keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Kolmen suuren hallitus?

Hallitusneuvotteluissa otettiin eilen mielenkiintoisia askelia. Ensinnäkin puolueet julkaisivat vastauksensa hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) kysymyksiin ja toiseksi kolmen suurimman puolueen edustajat keskustelivat Ylen A-studiossa

Puolueiden vastauksia en ole lukenut, mutta mediatietojen mukaan ne vastaavat pitkälti niitä linjauksia, jotka nähtiin jo vaalitaistelun aikana. Siten hallitustunnustelijan tehtäväksi jää selvittää, mitkä puolueet pystyvät tinkimään vaatimuksistaan siten, että hallitus saadaan syntymään. 

Ylen A-studion sen sijaan katsoin. Siellä keskustelu oli sivistynyttä eikä minulle jäänyt epäilyksiä siitä, etteivätkö Kokoomus ja Perussuomalaiset sopisi melko helposti samaan hallitukseen. Ja kyllä minusta kuulosti myös siltä, että Kokoomus sopisi samaan hallitukseen demareiden kanssa. 

Ohjelman lopussa toimittaja kysyi, voisivatko kaikki kolme keskustelussa mukana olevaa puoluetta osallistua samaan hallitukseen. Kokoomukselle ja Perussuomalaisille tämä mitä ilmeisimmin sopisi, mutta SDP:n edustaja Antti Lindtman oli skeptinen jälkimmäisen suhteen. 

Minulle jäi kuitenkin hänen vastauksestaan huolimatta sellainen käsitys, ettei kolmen suuren hallitus ole mitenkään pois suljettu vaihtoehto. Pikemminkin tuntui siltä, että Lindtman toppuutteli pikemminkin periaatteen - ellei suorastaan teatterivaikutelman - kuin todellisen vastustuksen takia. 

Jos tuntemukseni on oikea, on SDP noudattamassa puolueensa vanhaa tannerilaista perinnettä, jossa se ottaa vastuuta silloin, kun isänmaan tilanne sitä vaatii. Ja juuri tällä hetkellä se - vasemmistodemari Sanna Marinin (sd) johtaman vihervasemmistohallituksen jäljiltä - todellakin vaatii sitä. 

* * *

SDP:n asemaa hallitusneuvotteluissa vahvistaa myös se, että RKP:n linjaukset ovat olleet äärimmäisen tiukkoja Perussuuomalaisia kohtaan - jopa niin, että puheenjohtaja Riikka Purra (ps) ilmoitti yhteistyön olevan mahdotonta, ellei kielipuolue taivu maahanmuuttokysymyksissä. Tämä RKP:n peli ei voi olla ärsyttämättä myöskään Petteri Orpoa, sillä maamme talouden kuntoon paneminen tuskin onnistuisi ruotsalaisten mitä ilmeisimmin ajaman sinipunan (kok+dem+vihr+ruots) voimin, koska julkisten menojen supistamisesta tulisi käytännössä mahdotonta.

Siksi oma veikkaukseni juuri tällä hetkellä on se, että hallitus lopulta muodostetaan kolmen suuren puolueen varaan. Ne kaikki olivat vaalivoittajia sekä lisäksi yksimielisiä siitä, että kansakunnan vyötä on kiristettävä.

Ja jos tarkkaan kuuntelee, niin kaikki kolme ovat varsin samanmielisiä myös siitä, ettei vyönkiristystä pidä tehdä tinkimällä yhteiskunnan keskeisistä palveluista. Ja jopa siitä, että Suomen talouden vihreä siirtymä on tehtävä tuhoamatta maamme talouden perustaa. 

Toki yksityiskohdissa - kuten tunnetun vuosiluvun mainitsemisesta hallitusohjelmassa - on neuvoteltavaa. Sitä paitsi hallitusneuvottelijoiden on syytä huomata teollisuudesta jo linjatun, että siellä kannatetaan vihreää siirtymää ja rahaakin löytyy, joten tähän asiaan ei enää tarvita kovin kummoista veronmaksajan lompakon kuppaamista. 

Kaikki kolme puoluetta ovat myös yksimielisiä siitä, että Suomi tarvitsee osaavaa työvoimaa. Siten työperäisen maahanmuuton neuvottelukohteeksi jää ainoastaan sellaisen kaikille sopiva määritelmä. 

Ja on minulla sellainenkin käsitys, ettei yhdelläkään näistä kolmesta puolueesta - tai SDP:ssä ainakaan lindtmanilaisella siivellä - ole kovin suuria intohimoja haalia maahamme määrätöntä määrää työelämään sopimatonta maahanmuuttaja-ainesta. Siten myös humanitaarisessa maahanmuuttopolitiikassa on löydettävissä kompromissi, jos vain halutaan.

Työllisyysasteen kohottamisen osalta kitkaa aiheuttavat tarvittavat keinot. Lähellä ay-liikettä olevalle SDP:lle voi erityisesti työttömyysturvaan koskeminen olla paha paikka.  Kompromissi löytynee kuitenkin siitä, että korvaustasoa nostetaan työttömyysjakson alussa ja lyhennetään sen lopusta siten, ettei kokonaisuus ole yhtä radikaali kuin kokoomuslaisten haaveissa. 

* * *

Voi tietenkin olla, että olen tulkinnoissani turhan optimistinen. Ja saattaapa olla niinkin, että tahtoisin RKP:n ja Keskustan saavan näpäytyksen omasta pelin politiikastaan sen sijaan että jompikumpi tai molemmat saisivat palkinnoksi venkoilustaan kokoonsa nähden kohtuuttoman suuren vaikutusvallan Orpon tulevassa hallituksessa. 

Tämä olisi suotavaa jo senkin takia, että mikäli RKP:n tai Keskustan peli johtaa niiden kannalta hyvään lopputulokseen, tulee järkevän hallitusohjelman muodostaminen tulevaisuudessa olemaan entistä vaikeampaa välttämättömien takiaispuolueiden kohtuuttomien vaatimusten edessä. Siksi sellaisille olisi hyvä osoittaa oikea paikkansa - oppositiossa - jo näissä hallitusneuvotteluissa. 

27 kommenttia:

  1. Koska Antti Herlinillä ja kumppaneilla on miljardeittain rahaa ja vihreä siirtymä on jätte kiva, on aivan sama keitä on hallituksessa. Laitetaan raha töihin. Wittusenin vetyterästehdas esimerkiksi käynnistyy 2026, siinä teille vuosiluku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurimmat vihreän siirtymän investoinnit ovat merituulivoimaloita. Saariston rujouttajia.

      Poista
    2. Vihreä hiertymä

      Virheä riistymä (siis rahaa höpö-höpö-projeteihin).

      Tuulivoimalla käypä teräsmasuuni.

      Tulee tarjolle työtä tuulimyllyn lämmittäjille.

      Onkel Klaus

      Poista
  2. Mitään ilmastomuutosta ei ole tulossa ja olisi tulossa, ihminen ei ole sitä aiheuttamassa.
    Ne ei ole edes ihmisiä jotka kuvittelee että Suomi voi vaikuttaa maapallon ilmastoon.
    Minä en enää kauaa tässä maapallon päällä halua asua joka on muutettu hullujen johtamamaksi jäteplaneetaksi, minä hoidan itteni mullan alle hiljaiseen loppumattomaan mustuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riikka Purra on todennut, että paikallisesti ei voi hoitaa globaalia ongelmaa. Jos se nyt sitten on mikään ongelma? Ei ainakaan Suomessa ja pienempi kuitenkin kuin väestöräjähdys kehitysmaissa; rahaa palaa molempiin, mutta tulosta ei vaan synny, kun on laitettu kaikki paukut väärälle hevoselle.

      Poista
  3. Niin, jos katsotaan eduskunnan paikkajakoa, niin kolmea suurta puoluetta kansa on selvästi halunnut asioitaan hoitamaan, ei takiaisia. Ei niin, että puolueilla nyt olisi kovinkaan vahvaa perinnettä kansan tahdon toteuttamisessa. Muistetaan vain tuo ikuisuuskysymys pakkoruotsi. Selvä enemmistö on ollut sen pakollisuuden poistamisen kannalla jo vuosia, mutta mitään ei asiassa ole saatu aikaan tuon yhden takiaispuolueen pelailun takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sitäpaitsi tuo vihtupääpuolue RKP sai eduskuntapaikkojakin älyttömästi liikaa, jotenkin..

      vain Hitusen äänimäärältään pienempi, vastuullinen ja järkevä puolue KD sai vain puolet..LOL eli 5 paikkaa täh"""..KYLLÄ

      Poista
    2. Debatoija: Itse asiassa RKP:n paikkamäärä on ainoa, joka on suhteessa saatuun ääniosuuteen (1 paikka per 0,5 % äänistä) . Se kertoo Suomen epäonnistuneesta vaalitavasta, sillä ääniosuuden mukaan KD olisi saanut myös 9 paikkaa ja Liike Nyt peräti 5 paikkaa. Kolmelta suurelta olisi lähtenyt yli 10 paikkaa pois, jos vaalitapa olisi oikeudenmukainen.

      Poista
  4. Olisihan se ratkiriemukasta, jos erkoopee joutuisi oppositioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Henrikssonia mahtaisi vituttaa kuin pientä ekorrea, kun ruotsin kielen asemaa heikennettäisiin, koska hän halusi Suomeen lisää islamilaisia raiskaajia ja muita rikollisia.

      Poista
    2. Kielen oppiminen on kaikkein tärkeintä kotoutumisessa, suomi tai ruotsi. Sanotaan, että tämä ensimmäinen kotimainen on vaikea oppia. Joku minua fiksumpi on ehdottanut, että laitetaan maahanmuuttajat ruotsinkielisiin kouluihin. Mitenkähän Henriksson ja
      muu puolue tähän suhtautuisi? Aikoinaan eivät ruotsinkieliset olisi antaneet suomenkielisille mahdollisuutta käydä koulua eikä evakoitakaan huolittu rannikkopitäjiin. Silti edelleen pakkoruotsi, kieli, jota edes pääministeri Marin ei hallitse ja harva muukaan poliitikko haluaa sitä puhua.

      Poista
  5. Demarithan on perinteisesti laman alla livistäneet oppisitioon ja sitten naama punaisena syyttäneet porvarihallitusta köyhän kurittamisesta, kun osin heidän itsensä aiheuttama lama on pakottanut säästötoimiin. Veikkaampa että tälläistä vastuunkantoa saamme odottaa tälläkin kertaa.
    Demarit tuskin antavat periksi matu, ilmasto ja homodisco-politiikassa, koska tällä hetkellä heidän ainoa keinonsa saada lisää kannatusta itselleen on imeä pienemmät vihervasemmistoblokin puolueet kuiviin, niin että eihän linjan järkeistäminen palvelisi heitä strategisesti ja puolueen etu menee aina kansakunnan edun edelle.
    Juice Leskinen-vainaata lainatakseni: "Kolme vaarallisinta ympäristömyrkkyä ovat DDT, PCP ja SDP.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosikymmeniä sitten mummo meni kauppaan desinfiointiainetta ostamaan ja pyysi SKDL:ää, sitä kaiken tappavaa.

      Poista
  6. RKP haluaa että Närpiön tomaattiviljelmille saadaan jatkossakin lähes olemattomalla palkalla työskenteleviä vietnamilaisia. Annetaan RKPn pitää erikoistalousalueensa, jos tulee mukaan porvarihallitukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukaan ei hiiskahdakaan siitä, että Närpiön kunnassa yli puolet sosiaalituista menee maahanmuuttajille. Tomaatin ja kurkun hinta on silti taivaissa, eikä makukaan on vastaa hintaa. Kaupan hyllyyn saavat jäädä minun puolestani.

      Poista
  7. Valitettavasti Professorin näkemys KaKosta ja Sössöistä samassa puolueessa Perussuomalaisten kanssa perustuu mielikuvaan Kypäräpappi-Kokoomuksesta ja Työväenpuolue-SDP:stä.

    Kumpaakaan ei ole ollut enää aikoihin olemassa:
    Sössöistä on tullut akateemisten jakkupukukalkkunoiden viherkommunistipuolue ja KaKosta sen huorapuolue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei samassa puolueessa vaan hallituksessa;
      käytännössä KaKo on Sössöjen kanssa samassa puolueessa.

      Poista
    2. Asioihin voi ottaa kantaa muutenkin kuin tuolla lähes lapsen tasoisella kirjoittelulla.

      Poista
    3. Ota sitten kantaa, äläkä arvostele muita.

      Poista
    4. Ei se pysty.
      Ei kommunistilla riitä aivokapasiteetti sellaiseen.

      Poista
    5. No nyt selvisi Qroquius Kad:in puoluekannatus :)

      Poista
    6. Minä en ole kommari, vaan samalla kannalla kun te, mutta minä en kirjoita tai käytä mitään noin törkeitä sanamuotoja ikinä. Sitä minä tarkoitin, etä asiat voi aina selittää rauhallisemmin.

      Poista
    7. Totuus kuullaan lapsentasoisesta kirjoittelusta.

      Vai miten se vanhankansan sanonta menikään...?

      PS.
      Itse en kommentoi muuta kuin sen,
      että Balkanin tietä askeltaneet avaruus-gynegologit(tm)
      ja insinööri-aivokirurgit(tm) ovat kivasti elävöittäneet(tm)
      Oulun elämää ja jne......

      Poista
  8. RKP oli oppositiossa 2015-2019 ja kuulema kovaa aikaa. Voisin kuvitella, että Rkp haluaisi olla kuninkaan tekijä ts painostaa kokoomusta sinipunavaihtoehtoo ja siinä sivussa heruttaa itselleen tärkeitä etuuksia. Rkp:n suosio perustunee maamme suomenruotsalaiseen vähemmistöön, jolle puolue on ennenkaikkea kielipuolue. En edes ole varma siitä, että puoluetta äänestäviä kovasti kiinnostaisi Rkpn muut poliittiset linjaukset. Kokkarit, demarit ja persut olisi varmaan melko erikoinen kokoonpano, mutta pitäisin kyllä siitä, että hallitukseen mennään asialinjoilla eikä nyrpistellä toisille ideologisten eroavaisuuksien vuoksi

    VastaaPoista
  9. Varmaan hallitustunnustelijalla on orpo olo, kun SDP painostaa sinipunaan mutta persujakaan ei oikein uskaltais syrjäyttää.

    VastaaPoista
  10. HS tänään

    EU:n metsä­kato­asetus hämmentää Suomessa: ministeriö kehottaa jäädyttämään tilojen rakennus­hankkeita

    EU-parlamentti äänesti keskiviikkona osaltaan voimaan asetuksen, jolla yritetään estää metsän hävittämistä.
    Tulkinta on auki, voiko esimerkiksi nautakarjalle tarkoitetun navetan tieltä kaataa metsää Suomessa.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009528659.html

    Artikkelista poimittua

    EU-parlamentti äänesti keskiviikkona voimaan asetuksen, jonka tarkoituksena on estää metsäkatoa aiheuttaneiden tuotteiden pääsy EU-markkinoille.

    552 meppiä kannatti, 44 vastusti ja 43 äänesti tyhjää.

    Asetus herättää Suomessa syvää hämmennystä, sillä kukaan ei tunnu tietävän, miten sitä pitäisi tulkita.

    Pian voimaan tulevan asetuksen kohteena on kuusi tuoteryhmää: soija, palmuöljy, kahvi, kaakao, nautakarja, puu ja kumi sekä näitä sisältävät tai näistä valmistetut tuotteet.
    Niitä ei saisi tuoda EU:hun, jos niiden tuotannon takia on hävitetty metsiä ja muunnettu metsämaa maatalouskäyttöön 31. joulukuuta 2020 jälkeen.

    Tuoteryhmistä voi päätellä, että sääntelyn pääkohteena on tuonti EU:n ulkopuolisista maista, mutta asetus koskee yhtä lailla myös EU:n omaa tuotantoa.
    ...
    ...
    Asetuksen tuoteryhmät voivat laajentua tulevaisuudessa. Kun EU-parlamentti hyväksyi oman neuvottelukantansa viime vuoden syyskuussa,
    mepit vaativat uusien sääntöjen piiriin myös sianlihaa, lampaita ja vuohia, maissia, kumia, hiiltä ja painopaperia.
    -------------------------
    Ylen mukaan
    https://yle.fi/a/74-20027940

    Asetukseen lisättiin lisävaatimuksena myös ihmisoikeuksien ja alkuperäiskansojen oikeuksien huomioiminen.
    ------------------

    Viherpunahallituksen tekoja, joita keskusta tuki. Ja vielä laki voimaan taannehtivasti.
    Ja Suomen virkamiehet ei tiedä mitä on päätetty, tulkintaohjeita odotetaan Euvostoliiton politbyroolta.

    Ei ihme, että kepulit menettivät kannatuksensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallinen suomalainen on alkuperäiskansaa joiden geenejä ei tavata missää muualla maapallolla, silti meidän puolta ei pidä ikinä yksikään hallitus vaan haukkuu rasisteiksi ynnä muiksi sairaiksi olioiksi.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.