perjantai 6. lokakuuta 2023

Koulut alkoivat - ja samalla myös kiusaaminen

Keski-Uusimaa-lehden pääkirjoituksessa otettiin kantaa koulujen alkamisen myötä monien lasten ja nuorten elämää rasittavan koulukiusaamisen alkamiseen. Jutun mukaan Etelä-Karjalassa on vuodesta 2019 alkaen  tehty aina rikosilmoitus alle 15-vuotiaan koulussa tekemästä lainvastaisesta teosta, vaikka tuon ikäinen nuori ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Samassa kirjoituksessa mainittin myös Someturva-sovellus, jonka tavoitteena on suojata ihmisiä digitaaliselta häirinnältä ja väkivallalta. En ole moisesta sovelluksesta aiemmin kuullutkaan, mutta sen nettisivujen perusteella kyseessä on sovellus, joka antaa käyttäjälleen kysyttäessä toiminta-ohjeita sosiaalisessa mediassa esille tulevien ongelmien hallintaan.

Pääkirjoittaja totesi jutussaan, että koulukiusaaminen on valtava ongelma, jonka ratkaisemiseksi kannattaa käyttää kaikkia mahdollisia keinoja. Tämä on tietenkin totta, mutta on selvää, että ongelma on niin syvällä, etteivät pelkät rangaistukset poista sitä.

Aiempien vuosien perusteella tiedämme, että vaikka koulukiusaajia esiintyy - ja on aina esiintynyt - kaikissa väestöryhmissä, liittyvät vakavimmat tapaukset maahanmuuttajanuoriin. Ja siksi myös tässä asiassa olisi tunnustettava maahanmuuton ongelmallisuus hiukan samaan tapaan kuin viime päivien ja viikkojen aikana on tehty jengirikollisuuden suhteen. 

Toisin sanoen rangaistusten ja erilaisten kaikkiin koululaisiin kohdistuvien turvakeinojen lisäksi tarvitaan tässäkin asiassa suurimpiin riskiryhmiin kohdistuvia erityistoimenpiteitä. Tutkimuksen kautta olisi selvitettävä maahanmuuttajalasten koulukäyttäytymisen valtaväestöstä poikkeavat perussyyt ja tulosten perusteella olisi käytännön tasolla keskitettävä niiden poistamiseen ja/tai hallintaan erityistoimenpiteitä - riippumatta siitä, löytyvätkö ne esimerkiksi genetiikasta, kulttuurista tai kotien asenteista. 

42 kommenttia:

  1. Turha tutkia, koska älykkyysosamäärää ei kuitenkaan tultaisi hyväksymään tutkimuksessa syyksi koulukiusaamiseen.

    Somalien keskimääräinen IQ on 69. Se on niin alhainen, ettei keskimääräinen somali pärjää suomalaisessa koulussa edes tukiopetuksen avulla. Keskiarvo toki tarkoittaa, että joukossa on yksittäisiä hyvin pärjääviä oppilaita, mutta samalla sitä, että suuri osa on todella heikkolahjaista.

    Pelkästään IQ:n olisi tullut olla este päästää yhtäkään somalia Eurooppaan turvapaikan hakijaksi. Nyt tämän ongelman kanssa eletään, eikä sitä pystytä korjaamaan millään keinolla, eikä etenkään lisää rahaa käyttämällä.

    Etenkin suomalaiset asian tiesivät, koska pääministeri Matti Vanhasen isä oli maailmallakin kuuluisa ÄO-tutkija. Mutta asian esille tuominen on ollut rasismia pahimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarkasmia näin aamutuimaan.
      Sehän ei ole rasismia jos on selkeä tutkimustulos.
      Ongelma Suomessa ja länsimaissa on niin sanottujen suvaitsevaisten päässä kun ei voida tunnustaa tosiasioita vaikka se olisi kaiken viisauden alku.

      Poista
    2. väärin!... joidenkin "kansanryhmien" epäedullisten ominaisuuksien esiintuonti voi olla ja onkin "kansankiihoitusta" ja vihapuhetta, vaikka se vihapuhe olisikin sinänsä TOTTA, näin sanoo joku Suomen kiihoituspykälä jo ainakin 12 vuoden takaaa

      Poista
    3. Todellakin, nuo käsitteellisesti täydellisen epäselvät lakipykälät jotka sotalainsäädäntöömme sisältyvät, mahdollistavat senkin, että tositiedon julkistamisesta voi seurata rangaistus. Se, että tällainen tulkintamahdollisuuskin tekstillä on, kertoo jotain siitä miten epäselviä "lainsääjän" motiivit yleensäkin ko. pykäliä pykätessä ovat olleet.

      Nuo pykälät pitäisi mitätöidä välittömästi, eli niiden soveltaminen pitäisi ihan tältä istumalta lopettaa -- mutta sellaistahan yksikään juristeristi ei pysty rohkeuden puutteessa tekemään. Eli kun toiseen vaakakuppiin pannaan täydellinen käsitteellinen järjettömyys ja toiseen juristeristien selittelytarpeet, laki jää päivä päivältä varmemmin käytäntöön, ja yleisen ajattelun taantuessa yhä totalitaristisempaan suuntaan koko systeemimme tulee vain yhä tiukemmin takertumaan noihin mielivallan mahdollistaviin pykäliin.

      Poista
  2. ""Tutkimuksen kautta olisi selvitettävä maahanmuuttajalasten koulukäyttäytymisen valtaväestöstä poikkeavat perussyyt ja tulosten perusteella olisi käytännön tasolla keskitettävä niiden poistamiseen ja/tai hallintaan erityistoimenpiteitä - riippumatta siitä, löytyvätkö ne esimerkiksi genetiikasta, kulttuurista tai kotien asenteista. ""

    Täysin tajuton lause. Kukaan ei tiedä, mitä nuo lähtökohtaiset käsitteet, kuten "genetiikka" tai "kulttuurit" merkitsevät. Eniten tietää se joka sanoo että "kulttuurit" ovat perinnöllisintä mitä ihminen nahkansa alla kantaa.

    Soiellähän sitä taan eilen illalla A-stidiossa pohdittiin tätä "maahanmuuton" ja yhteiskunnan monikulttuuristumisen muakan tullutta väkivaltaistumisen ongelmaa. Kukaan keskustelijoista -- poliitikko, poliisi, ns. "tutkija", katutason nuorisotyötä tekevä -- ei lähtenyt liikkeelle siitä, että olemme tekemisissä sellaisten ongelmien kanssa, joihin meillä ei ole ratkaisua.

    Sellaisten ongelmien kanssa, johon kenelläkään ei ole ratkaisua. Ja kuitenkin kaikki käyttävät ongelmien käsitteellistämisessä yliyleistäviä yleiskäsitteitä kuvitellen, että loputon diskuteeraaminen auttaisi eteenpäin.

    Se oli taas kerran hieno YLE-keskustelu. Kukaan ei maininnut ainuttakaan avainkäsitettä ääneen. Puhuttiin "maahanmuutosta", ei kansainvaelluksesta. Ei mainittu sen enempää sanaa "islam" kuin ilmiön yleistä nimeä: "teokratia". Kukaan ei nostanut esille yhteiskuntamoraalin toisensa pois sulkevia laatuja: sosiaalisesta sitovuudesta vahvistumisensa saavasta mekaanisesta normimoraalista tai yksillliseen eriytymiseen perustuvasta orgaanisesta omantunnonetiikasta.

    Joten huonosti menee ja aina vain huonommin. Mutta näitä tyhjän jauhajia kyllä tv-ruutuun riittää. Ja toimittajia, joilla ei ole hajiuakaan ihmistieteiden perusteista.

    Rajat kiinni. Rahat kiinni. Pitäkää tiettyä etäisyyttä. Muistakaa että olemme tekemisissä ihmisyyden perustotuuksien kanssa, emme ratkaisemassa oman kulttuurisen perinteemme puitteissa aina ennen tavalla tai toisella ratkaistuja ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalergi-suunnitelma6. lokakuuta 2023 klo 8.29

      Metsästäjien ilmaisua käyttäen: "koira haukkuu väärää puuta" ja kaiken aikaa!

      Poista
    2. Varsinkin tämä Turkka oli vastenmielinen vasemmistoselittäjä. Mitä hyödyllistä hän on saanut aikaan Aseman Lapsissa?

      Poista
    3. Suomessa diskuteerataan julkisesti asian vierestä ja ongelmiin on aina hyvät ratkaisut eli lisää rahaa, projekteja ja kotouttamista. Kuten Kari Suomalainen jo 90-luvulla mainiossa pilapiirroksessaan totesi: Vieraat ensin! Nyt voisi jo sanoa, että kunniavieraat, sillä niin silkkihansikkain heitä edelleen kohdellaan ja mikään heihin satsattu raha ei ole keneltäkään muulta pois.

      Poista
  3. Etnistä värinää jo kirkon pihoille?
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7a1ffb8b-39ab-45af-a2aa-e01661475177

    Saadun erään tiedon mukaan olivat tuolta Afrikansarvesta ja tuolta entisen Bysantin alueelta nämä nuoret uusiosuomalaiset. Yllättikö ketään?

    VastaaPoista
  4. Yksi ongelma on että tuota toimintaa kutsutaan kiusaamiseksi. Fyysistä ja henkistä väkivaltaa se on. Jos aikuisten työpaikalla tapahtuisi vastaavaa, olisi heti poliisit paikalla ja asiaa ei selvitelteltäisi missään sovittelussa (älytön ideakin että jos mehmetti lyö perttua, pertun pitää tulla "sovitteluun" mehmetin kanssa pöydän toiselle puolelle) vaan raastuvan oikeudessa. Ja sinne nämäkin pitää viedä. Syytettyjen penkillä sekä väkivallantekijä että hänen huoltajansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Vaikka kiusaajia ei saataisi rikosvastuuseen niin vahingonkorvausvastuuseen ihan kuten aikuisetkin. Sen takia kaikki tapaukset pitäisi viedä rikosilmoituksen kautta.

      Poista
    2. No ei se niin mene, että aikuisten kohdalla kiusaaminen johtaisi raastupaan. Kymmenen vuotta kärvistelin eräässä koulussa rehtorin ja hänen hovinsa kiusattavana. Rehtorilla ei ollut vaadittavaa pätevyyttäkään, itselläni tosiasiallinen ylipätevyys. En jaksanut muuta kuin vetäytyä. Tämä rehtori ja hänen lähin agitaattorinsa kiusasivat myös paria oppilasta. Kyllä, maahanmuuttajalapsia. Itse kiusaajat ylpeinä kertoivat.

      Poista
    3. Tämä koululaisten keskinäinen kiusaaminen ei ole mitään "kiusaamista" vaan ihan oikeaa väkivaltaa, turpaanvetoa, potkimista ja jopa teräaseiden käyttöä. Se että sinä olet ollut niin nössö ettet ole vienyt työpaikan sisäistä väkivaltaa eteenpäin, ei ole mikään puolustus sille ettei niin pitäisi tehdä. Työpaikkojen tuollaiset tapahtumat todellakin käsitellään oikeudessa eikä missään toverituomioistuimissa "sovittelun" merkeissä.

      Poista
    4. Ja tuo on tyypillinen virkakalkkunan käsitys että olisi olemassa opinnollisia epäpätevyyksiä tai ylipätevyyksiä, joko osaat hommasi tai et osaa, sillä sinun tittelilläsi ei ole minkään valtakunnan merkitystä. Tuosta postauksestasi voisi päätellä että olette olleet molemmat, sekä sinä että se rehtori epäpäteviä hommaanne. Toinen siksi että harrastaa henkistä väkivaltaa ja toinen siksi että luulee olevansa pätevä vain siksi että on "ylipätevä". Salli minun nauraa....

      Poista
    5. Ylipätevällä viittasin tutkintoihin, siis muodolliseen pätevyyteen, jota ei voi kiistää:)

      Niin, olet kai sitten sitä mieltä, että myös maahan tulleet "insinöörit" ovat ilman muuta soveliaita mihin tahansa virkaan. Mutta totta sekin on, että muodollisen pätevyyden LISÄKSI tulee pätevöityä käytännössä myös. Pelkät suunsoittajat , kuten tapaukseni rehtori, eivät paljon hyödytä muita kuin itseään.

      Käytäntö on myös osoittanut, että jos lähtee valittamaan tai käräjöimään kiusaamisesta, saa juuri saman kohtelun kuin tuossa yllä kommentoijilta, pahimmassa tapauksessa menettää työnsä tai terveytensä. Mitään sovitteluja ei tosiaankaan kannata edes ajatella. Parasta on työpaikan vaihto, jos sellainen vain on mahdollista.

      Poista
    6. 6. lokakuuta 2023 klo 9.17

      Sivistymättömiä räyhääjiä ja ajatuskyvyttömiä luusereita riittää joka oksalle.

      Poista
    7. Nämähän tietävät kaikki asiat omien ennakkokäsitystensä perusteella tietämättä kuitenkaan niiden asioiden perusteita, joihin ottavat kantaa. Mutta tärkeää on tietysti vastustaa koulutusta ja oppineisuutta, jos itseltä niitä puuttuu. Sama se oli rehtorillakin. Silkkaa inisevää kateutta. Pojat on poikia! :)

      Poista
    8. Tuossa ylhäällä parin kommentoijan pinnallinen suhtautumistapa ei mitenkään varsinaisesti eroa erinäisten maahanmuuttajien tyylistä suhtautua ympäröivään todellisuuteen, poikki ja pinoon vaan vaikka väkisin, se on miehekästä ja kunniakasta. Vaikka asiasta ei mitään tiedettäisikään eikä muutenkaan ymmärrettäisi. Samalla raketti-insinöörien ja myös vihervassarien tasolla.

      Mutta yleisesti ottaen uskon, että tyhmistyminen koskee jo niin laajoja kansankerroksia, oli tutkintoja tai ei, että toivoa ei enää ole eikä paluuta sivistykseen. Vähä-älyisyys, vähämielisyys, osaamattomuus ja raakuus tulevat ottamaan niskalenkin tämän päivän yhteiskuntaoloista. Toisaalla globaalit saalistajat ajavat pää pehmitettyä karjaa yhteen karsinaan. Eipä siinä kaiken sortuvan keskellä tavallisen kalkkunan kannata rehkiä näiden syöttiläiden eteen.

      Poista
  5. Terhonatti hämeenkorpi6. lokakuuta 2023 klo 8.38

    Siinä sitä perkeleen etnistä värinää on ollut, kun sankarihaudoilla reuhotaan. Keskustelkaa enemmän näiden paskojen kanssa, opettajat, niin varmasti ne rauhoittuuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä opettajat keskustevatkin kersojen kanssa. Mutta kuka keskustelisi niiden VANHEMPIEN kanssa, jotka syöttävät lapsilleen asenteita, joiden seurausta ongelmat ovat?

      Poista
    2. Aikoinaan Väestöliitto järjesti parissa kaupungissa muutaman koulun kanssa maahanmuuttajavanhemmille sarjan iltoja, joissa koetettiin avata suomalaisen koulun ja kulttuurin näkymiä, mutta toiminta oli hyvin aneemista, väkinäistä ja kuihtui pian vain yhdistyksen toimijoiden keskeisiksi kokoontumisiksi, kohderyhmä jäi siitä pois. Näinhän Suomessa näkemykseni mukaan tapahtuu monissa verovaroin maksetuissa hankkeissa: toimijat toimii keskenään, kohderyhmä/asiakkaat ovat ties missä mutta ei ainakaan hankkeessa mitenkään mukana.

      Poista
    3. Paitsi paperilla raha-anomuksissa.

      Poista
    4. Iltalehti ehtikin jo puolustella sankarihautojen häpäisyä: ihan tavallista.
      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d134c35d-d948-47bc-ada5-934d6d6ab9fc

      Poista
  6. Aina puhutaan erillisestä koulukiusaamisesta, vaikka kouluinstituutio itsessään on enimmäkseen lasten ja nuorten kiusaamista. AJATELKAA NYT esimerkiksi pakkoruotsia, eihän sen pakko-opettaminen ole mitään muuta kuin oppilaitten KIUSAAMISTA. Mitä muuta tuollaisen turhanpäiväisen aineen pakko-opettaminen on, jonka taitoa suurin osa oppilaista ei tule tarvitsemaan koskaan mihinkään, muuta kuin kiusaamista. Niinhän se valitettavasti tahtoo mennä että: MITÄ ISOT EDELLÄ, sitä pienet perässä. Siis sen koulukiusaamisen lopettamisen voisi aikuiset aloittaa vaikka itsestään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matematiikka se vasta onkin kiusaamista. ja entäs se nokkahuilun pakkosoitto 70-luvulla? Mulla on siitä vieläkin traumoja. Ja ne laulunkokeet luokan edessä, gee whizz!
      On vähän epä-älyllistä leimata vain ruotsinkielen opetus kiusaamiseksi. Itselleni se avasi ovia työuralla merkittävällä tavalla.

      Poista
    2. ... ja taskussa ollut RKP:n jäsenkirja.

      Poista
    3. No ei kyllä ollut. Ruotsinkielisellä paikkakunnalla oli helpompi olla suomenkielinen yrittäjä kun aloittaessa perustaidot oli hanskassa. Sittemmin sujuvasti, jopa murteella.

      Poista
    4. Niin perustelihan eräs kansanedustaja pakkoruotsia sillä, että sai munaa joltain eikä muuten olisi saanut hurri miestä...

      Liekö pitäisiköhän homostelu olla pakollista koska sillä saisi merkittäviä ovia auki kun ottaisi vanhemmalta johtajalta poskeen...

      Ei välttämättä ollut työura korkeaa älyä vaativaa jos ruotsinkielellä oli jotain merkitystä, jos nuokin tunnit olisi voinut käyttää assyn vääntämiseen olisi rahahanat auennut aikaisemmin sillon kun te leikitti vielä niillä onnettomilla peeceillänne.. sihteerit on ruotsia varten en vaan tiedä mihin sitä ruotsia nekään tarvitsisi..

      Poista
    5. Onnea valitsemallesi ajatusmaailmalle. Niin on pieni että mahtuu neulansilmästä. Sen verran on business paikkakunnalla ollut kannattavaa että ei tarvitse Alkossa kyykistyä.

      Poista
    6. Myös minulle oli vaikea opiskella ruotsia. Kuitenkin jotain jäi päähän ja myöhemmin aloin lukea netistä ruotsalaisia lehtiä. Välillä saatan katsoa käännösohjelmasta oudon sanan, mutta aika pitkälle ymmärrän uutisointia ja niiden kommentteja.

      Poista
    7. Toiset ottaa molon poskeen ja alkaa molottaa. Eräällä entisellä kännykkäfirmalla on muuten tuollaisella asenteella olevia pikkupomoja paljon... Aika noloa tietysti edes käydä jossain suomen alkossa mutta mitäpä tuosta.

      Poista
  7. Maahanmuuttajien kohdalla on "kotien asenne" varmasti yksi ongelma.
    Esim. jos ollaan islam uskoisia muslimeja niin heillehän pienestä pitäen opetetaan miten he ovat oikeauskoisia ja muuta "vääräuskoisia" joten ei heidän kuulu totella muita.
    Päinvastoin, he uskontonsa mukaisesti alistavat "vääräuskoisia" ja se alkaa jo pienenä ja näkyy nyt kouluissa haukkumisena, kiusaamisena ja suoranaisena alistusväkivaltana.

    Toinen on jos vanhemmat eivät edes osaa maan kielt, ei he kykene mitenkään tukemaan lapsiaan. Keskustelu sosiaaliviranomaisten kanssa on hyvin vaikeaa.

    Toisaalta vanhemmille riittää se, että saavat kuukautisen elatusrahansa ja katon päänsä päälle eli ilmaisen elatuksen. Se riittää.
    Käsitys on tietysti se, että lapset tulevaisuudessa saavat saman, joten turha vaivautua mihinkään.

    Ruotsissa esimerkiksi vanhemmat suorastaan kieltäytyvät tarjotusta avusta. Ei siinä sitten ratkaista mitään ongelmia.
    Taitaa olla niin, että se minkä me näemme ongelmaksi, ei ole heidän silmissään ongelma. Näin ne kulttuurit eroavat.

    Ratkaisu on se, että ensin lopetetaan kaikki haittamaahanmuutto ja sitten aletaan vaatia asioita myös muslimeilta eikä lapata rahaa saavikaupalla heille.
    Toisaalta kaikki, jotka kyetään palauttamaan lähtömaihinsa - palautetaan.
    Tämä on se tärkeä asia meidän yhteiskuntamme kannalta. Sodat Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa jne ovat loppuneet. Ei ole perustetta niin sanotulle turvapaikalle.

    VastaaPoista
  8. Ikävä kyllä, ongelma on suurimmaksi osaksi geneettinen, eli periytyvä. Sihen ei auta ratkaisuksi kuin vaikkapa Kolmannen Valtakunnan rotulakien käyttöönotto

    VastaaPoista
  9. Vihdoinkin maahanmuutosta keskustellaan!
    Artikkelin videolla mielipiteitä.

    Yle tänään

    Saksa on poliittisessa murroksessa, ja se näkyy viikonlopun vaaleissa – näistä syistä laitaoikeisto kasvaa nyt
    Ääriajattelu lisääntyy ja perinteisten puolueiden valta murenee. Maahanmuutosta tuli vaalikeskustelujen isoin teema.

    https://yle.fi/a/74-20053138

    Artikkelista poimittua

    Vaaliteema numero yksi on maahanmuutto. Saksaan saapuu nyt enemmän siirtolaisia maan itärajojen yli kuin kertaakaan vuosien 2015 ja 2016 jälkeen.
    Kriisejä on maailmassa enemmän kuin ennen, ja siirtolaisuus lisääntyy.
    ...
    Saksaan on noussut telttaleirejä, ja hotelleja ja asumiseen sopimattomia halleja ohjataan siirtolaisten käyttöön. Kunnat eivät enää tiedä, minne majoittaisivat tulijat.
    Ne vaativat lisää liittovaltion tukea.
    Viime viikkoina on myös siirtolaisten salakuljettaminen Saksan itärajoilla lisääntynyt.
    ...
    AfD kerää ääniä ennen kaikkea ”laittoman massamaahanmuuton” vastustajana, kuten puolueen edustajat itse sanovat.
    ”Laittomilla” maahanmuuttajilla puolue tarkoittaa käytännössä esimerkiksi Afrikasta, Syyriasta tai Irakista tulleita, jotka eivät ole työllistyneet.

    Etenkin Baijerissa kasvaa AfD:n rinnalla toisen maahanmuuttoon tyytymättömän puolueen eli Vapaiden äänestäjien kannatus.
    Vapaat äänestäjät on oikeistopopulistinen puolue, jota suosivat etenkin maanviljelijät.
    ...
    Samalla kun AfD on onnistunut yli kaksinkertaistamaan kannatuksensa koko Saksan tasolla, liittovaltion hallituksessa istuvien demareiden, vihreiden ja liberaalien suosio hapertuu.
    – On myös nähtävissä, että kentälle tulee vielä uusiakin puolueita, Binkert sanoo.
    ...
    – Kukaan ei puhu AfD:n kanssa, meitä ei huolita kumppaniksi. Tämä palomuuri on vain vanhojen puolueiden suojautumismekanismi, useissa rooleissa AfD:ssä työskentelevä kansanedustaja Wolfgang Lauerwald sanoo puoluetoimistolla Gerassa.
    ...
    – Ihmiset odottavat politiikalta yhteistyötä kaikkien kansalaisten hyvinvoinnin eteen. He ovat kurkkuaan myöten täynnä tätä rajoittamispolitiikkaa ja palomuuria.

    Ensimmäiseksi rajat kiinni
    Jos AfD pääsisi valtaan, se sulkisi ensimmäiseksi Saksan rajoja.
    ...
    – Koska tiedotusvälineet eivät ole enää kriittisiä kuten ennen, vallassa olevat poliitikot voivat jatkaa toimintaansa, Lauerwald sanoo.
    Hallituspuolueiden kritiikki valuu hänen mielestään median myötävaikutuksella kuin vesi hanhen selästä, eikä arvostelijoita oteta lehdistössä vakavasti.

    Esimerkiksi ilmastotoimet ja kansalaisten ”pakottaminen” lämmitysremontteihin toimivat Lauerwaldin mielestä saksalaisten etuja vastaan.
    ...
    – Ihmisillä menee koko ajan huonommin. Kouluissa menee huonommin, vanhusten köyhyys lisääntyy, hinnat nousevat eikä ihmisillä ole enää varaa mihinkään kuten ennen.
    Työpaikat ovat vaarassa, koronarajoitusten vuoksi moni toimiala kärsii, yritykset maksavat energiastaan enemmän kuin ennen, rikollisuus lisääntyy, asuntoja ei ole riittävästi, Lauerwald luettelee.
    ...
    – Pelisääntöihin kuuluvat muiden ihmisten, heidän omaisuutensa ja toimintavapauksiensa kunnioittaminen. Nyt tämä on vaarassa, IHW-taloustutkimuksen johtaja Oliver Holtemöller sanoi Berliinissä.

    VastaaPoista
  10. Mitä jos ihan ensimmäiseksi puhuttaisiin asiosta oikeilla nimillä kuten vaikkapa pahoinpitely, koulupahoinpitely törkeä _pahoinpitely_ koulussa, ei kai haavoittuvassa asemassa olleen miniserinkään _törkeää_ tönäisyä kutsuttu kiusaamiseksi...

    VastaaPoista
  11. Näitä myyjiä ei taida koulu kiinnostaa?

    Yle tänään

    Pimeä vaatekauppa

    Vaatteet ja kengät ovat siivu tuoteväärennösten miljardibisneksestä, jossa rahat valuvat järjestäytyneelle rikollisuudelle.

    https://yle.fi/a/74-20052258

    Artikkelista poimittua

    Lapset ja nuoret aikuiset pyörittävät Suomessa laittomia tuoteväärennöskauppoja muun muassa viestipalvelu Telegramissa. Yle selvitti ilmiötä, joka on viranomaisillekin uusi.
    ...
    Telegramin viesteistä selviää, että osa kaupattavista tuotteista on varastettuja. Viestien aitoutta ei kuitenkaan voi vahvistaa, koska Telegram on anonyymi palvelu.
    Tuoteväärennöskauppaa käydään myös sosiaalisen median alustoilla Tiktokissa, Instagramissa ja Snapchatissa.
    ...
    Osa viestipalveluissa ja somessa kaupattavista vaatteista on varastettu suoraan ihmisten päältä. Katuryöstöissä viedään poliisin mukaan sekä aitoja että feikkejä tuotteita.

    jne. jne.

    VastaaPoista
  12. Yle tänään

    Ylen tieto: Helsinkiläisellä katujengillä on yhteys Ruotsin Dödspatrulleniin – useita jäseniä otettiin kiinni huumevyyhdissä

    https://yle.fi/a/74-20053715

    Artikkelista poimittua

    Ylen tiedon mukaan vyyhdin yhteydessä Suomessa tehdyt pidätykset ovat kohdistuneet erityisesti Helsingin Vuosaaressa toimivaan RK-98-jengiin.
    Ylen tiedon mukaan useita heidän jäseniään olisi otettu kiinni tässä tutkinnassa, ja että RK-98-jengillä olisi yhteys Dödspatrulleniin.

    RK-98-katujengin johtohahmona pidetty Abdinashir Mohamud Ali tuomittiin vastikään heinäkuussa kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen Helsingin käräjäoikeudessa.
    Kaikkiaan katujengikokonaisuudessa 12 henkilöä sai tuolloin ehdottoman vankeusrangaistuksen.

    Kuusi epäillyistä poliisin tällä viikolla tiedottamassa huumevyyhdissä vaikutti Ruotsissa. Heidän epäillään vastanneen osaltaan huumeiden tuonnista Suomeen.
    Neljä heistä on Dödspatrullenin ydintä.
    ...
    ...
    Rikostoimittaja: Dödspatrullen on yrittänyt rekrytoida Suomesta sukulaisia

    Ruotsin rikollisorganisaatiolla oli Suomessa laajat verkostot. Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkasen mukaan verkostot muodostuvat usein etnisen taustan mukaan.
    – Verkostot muodostuvat sen mukaan, keitä me olemme, mistä olemme ja mitä kieltä puhumme. Ruotsin ja Suomen verkostoilla on etnistä yhteneväisyyttä.
    Nuoret ovat kovia verkostoitumaan, ja heillä on paljon tuttuja monissa maissa, jotka ovat saman maahanmuuttotaustan omaavia ihmisiä.

    Rikostoimittaja Diamant Salihun mukaan Dödspatrullenin jäsenet ovat yrittäneet rekrytoida Suomesta sukulaisiaan.
    Epäillyillä on maahanmuuttajataustaa.

    Vangitut ovat eläneet omissa oloissaan eivätkä ole pitäneet itsestään melua, Nikkanen sanoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PT-media 2.10.2023

      Monikulttuuriset jengit yllättivät suomalaiset housut kintuissa

      https://pt-media.org/2023/10/02/monikulttuuriset-jengit-yllattivat-suomalaiset-housut-kintuissa/

      Artikkelista poimittua

      Suomalaiset yllätettiin taas paskat housuissa bussipysäkillä, kun mediat alkoivat yhtäkkiä kertomaan,
      että Suomessa on useita väkivaltaisia kehitysmaista tulleiden miesten rikollisjengejä, joista monilla yhteyksiä Ruotsin vastaaviin jengeihin.

      Otsikoihin nousi Rinkeby-Husby-taustainen lähinnä somaleista koostuva väkivaltainen jengi nimeltä Dödspatrullen, kuolemanpartio.
      Tämä jengi koostuu siis somaleista, eikä porukkaan kuulu yhtään ainoaa ruotsalaista.

      Poista
  13. Terhomatti Hämeenkorpi6. lokakuuta 2023 klo 23.49

    Vähän asian vierestä, mutta vastauksena ylempänä oleviin:
    Laitan tähän omia kokemuksiani ja näkemyksiäni maalaiselämässä kokemistani tapauksista että myös johtopäätöksistäni. Ainakin tiedoksi ja varoitukseksi niille, jotka haaveilevat maalle muuttamisesta.

    Muutettiin vaimoni kanssa Kristinankaupunkiin v. 2007 alussa eläkkeelle päästyäni. Tunsin kaupunkia ennestään oltuani siellä 1970-luvun alkupuolella viranhoidossa muutaman vuoden ajan. Ostettiin vanha talonpoikaistalo (umpipiha!) muutaman kilometrin päässä keskustasta (Tjöck on alueen, entisen pikkupitäjän nimi), ihan maalla ja alettiin innolla peruskorjaamaan, kuitenkin pieteetillä. Puolitoista vuotta siihen meni, mutta valmistakin tuli. Kuva.

    Kaupungissa oli / on edelleen kieliriita; olemme suomenkielisiä, mutta puhumme täydellisesti ruotsia. Se ei auttanut; tunsimme olevamme lasikaapissa koko ajan.
    Meidät hienosti sanoen eristettiin. Toki tervehdittiin raitilla, mutta kylän tapahtumista ei saatu tietoa - ennenkuin ne oli pidetty! Ei tämä toki ollut pahinta, mutta tuntui kummalliselta.

    Asiaa ei auttanut sekään, että minut valittiin paikallisen Pensionärsföreningin (PiKT) puheenjohtajaksi vv. 2009-2013.



    Kun tien toiselle puolelle, 600 mtr:n päähän suunniteltiin kivenmurskaamoa (!), saimme siitä sattumalta tiedon viikkoa ennen valitusajan päättymistä. Tietysti laadimme kiireisesti valituksen. Siitä seurasi kallis ja pitkä (2 vuotta kestänyt) oikeustaistelu, joka päättyi täydelliseen tappioomme. Sanomattakin on selvää, että kaupungin rakennustarkastaja ja kaavoituspäällikkö sekä lautakunta olivat yksimielisesti murskaamon kannalla - ja RKP:n täydellisessä määräysvallassa.

    Kun valituksemme tuli tietoon, murskaamon omistaja tuli meille ja yritti lahjoa meitä joillain kieseillä, ym kamalla, vetämään valituksemme pois. Hahhah, vaikka lahjomisyrityskin on rikos!
    Seuraavaksi tuli ovelle / iholle naapuri, joka oli vuokrannut maitaan murskaamoa varten. Viittä vaille ettei päälle käynyt ! Sain hänet jotenkin pois tontiltani.

    Seuraavina vuosina sama naapuri kaatoi joskus poissa ollessamme rajalta kauniit leppä- ja katajapuut ihan noin vain.
    Kun istutin tontilleni (hehtaarin tontti) tuhat koivuntainta, jotka lähtivätkin kasvamaan tosi hyvin, hän yhtenä talvena oli katkonut niistä 200. Tein toki tutkintapyynnön, mutta mitäpä siitä.

    Poissa ollessamme pihallamme oli tehty mopolla kahdeksikkoja (saman naapurin poika). Piti laittaa puomi, että autolla ei toki päästy mellastamaan, mutta mopollahan pääsi edelleen. Varashälyttimet ja riistakamerat eivät pidätelleet.

    Isänsä hän laittoi huutelemaan meille hävyttömyyksiä ihan noin vain omaksi huvikseen. Kaupungissa vaimonsa sätti meitä julkisesti kadulla ja kauppaliikkeessä. Sanomattakin selvää, että he olivat ns. "vanhoja" kyläläisiä,
    me taas muualta tulleita suomenkielisiä.

    Lahoja kuusipöllejä oli kipattu joskus iso läjä liiterimme nurkalle. Tein ilmoituksen viranomaisille tauti- home- ja lahovaaran vuoksi, ei mitään tulosta.



    Parin vuoden päästä tuli tämä tuulimyllytukihysteria...Kristinestad kaavoitti varmaan usealle sadalle myllylle paikkoja; kas kummaa, myös siihen tien taakse, murskaamosta vähän eteenpäin, noin kilometrin päähän. Nyt niitä haapuroita näkyy siellä joka puolella.

    Vielä kaupunki kaavoitti uuden lämpövoimalan runsaan kilometrin päähän toiselle suunnalle. Ilmansuunta lounaaseen, mistä useimmat tuulet puhaltavat. Minkäs näille voit, kun kaupungissa on yhdellä ryhmällä ehdoton enemmistö. Tiedät kyllä millä!

    Pakkohan siitä oli sitten lähteä. Mutta helpommin sanottu kuin tehty; Kaupungin väestökehitys on pysyvällä miinuksella, talous valmiiksi kuralla, asuntojen arvot putoavat syöksykierteessä, joka on sisäänrakennettu.
    Mutta kolmen vuoden jälkeen sain kuin sainkin talon myydyksi. Takkiin tuli numeroina, mutta sain talon käsistäni pois ja "sen katson voitokseni"!

    Että tällaista !
    Olen saamistani kokemuksista viisastuneena saanut yhden ystävänikin myymään talonsa "niin kauan kuin siitä vielä jotain saat" - periaatteella. Hän asui Kuhmossa!!! Kiitteli minua neuvoista.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!