keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Perussuomalaiset ja Kokoomus linjasivat arvonsa

Eilinen päivä oli sikäli mielenkiintoinen, että suuret oppositiopuolueet Perussuomalaiset ja Kokoomus esittivät vaihtoehtobudjettinsa. Niistä Perussuomalaiset karsisi valtion menoja yli miljardilla eurolla - suurin osa liittyen maahanmuuton ja kehitysavun kuluihin, mutta myös esimerkiksi Ylen ja Sitran rahoitusta pienennettäisiin.

Kokoomus pani vielä paremmaksi ja esitti peräti kahden miljardin leikkauksia valtion kuluihin, lähinnä leikkaamalla sosiaaliturvasta ja yritystuista. Samalla puolue vähentäisi ansiotuloverotusta, mutta kiristäisi tupakan ja alkoholin verotusta. Perussuomalaiset puolestaan ilmoitti poliittiselle puolueelle ainutkertaisesti, ettei lisäisi valtion kuluja lainkaan.

Nämä linjaukset ovat sikäli mielenkiintoisia, että ne kuvasivat puolueiden ajatusmaailmaa ja arvoja varsin mielenkiintoisella tavalla. Perussuomalaisilla lähtökohtana näytti olevan suomalaisiin kohdistumattoman lahjarahan minimointi, kun taas kokoomuslaiset pyrkivät ohentamaan valtion kulutusta kotimaassa - ja siirtämään verotusta progressiivisesta tuloverotuksesta kohti kaikkia ihmisiä samalla tavalla kirpaisevia haittaveroja, joista voi kuitenkin välttyä kulutustaan muuttamalla.

Nämä linjaukset vastasivat myös kysymykseen, jonka esitin melkein tasan kuukausi sitten. Kirjoitin tuolloin, että "nähtäväksi... jää, millä tavalla oppositiopuolueemme osoittavat hallitusta suuremman halunsa julkisen sektorin tehtävien priorisoimiseen ja valtiontalouden tasapainottamiseen. Tähän niille tarjoutuu oiva tilaisuus, kun ne julkistavat parhaillaan tekeillä olevat varjobudjettinsa vuodelle 2023".

Seuraavaksi asiaan palataan varsinaisesti keväisten vaalien jälkitunnelmissa, kun kansan parissa suurimman kannatuksen saaneen puolueen puheenjohtaja ryhtyy kokoamaan hallitusta. Mikäli hän tulee Kokoomuksesta tai Perussuomalaisista, tulee jommankumman nyt esittämä varjobudjetti toimimaan pohjana tulevan hallituksen talouspoliittisille linjauksille. Ja siksi nyt nähdyt linjaukset ovat poikkeuksellisen merkittäviä.

13 kommenttia:

  1. Se nähdään sitten vaalien jälkeen, mutta perinteisesti Suomessa ei vaaleilla ole juurikaan mitään tekemistä sen kanssa millainen hallitus niiden jälkeen muodostetaan. Ne hallitusneuvottelut ovat jo menossa kabineteissa ihan täysillä...

    Harald

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteys on toki osin hatara, koska hallitukset koostuvat useasta eri puolueesta. Siitä huolimatta äänestäminen on tärkeää, koska puolueiden neuvotteluasemat määräytyvät sitä kautta.

      Poista
    2. Mikä yhteys on EU:n ennallistamisasetuksen ja vihreitten uuden luonnonsuojelulain välillä? Tuleeko 'tårta på tårta' ?

      Poista
  2. Mikäli arvo-Orpo pääsee hallitusta muodostamaan, on ensimmäisenä mukana vihreät, jotka vetävät vasemmistoliiton mukaan. Sossut vielä ja kas: mikään ei muutu.

    VastaaPoista
  3. Kokoomuksen tarinoihin on vaikea uskoa. Etenkin jos se haluaa sinipunaa. Silloin saadaan unohtaa kaikki menoleikkaukset kenties yritystukia lukuunottamatta. Jostain syystä yksikään puolue ei näe, että Venäjä-tyylisellä valtiorahoitteiselle ns. kansalaisjärjestösektorille pitäisi tehdä mitään. Jos kansalaisjärjestöjen valtiorahoitus lopetettaisiin ja ne joutuisivat keräämään rahansa muista lähteistä kuten oikeiden kansalaisjärjestöjen kuuluukin, vapautuisi näppituntumalla tuhansia hyvin koulutettuja ihmisiä työmarkkinoille. Eivät ehkä kaikkein tuottavimpia, kun ovat ns. kansalaisjärjestötoimintaan hakeutuneet, mutta silti koulutettuja. Ja jos esimerkiksi 8 miljoonan rahoitus saamelaiskäräjille lopetettaisiin niin saamelaisten riidatkin loppuisivat välittömästi.

    VastaaPoista
  4. Puhemiesneuvosto päätti, että keskiviikkona 30.11.2022 klo 14 pidettävässä täysistunnossa käydään keskustelu
    kristillisdemokraattisen, perussuomalaisen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista.

    Keskustelut siis tänään ja myös Yle Areena klo 14.

    https://www.eduskunta.fi/FI/valtiopaivaasiat/Sivut/keskustelualoitteet.aspx

    VastaaPoista
  5. Sarjassamme maailmankaikkeuden hyödyttömimpiä "keskusteluita". Toiset puhuu, toiset eivät kuuntele ja sen minkä kuuntelevat käsittävät tahallaan väärin, ja sitten vastaavat täysin asian vierestä tai eivät ollenkaan siihen mistä puhutaan eli puhuvat vain puuta heinää. Surkeita näytelmiä. Todistavat vain että politiikka on typerä ö-luokan näytelmä.

    Harald

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään vaaleissahan voit äänestää eduskuntaan paremman ehdokkaan.
      Ruotsin syksyn vaalit olivat hyvä esimerkki, että äänestämällä voi vaikuttaa kunhan äänestää oikein.

      Poista
    2. Meinaatko että jos minä aanestän sinne persun, jonka kyllä teen, saa Orpon, Mariinin, Hutisalon etc. kuuntelemaan muita ja vastaamaan asiallisesti siihen mitä on kysytty? mikähän logiikka sinulla on tuon käsityksesi takana?

      Harald

      Poista
  6. Maahan tunkeutuneiden luku- ja kirjoitustaidottomien kouluttaminen maksaa maltaita. Ratkaisu ongelmaan on, ettei oteta näitä maahan oikeita sotapalolaisia lukuun ottamatta. Uuskielellä näillä yli-ikäisillä "nuorilla" on "rikkonaisen koulutustaustan aiheuttamia haasteita", selkokielellä eivät ole päivääkään kuluttaneet koulunpenkkiä lähtömaissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liike Nyt vetää vieläkin paremmaksi nuo leikkaukset. Tässähän alkaa jo uuden hallituksen pohja näkyä. Kristilliset vielä tulevat varmaan samoilla teemoilla.

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a7c9e860-8618-4dcb-958d-7db9fc71ea5b

      Poista
    2. Uskoakseni näissä on se ero, että todellisuudessa Kokooomus leikkaisi vähemmän mitä ilmoittaa, ja Perussuomalaiset taas ENEMMÄN mitä ilmoittavat.

      Virheät taas antaisivat jonkin "väliaikaisen" työnhakuoleskeluluvan jokaiselle turhapaikanhakijalle, vaikka miljoonia

      Ja jotka sitten tietysti jäisivät loppuelämäkseen suomeen loisimaan

      Poista
    3. Suomen kielessä on loistava verbi: "oirehtia". ÄO ~80 partalapset "oirehtivat". Mikään tuntemani muu kieli ei pysty tähän, vaikka sanakirja muodolisesti jotain antaisikin.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.