tiistai 24. syyskuuta 2019

Arktinen merijään laajuuden tämän vuoden minimi oli tilastojen toiseksi pienin

Ilta-Sanomat kertoi, että YK:n raportin mukaan "kesäaikaisen arktisen merijään määrä on vähentynyt 12 prosentin vuosikymmentahtia 40 viime vuoden ajan. Mittaushistorian neljä pienintä jäämäärää on mitattu viiden viime vuoden aikana."

Selvyyden vuoksi on syytä todeta, että pohjoisen merijään laajuus (pienimmillään) oli tänä vuonna mittaushistorian toiseksi pienin, vain vuonna 2012 se oli vielä pienempi. Kolmantena on vuosi 2007 ja sen jälkeen 2016 ja viidentenä 2011. Toisin sanoen merijään laajuuden suhteen kaikki viisi minimivuotta ovat olleet viimeisten 12 vuoden aikana, mutta vain kaksi niistä viiden viime vuoden kuluessa.

Mielenkiintoista kyllä, 12 merijään minimikokoa sijoittuu samaisten 12 vuoden aikaan. Eli arktisen merijään koossa tapahtui kesällä 2007 suuri hyppäys, eikä sen laajuus ole sen jälkeen palautunut sitä edeltävään aikaan.

Sen sijaan tämän 12 vuoden aikana ei ole ollut nähtävissä juuri minkäänlaista trendiä kuten edellä mainitsemani minimivuodet osoittavat: samaa osoittavat pohjoisen merijään minimilaajuuden viisi maksimivuotta samalta ajalta. Ne ovat 2009, 2013, 2014, 2017 ja 2018. Siten pohjoisen napajään kehityksessä ei ole näkynyt myöskään ilmastonmuutoksen väitetty kiihtyminen viime vuosina.

Mielestäni arktisen merijään laajuutta luotettavampaan tilastoon merijään pinta-alasta palaan sitten, kun sen kuukausitilastot valmistuvat ensi kuun alussa. Näin siksi, etten ole löytänyt siitä kertovaa päivittäistä tilastoa NSIDS:n nettisivulta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Arktisen merijään laajuus ei ole supistunut vuoden 2012 jälkeen
Arktinen napajää sulaa kiihtyvällä tahdilla - vai sulaako?
Napajää ei tue yhteyttä globaalin lämpenemisen ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden välillä

3 kommenttia:

  1. Miten se jään paksuus mitataan mantereella, miten meressä?

    VastaaPoista
  2. Mitähän tapahtui viimeistä 40 vuoden jaksoa edeltävänä jaksona? Satelliittikuvia ei ole käytettävissä ainakaan koko jaksolta, mutta varmaan olisi vanhojakin jään laajuustietoja olemassa joistain paikoista ilmakuvien yms havaintojen pohjalta. Olisiko niiden perusteella mahdollista arvioida jään laajuutta käyttäen ennusteiden pohjana satelliittikauden datalla tehtyjä malleja?

    Ilmastoon vaikuttaa moni eri mittainen sykli ja ne tulee ottaa huomioon. Ettei kävisi, kuten juppikaudella "taloustieteessä", jolloin ennustettiin nousukauden kulmakertoimella, että lamaa ei tänä uutena aikakautena enää tulekaan.

    VastaaPoista
  3. Tämän linkin video vastaa moneen kysymykseen:

    https://realclimatescience.com/2019/09/new-video-my-gift-to-climate-alarmists/

    T. Antero

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.