perjantai 18. lokakuuta 2019

Pelaako Pekka Haavisto poliittista peliä syyrialaisilla?

Uuden mielipidetiedustelun mukaan Pekka Haavisto on kansalaisten ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi. Tämä on mielenkiintoista jo siksi, että mikäli hänet valittaisiin, olisi hän ensimmäinen Suomen presidentti, jolla ei ole ylioppilastutkinnon lisäksi muuta tutkintoa.

Pudotus olisi hurja ottaen huomioon, että Suomen presidentit olivat Ståhlbergistä Koivistoon tohtoreita (Mannerheim sitä vastaava) ja sen jälkeenkin jonkinlaisen jatkokoulutuksen käyneitä (Ahtisaari on opettaja, ja Halonen sekä Niinistö juristeja). Ja mielenkiintoinen siksi, että Suomen kansa on tänä päivänä aivan oleellisesti koulutetumpaa kuin Ståhlbergin tai edes Koiviston aikana.

Haaviston kannatus oli uuden gallupin mukaan peräti 33 prosenttia. Jos vielä huomioidaan, että myös Li Anderssonilla oli seitsemän, Jutta Urpilaisella kuuden ja Maria Ohisalolla yhden prosentin kannatus - ja että heidän kannattajansa mitä todennäköisimmin asettuisivat oman ehdokkaan pudottua Haaviston taakse - saisi tämä vaalin toisella kierroksella 47 prosentin kannatuksen.

Haaviston kannatus oli siis lähes yhtä suuri kuin koko vihervasemmiston (SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät) kannatus. Siten häntä aikoo presidentinvaalissa äänestää myös moni eduskuntavaaleissa vihervasemmistoa karttava suomalainen. Siksi ei olisi yllätys, mikäli Haaviston taakse siirtyisi toisella kierroksella vielä muitakin oikeistolaisesti ajattelevia äänestäjiä.

Tämä riski on pienin, mikäli Haavisto vastaan asettuisi toisella kierroksella Kokoomuksen ehdokas, sillä Perussuomalaisten tai Keskustan kannattajat tuskin siirtyvät suurella joukolla Haaviston taakse. Sen sijaan mikäli toiselle kierrokselle etenee Perussuomalaisten tai Keskustan ehdokas, voisi hyvinkin käydä niin, että kokoomuslaiset siirtyvät joukolla Haaviston äänestäjiksi - tai jättävät kokonaan äänestämättä.

Edessä on siis mielenkiintoinen nelivuotiskausi, jonka aikana Haavistolla on mahdollisuus joko vakiinnuttaa kannatuksensa tai ainakin pitää sitä yllä. Ja tähän hän näyttäisi myös pyrkivän.

Siihen viittaa nimittäin äskettäinen uutinen, jonka mukaan Haavisto haluaisi sijoittaa Turkin ja kurdien välisen sodan jaloista pakenevat ihmiset ensisijaisesti Syyriaan. Tämä kuulostaa pikemminkin halla-aholaisten kuin vihreän ministerin linjaukselta. Ja epäilemättä Suomen kansan korvissa järkipuheelta.

Harmi kyllä, omissa aivoissani heräsi epäilys siitä, ettei Haavisto ole aivan tosissaan, vaan on ryhtynyt poliittiseen peliin, jossa keinoja ei kaihdeta. Aika näyttää, onko epäilykseni aiheeton vai sisältyykö siihen sittenkin realismin siemen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kahdeksasta tuli kolmetoista
Pekka Haavisto ja Li Andersson viihteen parissa
Pekka Haavisto, väestösopimus ja realismi

11 kommenttia:

  1. Jörgen Jörgensen18. lokakuuta 2019 klo 9.08

    Kovin kyynisiä ja henkilökohtaisesta antipatiasta kieliviä näkemyksiä proffalta. Ei silti, en minäkään Haavistoa presidentiksi äänestäisi; lähinnä se takia, että hänen nykyinen puolueensa on Suomen ja suomalaisten tulevaisuuden kannalta potentiaalisesti kaikkein vahingollisin. Pressan pitäisi toki pystyä nousemaan puoluepolitiikan yläpuolelle, mutta mihinkä se koko aikuisiän jatkunut ideologia nyt hetkessä haihtuisi. Korkeakoulututkinnon puuttumista en pidä kovin tärkeänä; hänen ulosantinsa selkeys ja ymmärrettävyys puhuvat kyllä puolestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minulla ole henkilökohtaisia antipatioita Haavistoa kohtaan, itse asiassa pidän häntä yhtenä järkevimmistä vihreistä poliitikoista. Ongelman minulle muodostaa hänen presidenttiytensä suhteen se, etten kannata suurinta osaa hänen puolueensa nykyisin ajamista asioista vaan pidän niitä vahingollisina, kuten itsekin näytät kommenttisi perusteella tekevän.

      Poista
  2. Millainen kansa, sellaiset päättäjät.

    VastaaPoista
  3. Iso osa Suomen kansasata ei halua Haavistoa pressakseen. kehän kolmosen sisäpuolella kyllä, mutta oman kokemukseni mukaan paljon maaseudulla aikaa viettäneenä, kylän ukoille ja akoille olisi liikaa nähdä Pekka ja sen poikaystävä Itsenäisyyspäivän vastaanotolla ensin kättelemässä ja tanssimassa ensimmäistä tanssia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatat olla oikeassa, mutta olisi hyvä jos kaikki suomalaiset oppisivat olemaan välittämättä toistensa yksityiselämästä. Ja myöskin olemaan tuomatta yksityiselämäänsä esille turhan voimakkaasti.

      Poista
  4. Kokoomuslainen äänestää ennemmin ääri-stalinistia kuin keskustalaista.

    VastaaPoista
  5. Presidentti Haaviston valtiovierailut muualla kuin Ruotsiin olisivat kiusallisia. Venäläinen huumori kukkisi kun veisteltäisiin Suomen poikarakkausparista.

    Olisiko Pekalla oppimista Ranskan Macronilta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viittaan tuolla ylempänä olevaan kommenttiini. Muistetaan lisäksi se, etä ainakin Islannissa on ollut homoseksuaali presidentti, enkä muista hänen valtiovierailuihinsa liitetyn mitään kiusallista.

      Poista
  6. Kyösti Kallio on ainoa Suomen presidenteistä, jolla ei ole akateemista tai vastaavaa oppiarvoa, vain silloisen keskikoulun päästötodistus.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Ky%C3%B6sti_Kallio

    acc

    VastaaPoista
  7. No niin, presidenttiehdokkaiden lobbaus on käynnistetty. Kiitos, Täti Alma Media, jäämme mielenkiinnolla odottamaan uusia raportointejanne mielenilmauksista. Tämän päivän Fingerpori Iltalehdessä olikin vähän laimea, joten Täti Alma Media, kiitos vielä kerran

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.