perjantai 24. toukokuuta 2024

Elämä ilman kunnossapitokulttuuria

Etelä-Afrikka on mielenkiintoinen antropologis-kulttuurinen seurantakohde. Olihan maan talous erinomaisessa kunnossa kun valkoinen vähemmistövalta vaihtui mustan enemmistön hallintoon. 

Tästä syystä olen silloin tällöin (esimerkki) kirjoittanut maan tapahtumista. Ja tänään teen sen nojautuen Al Jazeeran artikkeliin maan tilanteesta. 

Arabimaailman pravdan mukaan Etelä-Afrikassa on toiminut sähkönjakelu yhtämittaisesti 57 päivän ajan, mikä on pisin yhtenäinen jakso yli kahteen vuoteen. Tämä on sikäli merkittävää, että viime vuonna sähkökatkot aiheuttivat maan keskuspankin mukaan tehtaiden, toimistojen ja kauppojen sulkemisten takia tappiota peräti 51 miljoonan dollarin verran päivässä. 

Sähköongelmat eivät kuitenkaan ole ainoa haaste 62 miljoonan asukkaan maassa vaan vuosikymmeniä jatkuneet laiminlyönnit infrastruktuurin huollossa ja investoinneissa ovat johtaneet myös liikenneverkkojen ja vesihuollon rappeutumiseen. Tämä saattaa johtaa siihen, että vuodesta 1994 - eli apartheidin päättymisestä lähtien - vallassa ollut Afrikan kansalliskongressi (ANC) menettää parlamentaarisen enemmistöasemansa ensi viikon vaaleissa. Näin ainakin mielipidekyselyiden mukaan.

Etelä-Afrikassa on suuri julkinen sähköntuottaja - Eskom - jonka käytössä on lähinnä vanhentuneita ja huonosti ylläpidettyjä hiilivoimaloita, jotka ovat kärsineet myös hiili- ja kuparivarkauksista sekä korruptiosta. Niiden seurauksena presidentti Cyril Ramaphosa joutui viime helmikuussa jopa julistaman hätätilan sähkökatkojen venyessä jopa 12 tuntiin päivässä. 

Sittemmin Etelä-Afrikkaan on syntynyt yksityisiä investointeja tuulivoimaloihin ja ydinvoimaloihin, minkä seurauksena yksityinen sektori tuottaa nykyisin noin kolmanneksen Etelä-Afrikan sähköstä. Se selittää osittain sähkökatkojen viimeaikaisen vähenemisen.

Sähkökatkot ovat myös estäneet vedenpuhdistamoita käyttämästä pumppujaan, mikä on johtanut ihmisten jäämiseen ilman talousvettä. Lisäksi - Johannesburgin vesilaitoksen mukaan - lähes puolet kaikesta putkistovedestä hukkuu vuotoihin. Se tarkoittaa 70 miljoonaa litraa juomavettä joka päivä. Syynä on kunnallisten jakelujärjestelmien korkea ikä: esimerkiksi Johannesburgissa ne on suunniteltu maailmansotien välisenä aikana.

Vesilaitokset ovat alttiita myös vandalismille. Rosvot ottavat kaiken metalliosista pumppuihin ja myyvät ne eteenpäin. Eikä Etelä-Afrikassa ole sellaista infran kunnossapitokulttuuria kuin länsimaissa. Ja vaikka olisikin, on vesilaitoksilla vaikeuksia saada tuloja, koska ihmisillä ei ole varaa maksaa. 

Etelä-Afrikan vesitilannetta saattaisi sähkön tapaan auttaa siirtyminen yksityiseen vedenjakelujärjestelmään. Ja sama koskee Etelä-Afrikan valtion tukemaa rautatieyhtiötä, joka on myös joutunut huonon hallinnon ja korruptiosyytösten keskelle.

Viime vuonna ränsistyneet rautatiet aiheuttivat maan valtiovarainministeriön mukaan taloudelle menetyksiä, jotka vastaavat jopa 6 prosenttia bruttokansantuotteesta vuonna 2023. Eikä siinä kaikki, sillä julkinen rautatieyhtiö varoitti äskettäin, ettei se pysty hoitamaan 130 miljardin randin (7,2 miljardia dollaria) velkaansa ilman suoraa valtion apua. Niinpä presidentti Ramaphosa on vihjannut myös rautatieliikenteen yksityistämisen suuntaan.

* * *

Etelä-Afrikassa on ensi viikolla vaalit tilanteessa, jossa infrastruktuuri on pettämässä sekä lisäksi kolmannes koko väestöstä ja lähes puolet kaikista nuorista on työttömänä, 56 prosenttia koko väestöstä elää köyhyydessä ja talouskasvu on olematonta (tälle vuodelle on ennakoitu 0,9 prosentin kasvua).  Ja samaan aikaan rikollisuusluvut ja korruptioskandaalit ovat jokapäiväistä heinää.

Viime vuonna maan velka/BKT-suhde kasvoi 74 prosenttiin (Suomessa 75,8 prosenttia!) ja nykyinen hallitus joutuu sen takia käyttämään yli viidenneksen verotuloistaan velan korkojen maksuun. Se vie rahaa muilta aloilta – kuten koulutukselta, terveydenhuollolta ja infrastruktuurilta.

Siksi maan työttömyys olisi saatava laskuun, jotta tuloja saataisiin nykyistä enemmän. Niinpä seuraavan hallituksen - riippumatta sen kokoonpanosta - olisi keskityttävä talouden piristämiseen ja työpaikkojen luomiseen. Se voisi tapahtua esimerkiksi tarjoamalla kannustimia yksityisille infrastruktuuri-investoinneille, jotka heijastuisivat positiivisesti maan vientiteollisuuteen ja muuhun yrityselämään. 

Nähtäväksi siis jää, onnistuuko Etelä-Afrikka nousemaan siitä alamäestä, jota se on ANC:n johtaman keskusjohtoisen taloutensa vetämänä lasketellut viimeiset puolitoista vuosikymmentä. Vai onko sen kohtalona vaipuminen tavanomaiseksi mustan Afrikan takapajulaksi, jossa mikään muu ei toimi kuin korruptio ja rikollisuus? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nyt testataan onko afrikkalaisista menestyvän valtion ylläpitäjäksi
HS historiallisten vääryksien äärellä
Kertakaikkinen ratkaisu suunnitteilla Etelä-Afrikkaan?

45 kommenttia:

 1. Alamäki tuskin taittuu. Liian suuri prosentti väestöstä elää rikoksilla. Kun kaikki valkoihoiset on tapettu ja heidän omaisuutensa porukalla rällätty, alkaa muuttoliike Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Melko piankin. Täkäläiset viherkommunistit toivottavat tervetulleiksi. Kari Suomalainen aikanaan sanoi: Jos hollitupalaiset päästää salin puolelle, eivät he siitä sivisty vaan muuttavat salin hollituvaksi.
  MOT Etelä-Afrikassa ja Ruotsissa ja Hollannissa ja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Ranskassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Suomessa jne.

   Poista
  2. Suomen viherkommari-ämmille kaikki pikimustat äijät ovat erittäin tervetulleita!

   Poista
 2. Mitä tummempi jätkä sen huonommin asiat menee! Suomi on poikkeus tästä säännöstä, varsinkin, kun ajelee suomalaisia teitä. Meillä ihmisten rahat, varastetaan veroina sosialistisen järjestelmän ylläpitoon ja suojatyöläisten palkkohin! Summa summarum Suomi on pohjolan Bantustan!

  VastaaPoista
 3. Kun taannoin, somalikysymyksen ollessa tapetilla, olin poistumassa Porthaniasta, jonka edustalla väräjävä-ääninen tytönheitukka piti puhetta, mustien sorrosta. Tämä oli jonkinsorttinen puolustuspuhe somalien "oikeuteen" muuttaa suomalaisen sosiaaliturvan asiakkaaksi.
  Puheen teema oli selkeä: afrikkalainen huonous on valkoisten vika.
  Käsittääkseni tilanne on liki ennallaan, somalit ovat sosiaaliturvan kestoasiakkaita.
  1800-luvulla tuota afrojen huonoutta perusteltiin älykkyysosamäärän rajallisuudella. Nyttemmin se ei ole enää sallittu peruste: onhan mustia tohtoreita yms.
  Kukapa kertoisi vastauksen? Onhan tuo talouden vajavaisuus, mustan Afrikan peruspiirre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus on sama kuin ennenkin, mutta nyt sen perusteena ovat valtavat geenipankit ja niihin perustuva tutkimus. Tämä on ikävä kyllä sellaista tutkimusta, jota päivälehdet eivät halua tiedesivuillaan esitellä.

   Poista
  2. Näin juuri. Mutta tuo sopivuuden dilemma? Eihän kaikkea voi sanoa, vaikka kysymys olisi yleisesti tiedossaolevasta faktasta.

   Poista
  3. V Honkasalo näytti ihan vähän aikaa sitten mallia pillastumalla siitä, että P esitteli tilastotietoja.

   Poista
  4. Ai, joko 1800-luvulla tutkittiin älykkyysosamäärää ? Olen ollut siinä luulossa että silloin mitattiin kallon mittoja, joka kertoi paljon mittaajiensa äö stä.

   Poista
  5. Älykkyyttä mitattiin samoin metodein, likimain: en ole satavarma, että olisivat olleet identtisiä nykyisten äo-mittausten kanssa.

   Poista
  6. Menettely oli jo 1800-luvulla samanlainen. Koko ÄO-mittaushan luotiin silloin tarkoituksena luoda menetelmä jolla voidaan mitattavasti ennustaa henkilön potentiaalia menestyä modernissa yhteiskunnassa. Ja siinä onnistuttiin. Tehtäväsarjat ovat jalostuneet ja tulokset tarkentuneet, mutta tulokset sinällään pysyneet samoina. Ne jotka systeemin loivat, tekivät heti alusta saakka hyvää työtä. Toisin kuin frenomenologia, joka ei perustunut todennettuihin tuloksiin, ÄO-mittaukset perustuivat siihen että yhteiskunnassa pärjänneet henkilöt saivat suurempia lukemia kuin ei-pärjänneet ja lapsien ja nuorien jotka saivat suuria lukemia, voitiin myöhemmin todeta pärjänneen yhteiskunnassa hyvin ja päin vastoin. ÄO:n ennustuskyky pärjäämiselle on erittäin kovaa tasoa.

   Poista
  7. Niin hirveältä kuin se soijapojista tuntuu, niin äo-testit ovat parasta mitä psykologian tutkimus on tuottanut.

   Poista
 4. Varoittava esimerkki mustien "kyvyistä".

  Toteutuukohan Etelä-Afrikasa ihmisoikeudet? Meinaan vaan kun syyttävät Israelia Kansainvälisessä tuomioistuimessa.

  Entä millä tolalla heillä mahtaa olla nämä oikeusvaltio periaatteiden noudattaminen kun kirjoititte "rikollisuusluvut ja korruptioskandaalit ovat jokapäiväistä heinää."

  Mutta ovat sentään velkaisuudessaan saavuttaneet Suomen!

  VastaaPoista
 5. Tämä tulee hyvin esiin se miten erilaiset on kulttuurit mustien ja valkoisten välillä.

  Eikä ne sulaudu yhteen vaikka joku väkisin sitä yrittääkin.

  On siis täysin toivotonta kuvitella, että he soputuisivat esim. suomalaisten elämäntapaan tai kulttuuriin.

  Itse asiassa tämä esimerkki kertoo juuri sen - Maassa maan tavalla.

  VastaaPoista
 6. Meille ei opeteta kouluissamme ihmisyydestä mitään. Tai opetetaan suunnilleen, että maailman kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia ja -- mikä tärkeintä -- samanarvoisia.

  Opetus on pelkkää moraalipaatostelua jonka vakavoituminen muuttaa tosiasiaksi. Tässä uskonnonomaisessa ilmapiirissä ei tosiasioita ihmisyydestä pystytä esittämään. Siis että maailman kaikki ihmiset ovat juuri pohjimmiltaan ihan erilaisia, ja että oma, eurooppalaisella uudella ajalla syntynyt kulttuurimme on ollut ihmisen historiassa aivan poikkeavanlaatuinen.

  Individualismi tajunnallisena jäsennyksenä eriytti subjektin ja objektin ja mahdollisti kartesiolaisen rationaalisuuden. Hamassa muinaisuudessa tapahtunut kulttuurinen perusvalinta, äännekirjoitus, mahdollisti kirjapainon -- tuon "ditto devicen". Se oli valistuksen ajattelun ase, ja esimerkiksi kirjallisuuden romaanimuoto on eurooppalaisen uuden ajan tuote. Tiesittekö?

  Se erityiseen edusuksellisuuden kognitioon perustuva demokratia, joka eurooppalaisella uudella ajalla syntyi, on nimenomaan tajunnallisiin alkioihimme palautuva ilmiö, eikä se siis ole mikään rakenteellisista palikoista koottu hallintomalli, joka voitaisiin vientituoteena viedä vaikka mihin maailman maahan. Eivät teokratiat muutu demokratioiksi vaikka "tietoa" yritettäisiin miten tahansa ahtaa täysin eriperusteisen kulttuurin ihmisten päihin.

  Eiu myöskään muita eurooppalaisella uudella ajalla kehittyneitä ajatusmuotoja -- tiedettä, tiedollista asiahallintaa yleensä -- voida vientituoteena viedä kulttuureihin joista puuttuvat kulttuuriset edellytykset.

  Harmi tosiaan, ettei kouluissamme opeteta ihmisyydestä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälleen, hyvin tiivistetty Seppo.
   Asiaa sävyttänee kuitenkin ihmisen herkkäluontoisuus, tietyissä kysymyksissä.
   Opillisuus on monasti uskonkysymyksillä sivuutettavissa.
   Tämä Homo Teologicus, uskoo - esim. mamukysymyksen olevan - faktuaalisuuden tuollapuolen.

   Poista
  2. Kirjapainotaito keksittiin Kiinassa ja Koreassa 500 vuotta ennen Gutenbergiä.

   Poista
  3. Se on ihan sama vaikka olisi keksitty paikallisesti vaikka Ouagadougoussa, vain sillä keksimiskerralla on merkitystä joka leviää kaikkien käyttöön.

   Poista
  4. Käsitteillä pitäisi kuvata maailmaa erityneesti niin että merkitsevät yksityiskohdat noususivat esiin -- juuri yliyleistävien yleiskäsitteiden käyttö on oman ajattelumme pahin sudenkuoppa.

   "Ainahan ihmiset ovat sotineet", "Jo antiikin Kreikassa oli demokratia", "Vain suvaitsemattomat ihmiset eivät kannata moniarvoisuutta ja monikulttuurisuutta", jne.

   Eurooppalainen uusi aika on ollut ajattelupremissiensä suhteen ihmisen historiassa aivan erityislaatuinen, ja vaikka filosofian historistit ovat sitä paljonkin käsitelleet, kouluissa mitään oman kulttuurimme erityislaatuisuudesta ei opeteta. Sen sijaan opetetaan että kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia.

   Poista
 7. USA otti aikoinaan lyhytnäköisesti ja ajattelamatta Afrikasta orjia saadakseen pikavoittoja puuvillaplantaaseilla. Pikavoitot tuli, mutta orjien jälkeläiset on nyt maailman tappiin asti USA:n haittoina ja elätettävänä. Tänä päivänä on suomessa menossa samankaltainen prosessi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi se ero on ettei me saatu edes pikavoittoja:)

   Poista
  2. USA:ssa mustat ovat kuitenkin yhä vähemmistö vaikka tässä vaiheessa historiaa myös eurooppalaisista on tulossa siellä vähemmistö.

   Suomen alle 5 miljoonan väestön kansainvaellus sen sijaan nielaisee niin nopeasti, ettei meistä jää maailmanhistorian aikakirjoihin edes alaviitettä, että tällainen kansa on joskus täällä ollut olemassa.

   Poista
  3. Somalit lisääntyvät kuin kanit. Ja viherkommari-ämmät tekevät himoitsemiensa mustien äijien kanssa mulatteja kuin kanit.

   Poista
  4. Mutta kerran.......me olimme täällä.

   Poista
  5. Arabit olivat ymmärtäneet kastroida omaan käyttöönsä tulevat neekeriorjat.
   Olisi kannattanut USAlaisten ottaa mallia sieltä.

   Poista
  6. Muslimit tekivät myös huviorjattaristaan lisääntymiskyvyttömiä. Tätä saattaa lukea lasten tasolla olevat, joten en kuvaile sen tarkemmin että miten. Olivat tarkkoja kenen kanssa lisääntyivät eli ei ulkopuolisten orjien kanssa.

   Poista
 8. Hakematta tulee mieleen proffien Lynn ja Vanhanen tutkimus 'IQ and the wealth of nations' jonka keskeinen tulos oli, että "maan keskimääräinen älykkyysosamäärä ja bruttokansantuote henkeä kohti korreloivat kertoimella 0,82." Melko vastaansanomaton korrelaatio - ja tulosta tukevat täysin blogistin esittämät kuvaukset sikäläisistä asenteista ja tavoista hoitaa asioita. Vaan milläs lähteä kohottamaan kansakunnan keskimääräistä älykkyysosamäärää, mistä toivon mukaan seuraisi myös varallisuuden nousu? Se lienee toivottavasti nähty, ettei ratkaisu ole ainakaan nykyisen muotoinen kehitysapu.

  VastaaPoista
 9. Etelä-Afikallahan oli Israelin avustamana kehitetty atomiaseita. Siis valkoisena aikana. Kun homma näytti menevän mustaan aukkoon, niin onneksi nämä aseet tuhottiin tai luovutettiin Israeliin. Aika kauhuskenaario, jos mustat miehet olisivat saaneet atomipommin käyttöönsä. Tosin olisihan se voinut räjähtää käsiinkin, kun käyttäjät on mitä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu. Etelä-Afrikka rakensi suojakseen 6 kpl yksinkertaista ja mekaanisesti suurta 7 kt uraanipommia. Periaatteena oli pikemminkin että toimii varmasti kuin että olisi suuresti tehokasta. Käyttö olisi vaatinut ilmaherruuden, että voi pudottaa pommikoneesta. Valmistusaikanaan näin tietysti olikin. Ei niillä kapineilla nykysodankäynnissä olisi juurikaan merkitystä. Olisipa tietysti kuitenkin jonkinlainen pelote lähinaapureille.

   Poista
 10. Wällärin johtama Mermies-Unioni ja Kuisman johtama AKT olivat etunenässä järjestämässä boikottitoimia valkoisten vallan kaatamiseksi. Politiikassa Ilkka Kanerva oli outo kokoomuslainen joka oli samalla asialla. Punavihreät myös. Tässä tulos.

  VastaaPoista
 11. Olen jonkin sortin kokemusasiantuntija, kun tuolla eteläisen pallonpuoliskon suunnalla tuli vietettyä aikaa 1989-1990. Etelä-Afrikkan kärkeä ja Durbania tuli kierrettyä kolme viikkoa vuonna 1990. Kadut oli siistejä, infra toimi ja kaikki muukin oli kunnossa.

  Eli oli ne viimeiset hetket, kun kuri ja järjestys oli maassa. 1991 loppui aparthaid-politiikka. Mandela vapautetiin ja siitä tuli presidentti. Sen jälkeen kaikki onkin mennyt - kuten mustien maissa menee - päin persettä mistään välittämättä.

  Tämmöinen pätkä entisestä siististä Durbanin kaupungista saa mieleni surulliseksi: https://pt-media.org/2024/05/17/filmi-afrikasta-joka-antaa-vision-euroopan-tulevaisuudesta/

  t. "Buuri Johannesbuurista"

  VastaaPoista
 12. Jätän tämän kuuntelusuosituksen tähän vaan. Jakso 1: Minkä vuoksi sivistyksen hävittäminen on välttämätöntä
  PS. Taanilan puhe on moniulotteisuudessaan sellainen, että sen voi ymmärtää vain, jos omaa riittävästi tietoa. Smooltakista ei ole apua sen ymmärtämiseen. Sanojen välistä on helppo ymmärtää, miksi nykynuoret, uskovaiset ja muut ideologistit luulevat olevansa sivistyneitä.

  VastaaPoista
 13. Mustien kulttuuri on elää tässä hetkessä.mutta Somaliassa on ihme ja kumma Mogadishussa saatu poliisit toimimaan oikeasti. Pääroolissa ehkä Ruotsissa asunut paluumuuttaja päällikkötason Nainen! Kertoo oppineensa yht.kunnan toiminnan sieltä

  VastaaPoista
 14. "
  Vai onko sen kohtalona vaipuminen tavanomaiseksi mustan Afrikan takapajulaksi, jossa mikään muu ei toimi kuin korruptio ja rikollisuus?
  "
  No jaa. Tällä maahanmuuttoinnolla suurehko osa euroopastakin muuttuu mustaksi takapajulaksi. Muistammehan yhteiskuntien koostuvan ihmisistä.

  -KKi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tällä maahanmuuttoinnolla suurehko osa euroopastakin muuttuu mustaksi takapajulaksi."
   Sehän on EU-diktatuurin Coudenhove-Kalergi -suunnitelman tarkoituskin!

   "Tulevaisuudessa ihmiset ovat sekarotuisia (mongrel), ja tämän päivän rodut ja yhteiskuntaluokat tulevat katoamaan. Tuleva euraasialais-negroidinen rotu, joka ulkoiselta olemukseltaan tulee muistuttamaan antiikin egyptiläisiä, asettaa kansojen erilaisuuden tilalle yksilöiden erilaisuuden." - Richard Nicolaus Coudenhove-Kalergi kirjassaan Praktischer Idealismus.

   Coudenhove-Kalergia pidetään EU:n aatteellisena isänä.

   Poista
  2. Eipä siinä kalevin koukkuja suunnitelmia taida olla. Eiköhän kyseessä ole vain käsistä karannut humanismi yhdistyneenä käsittämättömään naiviuteen. Kaikille kaikkea hyvää ja kaikki ovat tasa-arvoisia ja saman veroisia.

   -KKi-

   Poista
  3. EU jakaa joka vuosi Coudenhove-Kalergi -palkinnin "ansioutuneille eurooppalaisille".

   "Laureates of the European Prize
   Since the establishment of the foundation the following celebrities have been honored:
   ...
   2010 – Angela Merkel, Bundeskanzlerin Deutschlands
   ..."
   https://www.coudenhove-kalergi-society.eu/en/laureates-of-the-european-prize/

   Ne jotka eivät ole tiedonsaannin suhteen pelkästään Helsingin-Brysselin Pravdan, Ylen ja muun valta- eli propagandamedian varassa, tietävät että Angela Merkel pani tietoisesti alulle kantaeurooppalaisten tuhon kierteen kehitysmaalaisten massainvaasion avulla - Coudenhove-Kalergi -suunnitelman mukaisesti.

   Poista
  4. Äärimmäisenä mutta tehokkaana keinona maahantunkeutujien torjumiseksi olisi viedä "rautaa rajoille".
   Lievemmilläkin keinoilla maahantunkeutujien torjuminen onnistuisi, mutta poliittinen tahto puuttuu - maanpetturipoliitikot ovat kantaeurooppalaisiin kohdistuvan matalan intensiteetin kansanmurhan kannalla, koska Coudenhove-Kalergi -suunnitelma tähtää kantaeurooppalaisten tuhoamiseen.

   Poista
  5. Juu juu, näinhän toki. Maa on litteä, rokotteet tappaa ja kännykät säteilee. Totta ka

   Poista
 15. Ajatelkaapas, jos insinööreiksi valmistuneet suomipojat ja ahkerat persvakoäijät nostaisivat kytkintä ja muuttaisivat muualle. Maahan jäisivät kiimaiset musut ja mustat mulliturvat kehopositiivisten vassariämmien ja muutamien soijaeunukkien kanssa viettämään mukavia pelihetkiä. Kuinkahan kauan menisi, kun maa olisi tuhottu lopullisesti?

  VastaaPoista
 16. Mustan Afrikan suurin ongelma on heimokulttuuri. Näkyy joka paikassa. Jopa Nyereren Tansaniassa, jossa se on ehkä pienin Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa Nyereren ansiosta. Pahinta kai Somaliassa.

  Opin monen vuoden Tansanian työssä asuessa, että maassa ei ole paikallisilla osakeyhtiöitä, koska kukaan ei luota kehenkään. Kaikki on jonkun yksilön omistuksessa. Sama Ugandassa ja monissa muissa seudun maissa.

  Etelä-Afrikka on sortumassa, kertovat kollegani. Ei liene kaukana Zimbabwen kohtalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista se on, kun äo on alhainen, testosteronitaso korkea. Bantuillahan on lyhyempi odotusaika (sekä terveyskeskukseen Suomessa että lasten) niin että he voivat lisääntyä nopeammin. Tätä kompensoi vähäisempi empatia eli lapsista ei pidetä niin hyvää huolta kuin esimerkiksi Itä-Aasiassa.

   Poista
 17. Samaa mieltä. Maan johdolta vaaditaan todella paljon rohkeutta muuttaa tämä .

  VastaaPoista
 18. Minusta on tullut rasisti kansojen ja kulttuurien tahallisen sekoitamisen takia. Aiemmin en ollut kun kukin kansa asui omalla alueellaan omalla tavallaan. Kunnioitin ennen jokaisen omaa tapaansa elää.

  VastaaPoista
 19. Joskus herrainvuonna 2006 kollega etelä-afrikasta totesi ettei valkoisella miehellä ollut uramahdollisuuksia omassa kotimaassaan.

  Aiheeseen liittymätön kysymys proffalle. Miksei random-energian tuottajille pakoteta rakentamaan sama määrä stabiilia energiaa ja siirtokapasiteettia? Kuten Saksan energia-ihme osoittaa, näin pitäisi toimia.
  V-V F

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.