perjantai 10. tammikuuta 2020

Iranilaisohjuksen seurauksista

Jos uskomme Kanadan pääministeri Justin Trudeauta, ammuttiin Iranissa pudonnut lentokone iranilaisella ohjuksella. Näin arvelin itsekin pian tapauksen jälkeen ilman muita todisteita kuin ajallinen yhteys muihin tapahtumiin.

Nähtäväksi jää, saadaanko julkisuuteen koskaan pitäviä todisteita koneen putoamisen syistä. Trudeaun ulostulon jälkeen on tuskin kuitenkaan syytä epäillä koneen pudonneen siihen osuneen ohjuksen takia.

Samoin jää nähtäväksi mitä koneen pudottamisesta seuraa kansainväliselle politiikalle. Kiristyykö jo lientymässä ollut tilanne uudelleen, pyytävätkö iranilaiset tekostaan anteeksi vai paljastuuko putoamisen taustalta sittenkin jokin monimutkaisempi kuvio.

Mielenkiintoinen on myös vastuukysymys. Ukrainalaiskonetta olisi tuskin koskaan ammuttu alas, elleivät iranilaiset olisi lähteneet kostamaan kenraali Suleimanin kuolemaa. Ei myöskään, elleivät amerikkalaiset olisi tehneet täsmäiskuaan tämän tappamiseksi. Mutta ei myöskään, elleivät iranilaiset olisi sitä ennen teettäneet hyökkäyksiään Irakissa olleita amerikkalaisia vastaan. Ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että Iranin ja Yhdysvaltain tilanne on entistä monimutkaisemmassa takussa. Nähtäväksi jää, kuka on se valtiomies, joka osaa avata syntyneen solmun. Ja löytyykö hän nykyisistä valtionpäämiehistä vai nouseeko sellainen valtaan uusilla sotilaallisilla aggressioilla, Iranin sisäisellä vallankumouksella, Yhdysvaltain vaaliuurnilla vai jollain muulla tavalla.

Samoin jää nähtäväksi se, muuttuuko koko Keski-idän tilanne entistä sotkuisemmaksi vai purkautuuko se tavalla tai toisella. Ensimmäisen - ja ylivoimaisesti todennäköisemmän - vaihtoehdon seuraukset ovat kauheat erityisesti jos alueelle vaurautta luonut öljyteollisuus ajetaan ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä alas.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Iran vastasi Trumpille
Kolme kysymystä USA:n iskuista Irakiin
Irakilaisten asenne tuottaa kurjan tulevaisuuden

7 kommenttia:

  1. "Trudeaun ulostulon jälkeen on tuskin kuitenkaan syytä epäillä koneen pudonneen siihen osuneen ohjuksen takia."
    Niin ja tuskin on syytä epäillä Irkalilla olleen joukkotuhoaseita, kun Colin Pöwel tuli asiata ulos YK:sa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iran on myöntänyt ampuneensa koneen alas "inhimillisen erehdyksen" takia?

      Poista
  2. Tätäkin asiaa pohtiessa olisi hyvä katsoa karttaa ja sen pohjalta verrata kahden valtion legitimiteettiä sekaantua Irakin asioihin. Tiedämme, miten kolmen kirjaimen valtio on suhtautunut itselleen vihamielisen järjestelmän läsnäoloon esimerkiksi Kuubassa, niin miksi muilla valtioilla ei tulisi olla samaa oikeutta suhtautua naapureihinsa samalla tavalla? Vai onko kolmen kirjaimen valtiolla pysyvä vapaudu vankilasta -oikeus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. USA toimii suurvallan logiikalla ja sotkeentuu aivan kaikkeen mihin haluaa - ja haluaa valitettavan paljon. Siihen sen oikeuttaa ns. vahvemman oikeus halusimme me sitä tai ei. Kansainvälisen lainsäädännön mukaan se ei tietenkään ole millään tavoin oikeutettua.

      Poista
  3. Paul Krugmanin tietokoneelta löytyi lapsipornoa. Eikös tämä ole se kommunisti-taloustieteilijä, jota Suomen valtamedia mieluusti lainaa? PJ Media 9.1.2020.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krugman on nobelisti ja väittää hakkereiden järjestäneen kuvat koneelleen. Katsotaan siis mihin tutkinta johtaa.

      Poista
  4. Näin arvelin minäkin 8.1.2020 klo 12.03 tällä palstalla: "Ja oliko ukrainalaiskoneen maahansyöksyssä syynä alasampuminen vai sabotaashi?"

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.