Suomen historian merkittävimmät vaiheet. Sen kymmenennessä kirjoituksessa kuvasin, kuinka suomalaisuusaate johti yhtenäisen, mutta kaksikielisen suomalaisuuden syntymiseen. 

Seuraava muutos tapahtui kuitenkin venäläisen yhteiskunnan kehityksen edettyä sellaiselle tasolle, että maa saattoi haaveilla valtakunnan hallinnon yhdenmukaistamisesta. Tämän seurauksena tsaari Nikolai II päätti lopettaa myös Suomen autonomisen aseman keisarikunnan osana - eli maassamme alkoi ensimmäinen sortokausi, joka kesti vuodesta 1899 vuoteen 1905.

Sortokauden alkaminen politisoi maatamme rajusti, jolloin kaikkialle tunkeutuva poliittinen taistelu siirtyi kielitaistelusta uusille rintamille: ennen kaikkea talonpoikaiston varaan tukeutuvat vanhasuomalaiset ryhtyivät noudattamaan myöntyvyyspolitiikkaa ajatuksenaan yhdistää suomalaisten ja keisarin edut, kun taas sivistyneistön ja teollisuuspiirien nuorsuomalaiset sekä vanhan säätyläistön ja suurteollisuuden ruotsinkieliset muodostivat perustuslaillisen rintaman, joka piti kiinni automiasta sellaisena kuin siihen oli totuttu. 

Ensimmäinen sortokausi päättyi Venäjän kompastuttua Japaniin vuosien 1904-05 sodassa, minkä seurauksena tsaari menetti itsevaltiutensa ja valtakuntaan perustettiin parlamentti eli duuma. Samalla keisarin ote Suomesta löystyi, jolloin kansa meni yleislakkoon vaatien autonomian palauttamista ja omaa eduskuntaa. 

Pitkällisen kädenväännön seurauksena maahan saatiin kuin saatiinkin yksikamarinen eli kansanvallan maksimoiva eduskunta ja työväen ohella myös naiset saivat äänioikeuden. Sekä ajan myötä muutenkin tasaveroisen aseman miesten rinnalla. 

Arvoisaa lukijaani saattanee kiinnostaa, että kauniimman sukupuolen pääsyä vallankäyttäjäksi vastustivat kiivaimmin maamme ruotsinkieliset joidenkin nuorsuomalaisten tukemana. Tuo vastustus sai muotonsa joskus myös varsin mielenkiintoisin sanankääntein. 

Muinainen kollegani nimittäin vastusti naisten vaalikelpoisuutta sillä perusteella, että "naiset tunneihmisinä saattaisivat huojahtaa helpolla liian jyrkkiin kannanottoihin" - ilmaisten näin vastaansanomattomasti sen, ettei sukupuolten tasa-arvoa vastustettu niinkään eettisistä tai poliittisista, vaan ennen muuta kansanvallan pelosta. Toisin sanoin naisten kykyyn tehdä järkeviä poliittisia päätöksiä ei luotettu.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

29 kommenttia:

  1. No juuuh...enpä luota minä tänäkäään päivänä yleisesti ottaen naisten kykyyn tehdä järkeviä (poliittisia) päätöksiä. Hyvin harvaan naispoliitikkoon luotan tässä suhteessa..Siis muutama kait löytyy, suurin osa on täyttä järkeä vailla..Naishallitus on pistäny tuulemaan..kuinkahan kalliiksi tämä show oikeen tuleekaan...4 vuodes kymmenii miljardei lisää velkaa tyhjään plus Fortumista kans valtava potti harakoille.

    Ei sen puoleen, en mä suurimpaan osaan nykymiespoliitikoistakaan "luota", mut on niitä siis jokunen enemmän mitä naispoliitikkoja..selvästi enemmän

    VastaaPoista
  2. Niin sanottu naisten tasa-arvo on tullut liian kalliiksi. Naiseuteen näköjään kuuluu vieraiden miesten miellyttämisen halu ja toisten kilpailijoiksi tuntemiensa naisten kampittamisen halu. Naiset myös peittelevät näitä viettejään keksimällä niille moraalisia motiiveja höpöttämällä ihmisarvoista yms. Tämä kilpailu vieraiden miesten miellyttämisestä on johtanut kilpailuun siitä, kuka on kaikkein paras moraaliposeraaja. Niin on ajauduttu tilanteeseen, jossa maahan virtaa karvaisia, taistelukuntoisia miehiä, joita järjenvastaisesti on kutsuttu "aivan yksin maahantulleiksi alaikäisiksi pakolaisiksi".

    Vai oletteko huomanneet samanlaista kiihkomielistä hoivaviettiä naisten tuhlaavan oikeita sotapakolaisia, toisin sanoen ukrainalaisia naisia ja heidän todellisesti alaikäisiä lapsiaan kohtaan?

    VastaaPoista
  3. Angela Merkeliin luotettiin ja nyt Länsi-Eurooppa kärsii hänen energiapolitiikastaan. Merkelillä lienee ollut sopimattoman läheiset välit Vladimir Pieneen, Venäjän diktaattoriin.

    VastaaPoista
  4. Professorin muinainen kollega tiesi mistä puhui: naisilla ei ole kykyä tehdä järkeviä poliittisia päätöksiä. Se on nyt empirisestikin nähty ja koettu. Kuinka kauan tässä vielä rimpuillaan ennen kuin väistämätön totuus on pakko hyväksyä? Kuinka paljon tuhoa ja pahaa naiset vielä saavat politiikallaan aikaiseksi, ennen kuin heidät pysäytetään?

    VastaaPoista
  5. Valtava voima ja valta tuo naisen hoivavietti. Se pitäisi valjastaa ja kanavoida OIKEAAN kohteeseen. Siinäpä poliittinen agenda. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väärä sijoittuminen aiheuttaa varsinkin miehissä tunteita. Sellaisia negatiivisia.

      Poista
    2. Ennen oli paremmin, kun naisten elinpiiri ulottui korkeintaan peninkulman päähän. Tuli huolehdittua lähipiiri. Nykyään liikaa valinnanvaraa.

      Poista
    3. Joo, laitapa nainen valitsemaan... se ruokkisi variksetkin.

      Poista
    4. Mitäs vikaa variksen ruokkimisessa on???

      Poista
    5. Ehkä tuolla variksille tarkoitetaan että viedään resurssit omilta kun ruokitaan niitä muita eli variksia ja omat näkee nälkää. Ei kukaan mies ole niin solidaarinen että hankkisi raatamalla resursseja siihen että nainen tuhlaa ne muihin ja omat jää vähemmälle. Ainakin se resurssien hankinta jää siihen minimiin. Muiden hankkimia resursseja nämä nykyiset naismiehetkin jakavat vaikka kelle, eihän heillä ole omaa panosta mukana niiden hankkimisessa.

      Poista
  6. Täällä ei ole akateemisuudesta tietoakaan. Ainakin filosofian perusteet on hypätty yli.

    VastaaPoista
  7. Mistähän syystä näissä tästä tutkimuksesta tehdyissä uutisissa nimenomaan EI verrata naispoliitikkoja keskimääräiseen mieheen, vaan ainoastaan miespoliitikkoja keskimääräiseen mieheen? olisikohan tälle jokin syy? :-)

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3839274d-89fa-4f84-b1a1-5095908e38bb

    VastaaPoista
  8. Harmittaa kun Suomen miehet antavat suojeluviettinsä ja resurssinsa thaikkuhoroille. Varasin Gambiaan reissun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on outo tuttavapiiri.

      Poista
    2. Ja outo on itsekin.

      Poista
    3. Itelläs on. Tuttavapiiri on ihan tuttu mulle.

      Poista
  9. Onhan noiden naisien nähty aiheuttava tuhoa maailmassa historiallisesti. Eka ja toka maailmansota... Eva Braun...Katariina Suuri, Kristiina, Kleopatra ja ööööö..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eva Braunin tuskin on aiheuttanut mitään tuhoa. Hänellä ei ollut valtaa toisin kuin esimerkiksi Katariina Suurella.

      Poista
  10. Vasta länsimaiden tuhouduttua voidaan palata takaisin järkevälle tielle. Sitä ennen se ei onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Catilinan arvio on varsin karu, mutta valitettavasti taitaa osua oikeaan. Niin pilalle on läntinen kulttuuri mennyt.

      Poista
  11. Miehillä on pissaa päässä.Vuosituhantinen totuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryömipäs trolli takaisin sinne kiven alle

      Poista
    2. Sedillä on noussut pissikset päähän.

      Poista
  12. Hei, palstalaiset! Pääsin Tampereen yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan ... en nyt muista mitä. Olen kuitenkin täynnä itseluottamusta ja tyttöenergiaa. Aion päivystää täällä ja kiusata teitä perussuomalaisia setämiehiä omasta mielestäni terävillä kommenteilla, vaikka luulen, että pidätte niitä vain näsäviisaan, mutta kehopositiivisen viherpiipertäjän myötähäpeää herättävinä tölväisyinä. Yrittäkää kestää. Ehkä aikuistun joskus. Jaksuhalit kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet.
      Sellaisina me niitä pidämme, emmekä noteeraa miksikään.

      Varsinkin kun tämä on jo seitsemästoista kommenttisi tähän ketjuun, nimimerkki Anonyymi;
      ylempänä käyt jopa keskustelua itsesi kanssa.
      Tietysti kun itseltään kysyy, saa mieleisen vastauksen.

      Mutta menestystä opintoihin!
      Ehkä opiskelet vielä joskus jotain hyödyllistä.

      Poista
    2. Kirjoitin tuon kieliposkessa. Olen itse setämies:)

      Poista
    3. Onnea. Olet päässyt kaltaistesi seuraan. Aikuistuminen taitaa jäädä valmistumisen jälkeiseksi projektiksi.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.