perjantai 23. helmikuuta 2024

Neljätoista vuotta ajatuksia maahanmuutosta, rikollisuudesta, ilmastosta, politiikasta, historiasta, urheilusta ja tieteestä

Tänään on helmikuun 23. päivä vuonna 2024. Eli on kulunut päivälleen 14 vuotta siitä, kun kirjoitin ensimmäisen tekstini Professorin ajatuksia -blogiin otsikolla "katastrofismi ja ilmastonmuutos". Se alkaa maininnalla Israelin ja arabien välisestä sodasta, jatkuu metsätuhoilla ja ilmastonmuutokseen liittyvillä havainnoilla ja loppuu huoleen tiedeyhteisön uskottavuudesta. 

Nämä aiheet toistuvat edelleen kirjoituksissani, vaikka eivät tietenkään kata koko sitä kirjoa, jota olen tällä sivustolla vuosien mittaan pohdiskellut. Ovathan aihevalintaani ohjannet ennen kaikkea kulloisetkin ajankohtaiset uutiset, joita olen syystä tai toisesta halunnut kommentoida tai - etenkin tieteen osalta - tuoda lukijakuntani tietoisuuteen. 

Ajatuksistani suurinta mielenkiintoa ovat vuosien kuluessa saaneet - Bloggerin oman tilaston mukaan - seuraavat kirjoitukset.
    1. Mykoplasma (2010), lähes 160 000 lukukertaa
    2. Henkilökohtaisesti sinulle, Renaz Ebrahimi (2021), yli 13 000 lukukertaa
    3. Suomen ja Ruotsin rikostilastot rikkovat ennakkoluuloja (2015), yli 6 000 lukukertaa
    5. Poliisi varoitti ulkomaalaismiehistä (2017), lähes 6 000 lukukertaa

Nämä ovat suuria lukijamääriä tällaiselle anonyymille blogille, vaikka eivät tietenkään edes likimain yhtä valtavia kuin perinteiseen lehdistön suurimpien toimijoiden kautta julkaistut kirjoitukset. Sellaisiakin olen vuosien mittaan julkaissut oman ammattini edustajana, mutta niiden lukijamääristä minulla ei ole käsitystä. 

Lisäksi olen ollut lukuisia kertoja kertomassa näkemyksistäni ammattitoimittajien tekemissä jutuissa maan suurimmissa medioissa - siis sellaisissa kuin Yle, Helsingin sanomat tai MTV3 - sekä pienemmissä lehdissä. Niiden katsoja-/lukijamäärä lienee parhaimmillaan ollut ainakin sadoissa tuhansissa ellei Ylen tai MTV3:n pääuutislähetysten osalta jopa yli miljoonan.  

Tästä huolimatta olen ollut erityisen innostunut juuri tämän blogin ylläpitämisestä. Onhan minulla tässä sekä vapaa sana - joka toki on toteutunut myös valtamedian haastateltavana - että rajoittamaton aiheenvalinnan ja näkökulman vapaus. Sekä anonymiteetin mukanaan tuoma vapaus henkilööni kohdistuvasta vihamielisestä maalituksesta, jollaisen uhriksi olen joskus joutunut esiinnyttyäni omalla nimelläni perinteisissä tai sosiaalisissa medioissa. 

Lopuksi kiitän tässä teitä - arvoisat lukijani - siitä laajasta mielenkiinnosta, jota olette osoittaneet kirjoituksiani kohtaan. Ymmärrän hyvin, että se on ansaittava joka päivä uudelleen ja uudelleen. Siksi toivon, että ajatukseni pysyy edelleen kirkkaana ja kykenen vastaamaan odotuksiinne myös jatkossa. 

24 kommenttia:

  1. Turhautunut Kansalainen23. helmikuuta 2024 klo 7.51

    Tämä on hyvä ja mielenkiintoinen blogi useista mielenkiintoisista aiheista. Jatka samalla linjalla!

    Itse taisin tähän varsinaisesti törmätä n. 3-4v sitten, mutta sitten olenkin joka päivä jossain vaiheessa katsonut, mitä uutta. Tämä kommentointi tosin itselläni ei aina suostu tomimaan johtuen joko bloggerin sekoiluista taikka sitten jostain itse selaimeen säätämistäni yksityisasetuksista. Nytkään ei taas blogger suvaitse toimia, mutta ehkä näin nimimerkillä toimii?

    VastaaPoista
  2. Esimerkillisesti toteutettua nyky-yliopiston vaatimaa kolmatta tehtävää. Sääli, että hallinto ei varmaan pidä sitä toivottavana tässä muodossa.

    VastaaPoista
  3. Ajatuksenne lukeminen on aamun rutiineissa kuten aamukahvin juonti - ilman sitä ei päivä käynnisty. Kiitos ja jatkoja!

    VastaaPoista
  4. Monipuolista järkitekstiä nykyisen huuhaan keskellä. Suuret kiitokset professorille hienosta blogista !

    VastaaPoista
  5. Kiitokset mainiosta blogista, jonka lukemisella aloitan aamuni.

    VastaaPoista
  6. Tätä Professorin ajatuksia- palstaa on melkein pakko käydä päivittäin lukemassa, sillä valtamedian tiedottaminen eräistä tieteellisistä asioista, kuten ilmaston muutoksesta on yhtä HULLUJEN HUUTOKUOROA, jossa ei ole mitään tolkkua.

    On se ihmeellistä minkälaiseksi tiedottaminen tuolla suurten medioiden puolella on viime vuosina kehittynyt. Kaikenmaailman pikkuasioista pitää toimittajien olla väkisin vääntämässä isoa kohua, kuten viime kesän pesukarhukravateista!!!!. Ja kaikkein tärkein asia itse jonkun tapahtuman tiedottamisessa tuntuu olevan TOIMITTAJAN OMA MIELIPIDE tästä uutisoitavasta tapahtumasta.

    VastaaPoista
  7. Jatkakaa, herra professori. Minulla tänään syntymäpäivä.

    VastaaPoista
  8. Terveellä järjellä ei mahda koskaan olla liikaa puolesta puhujia. Proffaa on todella syytä kiittää näistä vuosista ja blogauksista.

    VastaaPoista
  9. Suosittu blogi, mutta jo noista mainituista lukukerroista, jotka varmasti ainakin jonkin verran kertovat yleisestä mielenkiinnosta, herää kysymys, joka koskee lukemisen kulttuuria yleisemminkin.

    Eli onko jo hieman pitemmällä aikaperspektiivillä havaittavissa yleisen lukuharrastuksen laskua? Vain onko vain niin, että tiettyjä -- tässäkin blogissa keskeisinä olevia sisällöllisiä teemoja -- koskeva agiteeraavin kansalaiskeskustelu on jo jähmettynyt rintamalinjoiksi, minkä seurauksena hyvätkään jutut eivät enää kokoa samanlaisia lukijamääriä kuin silloin, kun aiheet vasta lanseerautuivat laajemmin koskettaviksi?

    Aivotutkijan (Eagleman) mukaan ihan uusia totuuksia esittävät edelläkävijät eivät onnistu puhuttelemaan kuin aniharvoja, ja uusien ideoiden esiinmurtautuminen tapahtuu ikään kuin "toisen sukupolven" aaltona, jolloin juuri nuo isommat rintamalinjat muodostuvat. Onko nyt sitten näiden tässä kyseessä olevien aiheiden leviäminen jo pysähtynyt, ja onko yhteiskunnallinen keskustelu institutionalisoitunut olemassaolevaksi sementoituneeksi rintamajaoksi, siinäpä kysymys.



    VastaaPoista
  10. Hyvä blogi, kiitos siitä: meillä on näitä ideologisesti suuntatuneita vuorisaarnaajia muutenkin riittävästi.
    Jos politiikkamme johdossa istuu ministereitä, joiden ajatusmaailma on ehdollistunut hyveellisyysideologioihin ja toivekuviin yms, on tosiasioiden lukeminen virkistävää.
    Esimerkiksi maahanmuuttajien motiivien epäily ei ole rasismia, eikä ilmastonmuutos ole yksioikoisesti jumaluusopillinen käsite.
    Mutta, kääntyykö tämä valtiolaiva edes hitaasti? Eilen keskustelin erään akateemisesti sivistyneen rouvan kanssa. Opillisuudestaan huolimatta hän on paatunut Haaviston kannattaja. Perusteli asiaa ko. henkilön hyveellisillä tavoitteilla. Kysyin, onko 28:n opintoviikon ylioppilaalla oikeutta titulerata itseään korkammalle, kuin ylioppilaan status edellyttää. Tai onko entisten, dokumentoitujen tekojen ja sanomisien kiistäminen rehellistä ja hyveellistä: hän ei halunnut kuulla asiasta mitään. Aivan kuten monet muutkin: esim. Petteri Orpo, P. Arhinmäki, T. Tuppurainen etc. etc.....

    VastaaPoista
  11. Terhomatti Hämeenkorpi23. helmikuuta 2024 klo 10.21

    Kiitos, herra Professori ! Luen blogianne säännöllisesti, joka päivä!

    VastaaPoista
  12. Onnittelut ja kiitokset erinomaisesta blogista!

    VastaaPoista
  13. Kiitokset Professorille näitä blogeista. Inspiroivaa lukea selkeästi perusteltuja ajatuksia eri asioista ilman mitään vihervasemmistolaista intersektionaalista feminististä lappusilmäisyyttä. Nämä blogit pelastavat päiväni kun ensin on lukenut muista lähteistä (mm. yle, mtv, IL, IS) tuupattavaa tuubaa. Terveisin aikanaan lähes 30 v. PV:ssä ja lukuisissa kriha-tehtävissä palvellut pioneerimajuri evp.

    VastaaPoista
  14. Yle tänään

    Ruotsin poliisi: Yli 60 000 ihmisellä kytköksiä rikollisverkostoihin

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-212085

    Ruotsissa 62 000 ihmisellä on poliisin mukaan yhteyksiä rikollisiin verkostoihin. Aktiivisia jengirikollisia heistä on poliisin arvion mukaan 14 000, kertoo Ruotsin televisio.
    Poliisijohtaja Petra Lundh kertoi arvioista yhteisessä tiedotustilaisuudessa oikeusministeri Gunnar Strömmerin kanssa.

    Aiemmin poliisi on arvioinut, että jengirikollisuuteen olisi kytköksissä noin 30 000 ihmistä. Lundhin mukaan luku on kytköksiä on nyt tarkasteltu laajemmin.
    Jengirikollisista poliisi arvioi johtajiksi noin 2 000.

    Niistä 48 000, joilla arvioidaan olevan kytköksiä rikollisjengeihin, useimmat ovat tehneet rikoksia, pääosin huumerikoksia, Lundh sanoo.

    VastaaPoista
  15. Lopetin hesarin tilauksen 2015. Kun aamukahvin kera pitää jotain lukea, olen lukenut siitä lähtien Professorin ajatuksia. On erittäin suuri saavutus kirjoittaa yli vuosikymmenen ajan joka aamuksi lukijaa kiinnostavista aiheista uusia näkökulmia.

    Kun jonkin sortin blogisti olen itsekin, on ollut surullista huomata, ettei omat eikä muidenkaan blogistien parhaimmatkaan kirjoitukset saavuta päättäjiä. Siinä mielessä kirjoittaminen on ihan turhaa.

    Jotain pientä olen saanut aikaan. Vaalirahoituksen uusiminen (annoin pohjat YLElle), Suur-Savon Sähkön myynnin estäminen ulkomaille sekä Salon Vesi liikelaitoksen yhtiöittämisen estäminen.

    Se tässä on surullista, että niin monet saavat isoja rahoja siitä, että tuhoavat Suomea. Blogisti ei saa euroakaan mistään kun yrittää esittää, miten asiat ovat ja miten ne pitäisi korjata.

    VastaaPoista
  16. Hyvät professori ja Pauli, yrittäkää jaksaa !

    VastaaPoista
  17. Niin tämä kuin moni muukin ns. voiman pimeällä puolella kirjoittava on kuin se huutava ääni korvessa.
    Kiitos niistä huutavista äänistä. Kyllä ne aikaa myöten vielä jotain kautta kaikuvat myös sinne vallan kammareihin.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  18. Kiitokset teille kaikille mukavista sanoista. Ja Paulille erityisesti silmiä avaavista laskelmista, jotka hänen epäilyistään huolimatta vaikuttavat aivan varmasti myös poliittisiin päättäjiin.

    VastaaPoista
  19. Blogi siis sai alkunsa 23.2.2010. Tekee mieli spekuloida sillä, mikä saattoi olla vaikuttajana blogin aloittamiseen ja katsoa mitä bogin ilmestymisaikana on Suomelle tapahtunut. Ehkä tehdä pientä vertailua historiaankin.

    Pari vuotta ennen blogin aloitusta Suomi oli ollut historiansa huipulla. Talous oli vahva, kansantuote kasvoi jatkuvasti, julkista velkaa vähennettiin vauhdilla, vaihtotase oli vahvasti positiivinen. Sitten tuli vuoden 2008 lama, josta yritettiin selvitä kivuttomasti Keynesiläiseksi väitetyillä keinoilla, kasvattamalla julkisia menoja. Vuonna 2010 alkoi näkyä ensimmäisiä merkkejä siitä, että keino ei tepsikään eikä sitä pelastavaa nousukautta ole tulossa. Ei ainakaan Suomeen. Kataisen ja Urpilaisen puheet alkoivat tuoda mieleen näytelmän ”Huomenna hän tulee”, jossa istuttiin odottamassa Godota, joka muuttaisi kaiken hyväksi. Monet vaaran merkit olivat ilmassa. Alkoi näyttää siltä, että maa, joka oli osannut ponnistautua edellisistä takaiskuista uuteen nousuun, olikin kadottanut toipumis- ja uudistumiskykynsä.

    Mitä tämän blogin julkaisuaikana on tapahtunut Suomelle? Suomen talous on painunut kuralle. Alijäämä on ryöpsähtänyt valtavaksi, henkeä kohti laskettu bruttokansantuote ei ole kasvanut lainkaan, julkinen velka on kolminkertaistunut ja kasvaa vauhdilla, huipulla olleet koulun Pisa-tulokset ovat kääntyneet syöksyyn ja koulu on yleisemminkin kriisissä. Aikoinaan jokseenkin vähiin painunut katurikollisuus ja ryyppyporukoihin rajoittunut väkivaltarikollisuus ovat ryöpsähtäneet jyrkkään kasvuun. Terveydenhuolto on ajautunut kriisiin. Neuvottelukyky näyttää kokonaan kadonneen ja vastakkainasettelun aika, jonka silloin katsottiin jääneen taakse, on palannut pahempana kuin ehkä koskaan vaaran vuosien jälkeen.
    Blogin alkukappale päättyy huoleen tiedeyhteisön uskottavuudesta. Kun Ylen Politiikkaradiossa esiintyy tieteen nimissä kaksi antikapitalistista haihattelijaa väittivät, että 99 % ihmisistä kärsii kapitalismista. Lääkkeeksi arvon kirjailijat esittivät mm. viljelysmaan kollektivisointia ja rikkaiden verottamista köyhiksi osana jonkinlaista "lopullista ratkaisua". Eipä ihme, että luottamus siihen, mitä media tieteen nimissä levittää, on myöskin hyvää vauhtia romahtamassa.

    Historiasta tulee mieleen vertailu Rooman valtakunnan läntisen puoliskon loppuvaiheista. Mielikuva suurista kansainvaelluksista, jotka pyyhkäisivät se yli, on virheellinen. Oikeampi kuva on se, jossa valtakunnan läntisen puoliskon instituutiot rapautuivat, syntyvyys putosi alhaiseksi, talous rappeutui ja lopulta varsin kevyt tönäisy riitti siihen, että maahanmuuttajat ottivat hallinnon omiin käsiinsä ja muodostivat alueelle omat valtakuntansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika masentava lista, mutta kieltämättä tosiasioita kuvaava.

      Poista
    2. Meidän olisi hyvä muistaa miten on käynyt esim. Amerikan alkuperäiskansoille kun uudet tulijat valloittivat maat. Intiaanit on täysin syrjäytetty.
      Tässä mielessä ym. ennustus on täysin mahdollinen ellemme lopeta elintasopakolaisten vastaanottoa.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.