Eläimet ovat mielenkiintoisia otuksia. Monet niistä ovat myös älykkäitä, esimerkkeinä vaikkapa varislinnut ja ihmisapinat.
Apinoiden älykkäästä käytöksestä saatiin uutta tietoa kun kanadalaiset ja indonesialaiset tutkijat tarkastelivat Indonesian Balilla olevassa Uluwatun temppelissä oleskelevien jaavanmakakien touhuja turistien parissa. Ne nimittäin varastelevat temppeliä ihastelemaan saapuneilta ihmisiltä erilaisia esineitä ja käyvät sitten vaihtokauppaa, jossa vaihtavat varastamansa esineet ruokaan.
Toiminta on selvästikin tietoista ja opittua. Tämä ilmenee esimerkiksi siinä, että varttuneemmat makakit ovat selvästi taitavampia sekä varastelemisessa että vaihtokaupan käymisessä turistien kanssa. Lisäksi ne näyttävät ymmärtävän varastamansa esineen arvon ja kykenevän maksimoimaan niitä vastaan saatavien herkkujen määrän.
Edellä kuvaamani tutkimustulos on ensimmäinen, joka osoittaa sukupolvien yli ulottuvaa opittua kulttuurista käytöstä, jossa vapaana elävät eläimet käyttävät rahan kaltaista vaihdannan välinettä - olkoonkin, että vaihdon väline on varastettu omistajaltaan. Siten se osoittaa jälleen kerran, että ihmisen ainutlaatuisuus on pikemminkin määrällinen kuin laadullinen ominaisuus.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rotat piilosilla
Ihminenkin voi kääpiöityä
Lajityypillistä käytöstä
Jutun ensimmäinen linkki ei toimi. Viittaa oman koneesi C-asemalle.
VastaaPoistaKiitos. Korjattu.
PoistaEi apinat tyhmiä ole ja kuvailemaasi toimintaa harjoittaa moni apinapopulaatio useissa temppeleissä mm Thaimaassa.
VastaaPoistaOlen törmännyt vielä vaihdantatalouden oppimisvaiheessa oleviin ryökäleisiin (esimerkiksi Rayley Beach, Thaimaa) jotka kyllä nappaavat vaikkapa aurinkolasit päästäsi mutta eivät pyri hyötymään siitä mitään vaan vääntävät ne solmuun alta nanosekunnin.
Jos yrittää niitä niiltä ottaa pois niin voi tulla hammasta.
Opin kerrasta kun meni säpäleiksi parin sadan Ray Banit.
Korpille ja apinalle laitettiin joku teipinpala päähän, ja sitten tuotiin peili eteen. Apina meni katsomaan peilin taakse, että onko siellä joku. Korppi katsoi hetken peiliin, ja alkoi yrittämään teipinpalaa irti jalallaan.
VastaaPoistaKorpit ovat tosiaan äärimmäisen älykkäitä.
PoistaEtologisessa kontekstissa kaikki ekonomia palautuu uhriajatteluun.
VastaaPoistaAntiikin kreikkalaisilla Hermes oli ensin paimenten ja lampaiden, myöhemmin kauppiaiden ja varkaisen jumala. Nuo mytoligiat ovat hyvä opas, jos ja kun haluamme hahmottaa sitä miten inhimilliset toimialat muinaisuudessa tietoisuuden orastaessa hahmottuivat.
Luonnon kanssa käytävät vaihtokauppa eli uhriajattelu ja kaiken objektivoimisen ja tiedonhankinnankin alkujäsennys. Sen tajunnalliset jäsennykset toimivat edelleenkin empirismin pohjana.
Apinat ovat loistavia apinoimaan. Niiden tutkija ei taida itsekään tietää, millaisia muinaisia ajatusmuotoja hänen aivonsa edelleen apinoivat.
Jos jokin on myöhäsyntyistä ja, hmmm, sanoisinko, todellisuudesta irronnutta, niin se on tuo "omistamisen" mielle. Sille ei oikein ole pohjaa sosiaalisen lajimme tajunnallisissa perustuksissa.
Se liittyy enemmänkin siihen tapaan, jolla sosialisen lajin alkulaumoja organisoinut "valta" on miljoonien vuosien lajikehityksellisessä perspektiivissä vähitellen metamorfoitunut kokemukseksi yksilöllisestä "tahdosta". Tämän kokemuksen maailmassa me sitten voimme hahmottaa sellaisiakin kuvitelmia kuin yksityinen "omaisuus".
Mutta aivan samoin kuin yksityinen kieli on mahdottomuus, myös yksityinen omistaminen on osin illuusiota. Kaikki mitä ihminen on omassa "ihmisen osassaan" saanut aikaan, on orgaanisesti ja olemuksellisesti sidottu paljoon muuhun kuin yksilön aivojen tuottamiin käsitteellisiin "totuuksiin".
Kommunismissahan yksityinen omaisuus on ihan oikeasti illuusiota, täällä kapitalismissa siis vain osittain, kun meillä on nuo verot, hehheh.
PoistaMitenkähän mulle tuli mieleen tämä meidän hallitus??
VastaaPoista"
PoistaMitenkähän mulle tuli mieleen tämä meidän hallitus??
"
Kas kummaa. Jotenkin miulle juolahti mieleeni se EU:n elatuss..... eiku elvytyssopimus.
Blogin tarkoitus on herättää ajatuksia lukijassaan.
Poista