torstai 24. maaliskuuta 2022

Vladimir Putin ja kulttuurin synty

Sillä aikaa kun läntinen maailma on omaksunut demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen ja ihmisten yhä kasvavan vapauden elää oman tahtonsa mukaan, on Venäjä kerta toisensa jälkeen epäonnistunut tämän kulttuurin omaksumisessa. Demokratian sijaanhan siellä hallitsee näennäisdemokraattisia kulisseja hyödyntävä Vladimir Putin lähes yksinvaltiaan elein.

Heikosti sujuneen Ukrainan sodan seurauksena Putin pyrkii eristämään alamaisensa myös länsimaiselta tiedonvälitykseltä ja samalla globaalilta kulttuurilta estämällä heiltä internetin ja monien sosiaalisen median alustojen käytön. Tämä on tietenkin venäläisten - ja koko maailmankin - kannalta ikävää, mutta tämän blogin kannalta mielenkiintoista, koska hänen pyrkimyksensä toivat mieleeni jokin aika sitten lukemani tutkimusraportin

Siinä oli tutkittu tulenkäytön alkamisen historiaa ja todettu sen alkaneen noin 400 000 vuotta sitten kutakuinkin samaan aikaan ympäri maailmaa. Toisin sanoen, tulta ei mitä todennäköisimmin kesytetty muista riippumattomasti eri ihmisyhteisöjen parissa, vaan sen jälkeen kun joku keksi sen, siirtyi taito naapuriheimoille, jotka omivat tulen käytön sen jo taitavilta ryhmiltä. Toisin sanoen ihmisille tyypillinen kulttuurien leviäminen alkoi viimeistään tällöin. 

Samaan tapaan oli levinnyt myös Levalois-teknologiaksi kutsuttu kivityökalujen valmistustapa noin 100 000 vuotta myöhemmin. Sen sijaan sitä vanhemman Acheulian teknologiaan kuuluvien kivityökalujen ilmaantuminen antropologiseen aineistoon kesti satoja miljoonia vuosia - eikä siten todennäköisesti levinnyt ihmisryhmien välillä tietojen ja tapojen vaihtamisen kautta. 

Toisin sanoen Acheulian työkalujen syntyessä kulttuurievoluutio ei vielä hallinnut maailman kehitystä, vaan alkoi ohjata ihmisten elämää noin 400 000 vuotta sitten. Ja on sen seurauksena johtanut yhä kiihtyvään kulttuurievoluutioon, joka on mullistanut niin ihmisten kuin muunkin eliökunnan elämän maapallolla. 

Ja nyt suuruudenhullu Putin siis kuvittelee voivansa pysäyttää tämän satojen tuhansien vuosien kehityksen omassa valtakunnassaan. Siis valtakunnassa, joka on hänen sotilaallisen virhearvionsa takia parhaillaan syöksymässä taloudelliseen kaaokseen ja sen myötä lamaan, joka varmemmin kuin mikään muu tulee nostamaan omaisuutensa menettäneet ihmiset häntä vastaan ja ennemmin tai myöhemmin kaatamaan hänen hallintonsa. 

Itse asiassa tämän tuhon merkit ovat jo nähtävissä. Onhan Venäjän keskuspankin johtaja osoittanut halunsa jättää uppoavan laivan ja maan aiempien talousuudistusten arkkitehti on jo lähtenyt maasta

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

18 kommenttia:

  1. Suurimman osan venäläisistä Putinin suurin synti ei oke sodan aloittaminen vaan siinä epäonnistuminen ja Äiti-Venäjän häpäisy. Jos Venäjän armeija olisi menestynyt ja saavuttanut tavoitteensa Putinia juhlittaisiin nyt Venäjän suuruuden palauttajana Pietari Suuren veroisena sankarina. Seuraavaa Putinia odotellessa olisi syytä miettiä mikä on Suomelle paras vaihtoehto ja myös toimia sen mukaan. Ei Venäjältä putinit lopu,,,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä analyysi sulta!

      Poista
    2. Jos ryssä ei sotaa olisi aloittanut, kaikki olisi nyt hyvin.
      Tuon tajuaa jo 5 vuotias lapsikin.

      Poista
  2. Olisiko 400 miljoonaa vuotta kuitenkin liian kauan aikaa sitten? Tuolloin oli vielä dinosauruksia. Olisiko oikea luku lähempänä 400000?

    Sähköinssi

    VastaaPoista
  3. Taitaa koko sota olla osa suurta teatteria, jolla pohjustetaan wef:in suurta resettiä.
    Pian tulee se ennusteltu suuri kyberhyökkäys, joka pimentää netin, ja siitä se tuho alkaa.

    VastaaPoista
  4. 400 miljoonaa vuotta sitten oli siluurikausi. Silloin ainoat selkärankaiset olivat kalat. Ainoat maakasvit olivat itiökasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Aamukiireessä tulee helposti sählättyä. Teksti on nyt korjattu.

      Poista
    2. Mulla on ikävä Takkiraudan nasevia kirjoituksia.

      Poista
  5. Suomi ei ole demokratia. Kaikkein tärkeimmässä eli rodullisen ja kultturisen ylläpidon hoitamisessa on törkeästi toimittu demokratian vastaisesti.

    joissain kyselyissä jopa 90 prosenttia ihmisistä on vastustanut Suomen tuhoamista ottamalla tänne jotain 99 prosenttisesti kaikessa valehtelevia vaarallisia ja kalliita pikipää äijiä. Tuolos: on silti vängällä otettu eikä Lautakasan mukaan sihen voi äänestämällä vaikuttaa.

    Kuukkerit eivät kaiketi koskaan edenneet edes kivikaudelle, eli ei tainnut olla keihäissä kivikärkiä, eikä ne edes keksineet jousipyssyä tai edes pystyneet kopioimaan sitä. Alhainen älykkyys. Mun mielestä ne ei edes kuulu varsinaiseen ihmiskuntaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut kulttuuriset seikat edesauttavat edistystä ja kehitystä, toiset eivät. Ei Euroopassa ennen valistusta kovin suuria kehitysaskelia otettu, vaan ihmiselämän pituisella ajanjaksolla kaikki näytti samalta elämän alussa ja lopussa. Se mikä kuitenkin tehtiin hyvin oli älykkyyden säilyttäminen niin, että kun tuli mahdollisuus kehitykseen siihen pystyttiin. Joissain kulttuureissa on sitten panostettu älykkyyden laskemiseen esimerkiksi suosimalla serkusavioliittoja ja sukurutsaa. Sitä väkeä on kyllä järkevä välttää.

      Poista
    2. Miten niin ei muka äänestämällä voi vaikuttaa?
      Suomen kansa on äänestämällä saanut tämän aikaan:

      viideosa on äänestänyt tämän kaiken puolesta suoraan ja kolme viideosaa peesaa tätä viidennestä.

      Nykymenoa vastustava viidennes on auttamatta vähemmistössä, eikä asiaa vähääkään auta että moni jää vaalipäivänä kotiin ygnygnyttämään ettei äänestä, kun sillä ei voi tehdä mitään.

      Saman aikaan Suomen kansakunnan ja valtakunnan tuhoajat äänestävät tuhon puolesta ja sitä saadaan.

      Niin että katsokaa peiliin vaan, gallupeissa kitisijät jotka jätätte äänestämättä!
      Tämä on teidän syytänne!!

      Poista
    3. Nykytilanne johtuu siitä, että Rinne lupasi kaikille hallitusneuvotteluissa olleille puolueille kuun taivaalta, ja kepu pettää aina (myös porvariäänestäjänsä) ja Rkp myy vaikka äitinsä hallituspaikasta.

      Poista
    4. Kuten Qroquius Kad totesi, suomalainen demokratia on toiminut oikein hyvin, eli maahanmuuttopolitiikkamme vastaa äänestäjien valintoja. Edustuksellisen demokratian huono puoli on vain siinä, että yksittäisiin asioihin ei voi vaikuttaa suoraan, vaan ainoastaan edustajan kautta (tähän auttaisi suora demokratia sitovine kansanäänestyksineen). Lisäksi äänestämättä jättäminen tarkoittaa valtuutuksen antamista niille, jotka ovat poliittisesti eri linjalla oman näkemyksen kanssa.

      Poista
    5. noh..suurin osa äänestäjistä onkin suht imbesillejä täh? eivät ymmärrä omaa parastansa. tai kansan parasta vähänkään pidemmällä tähtäimellä. Kakka voi kuitenkin tulla tuulettimen nopeammin kuin luulivatkaan.

      ei ne äänestäjät muissakaan kansoissa sen fiksumpia ole, vielläkin tyhmempiä. kokonaisuuksia ei ymmärretä. pitäisi vain äänestyttää kansanäänestyksiä joistain asioista kyllä/ ei periaattella. senkin äänestyksen suvakkimediat parhaansa mukaan yrittävät venäjän tapaan manipuloida

      keskinkertaisten tyrannia, mutta pitääkö maa silti tai sen takia ajaa jyrkänteeltä alas?

      Poista
  6. Korjattavaa olisi toki muussakin kuin satojen miljoonien ja satojen tuhansien vuosien evoluutiohistoriassa.

    Tuollaisten aikaperspektiivien ongelmat ihmislajia koskien tiivistyvät kysymykseen siitä, mikä on yleisinhimillistä lajityypillistä kehitystä, mikä taas eri yhteisöille ominaista kulttuurikognitiivista kehitystä. Näiden välillä on selvittämättömiä siltoja.

    Esimerkiksi kirjoitustaito on syntynyt monessa paikassa suunnilleen yhtä aikaa -- ja toisaalta on yhä kulttuureja joissa sellaista ei ole edes syntyäkseen.

    Kiintoisimmat pohdiskelut keskittyvät keskeisten aistiemme keskinäiseen työnjakoon. Ei vain kuun kierto ole tehnyt meistä ihmisistä erilaisia -- miehiä ja naisia -- vaan myös vuorokausivaihtelu on istuttanut meihin korvan herkistymisen yön pimeydessä ja retoriikkaan olemuksellisesti kuuluvat "pyhyyden" tunnot sekä toisaalta päivänvalossa ja silmän visuaalisilla kyvyillä operoivat todellisuuden hallinnan mahdollisuudet.

    Sosiologian isä Durkheim on näihin kysymyksiin hyvä johdattaa, ja esimerkiksi Marshall McLuhan on nerokkaalla tavalla kartoittanut sitä mitä nuo arkaaiset mielenmekanismit nykyihmiselle merkitsevät.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessako paikassa kirjoitustaito on keksitty täysin itsenäisesti?
      Ainakin Jared Diamondin mukaan varmoja tapauksia on vain kaksi: sumerit Kaksoisvirranmaassa jo noin 3500 eKr, sekä mayat Meksikossa noin 500 eKr. Eivät siis nekään suunnilleen yhtä aikaa. Mutta ilmeistä on, että mayat eivät saaneet kirjoitukseensa mitään vaikutteita Atlantin tältä puolelta vaan keksivät sen täysin omintakeisesti.
      Epävarmoja tapauksia ovat Diamondin mukaan lisäksi ainakin Egypti, Kiina ja jopa Pääsiäissaari. Egyptissä kirjoitus tuli käyttöön muutamia vuosisatoja myöhemmin kuin Sumerissa, mutta kun maiden välillä varmastikin oli kauppasuhteita, on todennäköistä, että egyptiläiset olivat tietoisia sumerilaisten kirjoitusjärjestelmän olemassaolosta jo ennen kuin itse kehittivät omansa. He siis saivat Sumerista itse kirjoituksen idean ja joitakin perusperiaatteita mutta muotoilivat kirjoitusmerkkinsä itse niistä täysin poikkeaviksi. Ja samoin oli mahdollisesti kiinalaistenkin laita.
      Kaikkien myöhempien kirjoitusjärjestelmien syntyyn jokin näistä varhaisimmista sen sijaan on vaikuttanut ainakin epäsuorasti, vaikka kirjoitusmerkit suuresti poikkaisivatkin vanhemmista esikuvista. Ja onhan monia tapauksia, joissa yhden kielen kirjoitusjärjestelmä on lähes sellaisenaan otettu käyttöön toisissakin kielissä. Kirjoitetaanhan suomeakin latinalaisilla kirjaimilla, kuten useita satoja muitakin kieliä eri puolilla maailmaa.

      Poista
  7. Hyvinhän se onnistuu Pohjois-koreassakin. Venäjän kansa on valtion vietävissä muutenkin, väitetysti siellä vain 30% osaa englantia tai muuta kieltä jonkinasteisesti.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.