torstai 3. maaliskuuta 2022

Ajatus talvisodan ihmeestä ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Olemme viime päivät joutuneet seuraamaan Venäjän aggressiivista hyökkäystä Ukrainaan. Ja samalla iloinneet siitä lujuudesta, jolla Ukraina on pannut hanttiin ylivoimaiselle viholliselleen. 

Itselleni Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat nostaneet mieleen sen, kuinka käsittämätön oli talvisodan ihme. Siinä missä Ukrainan vastarinta perustuu vuodesta 2014 alkaneeseen varustautumiseen ja 40 miljoonaiseen väestöön, joutui Suomi vuonna 1939 turvautumaan malliin Cajander eikä väestöäkään ollut kuin 3,6 miljoonaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt noin viikon ja tänään vahvistettiin sen joukkojen valloittaneen ensimmäisen merkittävän eli 300 000 asukkaan Hersonin kaupungin. Talvisodan sadan päivän aikana Suomi ei puolestaan menettänyt yhtään merkittävää kaupunkiaan, vaikka Viipurin osalta se olikin lähellä

Tällä kirjoituksellani en tahdo väheksyä Ukrainan sankarillista puolustautumista, vaan pikemminkin herättää teidät, arvoisat lukijani, huomaamaan oman talvisotamme historiallisen ainutlaatuisuuden. 

Samalla toivon, että ukrainalaiset jaksavat edelleen vastustaa itäisen naapurinsa maahantunkeutumista ja demokraattisen maailman tuki heille kasvaa sellaisiin mittoihin, että he pystyvät pysäyttämään näiden etenemisen ja samalla venäläisten tappiot aiheuttavat Moskovassa ja Pietarissa riittävän suuren paineen Putinin hallinnolle, jotta se taipuu lopettamaan sotatoimensa.

Tässäkin asiassa voisi hakea mallia talvisodasta, jonka päättymiseen vaikuttivat sekä suomalaisten monin verroin odotettua suurempi vastarinta että länsivaltojen uhkaus sotilaallisen avun antamisesta Suomelle. Valitettavasti jälkimmäinen uhkaus ei Ukrainan suhteen tunnu todennäköiseltä, koska Venäjän ydinaseen pelko näyttää olevan liian suuri, minkä tiedon USA:n presidentti toimitti venäläisille jo etukäteen - mikä lienee oleellisesti helpottanut Putinin hyökkäyspäätöksen tekemistä. 

Niinpä lienee varsin todennäköistä, että Venäjä valtaa jo lähipäivinä Ukrainan pääkaupungin Kiovan sekä muut maan itä- ja keskiosan merkittävimmät kaupungit sekä istuttaa ukrainalaisille samankaltaisen nukkehallituksen, joka jo hallitsee Valko-Venäjää. Sen tapahduttua länsimaat voivatkin siirtyä aktiivisesti unohtamaan omat virheensä sekä pohtimaan inhorealistisesti, miten ne voisivat luopua Venäjään kohdistuvista pakotteistaan, jotka häiritsevät maailmanlaajuista bisnestä ikävällä tavalla. 

Suomen kannalta merkittävin lopputulos sodasta tullee olemaan maamme liittyminen turvallisuutemme varmistavaan läntiseen puolustusliittoon. Tähän meitä on kehottanut mm. 2000-luvun alussa Putinin vihan kohteeksi joutunut venäläinen Mihail Hodorkovski, joka elää nykyisin maanpaossa. 

25 kommenttia:

  1. Olihan tuo Bidenin lausunto aivan käsittämättömän typerä, kuin lupa sotaan venäläisille. Johtuuko dementiasta, mene tiedä.

    VastaaPoista
  2. Talvisodan selviytumistarinaan tuo oleellisen lisän tieto siitä, että muutama vuosi ennen sotaa Stalin tapatti suuren osan kaikkein parhaasta sotapäällystöstään kaikista kerroksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, mutta ei venäläisten toiminta Ukrainassakaan ole kiitettävää eikä edes tyydyttävää - ainakin mikäli uutisiin on luottamista.

      Poista
  3. Nykyinen hallitus ei pysty tekemään päätöstä NAToon liittymisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten niin?
      Minun nähdäkseni se on tehnyt selvän päätöksen, että NATOon ei liitytä.

      Itseään pääministeriksi kutusuva biletyttö Manna Sariini sanoi sen aivan suoraan:
      Suomihan ei NATOon liity hänen vahtivuorollaan!

      Tohvelisankaripresidentti mutisee muka salaviisaan oloisena niitä näitä, mutta mutinan seasta kuuluu selvästi ettemme saa suututtaa Neuvostolii...korjaan, Venäjää millään lännettymisillä.

      Aivan selvä päätös, jossa EI-äänet voittavat.

      Poista
    2. Riittää, että eduskunta tekee sen.

      Poista
  4. Lännen pitäisi YK:n mandaatilla luututa Putinin joukot pois ja luottaa siihen, että joku tekotsaarin lähipiiristä estää ydinaseen käytön. Varmasti sieltä löytyy joku klikki, joka ei salli lastensa ja näiden jälkeläisten murhaamista yhden suuruuden hullun haavelijan takia. Miksei Venäjää ole muuten vieläkään potkittu YK:sta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. YK:sta erottaminen vastaisi Venäjän erottamista Kansainliitosta talvisodan takia.

      Poista
  5. Putinin jälkeinen aikakin tulee. Toivottavasti pian. Tavalliset venäläiset kärsivät pakotteista. Putinin jääkaapista ei kaviaari lopu. Iltapäivälehtiä kun lukee, niin venäläisten lynkkausmieliala on valloillaan suomessa. Enää soihdut ja heinähangot puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan tärkeää, että ymmärretään tavallisen venäläisen ja Putinin olevan eri asia, eikä ensimmäinen ole vastuussa jälkimmäisen toimista. Toisaalta tavallisen ihmisen elämän tekeminen hankalaksi on pakotteiden tarkoitus, jotta paine johtaisi Putinin hallinnon kaatumiseen tai ainakin Ukrainasta vetäytymiseen.

      Poista
  6. No just, eilen kävin marketissa oli baabuska suojana eikä ihan pikkupoika ollu niitten takana, mihin lie suunnanneet?

    VastaaPoista
  7. Talvisodan ihmeeseen liittyen:
    https://www.nettikirjakauppa.com/product/2569/pelkosenniemi-1939---unohdettu-taistelu--dvd

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkosenniemi oli yksi tärkeimmistä Suomen talvisodassa pelastaneista taisteluista.

      Poista
  8. Olen miettinyt, että kuinka pitkäaikaisiksi nuo pakotteet ovat tarkoitettu? Pelkään siinä käyvän kuten professori ajatteli, että kunhan konflikti on saatu jonkinlaiseen staattiseen vaiheeseen, niin niiden purku alkaa. Silloin Ukrainan kansan urhoollinen taistelu olisi mennyt osin hukkaan. Pakotteiden tulisi jäädä pysyväksi ja antaa venäjän jäädä kärvistelemään oman toimintansa seuraksista. Pakotteiden lyhytaikaisuus olisi vain semmoinen "soo soo" -sormenheristys ja siqnaali siitä, että tämä on meidän työkalupakki jatkossakin, mikäli vielä johonkin toiseen valtioon hyökkäätte. Tällöin Venäjä osaisi ottaa lännen toimet paremmin huomioon mahdollisesti uutta konfliktia luodessaan.

    Olen sitä mieltä, että Venäjä tulisi erottaa kaikista isoimmista kansainvälisistä järjestöistä. Ehkä sitten joskus, jos venäläiset valitsevat uuden, edistysmielinen ja demokraattisen presidentin, voisivat he alkaa omalta osaltaan neuvottelemaan sanktioiden purusta lännen suuntaan. Lännen ei niitä tule itse alkaa omaehtoisesti purkamaan.

    "On kansojen oikeus ijäinen,
    myös oikeus kansan tään;
    jos seiso ken ei eestä sen,
    hän kuollut on eläissään."

    - Eino Leino, Mies mieheltä

    VastaaPoista
  9. Vaikka Suomi oli 1939 malli Cajanderia eli varusteet ja aseet olivat mitä olivat, niin ei Suomi ihan valmistautumaton ollut. Ylimääräiset kertausharjoitukset alkoivat jo lokakuun puolella, jolloin perustettiin sota-ajan joukkoja, vahvistettiin asemia eli kyllä Suomi teki juuri oikeat liikkeet niissä olosuhteissa ja se tuli Isä Aurinkoiselle melkoisena yllätyksenä. Jälkiviisaana voisi sanoa, miksi Ukraina ei kutsunut reserviläisiä aikaisemmin palvelukseen, koska tilanne oli aika hyvin nähtävissä. Ehkä he uskoivat viimeiseen asti ettei näin hullua miestä voisi olla, joka aloittaa tällaisen erikoisoperaation. Ehkä oli hyväkin, isoon yhteen paikkaan kokoontuneeseen sotilasjoukkoon olisi ollut helppo iskeä. No aika näyttää miten käy, toivottavasti Ukrainan kannalta hyvin ja Putinin kannalta hyvin huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "...aloittaa tällaisen erikoisoperaation..."

      Sanasta "erikoisoperaatio" kirjoittaa Timo Vihavainen.

      https://timo-vihavainen.blogspot.com/2022/03/onko-tassa-jotain-aivan-erityista.html

      acc

      Poista
    2. Viime kuukaudet ennen sotaa Suomi tosiaan hoiti. Ja malli Cajanderkin oli ilmeisesti sikäli väärä nimitys, koska kasvitieteilijä-pääministeri Cajander itse asiassa pyrki korjaamaan ongelmaa, jonka aikaisemmat hallitukset olivat luoneet.

      Poista
  10. Venäläissyntyinen anarkisti Kropotkin ehkä ymmärsi paremmin noita mutaalituntoihin liittyviä ilmiöitä kuin suomalaiset omaa talvisotaansa.

    Siinä ei tapahtunut mitään mikä ei olisi kielellis-kulttuurisille kansallisvaltioille ominaista. Oli suomalaisten onni, että kahdeksan sadan vuoden alistushistoria oli heidän sieluunsa istuttanut erityisiä yhteenkuuluvuuden ominaisuuksia. Samat ominaisuudet on nykypäivänä tyhmänylpeästi hyljätty, kun muotiin on tullut monikulttuurisuusvouhotus ja wokeltamisen kaltaiset yliopisto-opit.

    Ihminen on ihmeellinen, sitä turha on opettaa. Suttuista alitajuntaa ylevöittämällä ja hulluudella voi ratsastaa pitkälle. Yläruumis paidatta, alla valkea hevonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Ukrainan sodan yksi seuraus olisi wokeltamisen asettaminen sinne minne se kuuluu. Ainakin perinteisillä kesämökeillä se paikka on pihan perukalla.

      Poista
  11. Näyttää vahvasti siltä, että pres Niinistö vatuloi kera Kepun Nato-etsikkoaikamme ohi. Kuulosti varsin kummalta perustelulta, että kuka kantaa vastuun tulevaisuudessa tapahtuvasta. Jos pres Ryti olisi ollut samanlainen paskahousu ja vatuloinut ja kiemurrellut vastuustaan niin lienee kaikille selvää missä olisimme nyt.
    Niinistö ilmeisesti lähti Washintoniin anelemaan jatkoaikaa josko Nato-ikkunaa pidettäisiin auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinistö lähti kysymään sitä voisiko Yhdysvallat ja nimellisesti Nato kutsua Suomen puolustusliiton jäseneksi. Nopeus on valttia ja tämä olisi nopein tie. Ei tarvitsisi vatuloida keskustan ja muidenkin puolueiden puoluekokoukseen asti ja ihmetellä sitten, mitä mieltä he ovat. Sittenkin vielä varmaan sanotaan ettei ole oikea aika..

      Poista
    2. Tuota minäkin toivon. Mutta samalla pelkään pahinta.

      Poista
  12. Zelensky anoo rauhaa. Tämä ei kuulosta voittoisalta.
    https://www.bbc.com/news

    VastaaPoista
  13. Jos Trump olis ny USA pressa, enpä usko että Venäjä olis hyökäänny, mut Biden on saamaton puolseniili nahjus

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.