maanantai 21. maaliskuuta 2011

Maksaa mitä maksaa

Euroalueen pysyvän kriisinhallintamekanismin hinta alkaa hiljalleen selvitä. Uuden Suomen mukaan Euroopan vakausmekanismin hintalappu Suomelle on 1,44 miljardia euroa. Lisää tulee korotusvaltuuksista ja takauksista, jotka nousevat mahdollisesti 11,14 miljardiksi euroksi.

Mitä tämä tarkoittaa?

Suomessa asuu noin 5,4 miljoonaa ihmistä. Suorat kulut ovat siis 1,44 miljardia jaettuna 5,4 miljoonalla ihmisellä. Eli noin 267 euroa per nokka. Tai nelihenkiselle perheelle laskettuna reilu tonni. Tämän laskun maksamme siis joka tapauksessa.

Lisäksi kuluja voi siis tulla 11,14 miljardia euroa jaettuna 5,4 miljoonalla suomalaisella. Se tarkoittaa 2111 euroa per nokka. Kun EU:n turvamekanismin varmat ja mahdolliset kulut lasketaan yhteen, voi jokainen suomalainen varautua lunastamaan 2378 euron laskun. Nelihenkisen perheen tapauksessa vanhemmille on siis suurimmillaan tulossa vajaan kymppitonnin lasku.

Suomen puolesta neuvotelleen Jyrki Kataisen mukaan saavutettu neuvottelutulos oli Suomen tavoitteiden mukainen. Erinomaista että tavoite saavutettiin. Toisaalta voidaan kysyä olisiko tavoite pitänyt asettaa jotenkin toisin.

Tosiasia tietenkin on, ettei tällainen hinta ole liian kova, jos voimme olla varmoja että sen avulla selviämme ilman lamaa mikäli sellainen olisi tulossa. Tällaista varmuutta ei kuitenkaan ole sen enempää tulevasta lamasta kuin siitä selviämisestä.

Omaa suhtautumista voi myös testata seuraavalla ajatusleikillä: tuntuisiko reilulta jos nelihenkinen lapsiperhe joutuisi auttamaan ja takaamaan huolettoman, mutta taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen naapurinsa holtitonta elämänmenoa vajaalla kymppitonnilla sitä vastaan että tämä vakuuttaa tapojen parantuvan?

Niin tai näin, kaikkiaan on erinomaista että käytössämme ovat nämä luvut etsiessämme äänellemme kohdetta kevään eduskuntavaaleissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Valtion tehtävät
Lisäeläke-ehdotus on törkeä huijausyritys
Lisää ruokaa Irlannin tiikerille?
Poliitikot ja Kreikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.