maanantai 16. syyskuuta 2024

Työpaikka, jossa väkivalta, kiusaaminen, seksuaalinen ahdistelu ja syrjintä ovat jokapäiväistä arkea?

Etelä-Suomen sanomat kertoi, että "Suomessa lähes joka kolmas väitöskirjatutkija tai vastikään väitellyt kertoo kohdanneensa kiusaamista tai väkivaltaa akateemisessa työympäristössä vähintään joskus". 

Eikä siinä kaikki, sillä saman jutun mukaan "yhtä moni väitöskirjatutkija tai vastikään väitellyt kertoi kohdanneensa syrjintää. Seksuaalisesta häirinnästä kertoi hieman yli kymmenesosa vastaajista. Lisäksi useampi kuin joka viides koki joutuneensa esihenkilön, ohjaajan tai muun vanhemman henkilön syrjinnän, kiusaamisen tai väkivallan kohteeksi."

Tämä kaikki kuulostaa enemmän kuin huolestuttavalta, ellei suorastaan järkyttävältä. Eikä vastaa lainkaan omaa käsitystäni ja kokemustani tiedemaailmasta.

Siksi päätin katsoa asiaa tiedon sylttytehtaalta eli Tieteentekijöiden liiton kotisivuilta. Sieltä löytyikin nettisivu, jolla kerrottiin tästä kyselystä hiukan pidemmin. 

Ja löytyihän sieltä myös se mitä etsinkin. Nimittäin selvitys siitä minkälaiseen kyselyyn uutinen perustui. 

Sen mukaan "tiedot kerättiin helmi–maaliskuussa 2024 sähköisellä lomakekyselyllä". Tästä voidaan päätellä - kuten arvelinkin - että lehtijutussa ilmaistut väkivallan, syrjinnän, seksuaalisen häirinnän ja kiusaamisen määrät ovat todellisuutta suurempia. 

Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin epäasialliseen kohteluun liittyvään sähköinen kyselylomake täytetään ja palautetaan epäilemättä todennäköisemmin silloin, kun ihminen on joutunut sellaisen kohteeksi. Ja päinvastoin, mikäli kohtelu on ollut asiallista, jäävät tuollaiset kyselyt vastaamatta. 

Toiseksi kyselyyn vastaajat ilmaisivat omia tulkintojaan ja tuntojaan saamastaan kohtelusta. Uskon toki, että väkivallan osalta ilmoitukset ovat hyvinkin luotettavia, mutta varsinkin syrjinnän ja todennäköisesti myös seksuaalisen häirinnän osalta joukossa on paljon ihmisten kanssakäymiseen liittyviä väärinkäsityksiä. 

Tällä en tarkoita sitä, etteikö tiedeyhteisössä esiintyisi mainittuja ongelmia tai etteivät sellaisen tapaukset olisi vakavia. Enkä myöskään sitä, ettei sellaisiin pitäisi puuttua silloin kun niitä havaitaan. 

Sen sijaan tartuin tähän asiaan siksi, että uutinen perustui nimenomaisesti tieteentekijöiden etujärjestön tiedotteeseen. Siis viestiin, jonka on laatinut juuri se ihmisryhmä, jonka pitäisi ymmärtää kyselytutkimusten sudenkuopat paremmin kuin muiden ihmisten. Ja osata tuoda ne selkeästi esiin uutisoinnissaan.

Näin ei kuitenkaan ollut, vaan tutkijoiden edunvalvojat syöksyivät sudenkuopan pohjalla olleeseen seipääseen suorastaan päätä pahkaa. Ja tulivat samalla tahranneeksi koko tutkijakunnan maineen muuta yhteiskuntaa luotettavampana tiedontuottajana. 

Ja samalla leimanneeksi heikoin perustein koko tiedeyhteisön hirvittäväksi työpaikaksi, jossa väkivalta, kiusaaminen, seksuaalinen ahdistelu ja syrjintä ovat jokapäiväistä arkea. 

36 kommenttia:

  1. Liiton sivustolla esitellään puheenjohtaja ja luottamushenkilöt. Kahdestatoista henkilöstä kaksitoista on naisia. Jotenkin epäilen, että joukossa saattaa olla aika paljon porukkaa, joka olisi halunnut suuntautua tieteentekoon, mutta kyvyt eivät vain riittäneet.

    VastaaPoista
  2. Muistan aikoinaan muutamankin neuroottisen, ellei peräti psykoottisen opiskelijan: kirjallisesti, kuin myös älyllisesti mukiinmeneviä, mutta muuten täysin kyvyttömiä työyhteisö työskentelyyn. Ihme, että ei murhia tapahtunut: äly ei aina ole yhteiskuntakelpoisuuden merkki.
    Onhan meillä suorastaan ikoninen, Johan Bäckman. 90 valitusta ja rikosilmoitusta ynnä muu disinformaation levittäminen. Miehen voidaan sanoa "ryssineen" oman uransa.

    VastaaPoista
  3. Itse olen työskennellyt viimeiset 15 vuotta yliopistolla ”muut henkilökunta” tittelillä ja siinä samalla sivukädellä ohjattu PhD opiskelijoita. Ja en epäile hetkeäkään tuloksia. Ei ehkä professorin korvaan kaikki jutut kanna, mutta muutamia proffia voisin luetella eräästä yliopistosta jotka useampia valituksia saaneet, mutta ei heitä kuriin laiteta, koska tuovat isot rahat yliopistolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli yksi tyyppi on saattanut ehdotella kaikille ,naisille kaiketi, asiattomuuksia.
      Miksi tällaisia "tutkimuksia" jatkuvasti esitellään valtakunnan pääuutisissa.
      No tietenkin,koska ne mediatkin ovat täysin naisten vallassa.
      Oksettaa jo moinen.

      Poista
    2. Tuossa on muutakin, kuin seksuaalista häirintää. Esim se on aika tyypillistä, että vaaditaan vastaamaan sähköpostiin 24/7. Ja jos ei puolen tunnin sisällä tule vastausta viestiin, niin sitten tulee sanomista.

      Poista
    3. Mitä olen seurannut koko tiedeyhtisön toimintaa, niin tutkimuksen kirjoittaminen tai väikkärin teko on ohjaajien puolelta sellaista mikromanageerausta ja nysväämistä että vahvempiluonteinenkaan ei sitä aina jaksa pitää asiallisena. Systeemin tapa on teettää loputtomia pilkkumuutoksia ja kirjoituttaa uusia versioita vaikka mikään asia ei muutu. Muualla sellaista pidettäisiin ultimaalisena vittuilluna, mutta "tiedemaailmassa" ei. Normaalin, ei-luonnevikaisen professorin tai muun ohjaajan löytyminen on harvinaista. Ja tämä ei koske vain Suomea, sama ainakin Euroopassa. En arvaile, tiedän. Armeijassa joutuisi sillä simputuksella, mikä yliopistomaailmassa on jokapäiväistä, vastaamaan tekemisistään raastuvassa, mutta siellä ei. Fiksuimmat eivät ole enää aikoihin jääneet tutkijoiksi, vaan siirtyneet vähin äänin bisnespuolelle, nekin jotka ovat jaksaneet väittelemiseen saakka.

      Mutta tuolla ei siis ole mitään tekemistä minkään sukupuolen tai seksuaalisuuden kanssa, se on tasapuolisesti sama kaikille. Mutta naisilla taitaa olla enemmän kuin vähän taipumusta uhriutua sukupuolensa perusteella ja luulla ettei heitä kohdellaan huonommin kuin miehiä. Ei taatusti tässä tapauksessa, ehkä jopa paremmin.

      Poista
  4. Ja lisäyksenä, että voisin kuvitella, että tuossa kyselyssä on vastaajat laskeneet mukaan opiskelijabileet, jotka nyt välillä ihan vähän lähtee lapasesta. Monesti kun kandi/maisteriopiskelija jatkaa tohtoroimaan ja samoilla silmillä katsotaan akateemista ympäristöä se 10 vuotta.

    VastaaPoista
  5. Olen liike-elämässä, mutta sivuan joskus yliopistomaailmaa. Jos jossain niin tiedeyhteisössä on julmaa. Tätä ei tietysti voine yleistää, mutta oman, entisen tiedeyhteisöni sisällä tuntuu olevan todella kummallisia värinöitä. Muutama proffa vetää törkeästi kotiin päin. Yhteistyö tuntuu siltä että kun heille esitetään idea, se dumataan saman tien. Eipä aikaakaan kun samainen oppituolin haltija tulee ulos mahtavan idean kanssa. Joka on sama, jonka hänen korkeutensa on tuominnut ja haukkunut maan rakoon. Lähellä työyhteisöäni on erään yhdistyksen hallitus, jossa istuu myös parin ylipiston edustajat, en muista onko toinen jopa dekaani. Nämä "millivillet" eivät pärjäisi liike-elämässä. Karseita mikro- tai suorastaan nanotason manageeraajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa kirjoitat kuin minä tuolla ylempänä, ja samalla kokemuksella. Lisänä minulla vielä suvun jäsenten kokemukset.

      Poista
    2. No niinpä. Juuri viime viikolla kuuntelin vierestä kun puolisoni sai vihapuhelun yhdeltä proffalta, jolle "ei oltu kerrottu" eräästä asiasta mitään. Puoliso totesi tyynesti proffalle että olit muuten itse mukana hallituksen kokouksessa kun asiasta keskusteltiin ja päätettiin.

      Poista
  6. Tulokset viittaavat siihen, että tuokin yhteiskunnan osa-alue on naisistunut ja tulokset korreloi naisten luontaisen käyttäytymisen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti ne sinne yliopistoihin jääneet miehet ovat ihan samanlaisia. En osaa sanoa millainen tilanne oli vuosikymmeniä sitten, vanhat emeritukset kuulostavat tolkullisemmilta kuin nykyään siellä olevat.

      Poista
    2. Parempi oli tilanne, ei ollut woketusta, metoota, äärifeminismiä, jotka aiheuttaa pelkästään eripuraa ihmisten välille.

      Poista
    3. Nimenomaan juurikin niin:
      yliopistojen naisistuminen on tehnyt niissä loisivista poninhäntäpäistä olkalaukkuja selkä vinossa kanniskelevista miesoletetuista pelkkiä Peniksellisiä Naisia.

      Tällä en tietenkään tarkoita Professoria enkä hänen oikeita tieteitä tutkivia kollegoitaan, jotka ovat katoava vähemmistö.

      Poista
  7. Ikävää kohtelua ja käytöstä löytyy yllättävistä instituutioista, eikös kirkonkin työntekijöiden keskuudessa esim kiusaaminen ole ollut puheenaiheena ajoittain.
    Halla-ahokin joutui yliopistolla aika poikkeuksellisen ja syrjivän käyttäytymisen kohteeksi mm tohtoriväitöksensä aikana, koska hän oli esittänyt Scriptassaan vääränlaisia mielipiteitä. Ja siellä yliopistollahan kiusaajat ja syrjijät olivat tohtoritasoa, joiden luulisi olevan moraaliltaan korkealla tasolla. Mutta mulkkuja ja luonnevikaisia löytyy valitettavasti joka tasolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin että niitä kondensoituu nyky-yliopistoon melkoisen paljon enemmän kuin muualle yhteiskuntaan. En tunne montaakaan professoria tai yliopistossa vielä väittelynsä jälkeen olevaa tohtoria jonka voisin sanoa pärjäävän muualla työelämässä yhtään millään lailla. Siellä heillä on akateeminen vapaus olla millaisia tahansa, ja kyllä he ovatkin.

      Poista
    2. Montako kaikkiaan tunnet ?

      Poista
    3. Tunnen, tiedän, kymmenkunta.

      Poista
    4. Ano 10.15. Näinpä. Tuttavani on kallonkutistaja ja hän kerran totesi: "Tietäisitpä, kuinka paljon mielentervysasiakkaina on yliopiston henkilökuntaa!"

      Poista
  8. Taloyhtiössäni oli kova vääntö ikkunoista.
    Kunnostetaanko 50-luvulla tehdyt puuikkunat ja muutaman vuoden päästä kunnostetaan uudestaan - vai vaihdetaanko nykyaikaiset puu-alumiini-ikkunat joiden huoltoväli noin 50 vuotta.

    Vanhojen kunnostamista ajoi erittäin voimakkaasti yksi henkilö, naispuolinen yliopiston dosentti.
    Tunki itsensä taloyhtiön hallitukseenkin ja käytti lain rajamailla tai jopa laittomia keinoja näkemyksensä edistämiseen.

    Henkilö ei halunnut tunnustaa, että asia ratkeaa helposti. Koska yksimielisyyttä ei ollut, äänestetään ja osakkaiden enemmiston kanta ratkaisee.

    Pari vuotta asiaa väännettiin mutta onneksi se äänestys saatiin pidettyä ja enemmistön kanta voitti.

    VastaaPoista
  9. Toi on paskaa mutta peruskoulussa ihan totta siellä saa oikein joukko turpaan joka päivä jos olisi aikuinen tienaisi joka päivä ~tonnin erilaisia kärsimys korvauksia... mutta kakarahan ei saa potkimisesta kuin 20€ koska sitä ei vissiin satu niin paljoa kuin pukumiestä

    VastaaPoista
  10. Niin älyttömiä asioita nykyään yliopistoissa tutkitaan, että olisi ihme, jos se ei herättäisi huomiota ja halua sanoa suorat sanat tekeleistä ja niihin annetuista rahoista. Aina myös oletetaan, että miehet ahdistelevat naisia, mutta nykyään lienee tasa-arvo saavutettu siinäkin.

    VastaaPoista
  11. Kyseessä tyypillinen ”Mutku musta tuntuu” -kysely

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se avainsana on "tuntuu". Se että jostakusta tuntuu joltain, ei kerro vielä ko tilanteesta yhtään mitään. Me jotka olemme naimisissa, tiedämme että harva se viikko tulee tilanne että joudumme ihmettelemään että mistä se nyt tuollaiset johtopäätökset veti, en tarkoittanut mitään tuonnepäinkään. Vaikka mies ja nainen rakastaisivat toisiaan eli periaatteessa suhtautuvat toisiinsa positiivisesti, parisuhteessa olevat tietävät että joskus se on melkoista nuorallatanssia ettet aiheuta mitään negatiivista "tunnetta" jostain jutusta.

      Sitten se "tunne" että miehet syrjii/lähentelee/what ever tulee kovin helposti jos/kun suhtautuu miehiin vihamielisesti, kuten tietyissä piireissä etenkin ja melkein kaikkialla muuallakin nykyään on laita. Kaikki voidaan tulkita negatiivisesti ja ilkeämielisesti jos ja kun halutaan ja sitten mölytä siitä omasta tunteestaan vaikka mitä. Kyynisesti sanottuna yli puolen vuosisadan kokemuksella naisista, ei heidän tunteestaan voi päätellä yhtikäs mitään sen tunteen aiheuttaneesta tilanteesta, voi olla, tai sitten voi olla olemattakin.

      Poista
    2. Niin no, tuo on vähän kuten asiakasreklamaatiot. Asiakkaan tunteet ovat oikeassa, vaikka asiakas on faktisesti totaalisen väärässä. Vaimoni on kova antamaan ajo- ja pysäköintiohjeita, vaikka seuraavassa lauseessa sanoo suuntavaistonsa olevan olematon. Ole siinä sitten neutraali...

      Poista
    3. Totta, mutta ei kukaan varmaan, toivottavasti, tee sellaista tutkimusta jossa lopputuloksessa väitetään että kaikki asiakasreklamaatiot ovat aiheellisia, koska reklamaation tekijöistä kyselyn mukaan tuntuu siltä. Se kun nyt ei ole tiedettä eikä mikään tutkimus, se on jotain ihan höpöä. Ja niin se on tässäkin kyselyssä, ihan höpö höpöä. Voihan sitä tuntea ihan mitä vain, mutta ei se välttämättä perustu mihinkään todelliseen että olisi tapahtunut oikeasti jotain jonka perusteella olisi syytä tuntea niin.

      Poista
  12. Naiset synnyttämään ja hoitamaan kotiin lapsia !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, maailma pitää normalisoida tästä hulluudesta.

      Poista
  13. On kyllä hirveää, jos on puoletkin totta.

    VastaaPoista
  14. Osaako proffa kertoa käykö monesti yliopistoissa professorit joukolla kimppuun ja potkivat vielä maassa? Luultavasti kyllä nilkkeily on yleisempää toimintaa mutta tuossa kuitenkin puhutaan väkivallasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli tässä mieleen että kun väitetään että 30% naisista on jossain vaiheessa elämäänsä kokenut parisuhdeväkivaltaa, että kuinka moni mies on tehnyt sitä parisuhdeväkivaltaa? minä kun en tunne ketään. En ketään sellaista joka tunnustaisi kysyttäessä tai saati sellaista joka olisi ollut asiasta viranomaisten kanssa tekemisissä.

      Onkohan tässä kyse jonkin sortin tilastovääristymästä joka tulee siitä että tietty ryhmä naisista kiertää niiden väkivaltaisten miesten kanssa parisuhteissa eli että näiden naisiaan kaltoinkohtelevilla miehillä joita olisi itseasiassa melkoisen vähän, on monia parisuhteita ja monia naisia joita he pahoinpitelevät? en oikein muuten keksi miten tuollaiset luvut syntyvät. Parisuhdeväkivallasta tehdyt mitkään tutkimukset tai tilastothan eivät tunnista henkistä väkivaltaa lainkaan. Ja siinä onkin aika matopurkki, koska vaikka en tunne yhtään fyysistä väkivaltaa käyttävää miestä, tunnen useitakin henkistäväkivaltaa aivan avoimesti käyttävää naista. Toki pysyn itse heistä kaukana, mutta aina heillä näyttää olevan joku reppana kierrossa jota rääkätä.

      Poista
    2. Tässä maassa ei ole yhtään miestä jota ei olisi lyöty, mutta sellaisia naisia on paljon.
      Niillä ei ole oikein mitään käsitystä väkivallasta, ja siksi ne laskevat parisuhdeväkivallaksi perheriitahuutamisen ja yliopistoväkivallaksi sen, kun ponnaripoika käveli ohi niin läheltä, että hihat hipaisivat.

      Poista
  15. Nykyajan nuoret akateemiset naiset ovat isolta osin sekaisin. Ei tule tutkijoita, ei tule äitejä. Tulee työkyvyttömyyseläkeläisiä.

    VastaaPoista
  16. Entä minkähänlaista henkistä väkivaltaa YLE:ssä on käytetty, että jokainen toimittaja on pakotettu kertomaan yhtä ainoaa sanomaa ja totuutta? Voin vain mielessäni kuvitella.

    VastaaPoista
  17. YLE:n naiset ja naiselliset miehet tottelee sokeasti, mutta sitten oirehtivat henkisesti ja valittavat turvallisen tilan puutteesta.

    VastaaPoista
  18. Ja jos olis oikeasti professori niin olisit lukenut sen selvityksenkin

    https://tieteentekijat.fi/assets/uploads/2024/09/Tieteentekijat_kyselynuoremmilletutkijoille_2024.pdf

    Ei tuo nyt pelkästään epäasialliseen kohteluun suuntaudu. Mutta mikäs siinä. Proffahan se on vähän tyhmempikin proffa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.