keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Paperiteollisuus katoaa Suomesta

Suomalainen metsäteollisuus on totuttu näkemään ehkä hiukan vanhahtavana, mutta tasaisesti rahaa talouteemme takovana hyvinvoinnin lähteenä. Onhan se vastannut vajaasta viidenneksestä maamme viennistä ja työllistänyt yli 70 000 ihmistä. Vanhastaan tämän teollisuudenalan varsinainen rahasampo on ollut paperin valmistus, mutta sen aika alkaa digitalisaation takia olla ohi. 

Tästä Metsäteollisuuden taitekohtaan tulemisesta olemme tänä vuonna saaneet uuden muistutuksen UPM:n ja Paperiliiton välisen työehtokiistan muodossa. Eilen asiaa valaisi Björn Wahlroos, joka ilmoitti varsin suorasukaisesti, että "mikäli haluamme, että Suomessa on paperitehtaita, meidän on solmittava uusi sopimus työntekijöiden ja ammattiliittojen kanssa. Sopimuksen on oltava joustavampi, jotta suomalaiset paperikoneet säilyttävät kilpailukykynsä eurooppalaisiin kilpailijoihinsa verrattuna."

Tämän voi tietenkin nähdä joko uhkailuna tai tosiasioiden toteamisena. Paperiliitossa ja yleisemminkin ammattiyhdistysliikkeessä näyttäisi ilmiselvän lakkohalukkuuden perusteella olevan vallalla ensin mainittu käsitys, mutta jälkimmäinenkin näkemys sai ikään eilen lisää uskottavuutta, kun Stora-Enso ilmoitti lopettavansa neljä paperikonetta, joista yhden Suomesta. Lisäksi bumerangin investointihakemukselleen saanut Finnpulp luopui suunnitelmistaan rakentaa Kuopioon sellutehdas.

Näiden lisäksi on huomioitava EU:n komission ja Suomen hallituksen lempilapsi eli vihreä siirtymä. Jos se toteutuu siten, että metsistämme huomattava osa siirtyy kokonaan metsätalouden ulkopuolelle ja lopuissakin siirrytään nykyistä metsänhoitoa vähemmän puuta tuottaviin menetelmiin, on selvää, ettei suomalaisella metsäteollisuudella ole tulevaisuudessa kotimaista raaka-ainetta käytettäväksi likimainkaan yhtä paljon kuin nykyisin. 

Oma veikkaukseni on, että EU:n metsäpolitiikan seurauksena sekä UPM että Stora Enso siirtyvät kansainvälisinä yrityksinä ajan myötä yhä enemmän Suomen ja ehkä myös koko EU:n ulkopuolelle erityisesti ns. bulkkituotannossaan. Samalla maassamme käyttöön jäävät metsävarat siirtyvät yhä enemmän paperintuotannostaan jo aiemmin luopuneen Metsä Groupin käyttöön, koska se on omistusrakenteensa takia sidottu kotimaahan. 

Tähän viittaa se, että yhtiö on tehnyt ja tekemässä kaikkien aikojen suurimpia ja vähän pienempiäkin metsäteollisuusinvestointeja Suomeen. Samalla metsänomistajien saama hakkuutulo tulee laskemaan, koska vihreän kullan ostajien välinen kilpailu pienenee entisestään.

Suomalaisten verotulojen ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta tämän veikkaukseni oikeaan osuminen tarkoittaisi sitä, että meidän olisi onnistuttava korvaamaan puujalkamme haperoituminen jollain muulla tavalla: vaikkapa vihreän siirtymän tuotteilla tai kehittämällä tutkimuksen ja tuotekehityksen kautta metsäteollisuustuotteita, joilla on huomattavasti nykyistä enemmän arvoa, jolloin vähäisempikin metsänkasvu riittäisi entisen kaltaiseen tulovirtaan. Näin siitä huolimatta, että viimeisin sen suuntainen suomalaisinvestointi meni Rotterdamiin.

Mutta toki on edelleen mahdollista, että suomalaisen puunjalostuksen arvon nostamisessa onnistutaan. Tai että Suomen kilpailukyky metsäteollisuuden paperi- tai ainakin sellutuotannon investoinneista saadaan UPM:ää ja Stora-Ensoa tyydyttävään kuntoon ja pessimistinen veikkaukseni osoittautuu sittenkin virheelliseksi. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

13 kommenttia:

  1. Sähköautot ovat osa vihreää siirtymää. Niistä saataisiin yhdellä keinolla entistä vihreämpiä. Nythän niissäkin käytetään paljon ongelmajätteeksi miellettyä muovia. Korvataan siis autojen muoviosat hienoilla puupaneeleilla.

    Tällainen puuteollisuus voisi keskittyä Ukin autotehtaiden lähistölle. Raaka-aine saataisiin kotimaasta. Tekniset ongelmat tuskin olisivat este, sillä onhan puuta ennenkin käytetty luksusautoissa ja aikoinaan jopa pommikoneissa ja hävittäjissä. Tiensä päähän tullut menopeli voidaan sitten rouhia vaikka kaukolämpöä tuottamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai Trabantissa sentään pahvia ollut:

      Länsimaiden tuontipakotteiden vuoksi koripellistä oli suuri pula. Ratkaisuksi kehitettiin Duroplast-muovi, jonka valmistamiseen käytettiin Neuvostoliitosta tuotua puuvillajätettä ja Itä-Saksan väriteollisuuden tuottamaa fenolihartsia. Trabant oli ensimmäisiä kierrätysmateriaaleista tehtyjä autoja, mutta pahvia se ei sentään ollut.

      Poista
    2. Jätän tän tänne, sanoi Trabantin omistaja romuttamolla.

      Poista
  2. Utopistisen vihreän siirtymän suhteen varoittava esimerkki on Saksan ajama EU-politiikka:
    Idea1: Päästörajat EU-maille. Saksa valmistaa aurinkopaneeleita Euroopalle.
    Tulos: Tuotanto siirtyi hintasyistä Kiinaan. Saksan tehtaat konkurssiin.
    Idea2: Valmistetaan tuulivoimaloita. Niille päästökaupan avulla monopoliasema.
    Tulos: Kiinasta alkaa tulla Saksaa, Tanskaa ja USA:a halvemmalla tuulivoimaloita. Lomautuksia 2022-.
    Idea3: Pakotetaan EU sähköautoiluun, Saksan autotehtaat hyötyvät.
    Tulos: Materiaalipula, komponenttipula, Kiina hallitsee näitä. Autoteollisuus sulkee tehtaita 2022-.
    Nyt alkaa tulla kiinalaisia halvempia hiilivoimalla valmistettuja sähköautoja.
    Erittäin kallis Energiewende on tuhonnut EU:n teollisuutta ja ylläpitänyt (sinänsä vaarattomia) hiilidioksidipäästöjä. Milloin tästä otetaan opiksi? Ehkä vasta seuraava jääkausi opettaa – valitettavasti. Lähteet:
    * Darwall: Vihreä tyrannia (2020)
    * Shellenberger: Ilmasto lämpenee (2021)
    * Lomborg: Väärä hälytys (2022)

    VastaaPoista
  3. "jälkimmäinenkin näkemys sai ikään eilen lisää uskottavuutta, kun Stora-Enso ilmoitti lopettavansa neljä paperikonetta, joista yhden Suomesta." Tarkkaan ottaen Stora-Enso on myymässä näitä paperikoneita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stota-Enso, kansankielellä tora-enso, entinen Enso-Gutzeit, kuskeppi. Kuka ja mikä tai ketkä ja mitkä hyötyivät valtion omistaman tuottavan yhtiön myynnistä ruåtsalaisille? Yksityiselle yhtiölle? Kuppa ja teollisuushävityministerinä oli kepun olavi mattila joka hävitti tuhosi myös Valmetin.
      Ja taas on vastaavana ministerinä kepuli lintilä. Sellaisia isänmaanmyyjiä meillä.
      Huru-ukko

      Poista
    2. Asialla eivät olleet kepulaiset vaan demarit. Gutzetin fuusioi Storaan v. 1996 Lipposen ensimmäinen hallitus, jonka kauppa- ja teollisuusministerinä oli Antti Kalliomäki.

      Poista
    3. https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2020/08/29/harkittu-hyokkays/

      Voikos joku tehdä tiiviin paketin siitä, että miten nämä jotka ovat itse myyneet niin voivat alkaa puhumaan jotain oikeistolaisuudesta kun vaikuttavat olevan eniten sellainen, sen tiedän, että suurin osa noiden edustajistakaan ei tiedä höykäsen pöläytsät. Jossain oli joku lista ja sdp oli hallituksissa joissa myyty eniten valion omaisuutta.

      Tietääkö vaikka saku timonen kun puhuu kapitalisteistä, että ovat eniten niitä tukeneet? Vai saako se korruptio rahaa?
      Mistä on kysymys?

      Poista
  4. Tässä UPM-tapauksessa on enemmänkin kysymys siitä ketä on kovin jätkä. Kasvojen menettämisen pelossa homma viedään loppuun saakka ja voi olla että tuotanto loppuu, mutta kannattaako ottaa satojen miljoonien tappiot tästä joutoajasta?

    VastaaPoista
  5. Tervehdys Proffa. Arvostan blogiasi. Lähetin tämän päivän blogitekstisi tuttavalleni, joka on puunjalostusprosessien ammattilainen. Hän hieman oikoisi toteamustasi paperiteollisuuden tilasta. Ohessa hänen viestinsä: ”Professorin kirjoitus hieman epätarkka. Toki paperiteollisuus vähenee digitalisaation myötä, mutta samasta syystä kartonkiteollisuus kehittyy nopeasti verkkokaupan myötä. Hygieniatuotteilla on vakaat, kasvavat markkinat ja lisäksi tulevat uudet biopohjaiset tuotteet, joista biopolttoaineet päässeet pisimmälle. Eli kaiken kaikkiaan metsäpohjainen teollisuus maassamme voi hyvin.

    Stora Enso ei ilmoittanut lopettavansa Anjalan tehdastaan, vain myyvänsä sen. Toki on varmaan niin että jos myynti ei onnistu, niin se lopetetaan jossain vaiheessa.”

    VastaaPoista
  6. Mistä muuten on björn walshroosin rahat alun perin peräisin? Onko mahdollista, että erään valtion kilpailukyky laski tuon takia? Onko mahdollista, että nuo paperitehtaat on kupannut saman henkiset veljet?
    Miten toi on kaikessa valtiolta viedyssä jonain johtajana?
    Miten vitussa on mahdollista, että joku pöllii jotain niin sen jälkeen vaatii entisiä omistajia huoltamaan halvemmalla, näin niinkuin kärjistettynä..
    Millon näin ei olisi suomessa tapahtunut?
    Onko suomi oikeasti euroopan korruptoitunein maa ja miksi niille tehdään kunniaa?
    Onko mahdollista, että matkustaa ajassa taaksepäin ja käskeä niiden jo silloin painuta vittuun?
    Milloin noilta otetaan päätäntä valta pois?

    VastaaPoista
  7. Onko muuten tiedettävästi koskaan kukaan sanonut Walhroosille jotain tyyliin painu sinä varas helvettiin julkisuudessa? Onko yleensä kukaan sanonyt ääneen koskaan mitään, että miksi tää taas pitäisi sille mulkulle myydä?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.