torstai 4. toukokuuta 2023

Koiraflunssa

Arvoisa lukijani muistaa varmasti Espanjantaudin, lintuinfluenssan ja luultavasti myös niin sanotun sikainfluenssan. Lisäksi hän saattaa muistaa parin viikon takaisen kirjoitukseni, jossa kerroin Kanadassa havaitun, että kettuihin, haisunäätiin ja minkkeihin levinneissä H5N1-lintuinfluenssaviruksissa esiintyy mutaatioita, joiden seurauksena ne pystyvät lisääntymään aiempaa paremmin nisäkkäissä. 

Tähän jatkoksi sopii eLIFE-lehdessä julkaistu tuore tutkimus, jossa havaittiin, että kiinalaisissa koirissa kiertävät influenssakannat saattavat lähiaikoina saada kyvyn tarttua ihmisiin. Kyse on alkujaan linnuista peräisin olevasta H3N2-influenssakannasta, jota on jo jonkin aikaa havaittu aasialaisissa ja pohjoisamerikkalaisissa koirissa. 

Kiinalaiset tutkijat keräsivät vuosien 2012 ja 2019 välillä tuhansia näytteitä influenssaa sairastavilta kiinalaiskoirilta saadakseen tietoa näiden virusten evoluutiosta tietoa. Heidän tulostensa mukaan influenssavirukset ovat kehittyneet tunnistamaan sellaisia solujen pinnan reseptoreita, joita esiintyy ihmisten hengitysteiden limakalvoilla. Ne pystyvät myös lisääntymään tällaisissa soluissa laboratorio-olosuhteissa. 

Mielenkiintoinen oli myös havainto, että jotkut kerätyistä koiran influenssanäytteistä levisivät nopeasti naapurikäytävän fretteihin, joita käytetään monissa tutkimuksissa mallina ilmassa leviävälle influenssalle ihmisissä. 

Ihmisillä ei ole tiettävästi esiintynyt samanlaisia viruksia kuin koirilla. Siten meillä ei ole immuniteettia niille, joten näiden virusten siirtyminen koirista ihmisiin saattaisi johtaa Espanjantaudin kaltaiseen erittäin tappavaan epidemiaan. 

Tästä syystä koirien influenssavirustilanteen seurantaa tulee jatkaa, jotta huomaamme ajoissa, mikäli virusten evoluutio johtaa myös jatkossa kohti kykyä tarttua ihmiseen. Näin mahdolliseen epidemiaan voidaan varautua esimerkiksi lisäämällä tarvittaessa koirainfluenssavirusta kausi-influenssarokotteisiin.  

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lintuinfluenssavirukset sopeutumassa elämään nisäkkäissä
Ilmastonmuutos ja väestönkasvu tuottavat tuhansia uusia viruksia
Influenssavirus ja sen kaveri?

13 kommenttia:

  1. Tottahan toki.
    Ja koirien rekisteröintipakko astui voimaan, ja eläinkokeissa ei yksikään koira jäänyt henkiin mRNA-piikkitesteissä.
    Joten mitähän tällä pohjustetaan?

    https://yle.fi/a/74-20004977

    https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-flu-shot-canine-influenza/

    Voisiko syy olla tällainen?

    https://rumble.com/embed/v1x987q

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä, että joku voi uskoa höperöihin salaliittoihin, mutta en oikein sitä, että niitä höpinöitä pitää levittää joka paikkaan jopa vastoin omeaa tietoa. Esimerkiksi tuossa keskimmäisessä viitteessäsi ei suinkaan höpötetä koiria tappavasta rokotteesta, vaan kehotetaan rokottamaan sellaistet koirat, joiden tartuntariski on suuri.

      Poista
  2. Unohtui laittaa tämä pelottelusivu tuohon edelliseen lisäksi.
    Nyt heti hakemaan rokotteita.
    Taitaa olla vastaavaa, kuin tämä ihmisten "pandemiakin" oli.

    https://www.dogflu.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäkin todetaan rokottamisen olevan järkevää. Eikä sivusto sisällä minkäänlaista pelottelua.

      Poista
  3. Aikoinaan annettiin ihmiselle verensiirrossa vahingossa koiran verta. Mitään muuta haittaa siitä ei ollut kuin joka tolpan juuressa jalkaa pitää nostaa ja merkata kohta.

    VastaaPoista
  4. Suhtaudun varsin kielteisesti uusien rokotteiden kytkykauppaan. On pelattu suoraan rokotuskielteisten vastustajien lapaan, ja nyt on sitten vain kannettava seuraukset. Jos joku haluaa koirapiikin, hänen on sitä erikseen pyydettävä.
    Me olemme muuten kuitenkin altistuneet koiraflunssille, vaikkemme sairastuneet olekaan. Uskoisin T-solujen ainakin tunnistavan nämä. Emme me aivan suojattomia ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko rokotuskielteisen vastustaja siis rokotemyönteinen?

      Poista
  5. Jaahas sitä pukkaa taas uutta epidemiapandemiaa? Juu kohta on tiputäi, lammaspöhö, koira kuume, kissarutto ja mitälie? Ihminen on viisaudessaan muuttunut niin hygienia ja antibactikauhuiseksi, että normaali sietokyky epäpuhtauksiin on kadonnut! Tiedän VARMASTI ihan omasta kokemuksesta! Nöösinä olin rehutehtaassa käsittelemässä mätiä luita ja teurasjätteitä. No pari krt tuli joku tulehdus, mutta pitemmän päälle sai syödä vaikka kuinka haisevaa makkaraa tai ylipv jauhelihaa! Pierut haisi kamalalle, ei muuta ongelmaa! Elimistöni tottui " pahaan" bakteerikantaan ja tuolloin olisin tuskin matkaripuliin sairastunut, jos olisi ollut varaa esmes Afrikkaan matkustaa?
    Turha hössötys pois, köhitään ja niiskutellaan niinkuin esivanhempamme, joille lääkkeitä ei ollut tarjolla. Useimmat toipuvat, ja ne, jotka eivät, poistuvat heinkentämästä geeniperimäämme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syö paskaa. Jutuista päätellen sulla on prioneita.

      Poista
    2. Yleensä tyhmyys on perinnöllistä, tietysti ympäristötekijät kaverit yms. vaikuttaa myös parikymppiseksi asti. Onhan toki aivoja mädättävä prionikin mahdollinen mutta suomessa aika harvinaisia.

      Poista
  6. IS tänään

    Merkittävä läpimurto: Tutkijat löysivät Parkinsonin taudin todennäköisen aiheuttajan

    Professori Per Saris kuvailee tutkimusryhmän tuloksia merkittäviksi.

    https://www.is.fi/terveys/art-2000009564680.html

    Artikkelista poimittua

    Helsingin yliopisto tiedotti perjantaina mullistavasta löydöksestä Suomen lääketieteellisessä tutkimuksessa.
    Yliopiston mukaan tutkijat ovat osoittaneet, että tietyt Desulfovibrio-bakteerikannat ovat todennäköisesti Parkinsonin taudin aiheuttajia valtaosassa tapauksista.

    Yliopiston mukaan tutkimus mahdollistaa Desulfovibrio-bakteerikannan kantajien seulonnan ja bakteerin häätämisen suolistosta.
    Näin taudin syntymistä olisi mahdollista ennaltaehkäistä tulevaisuudessa.

    Professori Per Saris toteaa yliopiston tiedotteessa, että tulokset ovat merkittäviä. Hän huomauttaa tutkijoiden selvittäneen Parkinsonin alkuperää peräti 200 vuotta.

    – Suurin osa taudista aiheutuu ympäristön kautta eli siitä saako ihminen Parkinsonin tautia aiheuttavia Desulfovibrio-bakteerikantaa ympäristöstään.
    Vain pieni osa eli noin 10 prosenttia Parkinsonin taudista aiheutuu yksilön perintötekijöistä, Saris selventää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on vihreillä hyvä syy haistella toistensa pieruja. Mitä pahemmalle haisee sen suurempi riski.

      Poista
    2. Tämäpä olikin mielenkiintoinen juttu.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.