maanantai 13. helmikuuta 2023

Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi

Helsingin sanomien muut lehdet-palstalla oli lainattu Kehitys-lehteä. Sen haastatteleman filologin mukaan suomalaiset olivat mukana sortamassa kehitysmaita. Väitteen perusteeksi annettiin myös lista esi-isiemme pahoista teoista. 

"Suomessa muun muassa innostuttiin mahdollisuudesta muuttaa Karibialle Ruotsin vuonna 1784 haltuunsa ottamalle St. Barthélemyn saarelle, jossa käytiin vilkasta orjakauppaa. Reilut sata vuotta myöhemmin kymmeniä suomalaisia lähti Leopold II:n ja Belgian Kongoon konemiehiksi jokilaivoille, jotka kuljettivat raaka-aineita Kongosta Eurooppaan. Suomalaisia työskenteli myös Kongon Katangan kuparikentillä ja osallistui Etelä-Afrikassa buurisodan taisteluihin vuosina 1899–1902.”

”Suomeenkin tuotiin kolonialistisen tuotannon hedelmiä sokerista puuvillaan, ja suomalaiset hyötyivät kolonialistisesta kaupasta. Se, että suomalaiset ovat joskus olleet sorrettuja tai altavastaajia, ei sulje pois suomalaisten osallisuutta kolonialismiin ja rasistiseen perintöön."

Toisin sanoen suomalaiset olivat lähteneet eurooppalaisten valtioiden siirtomaihin tekemään töitä, tuoneet niistä kauppatavaraa tai toimineet palkkasotilaina Afrikkaan muuttaneiden englantilaisten ja hollantilaisten välisessä sodassa. Jos joku näkee tämän kehitysmaiden moitittavaksi hyväksikäytöksi tai rasismiksi, on päästään vialla tai ainakin hänen kykynsä ymmärtää kohtuullisen yksinkertaisiakin asioita on alentunut. 

* * *

Suomen monin tavoin ankea kohtalo Ruotsin suurvallan osana päättyi sen romahdukseen Suuressa pohjan sodassa, jonka aikana - Wikipedian mukaan - "venäläiset ryöstivät suomalaisia orjiksi itselleen ja kaupattaviksi... arviolta 20 000–30 000. Heitä käytettiin peltotöissä ja palvelijoina ja myytiin muslimeille. Lapsista ja vaaleista naisista saattoi saada hyvän hinnan, poikia kastroitiin eunukeiksi. 

Suuren Pohjan sodan aikana Suomesta vietiin orjia Venäjälle suhteessa väkilukuun enemmän kuin monista Afrikan alueista Amerikkoihin...Venäläiset veivät suomalaisia väkisin Venäjälle muun muassa maaorjiksi, seksiorjiksi ja rakennustöihin. Osalta oli ensin omaiset tapettu tai kidutettu heidän nähtensä... Pietari Suuri määrännyt kansanmurhan Ruotsin armeijan heikentämiseksi."

Kuten arvoisa lukijani lienee kuullut, on suomen kielessä vanha sanonta, jonka mukaan "ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi". Niinpä ei liene kenellekään omaa historiaamme tuntevalle yllätys, että venäläiset vievät ukrainalaislapsia Venäjälle. 

Sehän on ainoastaan samaa vakaata venäläispolitiikkaa, jonka uhreiksi suomalaiset joutuivat reilut 300 vuotta sitten. Ja osoittaa, että edellä mainitsemani kotoperäinen sanontamme tavoittaa erinomaisesti venäläisyyden syvimmän olemuksen.

Tuosta venäläisyyden syvimmästä olemuksesta voi tietenkin väittää, ettei se välttämättä koskisi kaikkia venäläisiä, vaan pikemminkin venäläistä yhteiskuntaa ja sen toimintatapoja. Siksi ei ole yllättävää, että venäläismedioissa kirjoitetaan - Ilta-Sanomien mukaan - suomalaisten varautuvan nälänhätään.

Kyseessä on niin paksu vale, ettei sen luulisi menevät läpi itäisen naapurin ihmisille. Niinpä on venäläisten omaa tyhmyyttä, mikäli he ottavat todesta tämän ja muut omien medioidensa tarinat. Luulisi, että viimeistään Neuvostoliiton romahtaminen olisi osoittanut sikäläisen valtamedian epäluotettavuuden, kun tyhmimmillekin neuvostokansalaisille paljastui työläisten paratiisin ankeus suhteessa seitsemän vuosikymmentä parjattuihin länsimaihin. 

Kysymys siis kuuluukin, että kuinka suuri osa venäläisistä uskoo omiin medioihinsa? Jos nämä ihmiset ovat enemmistönä, lienee syytä jättää epäilyt vähemmälle ja uskoa rajan tälläkin puolella, ettei mainittu sanonta koske pelkästään venäläistä yhteiskuntaa, vaan kuvaa yleisellä tasolla hyvinkin tarkasti itänaapurimme väestöä. Valitettavasti.



34 kommenttia:

  1. Mulla on omakohtaista kokemusta..kaikki venakot ei ole kusipäitä. Terveisiä Lenalle Permiin! hän oli parikin kertaa viikon mun luona kylässä ja kertoi miten hän haluaisi Venäjän edistyvän..kielsi mua jopa kävelemästä punaisia pän liikennevaloissa...vaikka katu oli tyhjä lol....sanoi että kaiken tuollaisen hän haluaisi kitkeä pois venäjältä.. (oltiim me sillain juuh). Nyt hän on pettynyt tästä nykykehityksestä

    Ja mul on nyt oillu 12 vuotta venäläinen vaimo. Tosin hän on 1/4 ukrainalainen ja omaa kaiketi volgansaksalaistea verta... sielt hän on...Volgan varrelta Saratovasta. Rehellinen hän on ja pitää talon todella siistinä..ja aika ahkera, paljon ahkerampi kuin minä...ja uskollinen on..ei oo pahaa sanottavaaa paljoakaan hänestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on omakohtaista kokemusta..kaikki venakot ei ole kusipäitä. Eikä läheskään suurin osa kusipäistä ole venakoita

      Poista
  2. Aika väsyneitä noi kaikenmaailman wokelluslehtien ja wokeltajien jokellukset. Se mitä jotkin Suomalaiset seikkailijat ovat tehneet vuonna öljylamppu on siis pätevä syy muuttaa hyvinvointivaltio hissukseen kehitysmaaksi? Niin kai sitten, tämä selvä.

    VastaaPoista
  3. onhan tommonen siirtomaa neek. riistämiset hulluu juttuu. Suomi ja suomalaiset tulisivat aivan hyvin toimeen, vaikka koko Afrikka yhtäkkiä uppoaisi valtamereen (villieläinten takia en toivo sitä, muuten kyllä sopisi mulle ihan hyvin)

    Eikä nää valkoiset siel viidakossa pyydystäneet neek. mihinkään häkkeihin tai juosset näitä kiinni orjiksi, vaan heimopäälliköt itse myivät vihollisheimojen jäseniä ns. orjiksi. Tais olla valtaosalla näitä neek. orijilla paremmat olot Amerikassa mitä konsanaan Afrikassa.

    Nythän on jopa lentokoneet keksitty, jokainen amerikan neek. voi vapaasti matkustaa takaisin afrikkaan, ehkä veronmaksajat voivat jopa kustantaa sen lentolipun..menolipun takaisn Afrikkaan (win win tilanne kaikille).. Näin mahdollinen historiallinen vääryys olisi korjattu!!! (mutvalitettavasti aika vähän taitaa olla lähtijöitä, jostain kumman syystä)

    VastaaPoista
  4. Oli se kyl karmaiseva virhe rahdata neek. Amerikkoihin, katsokaa millaisiksi persreijiksi neek. ovat muuttaneet kaiken territorion, missä majailevat..kaikilla tasoilla korttelista kokonaisiin maihin.. vain neek. voivat tehdä noin..järjestelmällisesti..Look at what happens to Haiti now! or philadelphia, Detroit....lista on endless

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loputonpa hyvinkin. Kyllähän kaikki tietää etnisesti edistyksellisten keskimääräisen kyvyttömyyden muodostaa hyvinvointia. Lännen loputon(heh) maailmaa syleilevä humanismi on vain sellainen wokellus joka peittää kaiken järjen naiviuden alle. Suomessakin etnisiä on wokellettu nyt kymmeniä vuosia. Miten on mennyt noi niiku omasta mielestä, rakkaat pikku wokeltajamme? Montakohan kymmentä vuotta vielä menee ennenkuin vaikkapa sanasta "somali" tulee mieleen ahkeruus ja pätevyys?

      Poista
  5. Venäläisyyden syvin olemus ei ole mämmiä vaikka siltä näyttää.

    VastaaPoista
  6. Monella suomalaisella tutkijalla tuntuu olevan hirveä hinku päästä tölväisemään omaa kansaa ja löytämään aina uutta häpeämisen aihetta jopa kaukaa historiasta. Varsinkin naiset tuntuvat tässä lajissa kunnostautuvan ja Suomen Akatemia jakaa rahaa auliisti. Alkaako kunnolliset ja edes jollakin tavalla merkitykselliset aiheet olla jo niin vähissä, että tällaiseen oman pesän likaamiseen alennutaan vai siivittääkö sitä pelkkä miesviha?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysymys on anekaupasta eli siitä, että synnintuntoa lietsomalla pyritään keräämään valtaa ja rahaa. Tässä muuten tulee näkyviin myös moraalin ja moralisoinnin ero. Moralisoinnissa on kyse henkilön muille esittämistä vaatimuksista, moraalissa taas niistä vaatimuksista, joita hän asettaa itselleen. Ja kuten lähes poikkeuksetta käy ilmi, moralisointi on kaksinaismoraalin erottamaton pari.

      Poista
  7. Sitähän odottaisi filologin ymmärtävän, että jos kourallinen (muutamia kymmeniä) suomalaisia on ollut huseeraamassa jossain Kongossa tai buurisodassa, niin on todella haisevaa väittää, että suomalaiset, siis kaikki, ovat olleet mukana sortamassa kehitysmaita. Suomalaisten käsitys ryssistä ei tietenkään perustu pelkkään muutaman vuoden lähihistoriaan, vaan kyllä käsityksellä vanhasta vainoojasta on vuosisataiset perusteet. Mitä otsikkoon tulee, niin entinen maitopuolen opiskelijakaverini tapasi toisaalta todeta, että 'voi on voita, vaikka siinä ryssiä paistaisi'. Jo vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikojen kuluessa jotkut juutalaiset ovat olleet yhteistyössä natsien kanssa ja jotkut neekerit heitä sortaneiden valkoisten kanssa ja olipa toisessa maailmansodassa saksalaisilla neekereitä sotavoimissaan jne. Mitäköhän jännää filologin logiikalla näistä saataisiin.

      Poista
    2. Tähän ryssän voissa paistamiseen, totesi eräs toisen sukupolven virolainen maahan muuttaja näin: "Miksi tuhlata hyvää voita?".

      Poista
  8. Siis se globalismi oli jo satoja vuosia sitten paha asia. Siispä kaikki palaavat nyt omiin maihinsa. Kuulitteko, musut?

    VastaaPoista
  9. Noilla kriteereillä me ollaan ilmeisesti syyllisiä niin Venäjän vallankumoukseen, Stalinin vainoihin, Ukrainan holodomoriin, juutalaisten holokaustiin, intiaanien kuolemiseen tauteihin, Armenian kansanmurhaan ja niin edelleen. Kyllä niissä kaikissa varmaan ainakin yksi tai kaksi täälläpäin edes vähän aikaa asunutta on ollut mukana suorittavalla puolella? tajuaakohan tämä täti koskaan tolkuttomuutensa?

    VastaaPoista
  10. Tämä filologi todistaa oikeaksi sen, että korkea koulutus ei välttämättä tee yksinkertaisesta ihmisestä fiksua, mutta hän pystyy "sanoittamaan" typeryytensä paremmin. Siinä on koulutus kuitenkin tavallaan mennyt hukkaan.
    Tuo kongolaisjuttuhan on nyt jo naurettu puhki mennen tullen, ja muutenkin suomalaisten suhde kolonialismiin ja orjuuteen on jo selvitelty sen verran seikkaperäisesti, että luulisi jo hitaimmankin oivaltaneen, että suomalaiset ovat olleet kautta historian sorrettujen osassa, eivät sortajien.
    Ja tästähän suuri osa on johtunut tuosta naapurista, jossa asuu kaikesta päätellen psykopaattiset geenit omaava populaatio. Päivittäin saa ihmetellä tuota todellista natsiyhteiskuntaa, joka on palannut pimeimpään keskiaikaan.
    Tästä tulemmekin siihen, että Ukrainalle on saatava kaikki irtilähtevä aseistus, ja mitä raskaampaa, sitä parempi.

    VastaaPoista
  11. Tuosta naapurin psykopatiasta tuli mieleen että onkohan psykopatia ollut siellä vallitsevissa olosuhteissa suotuisa evolutiivinen valintakriteeri? että mongolien ja pajarien ja tsaarien vuosituhantisen vallan alla kaikissa kansankerroksissa ovat psykopaatit pärjänneet paremmin ja saaneet enemmän lapsia jotka ovat eläneet lisääntymisikäisiksi useammin kuin normaalit ihmiset? Voisi olla mielenkiintoista tutkia miten raa'at ja väkivaltaiset pitkään jatkuneet olosuhteet suosivat minkin tyyppisiä henkisiä ominaisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonvalinta on ehkä tapahtunut venäläisten brutaalissa yhteisössä niin, että psykopaatit ovat yksinkertaisesti listineet normaalit yksilöt, ennenkuin nämä ovat ehtineet lisääntyä ?

      Poista
    2. Jotain sen suuntaista.

      Poista
  12. Mikähän tämän dosentin tarkoitus tai tavoite oli tällä kirjoituksella?

    Kirjoituksen mukaan on tapahtunut työperäistä maahanmuuttoa eli ammattitaitoiset suomalaiset ovat lähteneet muualle töihin kenties rahan tai paremman elintason perässä.
    On mahdollisesti toimittu myös palkkasotilaina sodassa vai onko lähdettu vapaaehtoisina kuten jotkut nyt Ukrainassa?
    Näiden lisäksi on käyty kauppaa hyödykkeillä kuten nykyisinkin.

    Oliko kirjoituksen tarkoitus "itseymmärryksen" lisääminen vai suomalaisten syyllistäminen - jälleen kerran.
    Vai pitäisikö suomalaisten tuntea oman tunnon tuskia ja lähettää taas lisää "kehitysapua" mahdollisimman paljon.
    Tässä kohtaa täytyy kysyä, että milloin afrikkalaiset oppivat pitämään itse huolta itsestään?

    Suomen taloustilanne on huono koska velkaa joudutaan ottamaan miljardi tolkulla menojen kattamiseen, karkeasti 10% menoista katetaan velalla.
    Ja joudun taas muistuttamaan Jussi Halla-ahon viisaudesta - Suomi ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto.
    Tänään tuli jo EVA:n analyysi Suomen tulevaisuuden vaihtoehdoista ja vielä odotellaan ministeriön näkemystä.
    Sitä odotellessa

    https://kehityslehti.fi/kolonialismin-perinto-koskettaa-myos-suomalaisia/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos professorin kirjoituksen tarkoitus jäi jutun lukemalla epäselväksi niin asiaa ehkä ei kannata enempää pohtia. Ei se siitä selvene.

      Poista
    2. Ei Professorin kirjoituksen tarkoitus jäänyt vaan kuten yllä kirjoitin, dosentin kirjoituksen tarkoitusta tai tavoitetta mietin.

      Poista
  13. Kehitys-lehti näyttää olevan Ulkoministeriön julkaisu. Samanlaista huttua, kuin tuo filologin keksimän syntitaakan hehkuttaminen näytti olevan lehden muukin sisältö. Lähinnä siitä tuli mieleen keskiajan anekauppa, jossa ensin julistettiin, kuinka kauheita syntisiä ihmiset ovat ja kuinka heidän pitää katua pahoja tekojaan. Ja loppuun tuli kertosäe "antakaa meille rahaa, antakaa meille enemmän rahaa, antakaa...". En minä nyt suoraan sano, että meidän valtion julokaisut aivan venäläistä tasoa olisivat, mutta pelottavassa määrin samojakin piirteitä löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt- tyyppinen tapaus ? Poliittisesti korrektia potaskaa.

      Poista
  14. Kongon Akseli -kirjaa on näemmä luettu johon tämä UM:n Kehitys -lehti viittaa. Akseli ja muut 1900-luvun alun suomalaiset laivojen höyrykonemiehet (kun muihin asemiin he eivät päässeet) olivat töissään osallistuneet kuningas Leopoldin aikaisen Belgian Kongon norsunluun ja kumikautsun ryöväämiseen, kolonialistiseen riistoon ja hirveyksiin, joten sitten kaikki skandinaavit tai ainakin vähintään nykysuomalaiset ovat verenperintönä rasisteja nykyneekereitä kohtaan?

    Ja mikä maailma oli 1880-1920 ajankuvaltaan ja tavoiltaan, ei se ole enää sitä 2022. Kyllä kirjan voi lukea, mutta jos haluaa välttää turhaa verenpaineen nousua kirjoittajan lievähkön yliopisto-suvakki-viher-asenteellisuuden-ja-sen-vuoksi ja rasssismin sekä kolonailismista syyttelystä, niin voit huoletta jättää välistä. Niin sanotusti paljon porua, vähän villoja.

    Tiedonjulkistamispalkinto meni 2020 turhaan mielestäni näille tekijöille heidän toisesta tekeleestä "Orjia ja isäntiä".

    UM:n Kehitys -lehden voi tilata ilmaiseksi ministeriöstä veroeuroja vastaan, niin saa aina välillä verenpaineet tappiin.

    heppa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavan budjetin säästökohde. Ja aika paljon lisää on löydyttävä, että 10-13 miljardia vuodessa alijäämä tasoittuu kunnes valtion tulot ja menot on tasan.

      Poista
    2. Ymmärtääkseni Suomen Aktemia saa rahoituksensa valtion kassasta. Akatemian kassasta on tämä samainen dosentti Merivirta kuitannut 244.182 euroa verovapaana tutkimukseen "Kolonialistinen diskurssi Pohjolan perukoilla. Brittiläisen imperialistisen lastenkirjallisuuden suomenkielisten käännösten sirkulaatio ja niiden vaikutus suomenkieliseen kirjallisuuteen. 1880-1970." Olisikohan tuolle lähes neljännes miljoonalle löytynyt parempaakin käyttöä näinä ankeina aikoina? Tässä vaan yksi esimerkki siitä, kuinka löyhäkätisesti rahaa jaetaan ja kun esitetään säästöjä, alkaa kauhea meteli; Suomessa ei haluta tukea tiedettä!!!

      Poista
  15. "Toimineet palkkasotilaina!!??" Lukekaa: https://www.is.fi/matkat/art-2000000920561.html

    VastaaPoista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  17. Kaikella tällä on yksi pääasiallinen tarkoitus, aivan kuten "mustien kansallislaulun" Lift Every Voice and Singin mukaanotolla tämän vuoden Super Bowlissa. Tarkoituksena on legitimoida äärivasemmistolainen narratiivi, jonka mukaan koko historia on "oikeistolaisuuteen" ja "taantumukseen" samastetun "valkoisen ylivallan" ja sille kampoihin laittavan "vasemmistolaisuuden" ts. "edistyksen" historiaa. Sen mukaan pitäisi sitten ohjata valta ja rahat.

    Tämä on se suuri Göbbels-mittaluokan valhe, johon koko uusvasemmiston ideologinen legitimiteetti viime kädessä perustuu. Vanhoihin marxilaisiin asetelmiin on siis palattu syvärakenteen tasolla: väärinkoulutetut keskinkertaisuudet ovat jälleen saaneet vallankahvasta kiinni ja haluavat luoda mieltämänsä oikeudenmukaisuuden nimissä taas uuden tyrannian, joka ihan varmasti olisi tällä kertaa vihdoinkin se aito utopia.

    VastaaPoista
  18. Niin, sitä sietää miettiä miksi Afrikan maat olivat käytännössä varhaisen rautakauden asteella kun niistä tuli siirtomaita. Tuhat viisisataa vuotta Eurooppaa kehityksessä jäljessä. Ainoa mikä siellä oli muuttunut sitten kivikauden oli alkeellisen raudanvalmistuksen taidon saavuttaminen. Sekin oli käytössä käytännössä vain aseisiin, rautainen aura ei esimerkiksi ollut vielä sitä mannerta käytännössä saavuttanut. Ja amerikan natiivit olivat valkoisen miehen saapuessa vielä kivikaudella, tasolla joka oli esim. Egyptissä saavutettu jo kolme neljä tuhatta vuotta aiemmin. Tämä kehitystasojen ero on asia joka unohtuu useimmilta valkoisten syyttäjiltä. Jos kulttuurien tekninen ero on tuhansien vuosien luokkaa, on selvää miten sille varhaisemmalla tasolla olevalle käy. Niin kävisi valkoisillekin jos jostain yhtäkkiä putkahtaisi meitä pari kolmetuhatta vuotta tekniikassa edellä oleva kulttuuri meidän keskuuteemme. Australian aboriginaalit olivat vielä kauheammassa asemassa valkoisten saapuessa, heidän tekninen kulttuurinsa oli kehittynyt tuskin lainkaan sen jälkeen kun he saapuivat Australiaan kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Vaikka valkoisilla olikin ylemmyyden tuntoista hybristä siinä tilanteessa, en oikein osaa edes kuvitella että mitä he olisivat voineet tehdä estääkseen paikallisen kulttuurin tuhoutumisen. En oikein usko että mitään olisi ollut tehtävissä.

    VastaaPoista
  19. Pitää tarkentaa sen verran että kohtaamisissa olisi voinut jättää ne tapahtuneet törkeydet pois ja käyttäytyä inhimillisesti ja asiallisesti, mutta lopputulosta se tuskin olisi miksikään muuttanut.

    VastaaPoista
  20. valitettavasti koko luonto on darwinistinen, eli siis (ääri) oikeistolainen..tätäkään perustotuutta on vassarien aika vaikea muuttaa

    VastaaPoista
  21. Muutama vuosi sitten arkkipiispa Kari Mäkinen syyllisti Suomalaisia siitä, että meillä on tämä kolonialismin taakka. Silloin ihmettelin, että missä ihmeen välissä sitä kolonialismia on keritty harrastamaan. Nythän se selvisi, että aika paljonhan tota on harrastettu. Martti Ahtisaari varmaan viimeisenä, kun sotkeutui Namibian asioihin.

    VastaaPoista
  22. Venäläisyyttä: kalsarimyrkytykset, poloniumdrinksut, parvekkeelta putoamiset, "itsemurhat", etc. koskevat putinkriittisiä.
    Matkustajakoneiden pudottelut, kaasuputkien räjäyttelyt, hyökkäykset naapurimaihin, pakkoadoptiot, valehtelu, propaganda, natsittelu etc. ovat normiputinismia.
    Puttosen ahneus on merkillepantavaa kleptomaniaa.esim. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/varastiko-putin-super-bowl-sormuksen/2201474#gs.q08wuk
    Silti, tunnen myös kunnollisia venäläisiä...

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!