tiistai 22. lokakuuta 2024

Kyselyn mukaan paikallinen sopiminen lisää työpaikkoja ja talouskasvua

Hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Siinä on kolme kohtaa, joilla muutetaan työmarkkinoiden kulttuuria. 

Käytännössä tarkoituksena on laajentaa paikallinen sopiminen myös järjestäytymättömiin yrityksiin. Toiseksi työntekijöille tulee mahdollisuus tehdä paikallinen sopimuksen työnantajan kanssa. Kolmanneksi työehdoista voidaan sopia paikallisesti yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä ole, vaan henkilöstöä edustaa luottamusvaltuutettu. Ja vaikka luottamusmies olisikin, voisi hänen rinnalleen valita myös luottamusvaltuutetun.

Esityksen tarkoituksena on joustavoittaa työmarkkinoiden toimintaa siten, että kukin työyhteisö voisi sopia asioista sille sopivalla tavalla. Käytännössä tämä tarkottaisi lievää ammattiliittojen vallan rajoittamista. 

Perimmäinen tavoite on kuitenkin yritysten ja sitä kautta Suomen talouden toimintaedellytysten parantaminen. Ja siksi oli mielenkiintoista lukea Kauppakamarin yrityksille suuntaaman kyselyn tuloksista. 

Sen mukaan yli viisi prosenttia vastanneista yrityksistä arvioi uudistuksen lisäävän rekrytointia merkittävästi ja runsas 27 prosenttia jonkin verran.  Lisäksi kyselyyn vastanneista yrityksistä 56 prosenttia arvioi uudistusten vauhdittavan tuottavuuden kasvua yrityksissä. Jos nämä asiat toteutuvat edes osittain läpi koko yrityskentän, tulee sillä olemaan merkittävä positiivinen vaikutus koko Suomen talouteen.

Tämän toi esiin myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, joka totesi, että "jos kolmasosa yrityksistä palkkaa edes yhden henkilön lisää, tarkoittaisi se kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja". Lisäksi edes kohtuullisella talouskasvulla olisi tätäkin suurempi vaikutus.

Jos ja kun laki astuu voimaan parin kuukauden kuluttua - kuten on tarkoitus - on edessä jännittävä aika. Näin siksi, että kyselyn perusteella voidaan jopa ounastella sillä, että Suomen talous kääntyisi 16 vuoden tauon jälkeen lopultakin kasvu-uralle. Ja sen myötä jopa julkisen sektorin supistusten tarve voisi ajan myötä helpottaa. 

Mutta ei nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä talousasioissa mikään ei ole varmaa etukäteen. Eikä nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa - viittaan Ukrainan, Lähi-idän ja Taiwanin tilanteiden mahdolliseen eskaloitumiseen - edes se, että yritykset todellisuudessa lisäisivät rekrytointejaan tai lähtisivät aiempaa nopeampaan kasvuun. 

Juuri nyt ei kuitenkaan ole syytä pessimismiin, vaan on aika siirtää katse luottavaisesti kohti ensi vuotta. Ja kiinnittää huomio uuden työmarkkinalainsäädännön vaikutukseen työllisyys- ja talouskehitykseen täällä Pohjantähden alla.

32 kommenttia:

  1. Täytyy todella toivoa, että Suomen talouden tilassa tapahtuu käänne ja aletaan menemään kohti parempia aikoja.
    Nuoriakin ajatellen se työpaikka on se mikä mahdollistaa elämän alun ellei ole kykyjä yrittämiseen.

    Jari Ehrnroothin kolumnissa oli pysäyttävä aloitus:

    "Kirjoitan ruudulle kolme kovaa tosiasiaa Suomesta ja kysyn, mistä kuva kertoo?"

    1. Suomen talous ei ole kasvanut seitsemääntoista vuoteen.
    2. Sosiaaliturvan menot Suomessa ovat samanaikaisesti kasvaneet yli kolmekymmentä prosenttia.
    3. Verokertymän pysyessä tasollaan Suomen hallitus on rahoittanut täyden palvelun sosiaalihuoltovaltiota kolminkertaistamalla valtion velan.

    Jää kyllä miettimään, että millä ratkaisuilla tästä tilanteesta selvitään?


    Suomessa ammattiyhdistysliike on varmaan saanut työntekijöiden ja jopa yhteiskunnan kannalta hyviä asioita ajettua mutta onko se jäänyt ajastaan jälkeen ja aiheuttanut osaltaan Suomen talouden stagnaation?
    Voi olla ihan hyväkin, että tämä edunvalvonnan "monopoli" saa uusia muotoja ja vaihtoehtoja.
    Onhan meille syntynyt esimerkiksi Yleinen työttömyyskassa vaihtoehdoksi ammattiliittojen kassoille.

    Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tehtiin pitkään ja hartaasti. Syntyi hyvinvointialueet. Ratkaisiko se jotain ongelmia vai syntyikö byrokratiaa ja kallispalkkaisia suojatyöpaikkoja? Onko seuraava askel "maakuntavero"?

    Työvoiman vähentyessä tulisi huolehtia siitä, että meillä ei ole turhaa paperinpyörittelya eikä turhaa byrokratiaa.
    Vaikka työpaikan menettäminen kirpaisee, yhteiskunnan kannalta ihmisten saaminen suojatyöpaikoista tuottavaan työhön olisi hyvä asia.

    Meillä tietyt tahot pyrkivät ratkaisemaan asiat aina verottamalla. Viimeinen heitto oli Koskelan "miljonäärivero".
    Välillä tuntuu siltä, että aina ensimmäisenä ratkaisuna on asioiden verottaminen. Veroahan saadaan tuloksesta tai tuotosta, jostain mikä on ensin saatu tuotettua.
    Harvemmin meillä puhutaan, ainakaan poliitikoiden suulla, siitä miten saataisiin sitä tulosta tai talouskasvua aikaiseksi? Eikö pitäisi kannustaa siihen tuotokseen ja vasta sitten murehtia sitä verottamista?

    VastaaPoista
  2. Julkisen sektorin supistusten tarve ei muutu minkään talouskasvun myötä yhtään minnekään. Julkinen sektori on kasvanut (siihen tulee laskea mukaan myös julkisrahoitteinen järjestösektori) niin tolkuttomaksi, että sitä pitää karsia kovalla kädellä vielä vuosikymmeniä tapahtui talouselämän puolella mitä tahansa. Meidän on saatava verovarojen suhteellinen osuus kansantaloudesta merkittävästi pienemmäksi ennenkuin hyvinvoinnin kasvu saavutetaan. Nyt kokonaisverotus kuristaa koko yhteiskunnan henkihieveriin ja pakottaa suurimman osan kansasta elämään kädestä suuhun, mikä tietysti on sosialistien tarkoituskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiken maailman valtiolta menoihinsa kuppaavat yhdistykset olisi syytä laittaa ison luupin alle. Vuosi vuodelta pyydetään isompia summia, kaikki rahat käytetään eikä tulosten perään juuri kysellä. Mieli ry yksi hyvä esimerkki näistä Kankkulan kaivoista. Mielenterveys on tärkeä asia, mutta jos sitä hoidetaan pääasiassa puhelinpalveluna vapaaehtoisvoimin, mihin saadaan kulumaan lähes 12 miljoonaa vuodessa?

      Poista
    2. Jos kansantalous haluttaisiin kuntoon niin loppujen lopuksi julkistenleikkaukset ei auta siinä määrin kuin suoraan laskemalla voisi luulla kun se raha jää kuitenkin suomeen, suomen pitäisi saada ulkomaille rahaa pumppaavat yritykset kuriin, etenkin sellaiset joilla se on jatkuvaa ja joita käyttävät kaikki.

      Poista
    3. Taloudelliseen yhteikunnalliseen aktiviteettiin vaikuttaa aika merkittävällä tavalla se paljonko kotitalouksilla on rahaa käytössään. Ja kotitalouksien käytössä olevaa rahamäärää voidaan lisätä vain kahdella tapaa: korottamalla palkkoja tai laskemalla veroja. Jälkimmäinen vaikuttaa myös hintoihin laskevasti. Mitä enemmän kotitalouksilla on rahaa, sitä enemmän he sitä kuluttavat ja se tietää työtä etenkin palvelusektorille, joka alkaa olla kohta merkittävin työvoimaa tarvitseva lohko yhteiskunnassa virkamiesten lisäksi. Teollisuuden työpaikat tulevat vähenemään vaikka olisi tilanne että vienti vetäisi, koska automaatio ja robotit. Ei siellä tarvita enempää väkeä. Joten työllisyys syntyy palvelupuolelle, ja sen asiakkaita eivät ole julkisen organisaatiot kuin pieneltä osin, sen asiakkaat ovat yksityiset ihmiset. Ja heille pitää saada lisää ostovoimaa tai muuten yhteiskunta pysähtyy. Emme pärjää virkakeijojen ja -kaisojen viran puolesta käyttämällä ostovoimalla kovinkaan pitkälle. Se on nimittäin nyt jo nähty kun kaikki irtonainen raha on imuroitu tolkuttomalla tehokkuudella heidän näppiensä alle. Muu yhteiskunta alkaa pysähtymään ostovoiman hävittyä.

      Poista
    4. Suomesta ei riitä sijoittajia uusiin investointeihin ja innovaatioihin, koska verottajan koura kahmaisee suuren osan palkasta. Siksi ei synny uusia yrityksiäkään. Kaikesta valittavan vihervasemmiston olisi syytä myös uskoa, että elintasoerot ovat meillä lähes maailman pienimmät. Naapurista lähdetään joka aamu töihin ja viereisestä huushollista noustaan puolilta päivin notkumaan jonnekin. Hyvinvointivaltio alkaa tällä reseptillä olla tiensä päässä ja lopullisen konkurssin aiheuttaa jatkuva maahanmuutto kehitysmaista. Eikö tästä ole varoitettu!

      Poista
    5. Pelkät leikkaukset valtion budjettiin eivät taida riittää... tarvitaan myös sellainen lainsäädäntö joka ei heikennä talouden toimintaa edes epäsuorasti. Taloudelle haitallisen lainsäädännön purkamisen voi aloittaa ympäristö- ja ilmastolainsäädännön järkevöittämisestä, joka estää markkinoiden toimintaa teollisuudesta aina kuljetuksiin sekä edelleen rakentamiseen että investointeihin, eli hyvin laajasti... metsätaloutta unohtamatta...

      Poista
  3. Ei omisteta mitään ja ollaan onnellisia, siinä on se mitä ajaa tämäkin hallitus. Onneksi on ikää ja syöpä, valtimopullistuma ja munuaissairaus, enkä ota mitään lääkkeitä enkä hoitoja, joten tämä on viimeinen vuosi jota tuskin edes pääsen loppuun asti.

    VastaaPoista
  4. Turhat ja vahingolliset elätit eli tämä muslimiporukka pois maasta ja heti, niin tulee nopeasti miljardisäästöt.

    Sitten voidaan alkaa tervehdyttämään kommareiden kaappaamaa koulutusta. Yliopistoihin on turha nuoria ohjata oppimaan intersektionaalista feminismiä ja muuta ideologista kuonaa. Supistetaan siis sisään otettavien määrää ja oppiaineita ja ohjataan nuoret käytännön ammatteihin.

    Globaalikommareiden maailmanjärjestyksestä pitäisi palata kansallisvaltioiden muodostamaan systeemiin, jossa hallitukset huolehtivat kansalaisistaan eivätkä kansainvälisten rasvasuusijoittajien eduista.

    Pahoin pelkään, että ilman ammattiyhdistysten tukea työntekijän vaihtoehdoiksi "neuvotteluissa" jää ota tai jätä. Mistä muuten työnantaja saa sen tuottavuuden nousun paikallisessa sopimisessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mistä muuten työnantaja saa sen tuottavuuden nousun paikallisessa sopimisessa?"

      Tekemisten fiksummasta organisoinnista ilman että liitto estää ne? liiton porukka puuttuu aivan omituisiin juttuihin töiden ja työajan järjestelyissä ja aina suuntaan joka nostaa kustannuksia eikä ole välttämättä edes työntekijöiden mieleen ja halun mukaista. Siellä on niin paljon vallantäyteistä halua kyykyttää työnantajaa että oksat pois. Monin paikoin etenkin perinteisen teollisuuden ja perinteisen tekemisen firmoissa liiton edustajaksi valitaan se vittumaisin ja yhteiskyvyttömin änkyrä joka sitten yrittää sanella ja saneleekin asioita tuottavuuden kannalta aivan persiilleen. Painostaa työntekijöitä ja pakottaa työnantajaa aivan puupäisiin ratkaisuihin tai muuten menee kuulemma persiet penkkiin. Nämä liiton hemmot ovat monin paikoin sen tuottavuuden nousun esteenä, ja oikeasti estävät jopa palkkojen nousun kun ei ole varaa kun tuottavuus on per kärsä mitä on.

      Poista
    2. Varmaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on ihan reiluja työnantajia, joiden kanssa paikallinen sopiminen sujuu hyvin. Historia kuitenkin osoittaa, että on pohjattoman ahneita ihmisiä, jotka ovat valmiita repimään työntekijästä kaiken irti. Itsellänikin on tästä kokemusta.

      Kun työttömiä on jonoksi asti tulossa töihin, on jaloillaan vaikea äänestää ja kävellä toiseen firmaan. Juuri tähän tilanteeseen globaalikommarit ovat maailman halunneetkin viedä.

      Vielä 1980-luvulla työttömyys oli oma valinta, mutta 1990-luvun eurostoliiton pystyttämisen jälkeen teollisuutta siirrettiin Aasiaan ja tänne saatiin jumalaton työttömyys ja palkkojen lasku, mikä hyödytti kannsainvälistä finanssiaatelia.

      Poista
    3. Eikös se pääluottamusmiehen palkka määräydy työntekijöiden palkan mukaan, niin että kuka se ahne on?

      Myös vihreä siirtymä ja huippuverotus on ajanut/ajaa yrityksiä muualle. Kantona kaskessa vielä vanhoihin poteroihinsa linnoittunut ammattiyhdistysliike, jolla ei pitäisi olla mitään sanomista siihen, millaista palkkaa yrittäjä maksaa työntekijöilleen. Toivottavasti uusi laki mahdollistaa suoranaista haittaa yritykselle tuottavien velttoilijoiden ja riidanhaastajien irtisanomisen. Ja huom! pärstäkerroimesta tässä ei ole kysymys, vaikka SAK sitä valetta yrittääkin levittää.

      Poista
    4. Onhan se omanlaisensa pärstäkerroin jos hankkii itselleen laiskan ja mulkun maineen? mutta tietysti sellaiset pitää saada firmasta ulos. Periaatteessa ihmettelen ammattiyhdistysliikkeen hirvittävää halua estää perseilijöiden irtisanominen, koska se vaikuttaa sekä halukkuuteen palkata uutta väkeä, että firman tulokseen ja näin olleen koko porukan työpaikan säilymiseen. Mutta kuten edellä sanoin, ammattiyhdistysliike on monissa paikoissa keskittynyt enemmän rettelöintiin kuin porukan olosuhteiden ja palkan kehittämiseen. Näissä asioissa pitää saavuttaa jonkinlainen kauhun tasapaino jotta kumpikaan puoli ei pääse kurmottamaan toista. Siitä kun ei ole kummallekaan todellisuudessa mitään hyötyä, vain haittaa molemmille, noin pitkässä juoksussa. Toki tiedän että työnantajissa on persreikiä, oman osuuteni niitäkin nähneenä, mutta niin on ammattiyhdistyksen puolellakin. Oman kokemuksen mukaan ammattiyhdistysliike voittaa tuon vertailun ääliöiden määrässä.

      Poista
    5. Hollannissa oli uskallettu laskea maahanmuuton hinta vuosille 1995-2020 ja saatu tulokseksi 400 miljardia. Valitettavasti tulevat vuodet eivät lupaa yhtään parempaa. Meillä odotetaan myös 25:ttä vuotta niitä valmiiksi koulutettuja tehtailijoita ja koneinsinöörejä palkkaamaan firmoihinsa tuhansia suomalaisia, mutta toistaiseksi ei ole ensimmäistäkään näkynyt.

      Poista
  5. "Globaalikommareiden maailmanjärjestyksestä pitäisi palata kansallisvaltioiden muodostamaan systeemiin..."
    Niin pitäisi, mutta se onnistuu vasta, kun korkeimmasta poliittisesta johdostamme potkitaan pois globaalikommareita kumartavat maanpetturit.

    VastaaPoista
  6. Ainakin rakennusalalla on jo ajat sitten luovuttu lähes kokonaan perinteisestä luottamusmies- käytännöstä. Ennenhän heidät äänestettiin työntekijöiden keskuudesta.

    Nykyisin suurin osa työntekijöistä on ulkomaalaisia (mitä lie), joten työnantaja tuo työmaalle tsv/luottamusmiehen. Joka on yleensä firman lihavin ja laiskin apumies, joka pelaa vain työnantajan pussiin.

    Minut valttiin aikoinaan kirvesmiehenä 200 miehen työmaalla tsv/luottamusmieheksi, vaikka en ollut edes suuren pääurakoitsijan palkkalistoilla. Työmaakokous valitsi.

    Sitten pääurakoitsijan päätoiminen tsv/luottamusmies (lahjottu syöttöpossu) nosti hirveän metakan ja toi työmaalle oman tsv/lm:n (lahjottu laiska apumies).

    Olin kuitenkin silloin ollut jo 10v työmaan vastaavan mestarin aikaisemmilla työmailla ja hän tuki minua. Hän pudotti sen uuden tulokkaan tuntipalkkaa monta euroa, joten se apumies ymmärsi ottaa lopputilin.

    Ja minä hoidin erittäin hyvin sen työmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille tuli Rakennusliiton ylityökielto palkkaneuvottelujen takia ja ulkomaalaiset kävivät oikein kehumassa minulle, kuinka heille on luvattu paljon ylitöitä. "Teiltä suomalaisilta loppuu kaikki työt hyvin pian ja me teemme kaiken".

      Olin päätoiminen virassani. Kyselin asiasta monilta pomoilta, mutta he eivät vastanneet mitään, vaan kääntyivät selin. Tartuin sitten puhelimeen ja "päästin Liiton hurtat irti!"

      Siitähäm se vasta soppa syntyi, mutta olin kuitenkin taas sen vastaavan seuraavalla työmaalla.

      Nils- Aslak

      Poista
  7. IL tänään

    Minja Koskela haluaa miljonääriveron – Nyt vastaa miljonääri

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/04cd57aa-9baf-4af4-8611-e263baf5d67e

    Artikkelista poimittua

    Väisäsestä Suomessa pitäisi käydä tällä hetkellä keskustelua miljonääriveron sijaan siitä, millä tavoin miljonäärejä saataisiin Suomeen lisää.

    – Luin juuri ilmestyneen Credit Suissen varallisuuskatsauksen. Kiinnitin huomioni yhteen erittäin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan. Tanskassa, jossa on lähes yhtä paljon ihmisiä kuin Suomessa, on 250 000 miljonääriä enemmän kuin Suomessa, Väisänen sanoo.

    Väisäsen mielestä Suomen valtiontaloudesta puhuttaessa täytyisi keskittyä etsimään keinoja löytää talouskasvua. Keinot voidaan jakaa kahteen leiriin: leikkaukset tai veronkorotukset.

    Väisänen ei kannata ainakaan jälkimmäistä.

    – Suomen talouskasvu on ollut onnetonta kohta kaksi vuosikymmentä tilanteessa, jossa meillä on yksi maailman korkeimmista kokonaisverotusasteista. Joku voisi äkkiseltään päätellä, ettei se talouskasvu ainakaan sillä synny, että verotusta kiristetään entisestään, Väisänen sanoo.

    Väisäsen mukaan järkevillä taloustoimilla pohjoismainen hyvinvointivaltio on mahdollista ylläpitää jatkossakin.

    – Pohjoismaissa on mahdollista sekä tehdä että jakaa kakkua. Vasemmistoliittokin voisi ottaa ohjelmaansa tavoitteen toistaa Suomen edellisen vuosisadan talousihme, Väisänen sanoo.

    VastaaPoista
  8. "Kyselyn mukaan..." Ja niin edelleen.

    Talousajattelu on yksi niistä ajattelun laaduista jotka palautuvat ihmisen -- niin lajin kuin yksilönkin -- varhaisen kehitysvaiheen "kaikkialliseen" ja "kaikkivaltaiseen" symbioosiin, ja siksi ei minkään aikakauden talousajattelu ole ollut "tiedollisesti" pätevää, vaan vain yhteisöllisen ja pohjimmiltaan maagisen "vallan" yksi ilmentymä.

    Oma "liberalistinen" talousajattelumme syntyi eurooppalaisella uudella ajalla, ja sen opillisina edeltäjinä olivat merkantilismi ja fysiokratismi. Meillä on omassa ajattelussamme harhakuva "liberalismista" jonkinlaisena opillisena kokonaisuutena, mutta itse asiassa mitään yhtenäistä ja ehjää teoreettista rammitusta ei koskaan ajatushistoriassa syntynyt, vaan liberalismista on olemassa "kaikkiallisempi" -- so. "totalitaristisen demokratian" mukainen -- ja ikään kuin pragmaattisempi -- käytännön ehdoilla toimiva -- versionsa . Talousnobelisti Hayek yritti ratkaista tämän yhtenäisen teorian puuttumisen kuvailemalla liberalistisen talousajattelun "hajautetun järjen systeeminä" ja ottamala etäisyyttä kaikkiin yrityksiin kuvata ja selittää taloustoiminta jolötakin kaiken kattavalta teorian tasolta.

    Mitään todellista taloudellista hallintaa ei ole olemassakaan -- "talous" on pohjimmiltaan uskontoa, eikä minkään uskonnonkaan opeilla pystytä mitään yhteiskunnallisia ongelmia oikeasti ratkaisemaan. Uskokoon kukin mitä tahtoo, vaikkapa joidenkin kyselyjen tuloksia.

    Kuvaavaa on, että meillä kotosuomessakin kaikkein päevimmät talousajattelijat ovat kaikkea muuta kuin niitä jotka ilman mitään itsekritiikkiä uskovat omiin akateemisiin oppiarvoihinsa. Yhtäältä mainosmies Ari Ojapelto -- joka jostain syystä on saanut vasemmistolaisista lehdistä palstatilaa -- kuin Pauli Vahtera -- joka taas on oikeistolaisten siipien suojassa -- ovat kumpikin omissa talouskritiikeissään niin terävä-älyisiä, että jäävät marginaalin "talouskeskustelun" akateemisten konformistien keskuudessa.

    Koska historiallinen ymmärrys ylimalkaan eurooppalaisella uudella ajalla tapahtuneita tajunnallisia ja tiedollisia emergenssejä kohtaan on olematonta, mitään yleisiä edellytyksiä ymmärtää talousajattelun harhaisuutta saati sen uskonnollista peruslaatua ei ole. Se on tietysti tavattoman traagista, koska valtaosa kaikista "demokraattisista" päätöksistä tehdään "talousajattelun" pohjalta. Niillä päätöksillä on niiden näennäisestä numeerisesta eksaktiudesta huolimatta vain uskonvaraista todistusvoimaa tukenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkkosen mainitsemat "akateemiset konformistit" voisi mainita monessa muussakin yhteydessä, eiköhän ole Professorillekin tuttua ryhmää...
      -jussi n

      Poista
    2. Suurin osa ihmisistä on ohjailtavaa lammaslaumaa, jolta on turha odottaa Sepon kaipaamaa syvällä uivaa ajattelua. Ongelmien ratkaisua eliitti ei yritäkän etsiä muuten, kuin tukkimalla kriitikoiden suut yksinkertaisella salaliittosyytöksellä. Tavallista perhearkea nykyisessä talouden oravapyörässä luotsaava aikuinen ei puolestaan jaksa eikä kykene filosofisiin pohdintoihin.

      Poista
  9. Sanotaan vaikka että "Näkee ken elää"
    Eli minulla ei usko riitä tässäkään asiassa, että nyt tulee työpaikkoja runsaasti.
    Aikoinaan omalla työpaikallani tehtiin paikallinen sopimus, vuosi oli n 1988. Liiton edustaja kävi lukemassa paperin, ja sanoi ei ongelmia jos kerta tyydyttää molempia osapuolia.
    Oli voimassa yli 10 vuotta.
    Että sellaista uutta lainsäädäntöä. Millä selkänojalla se luottamusvaltuutettu sopii mitään, potkut tulee jos ei työnantajan sanelu sovi.
    Aamulehdessä oli muutama päivä sitten juttua yrittäjästä, jonka työntekijät olivat perustaneet työhuonekunnan (Ruotsin malliin mukaan) ja valinneet luottamusvaltuutetun.
    Yrittäjältä meni hermo, ja firma myyntiin.
    Kommentoi jotta "saa..... v.... ikinä en enään ketään työllistä".
    Syytti kyllä jutussa AKT:tä työhuonekunnasta, ja luottamusvaltuutetusta. Tiedä häntä sitten, Ruotsissa työhuonekunta on lähes jokaisella työpaikalla, lieneekö lakisääteinen ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän se "työhuonekunta" oikein teki tai yritti, kun noin yrittäjä kimmastui? ei kukaan tuolla tavalla hermostu ilman syytä. Oliskohan syytä niitä huonekuntalaisilla katsoa peiliin?

      Poista
    2. AKT onkin fiksun ja hövelin ja joustavan sekä työnantajan kanssa väleissä olemiseen pyrkivän liiton maineessa... eiku

      Poista
    3. Käsittääkseni se on työhuonekunta jonka kuuluu ohjeistaa luottamusvaltuutettua neuotteluissa työnantajan kanssa (siis Ruotsissa)
      Suomessa P. Orvon ja kumpanien märkä unelma on että työnantaja opastaa luottamusvaltuutettua, että nyt lasketaan palkkoja -2 %.
      Ja nimi paperiin, nyt heti.
      Ja taas talous sakkaa lisää !!!!

      Poista
    4. Ja höpö höpö taas. Kyllä teille ammattiyhdistyskommareille ottaa lujille kun ette saakaan enää pistää kaikkea sekaisin firmoissa oman typerän mielenne mukaan. Teitte joskus ihan hyvää työtä, mutta nyt lokaatte sen työn muistonkin.

      Poista

  10. Anonyymi22. lokakuuta 2024 klo 17.57

    AKT onkin fiksun ja hövelin ja joustavan sekä työnantajan kanssa väleissä olemiseen pyrkivän liiton maineessa... eiku
    Heh heh. Sinäpä vitsin murjasit:) Eli oikein sanoit tuossa lopussa, että AKT on oikein tuumaan taipuva ja yhteistyökykyinen, eli oikein kyinen kaveri.
    No, jospa sekin porukka asettuu kun liiat älämölölakot kielletään ja turhista rapsautetaan sakot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellitä vähän sarkasmitutkasi asetuksia, jos sinulla sellainen on. Se ei nyt havaitse edes selvintä sarkasmia.

      Poista
  11. HS tänään

    Suomen velka kasvoi eniten koko Euroopassa – Eikä se ole finanssineuvoksen mukaan yllätys

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010780492.html

    Artikkelista poimittua

    Eurostatin julkaisemien tietojen mukaan Suomen julkisen talouden velka oli toisella neljänneksellä eli huhti–kesäkuussa 80,0 prosenttia suhteessa bruttokansan­tuotteeseen (bkt). Se on 5,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 2,0 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä.

    Valtiovarainministeriö ei tee erillisiä neljännesvuosikohtaisia ennusteita, joten Eurostatin julkaisemia lukuja ei suoraan voi verrata VM:n omiin arvioihin.

    Syyskuun lopulla julkaistussa talousennusteessa ministeriö kuitenkin arvioi, että tänä vuonna Suomen julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen nousee 81,7 prosenttiin.

    VastaaPoista
  12. Mihin tämä maa on menossa?

    IL tänään

    ”Barbi” vei miehen kotiinsa yökerhosta ja raiskasi

    Transsukupuolinen raiskasi voimakkaasti päihtyneen miehen Helsingissä marraskuun 2023 lopussa.
    Hovioikeus korotti rangaistusta lokakuussa 2024.

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/67b96246-3790-4cbb-882b-2c08128a3a59

    Artikkelista poimittua

    * Syytetty näytti hyvin naiselliselta. Sitä mieltä oli käräjäoikeuskin.
    * Asuntoon päästyään pinkkiin toppiin sonnustautunut tekijä paljasti kuitenkin peniksensä.
    * Hän raiskasi tilanteen ”jäädyttämän” vieraansa.

    Uhri oli tuona yönä liikkeellä kaverinsa kanssa. Kaksikko joi yökerhossa reilusti alkoholia. He tanssivat, kun ”barbimainen”, vaaleanpunaiseen toppiin pukeutunut henkilö tuli heidän seuraansa.
    ”Barbi” ilmoitti, että he voisivat lähteä hänen luokseen. Mies suostui.
    He lähtivät yhdessä baarista toisiaan tukien. ”Barbi” asui vain parin sadan metrin päässä.
    Kävellessään mies kyseli ”barbilta”, ettei tämä vain ole prostituoitu. Ei ollut.

    Ilo muuttui järkytykseksi

    Asunnollaan ”barbi” käski suoraviivaisesti vierastaan riisuuntumaan. Tämä ihmetteli mutta totteli.
    Sitten myös ”barbi” alkoi riisua. Nyt tilanne selvisi miehelle. Hän hätkähti, kun näki peniksen.
    Hänen aiempi iloinen tilansa oli tipotiessään. Hän kertoo, että meni tilanteessa ”hieman jäihin”.
    Mies esteli, mutta henkisesti vierastaan yliotteen saanut ”barbi” raiskasi miehen. Teko päättyi vasta, kun uhri sai heitettyä raiskaajan päältään.
    ...
    ...
    Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 33-vuotiaan Muhammad Yusri bin Jaafar raiskauksesta sekä laittomasta uhkauksesta kahden vuoden ja neljän kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen.

    VastaaPoista
  13. Omalta osaltani voin sanoa reaalielämästäni sen että paikallinen sopiminen on vain ja ainoastaan suorittavan osapuolen palkkojen polkemista. TES on kirjannut muutamia asioita, jotka ovat neuvoteltavissa paikallisesti työnantaja/työntekijä ja se tulkitaan firman johdostaniin, ettei mistään makseta mitään ylimääräistä. Ihan turha noista on alunperin liitot neuvotelleet, jos lopputulos on toiselle osapuolelle nolla. Nyt on nähty 17 vuotta tätäkin alaa ja huonompaan mennään jatkuvasti työehdoissa ja palkatkin on hakattu vientivetoiseen malliin hallituksen toimesta. Suomen vienti on hassattu umpisurkeilla sopimuksilla ja Suomen itse joutuessa suurimmaksi häviäjäksi viennin pakotteista. Kun vienti on lopullisesti hukattu mahdollisuus, niin nyt on hallituksen toimesta palkatkin kustu surkeaan vientiin vedoten. En ole julkisella puolella, eikä ala ole tukirahoista riippuvainen. Silti tullaan vetoamaan palkankorotuksissa tuohon idioottiin vientivetoiseen malliin. Omat ministerit hallitukset toisensa perään pistävät nimensä sopimuksiin, joka ei Suomea nosta menestykseen vaan uppoava laiva sen kun hakkauttaa lisää reikiä Suomi laivaan.

    Suomen kasvu loppui siihen kun omasta valuutasta luovuttiin ja ministereitä aina presidenttiin ohjataan Suomen rajojen ulkopuolelta. Maanpetos ja korruptio hajottaa Suomen pala palalta.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.