keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Vasemmiston blokkiutumispyrkimykseen ei pidä suostua

Poliittinen kaksipuoluejärjestelmä johtaa helposti kansakunnan jakautumiseen kahteen toisilleen enemmän tai vähemmän vihamieliseen leiriin. Tästä olemme saaneet viime vuosina parikin mielenkiintoista esimerkkiä. 

Niistä merkittävämpi on yhdysvaltalaisten yhä syvempi jakaantuminen pääpuolueiden mukaisesti, joka on viime vuosina johtanut molempien puolueiden sisäiseen polarisoitumiseen, jota republikaanit juuri demonstroivat maan edustajainhuoneen puheenjohtajaa valitessaan. Demokraattien puolella vastaava kehitys on jo aiemmin johtanut äärimmäisen vasemmiston nousuun, joka näkyy meille suomalaisillekin muun muassa ns. woke-kulttuurina

Toinen esimerkki näkyy latinalaisen Amerikan suurimmassa maassa eli Brasiliassa, missä oikeiston Jair Bosonaro hävisi presidentinvaalin ja valtaan nousi vasemmiston syvästi korruptoitunut Luiz Inácio Lula da Silva. Tämä johti mielenosoitukseen, jossa hävinneen presidentin kannattajat tunkeutuivat mm. maan kongressitaloon. 

Länsinaapurissamme Ruotsissa on useita puolueita, mutta sielläkin on vallinnut syvällinen jako oikeiston ja vasemmiston välillä eli tosiasiallinen kaksipuoluejärjestelmä. Niinpä maan vaaleissa äänestettiin vuosikymmenien ajan joko oikeisto- tai vasemmistoblokkia. 

Länsinaapurin molempien blokkien harjoittama holtiton maahanmuuttopolitiikka on kuitenkin johtanut kolmannen poliittisen voiman eli Ruotsidemokraattien nousuun, minkä seurauksena maata hallitsee tällä hetkellä sen tukema vähemmistöhallitus. Näin siksi, ettei maan kokoomuslainen johto suostu samaan hallitukseen uuden voiman kanssa, vaikka joutuukin noudattamaan erityisesti maahanmuuttopolitiikassa ruotsidemokraattien linjauksia.  

Meillä Suomessa hallitusten rakentaminen on ollut suhteellisen helppoa, eikä maassa ole ikiaikoihin nähty myöskään kovin jyrkkää poliittisten liikkeiden välistä tai sisäistä polarisoitumista. Eilisen Ilta-Sanomien vaalitentin perusteella nyt näyttää kuitenkin siltä, että myös Suomen poliittinen vasemmisto vihjailee haluavansa meille blokkiutumiseen perustuvan järjestelmän. 

Tai näin voidaan ainakin tulkita sen perusteella, että kaikki kolme maamme merkittävää vasemmistopuoluetta eli SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ilmoittivat, etteivät ne lähde samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa. Näiden puolueiden tämänhetkinen kannatus on noin 37 prosenttia. 

Maamme oikeistopuolueiden yhteenlaskettu kannatus ilman Perussuomalaisa on puolestaan noin 38 prosenttia. Siten on selvää, ettei enemmistöhallitusta ole vaalien jälkeenkään mahdollista muodostaa pelkän vasemmisto- tai oikeistoblokin varaan ilman Perussuomalaisia. 

Siten hallitusneuvotteluissa on lähtökohtaisesti kaksi vaihtoehtoa. Valtaan nousee joko vasemmiston haikaileman blokkirajan yli ulottuva koalitio ilman Perussuomalaisia tai oikeistopuolueet muodostavat hallituksen, johon kuuluu myös Perussuomalaiset. 

Siten meillä ei ole näköpiirissä - eikä ainakaan toivottavaa - että valtapolitiikka voisi blokkiutua Ruotsin tapaan. Eikä myöskään ole toivottavaa, että vasemmistoblokki voisi pakottaa maatamme jatkamaan äänestäjien tahdon vastaisesti Sanna Marinin (sd) harjoittamaa katastrofaalista talous- ja maahanmuuttopolitiikkaa. 

Siksi on tärkeää, että Kokoomus ymmärtää hallitusneuvotteluissa torjua vasemmistopuolueiden pyrkimykset. Ja vaalien jälkeen muodostetaan hallitus, jolla on tosiasialliset edellytykset nostaa Suomi siitä suosta, joka on johtanut mm. valtionvelan ennakoituihin 2,4 miljardin euron korkoihin ensi vuodelle. 

Siihen tarvitaan Kokoomusta ja Perussuomalaisia, mutta lisäksi ainakin yhtä muuta puoluetta, koska Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteenlaskettu kannatus on tällä hetkellä "vain" hiukan yli 42 prosenttia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaiset eivät kannata verohelvettiä
Petteri Orpon naisvalinta
Puoluebaromeri toi toivoa suomalaisille

19 kommenttia:

  1. Ei auta kuin toivoa Purran johtamalle puolueelle uutta "jytkyä", minkä turvin se olisi PS, joka valitsee hallituskumppaneita. Ehkä vasemmisto haluaa tässäkin kulkea ns. "Ruotsin tietä" ja odottaa niin kauan, etteivät voi enää sivuuttaa PS:n kannatuksen kasvua (joka johtuu suoraan heidän ja vihreiden harrastaman politiikan seurauksista, eikä populismista, rasismista tms., joilla kasvua eittämättä pyritään selittämään median ja johtavien asiantuntijoiden toimesta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät Jytkyt tulleet toivomalla.
      Ne tulivat äänestämällä.
      Jos uutta Jytkyä toivotaan kotona istuen, ei sitä taatusti tule.
      Se on tehtävä.

      Äänestämällä.

      Poista
    2. Tuo populismi on hauska juttu; sitä ei ole kuin oikeistolaisissa piireissä vai oletteko koskaan kuulleet vasemmistopopulismista? Myöskään rasismi ei voi kohdistua valkoihoisiin. Media pitää visusti huolen, ettei näihin luutuneisiin asenteisiin kosketa, koska toimittajilla on hallussaan totuus eli pravda.

      Poista
  2. Kun Professorin linkkiä "Luiz Inácio Lula da Silva" klikkaa niin saa vastauksen "Valitettavasti etsimääsi blogisivua ei ole olemassa."
    Linkki kuitenkin menee Professorin sivuille.

    VastaaPoista
  3. Pikku-hilijaa alan olla sitä mieltä, että Kosmoksen tarkkuudessa on toivomisen varaa...

    https://yle.fi/a/74-20012249

    VastaaPoista
  4. Niin, kokoomuksen katainen sysäsi tämän maamme velkaannuttamisen vauhtiin (Hei, me tienataan tällä), ja lisäksi kokoomus ajaa tätä wef -agendaa nyt sitra:n kautta. (SITRA = Suomen itsenäisyyden tuohoamisrahasto) Lisäksi kokoomuslainen presidenttimme haaveilee "uudesta maailmanjärjestyksestä", kuten edeltäjänsäkin. Eli agendaa ajelevat kaikki isommat puolueet taustalla sulassa sovussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Sitran kaltainen lausuntoautomaatti lopetettaisiin, tapahtuisiko Suomessa yhtään mitään? Kuka edes huomaisi? Kyllä täällä näitä instituutteja, ajatushautomoita, tulevaisuuden- ja onnellisuudentutkijoita riittää, vaikka joku poistuisikin näyttämöltä kuppaamasta valtiolta rahaa.

      Poista
  5. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi IS:n vaalitentissä, että se ei ole valmis samaan hallitukseen Riikka Purran johtaman perussuomalaisten kanssa.
    Siihen perään kaiken maailman selitystä ja tarinaa.

    Todellisuudessa Marin pelkää tappiota ja pelottelee rivien välistä, että Perussuomalaisten voitto olisi joku maailmanloppu. Ei suinkaan.

    Jos tulevan hallituksen muodostaisi perussuomalaiset ja kokoomus täydennettynä pikkupuolueella, loppuisi järjetön velkaantuminen ja menoja järkeistettäisiin. Ei tämä ole maailmanloppu.
    Järkeistäminen ei minun mielestäni tarkoittaisi suomalaisten kurjistamista vaan kuten perussuomalaiset ovat todenneet;
    leikataan suomalaisille turhista maahanmuuton kustannuksista sekä rahan lappaamisesta kankkulan kaivoon eli kehitysapuun jne.

    Ylen ykkösaamussa Purra totesi

    Purra: Heikko talous vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan

    Purran mukaan perussuomalaiset on sitoutunut valtiontalouden tasapainottamiseen kahden hallituskauden aikana.
    Hän epäili, että perussuomalaisten säästökohteet ovat kuitenkin erilaisia kuin muilla puolueilla.

    – Esimerkiksi kohteet, joista perussuomalaiset säästäisi, ovat jokseenkin erilaisia kuin mistä kokoomus säästäisi.
    Me emme ole valmiita tekemään kuuden miljardin sopeutuksia sosiaaliturvasta, Purra arvioi valtiovarainministeriön virkamiesten talousehdotuksia.

    Perussuomalaiset pyrkii Purran mukaan välttämään leikkauksia palveluihin.
    - Me emme halua koskea koulutukseen, soteen, poliiseihin ja tähän turvallisuuteen. Me haluamme leikata toissijaisista kohteista, Purra rajasi menojen leikkauksia.

    Tämän lisäksi Purra totesi: Tavoitteena kansalaisuuteen perustuva sosiaaliturva

    Perussuomalaisten pitkän aikavälin tavoite on kansalaisuuteen perustuva sosiaaliturva.

    – Jo sitä ennen sosiaaliturvaa on muutettava niin, että oikeus siihen ei synny käytännössä automaattisesti, kun maahan pääsee.
    Valitettavasti viime vuosina harjoitettu politiikka on mennyt täysin toiseen suuntaan, Purra arvioi.

    Kelan mukaan ulkomailta Suomeen muuttava voi saada oikeuden Suomen sosiaaliturvaan heti, kun on muuttanut Suomeen,
    jos maahan muuttaa vakinaisesti tai työskentelee Suomessa ja palkka on vähintään 767,98 euroa kuukaudessa (vuonna 2022).

    https://yle.fi/a/74-20008076


    PS:n talouspoliittinen ohjelma toteaa:

    SUOMI POIS NÄIVETTYMISEN KIERTEESTÄ

    * Suomen talous on tasapainotettava kahden
    vaalikauden kuluessa kohdistamalla kullekin
    hallinonalalle noin 2–4 % mittaluokan vuosit-
    tainen säästötavoite.
    * Valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden tehtävät
    pitää rajata niihin, jotka edistävät suomalaisten
    työllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.
    * Sinivalkoinen siirtymä vahvistaa Suomen oma-
    varaisuutta ja huoltovarmuutta sekä elinvoi-
    maisen teollisuuden toimintaedellytyksiä.
    * Talouskasvua tulee Suomessa tavoitella nykyis-
    tä laaja-alaisemmin. Korkean lisäarvon tuottei-
    den ja osaamisintensiivisten palveluiden merki-
    tystä pitää nostaa kokonaisviennistä.

    https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2023/01/TalousOhjelmaPitkä.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokoomus pitää tiukasti kiinni "ilmasto tavoitteista", eli agendaa tullaan ajamaan voimakkaasti myös kokoomusvetoisessa hallituksessa.

      Poista
    2. Valtion hommissa vuosikymmeniä olleena voin vakuuttaa, että vuosien mittaan rahankäyttö on löysentynyt pahemman kerran ja leikattavia rönsyjä löytyy joka hallinnonalalta. Päällekkäisiä töitä kuntien, tilastokeskuksen yms. kanssa ja raskaasti ylimitoitettuja henilökuntia, eikä läheskään kaikilla ole mielekästä työtä, mutta kai ne yliopistojen ylijäämämaisterit johonkin täytyy dumpata. Opetushallituiksella ja -ministeriöllä on myös peiliinkatsomisen paikka.

      Poista
    3. IS tänään

      Kommentti: Sanna Marin höyryää vaaleihin pyssyt paukkuen – koko perussuomalaisten leimaaminen ”avoimesti rasistiseksi puolueeksi” on vaali­temppujen temppu

      Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin menee eduskuntavaaleihin pyssyt paukkuen ja rajaa ulostuloillaan demarien hallitusvaihtoehdot
      paradoksaalisesti lopulta vain kokoomuksen varaan, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000009325186.html

      Artikkelista poimittua

      Marin kävi Orpon kimppuun raivokkaasti siitä, että tämä suunnittelee porvarihallitusta perussuomalaisten kanssa.

      Silmiin pistävän aggressiivisesti esiintynyt Marin leimasi samalla perussuomalaiset ”avoimesti rasistiseksi” puolueeksi.

      Väite on historiallisen kova suomalaisessa poliittisessa tematiikassa. Samalla Marin tuli näet leimanneeksi rasisteiksi myös puolueen kannattajat, joita on tällä hetkellä gallupien mukaan reilun prosenttiyksikön verran enemmän kuin demareita.

      – Se on tosiasia, Marin vakuutti vielä ja ihmetteli, miksi poliitikkojen pitäisi hymistellä tämän selvän asian suhteen.
      -------------------

      Paradoksaalisen selvää on, että Marinilla ei ole mitään todellisia kykyjä johtaa maata.
      Hän pystyy ottamaan velkaa velan päälle ja leimaamaan muita. Tällä vaalitaktiikalla ei pitkälle pötkitä - mikä on hyvä sillä saadaan todellinen muutos aikaiseksi.

      Selvä asia? Jos haluaa ajaa oman kotimaan asioita ja suomalaisten etua kuten perussuomalaiset tekevät - onko se muka rasismia - ei ole.
      Ja esim. ainakaan itse en ole rasisti mutten hyväksy matujen elämistä meidän siivellä. Siivellä eläminen ei ole ihmisoikeus.

      Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista sanoisi SDP:n Tytti Typpurainen. Voihan se olla SDP:ssä näin mutta ei ole tervejärkisten joukossa.

      Poista
    4. Riikka Purra 13.1.2023

      Arvopohjassamme ei ole salattavaa, hävettävää, hämärää. Olemme kansallismielinen ja isänmaallinen puolue; puolustamme Suomea ja suomalaisuutta.

      Olen hyvin ylpeä perussuomalaisesta ihmiskäsityksestä ja arvopohjasta.

      Niillä, jotka sitä vääristelevät, kalvaa ehkä omassa sydämessä.

      https://twitter.com/ir_rkp/status/1613884980962156546

      Poista
  6. Suomessa on jo pitkään ollut kaksipuoluejärjestelmä:
    Perussuomalaiset vastaan the Järjestelmäpuolue™.
    Viimemainitun muodostavat viherkommunistit sekä niiden huorapuolueet KaKo ja Kekkulit.

    Näillä mennään seuraaviinkin vaaleihin.
    Mikään muu ei auta kuin 67 % Unkarilaisjytky PS:lle, ja se on totaalisen mahdotonta Suomessa:
    täällä viidennes kansasta HALUAA nykymenoa ja kolme viidennestä peesaa mölisevänä nautakarjana, joka ei ymmärrä vaalien ja yleensäkään politiikan merkitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkasen meni yläkanttiin. Esim. Ruotsin vaaleissa Ruotsidemokraattien äänisaalis oli n. 20,5% ja meno siellä muuttui kuin taikaiskusta. Kunnon jytky kun tulee niin muuttuu meno täälläkin.

      Poista
    2. Ikävä kyllä emme ole germaanisia ruotsalaisia, joilla tuo toimii.
      Siellähän on nyt vähemmistöhallitus, jonka lojaalina oppositiona SD toimii ja voi tarvittaessa kaataa hallituksen.

      Suomessa on PS vastaan kaikki muut, joten PS ei ikinä voi saada hallituksenkaatajan asemaa.

      Poista
    3. Ei muutokseen tarvita puolia äänistä. Jos neljänneskin tulee, pakottaa se muut puolueet muuttamaan linjaansa tulevaisuutensa pelossa.

      Poista
    4. Niin, jossain terveen demokratian maassa.
      Suomi ei ole sellainen.
      Eduskunnan voimasuhde PS 50 - Järjestelmäpuolue&Takiaispuolueet 150 on aivan viherkommunistien siedettävissä ja hallittavissa.

      Poista
  7. Yle tänään

    Luonnonvarakeskus tutki EU-komission ehdottamaa ennallistamista – hintalappu voi olla jopa 19 miljardia

    https://yle.fi/a/74-20012291

    Artikkelista poimittua

    Luontotyyppien ennallistamistoimet koskisivat arviolta 2–6 miljoonaa hehtaaria ja tarkoittaisivat 13–19 miljardin euron kustannuksia vuoteen 2050 mennessä.

    Suurimmat ennallistamistarpeet ovat kosteikkojen, metsien ja sisävesien luontotyypeissä.

    Niiden heikossa tilassa olevasta pinta-alasta tulisi ennallistaa 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, 60 prosenttia vuoteen 2040 ja 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

    ------------------------

    Jos otetaan vaikka kultainen keskitie ja kustannukset on 16 miljardia. 30% kustannuksia vuoteen 2030 mennessä eli 4,8 mrd eur.

    Jokin aika sitten valtiovarainministeriö esitti sopeutustarpeeksi 9 mrd eur kahden vaalikauden aikana eli alkuvuoteen vuoteen 2031 mennessä tai sanotaanko vuoden 2030 loppuun.

    Yhteensä 13,8 miljardia ja samaan aikaan uudet hävittäjät pitää maksaa + 10 mrd eur ja kaikkea muuta kuluerää varmaan tulee.
    Kun väki vanhenee, täytyy kysyä kuka lystin maksaa vai kaikki olemmeko vero- ja velkahelvetissä?

    Vihervasemmisto nyt ei tietenkään ota mitään vastuuta mistään mutta jos he voittavat vaalit, velanotto lisääntyy, verot nousee ja Suomen taival on entistä tuskaisempi.
    Onneksi on vaihtoehto - järjenkäyttö ja tervettä maalaisjärkeä löytyy vaikka Jussi Halla-aholta ja Riikka Purralta sekä PS:n linjauksista.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.