torstai 11. toukokuuta 2023

Kiina osoittaa Putinin Venäjälle paikan

Kiina on tunnetusti käyttänyt hyväkseen Venäjän eristämistä muusta maailmasta. Sen seurauksena maiden välinen kaupankäynti on kasvanut huomattavasti Ukrainan sodan aikana. 

Jotain maiden välisestä suhteesta kertoo se, että Kiinan osuus Venäjän kaikesta tuonnista oli viime vuoden lopulla jo noin 40 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli noin 25 prosenttia. Tämä kauppatavara pitää sisällään esimerkiksi koneita ja laitteita, autoja ja elektroniikkaa. 

Kiinan tuonti Venäjältä on kasvanut vielä vientiäkin enemmän. Mutta sen pääosa ei ole teollisuustuotteita vaan halpoja raaka-aineita kiinalaisen yhteiskunnan käyttövoimaksi. 

Lieneekö tämä kiinalaisten ylivoima maiden välisissä kauppasuhteissa syynä siihen, että maan luonnonvarojen ministeriö on maaliskuussa julkaissut uusia säännöksiä karttojen sisällöstä. Ne edellyttävät Venäjän 1800-luvulla valloittamien vanhojen kiinalaisten kaupunkien vanhojen nimien käyttämistä.

Siten Vladivostokia kutsutaan jälleen nimellä Haishenwai, kun taas Sahalinin saari nimetään uudelleen Kuyedaoksi. Näin idän nouseva suurvalta on voinut osoittaa paikan Putinin sotilaallisesti heikoksi osoittautuneelle ja taloudellisesti Kiinasta yhä riippuvaisemmalle entiselle supervallalle. 

Nähtäväksi jää, pyrkiikö Kiina jopa vanhojen alueidensa palauttamiseen siinä tapauksessa, että Venäjän epäonninen sotaretki Ukrainaan päättyisi sekasortoon tai jopa Venäjän hajoamiseen useiksi erillisiksi valtioiksi. Mielestäni tämä mahdollisuus näyttää päivä päivältä yhä todennäköisemmältä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

12 kommenttia:

  1. Näinhän siinä tulee käymään. Käytännössä Kiina on jo vuosikausia hallinnut kauppaa isossa osassa itäistä Venäjää. Pysyvän kiinalaisen väestön osuus ei ole järin suuri, mutta siinä on huomattavaa kausivaihtelua. Ja osa alueistahan on ollut Venäjän vain noin 150 vuotta; kyllä kiinalaiset muistavat kenelle alueet oikeasti kuuluvat.

    VastaaPoista
  2. Puola vaihtoi jo Kaliningradin nimen tiistaina. Ei kelvannut enää Königsberg. Jatkossa kaupunkia kutsutaan nimellä Krolewiec, jolla se tunnettiin Puolan kuningaskunnan aikana 1400–1500-luvuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä puhu paskaa. Puola ei vaihtanut Köningsbergiä Krolewieciksi vaan Kaliningradin Krolewieciksi. Kaliningrad tulee neuvostojohtaja Kalininista joka ei koskaan edes käynyt koko kaupungissa. Krolewieck ja Köningsberg olivat saman kaupungin samanaikaisia nimiä, toinen puolaksi ja toinen saksaksi. Aivan kuten Helsinki on samaan eikaan Helsinfors ja Helsinki ja Vantaa Vanda ja Vantaa. Köningsbergillä ja Krolewieckillä ei koskaan sitä ennen ole ollut venäjänkielistä nimeä ennenkuin ryssät sen vallattuaan ja itseensä liittäessään nimesivät sen Kaliningradiksi toisen maailmansodan jälkeen.

      Poista
  3. Tuhka alkaa epäillä että Kiina voi olla Venäjää huonommassa kunnossa. Demografinen romahdus voi iskeä kovaan jo tällä vuosikymmenellä ja ehkä kaataa kommunistisen puolueen. Tosin se voi yrittää pysyä vallassa aloittamalla sodan vaikka se häviäisi siitä voisi saada hyvän tarinan.

    https://www.youtube.com/watch?v=DXtScb_IZdg&t=1771s

    VastaaPoista
  4. Kiinalaiset yrittävät ensin saarivaltio Taiwanin valtaamista. Jos se onnistuu, sitten lohkaistaan Siperiasta rannikkokaistale.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ei onnistu, ja siksi Kiina ei sitä yritä, uhoaa vaan.
      Siperia putoaa sen sijaan kiinalaisten kämmenelle, jahka vain odottavat.
      Odotellessaan kolonisoivat Siperiaa.

      Poista
    2. On niillä tavoitteena liittää Taiwan Kiinan ”kansantasavaltaan” ennen v. 2049, jolloin Kiinassa juhlitaan kommunistivallan 100-vuotisjuhlia.

      Poista
    3. Joo, ja Imperialistisella Roistovaltio Ryssällä oli tavoite vallata Kiova kolmessa vuorokaudessa ja koko Ukraina suunnilleen viikossa.
      Ei tullut tavoite lähellekään täytettyä.

      Taiwan on Lännelle niin arvokas, ettei Kiinan sallia lähteä ryntäilyihin sillä suunnalla.
      Eikä Kiinalla ole mitään halua tuhota etenevää taloudellista siperian ja Afrikan valloitustaan.

      Ei siellä olla typeriä kuten Ryssässä.

      Poista
  5. Kiinan johto on onneksi vielä rauhan kannalla. Mutta tosiaan yhden "puolueen" valtio on arvaamaton.

    VastaaPoista
  6. Olisko ollut Washington Postin kommenttipalstalla muutama viikko sitten että Venäjästä on tulossa tyrannien bensa-asema.

    VastaaPoista
  7. Voidaanko puhua entisestä supervallasta, koska se ei ilmeisesti sellainen ollutkaan? Ehkä 'valesupervalta'?

    VastaaPoista
  8. 6. päivän englantilainen kirjoitus oli hyvä mutta harmi, ettei niin tapahdu ennekuin venäjälläkin aletaan puhumaan totta ja neuvostoliittolaisia saada läpi euroopan hallinnoista pois...

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.