lauantai 9. huhtikuuta 2022

Löytyikö lopulta esikuva somaleille sekä roolimalli irakilaisille ja afgaaneille?

Kirjoitin tavalliseen tapaan tänä aamuna ajatukseni tähän blogiin. En kuitenkaan malta olla kirjoittamatta toistakin merkintää, sillä luin Helsingin sanomista somalitaustaisen Fadumo Alin perustaneen hoitohenkilökuntaa välittävän menestyvän yrityksen, jonka rekrytoinnissa ei katsota hakijan taustaa vaan pelkästään tämän osaamista - siis aivan oikein. 

Kyse on yrityksestä, joka välittää hoitoalan työntekijöitä sellaisia tarvitseville ja yritykseen palkatut 2 500 työntekijää ovat tavallisessa työsuhteessa. Eihän tällainen bisnes tietenkään sinänsä luo uusia työpaikkoja, mutta joka tapauksessa sujuvoittaa pätkätyöläisiä tarvitsevien antajan ja sellaisia hakevien välistä suhdetta. Niinpä Fadumo on valittu vuoden yrittäjäksi Espoossa.

Tämä oli kutakuinkin ensimmäinen silmiini tullut kiistattomasti erittäin hyvä uutinen somalirintamalta sen jälkeen, kun he saapuivat Suomeen yli 30 vuotta sitten. Tapauksen arvoa nostaa vielä se, että kyseessä oli yleensä kovasti perinteiseen asemaan alistetun ihmisryhmän jäsen eli somalinainen. 

Tosin hänkin on neljän lapsen yksinhuoltaja, mutta en löytänyt nopealla haulla tietoa siitä, onko tässä kyse Fadumon asemasta somaleille tyypillisenä kakkosvaimona vai jostain muusta. Eikä tämä totta puhuakseni ole tässä yhteydessä mitenkään oleellistakaan.

Sen sijaan on syytä olla tyytyväinen siitä, että somaleille ja erityisesti somalinaisille on saatu Suomeen esikuva, josta he voivat ottaa mallia. Jääkäämme siis seuraamaan, jääkö Ali yksinäiseksi yrittäjäksi vertaistensa joukossa vai saako hän somaleiden parissa runsaasti seuraajia. Siis sellaisia, jotka perustavat yhä uusia menestyviä yrityksiä elättääkseen itsensä ja työllistääkseen nykyisin heikosti itse elantonsa ansaitsevia maanmiehiään. 

Jos näin käy, olen varma, että somaleiden asema suomalaisessa yhteiskunnassa ja etenkin kantaväestön silmissä kohenee merkittävästi. Ja samalla erilaisten etnisten ryhmien välinen polarisaatio vähenee askeleen verran.

Seuraavaksi onkin jäätävä odottamaan, missä vaiheessa myös irakilaiset, afgaanit ja muut vuoden 2015 aikana ja jälkeen maahamme saapuneet ihmiset seuraavat Fadumon jalanjälkiä. Eli löytyykö näistäkin kansanryhmistä sellaisia, vai osoittautuvatko heistä kaikki - niin naiset kuin miehetkin - tässä kirjoituksessa puheena ollutta somalinaista kehnommiksi? 

Lopuksi varoituksen sana. Nils-Aslak Näkkäläjärvi nimittäin muistutti eilisessä kirjoituksessaan maahanmuuttajavetoisten yritysten ongelmista, joihin on sisältynyt kaikenlaista avustuspetoksista ihmiskauppaan. Mitään tällaista en kuitenkaan ole nähnyt liitetyn Fadumo Alin yritykseen, enkä todellakaan toivo sellaista löytyvänkään.

8 kommenttia:

  1. Oisko toi 2500 työntekijää kuitenkin mainospuhetta kirjoilla olevista tai jostain tietonsa antaneista kun on kuitenkin vuokrausfirma ja liikevaihto vajaa puoli miljoontaa itse firmassa työskentelee 5 ihmistä ja tuskin 2500 vuokratyöntekijää pyörittää nekään. Liikevaihdosta voi laskea työvuodet karkeasti ja montako ovat vuokranneet..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota pitäisi oikeastaan kysyä HS:n toimitukselta.

      Poista
  2. Minun silmissä ei ikinä ole somalit mitään muuta kun rikollisia ja loisia.
    Noista yhdenkään ei pitäsi olla Suomessa.

    VastaaPoista
  3. Näissä on vähän hyvänmieh/len lisää. On yhdentekevää löytyykö jostain yksi somaliksi identifioituva, joka tekee tuottavaa työtä. Olennaista on, miten koko etninen ryhmä on sopeutunut ja mikä sen eetos on yhteiskunnassa. Meillä on ollut somaleja 30 vuotta Suomessa. Monessako somalien pitämässä ravintolassa tai kahvilassa suomalaiset ovat käyneet? Minkälaisiin erityisen hienoihin somalialaisen kulttuurin rientoihin olette osallistuneet ja sukuelinten silpomista ei lasketa mukaan. Vihapuheryhmä RASMUS intoili, kun somaleja valittiin kunnanvaltuustoihin ja eduskuntaankin. Nämähän ovat paikkoja, joissa jaetaan muiden ansaitsemia rahoja. Yhtään intoilua en ole havainnut sillä ulottuvuudella, että somalit olisivat tehneet jotain tuottavaa.

    VastaaPoista
  4. Jos totta niin ok.
    Katsellaanpa nyt kuitenkin muutama vuosi tuleeko vastaan veropetoksia ja muuta pikku jäynää kuten aikaisemmin näiden moniosaajien yrityksissä.
    Valuuko rahaa suoraan al-shabaabille vai muille klaanipäälliköille?
    Toivottavasti on totta mutta en usko siihen.
    Mitä enemmän näitä on hehkuteltu niin sen useammin näistä on paljastunut mätää.

    VastaaPoista
  5. Jäi toteamatta se selviö, että veronmaksajien rahoilla tuossakin pelataan. Siis ei sinänsä mitään uutta.
    Vähän dunkkaa tuo yritys.

    VastaaPoista
  6. Näillä posteripersoonilla on aika huono tuo todettu menestys. En muista yhtäkään, jota ei olisi sittemmin kiivaasti koitettu unohtaa.

    https://www.youtube.com/watch?v=Nool3b9nIKs

    VastaaPoista
  7. Hoiwa Oy:n liikevaihto oli ensimmäisellä tilikaudella 462.000 euroa ja toisella vuoden 2021 tilikaudella noin 4.200.000 euroa. Molempien tilikausien yhteenlaskettu liikevaihto oli siis vajaat viisi miljonaa. Tällä rahalla on työllistetty 2500 ihmistä. Henkeä kohti liikevaihtoa oli työllistettyä kohden keskimäärin 2000 euroa.

    Lukujen perusteella tässä on jotain hämärää. Mahdollisesti Hesarin juttu on tarkoituksella kirjoitettu siten, että jotain on jäänyt kertomatta. Toimittajalla on ollut ketunhäntä kainalossa.

    Kyseessä voi olla tapa kertoa asiat siten, että lukijoiden pitäisi ymmärtää jutun olevan harhaanjohtamista. Julkaistaan siis niin paksua pajunköyttä, että lukijankin pitäisi se huomata.

    Tällaisen toimituspolitiikan etuna on, että toimittaja saa pitää työpaikkansa eli tulonsa. Johtoporras ei ole huomaavinaan juonta. Korkeammalla olevat päättäjät ovat tyytyväisiä. Kaikki ovat uskovinaan, jotteivät keikuttaisi venettä. Jopa lukijoista osa näyttelee uskovansa.

    Näin päädytään yhteiskuntaan, jossa kaikki valehtelevat ja tietävät toistensa valehtelevan, mutta kaikki ovat uskovinaan valheita.

    Anonyymi

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.