sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Pari ajatusta Fortumista ja Suomen valtionvelasta

Fortumin seikkailu Saksassa on nyt saavuttanut yhden välivaiheen, kun Suomen ja Saksan hallitukset päättivät hyväksyä mallin, jossa 30 prosenttia yhtiöstä siirtyy saksalaisille. Lisäksi germaanit luotottavat yritystä hybridilainalla, joka on tarvittaessa vaihdettavissa osakkeiksi. 

Jälkimmäinen johtanee ajan myötä siihen, että Saksasta tulee Suomen valtion hallitseman Fortumin sijaan yhtiön suurin omistaja. Lisäksi saksalaiset suostuivat nostamaan kaasun hintaa kuluttajille - mutta vasta syksyllä.

Tässä tilanteessa on syytä huomata professori Timo Rothoviuksen näkemys - johon yhdyn täysin. Sen mukaan Fortumin nykyinen omistuspohja on ongelmallinen, koska valtio omistaa yhtiöstä 51 prosenttia ja loppu on pörssin kautta yksityisissä käsissä. 

Tästä puolisosialistisesta mallista aiheutuu jatkuvasti ongelmia, joista Rothovius mainitsi luonnollisen monopolin eli sähkön siirtoverkkojen myynnin ulkomaiselle Carunalle, minkä seurauksia maksaa tänäkin päivänä suuri osa Suomen kansasta. Samalla ostajalle annettiin "takuut, että se saa kahdeksan prosentin takuutuoton investoinneille. Se oli posketon tuotto siihen aikaan kun korot olivat nollassa, täysin riskittömästä bisneksestä."

Toinen Rothoviuksen kommentti koskee Fortumin johdon ammattitaitoa. Se on tähän mennessä nähdyn perusteella niin heikkoa, että yhtiön tulisi lopettaa kaikki investoinnit Pohjoismaiden ulkopuolelle ja keskittyä sielläkin vain perustoimintoihinsa eli ydin- ja vesivoimaan. Ellei tästä olisi muuta iloa, niin näin toimien lienisi kelvottominnankin yritysjohdon mahdotonta - tai ainakin varsin vaikeaa - tehdä uusia miljardilaskuja suomalaiselle veronmaksajalle.

* * *

Fortumin seikkailujen surullisten vaiheiden yhteydessä on viime aikoina jäänyt vähemmälle huomiolle se, ettei Sanna Marinin (sd) hallitus ole onnistunut millään tavalla vähentämään valtion velkaantumista. Sen itsensä mukaan "valtionvelan määrän arvioidaan kasvavan noin 144 miljardiin euroon vuonna 2023". 

Lisäksi hallitus jättää seuraajilleen lohduttoman tulevaisuudenkuvan, jossa valtionvelan kokonaismäärän suhde bruttokansantuotteeseen nousee - kuin pieni nokipoika vaan - yhä ylöspäin. Vuoteen 2026 mennessä on valtionvelan arvioitu kasvavan noin 165 miljardiin euroon, mikä on noin 54 % suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Lukua voinee suhteuttaa sillä, että 165 miljardia euroa jaettuna 5,5 miljoonalla asukkaalla tekee pyöreät 30 000 euroa jokaista suomalaista kohden - vauvasta vaariin. Se tarkoittaa nelihenkiselle perheelle 120 000 euron osuutta yhteisestä velkavastuusta. 

* * *

Toisin kuin poliittisesta vasemmistosta joitain aikoja sitten huudeltiin, juuri nyt näyttäisi siltä, että valtioidenkin pitää jossain vaiheessa maksaa velkojansa. Nähtäväksi jää, kuinka tulevan syksyn aikana käy esimerkiksi hallituksensa kaataneelle Italialle tämän asian kanssa. 

Kuten hyvin muistamme, on Suomi jo aiemmin osallistunut Italian talous- ja velkahuoliin sekä EKP:n mittavien tukiostojen että EU:n yhteisen elvytysvelan rahoittajana. Lienee selvää, että jos Italia tarvitsee syksyn aikana lisätukea, on Suomi jälleen ensimmäisten joukossa tyrkyttämässä avuksi omia miljardejaan. 

No tulipa tästä ryöpytys, joten jätän tällä kertaa tähän. Toivon mukaan te, arvoisat lukijani, annatte turhan pitkän ja monipolvisen ajatusvirtani anteeksi. Pankaa asia vaikka sen piikkiin, että viime aikoina minulla on kesämenojen takia ollut hiukan vaikeuksia päästä näppäimistön taakse, joten ajatuksiini on kertynyt turhankin paljon tähän blogiin purettavaa. 

12 kommenttia:

  1. Mitenkähän talous voi kestää. Kymmeniä miljardeja häviää vähän väliä eikä minkäänlaisia todellisia korjausliikkeitä näköpiirissä. Jumankauta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen kinasteltiin sadoista miljoonista, nyt viskotaan miljardeja joka helvetin suuntaan. Sitten jos jostain tulee muutaman kymmenen miljoonaa plussaa niin siitä riemuitaan kuin kaikki olisi tasapainossa. Aivan järkyttävää touhua. Ja vastuunkantajia on turha etsiä, sen sijaan ihania kesämekkoja ja niin urheita olosuhteiden uhreja varmasti löytyy.

      Poista
  2. Valtiovelan jakamisessa per Suomessa asuva ei ole mitään mieltä. Maassamme on paljon muualta tulleita yksinhuoltajia, joilla on 9 lasta. Kukaan heistä ei ole koskaan maksanut eikä tule koskaan maksamaan mitään veroja.

    Fortumia ei olisi koskaan pitänyt viedä pörssiin. Kun se sinne vietiin, eivät ongelmat ratkea sillä, että valtion omistama osuus annetaan sijoittajille (kuten alun perin amerikkalaiset sijoittajat saivat Fortumin osakkeita lahjahintaan). Sijoittajat ovat saaneet moneen kertaan osinkoina maksamansa osakkeet, joten osakkeet voitaisiin ottaa symboliseen hintaan valtion haltuun. Ja palata Kalevi Nummisen Imatran Voiman aikaan heittämällä kaikki pelurit hallinnosta hevon kuuseen.

    Fortum voi tehdä voittoja, joista maksetaan osinkoja tai maksaa velkoja, jotka ulkomaiset uhkapelit ovat aiheuttaneet, vain energian hintaa korottamalla. Siihen työhön ei tarvita bonuksia, optioita eikä osakepalkkioita.

    Aloin kirjoittamaan heinäkuun neljättä osaa Fortumista. Nyt aiheena OMISTAJAOHJAUS. Luitte oikein. Laissa sanotaan omistajaohjaus. Ohjaaminen ei tarkoita jälkikäteen tapahtuvaa vastaavan ministerin juu juu-toteamusta Fortumin johdon tekemiin typeriin päätöksiin. Omistajaohjauksessa on yli 20 virkamiestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarpeellisia ja vaalaisevia kirjoituksia Pauli. Ja proffa saa ainakin minulta synninpäästön tästä pitkäsät "päästöstään", asiaa kirjoitat sinäkin.
      Huru-ukko

      Poista
    2. Pauli Vahtera ammattimiehenä kirjoittaa aina asiaa. Siksi kai Iltalehtikin lopetti hänen juttujensa julkaisemisen; liian hapokasta settiä!

      Poista
  3. Alles goot, bud. Viime loppusyksystä 2 vuoden sähkösopimus kwh hinta oli päiväsähköstä 8 senttii (jollaisen hankinkin OK-talooni), vanha vastaava oli joku 5 c. NYT Fortumin sivuilta kun katsoo niin vastaava hinta on 28,3 c/ kwh. Eli keskimääräisen OK talon sähkölasku kasvaa kolmisen tonnia per vuosi oli Ilppii tai maalämpöö vaikka kuinka. hah hah, ja kerrostalot seuraa viiveel peräs.
    Näin on hallitus hoitanut asiat Suomes energian(kin) osalta. Velkakymmenet miljardit on kadonneet jälkiä jättämättä maailman tuuliin. Mutta gallupit ei paljoo liikahda, tuskin vaikka ens talvena olis millanen energia kriisi tahansa.

    Semmosta Virhesiirtymää 1800-luvulle

    VastaaPoista
  4. Viime kädessä hallitus on vastuussa kaikesta politiikasta (miinus S.niinistön osuus ulkopolitiikasta). Eli Fortumin rysäys ON hallituksen vastuulla. Hallituksella oli lähes 3 vuoden etsikkoaika estää tämä katastrofi. Fortumin osake lienee oikeasti substanssiin nähden lähes arvoton, kuten myös Finnairinkin.

    Muut sähköyhtiöt Suomes seurailee tätä kehitystä ja kaikkien hinnat on Fortumin tasolla. Sentään suomes voi viel valita sen toimittajan, vaikka tuleehan se sähkö silti ihan samasta ydinmiilusta vaiks tääl Turun seudulla ja kaikkialla. Juuh, jopa klapien hinta on raketoinut lol, eli puulämmityskin maksaa homosti jos takkaa edes on, mitä ny jos on omaa mettää ja lähtee savottaan nih..ja laskee talon/kämpän lämmöt semmoselle 1800 luvun torpan tasolle eli jonnekkin 8-12 asteeseen talven kylmillä

    Kannattaa äänestää internationalistisia viher suvakki sössyleitä!

    VastaaPoista
  5. Valtion budjettitalouden velka on pienempi kuin valtionvelka, jossa mukana mm. asuntorahasto ja öljynsuojelurahasto ja mitä niitä rönsyjä onkaan.

    VastaaPoista
  6. Tuhka sanoisi että tämä sopii siihen ideologiaan että "Valtion elalla ei ole väliä" "Valtion ei tarvitse maksaa velkojaan" Ainoa ratkaisu nykyisellä linjalla on inflaatio, sillä saadaan velat pienemmiksi. Seurauksena vain tuhotaan valuttan arvo ja ihmisten säästöt.

    VastaaPoista
  7. Onko tässä Fortumin järjestämässä sirkuksessa mukana myös eläkeyhtiöitä?

    VastaaPoista
  8. Fortumin johtaja juuri äsken palkittiin hyvästä johtamisesta liki puolen miljoonan potilla.
    Tuntuu siltä, että menee noilla valtion firmoilla miten vain, se ei vaikuta johdon palkkioihin. Aina tulee kuin naapurin isännälle tukinajosta.
    Firmojen hallintoneuvostot esittävät kiljuen lisää liksaa pomoille tuloksesta huolimatta. Ehkä joku heistä nousee seuraavana pallille nykyisen mennessä "uusiin haasteisiin".
    Olisiko aika laittaa valtionyhtiöiden johdolle palkkakatto?!!
    Esim. ALKOa pystyy menestykkäästi johtamaan naapurin lukiopoikakin. Ei se ole rakettitiedettä.

    VastaaPoista
  9. "...ja Suomen valtionvalasta"

    Hmmm... Ei kai tässä nyt vaan alitajuisesti viitata suoraan nykyiseen valtiovalaanministeriin? ;)

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.